Skip to main content

Family to Family Meeting : Miscommunication

Ola! Yeah! Seperti yang direncanakan 13 November 2012 (semalam), my mr. berkunjung ke rumah saya. Alhamdullillah semuanya berjalan dengan lancar cuma ada miscommunication jua. Haha... Saya tak mahu berfikir sangat bagaimana mereka punya pertemuan maka ambil keputusan untuk shopping di mid valley bersama housemate. My mr. bercerita malam semalam, serius dia agak runsing, keep calling his family, kerja pun tak senang je. Gelak sakan saya, kesian b...

Miscommunication berlaku sebab yang perempuan berkumpul diruang rehat, yang lelaki berkumpul diruang tamu. Tentang bab bercakap tarikh ke semua ni biasanya orang perempuan la bincang.
My mum nak tarikh 8 Disember 2012 bertunang
His mum cakap bulan Muharam dan Safar tak bagus untuk adakan majlis berkaitan dengan perkahwinan. - kenapa? saya pun kurang pasti.
My mum tetap nak tarikh tersebut, semua bulan pun baik sahaja, bila kita niat benda baik, insya-Allah baik-baik sahaja. 

Bila my mr family balik, his mum bercerita dengan his dad and family, mereka setuju dengan tarikh my mum. My mr. call cakap our date 8 Disember 2012
My mum dirumah lepas mereka balik bercerita dengan my dad tentang mereka yang kurang setuju dengan tarikh tersebut. 
My dad pun buat keputusan dan call saya dengan berkata 'keluarga sebelah sana tak setuju sebab mereka kata bulan Muharam dan Safar tak elok untuk buat majlis berkaitan perkahwinan, mereka minta selepas bula-bulan tersebut. Abah cadang buat masa cuti sekolah penggal pertama nanti.'
Saya pun cakap, 'ingat nak buat sekali je dengan majlis baby kecik sebab jimat, tak perlu buat dua majlis.'
'Abah sponsor majlis tu nanti' -ayat lebih kurang la.
'Okey, adik tak kisah saja bila pun.' - bukan sebab sponsor itu tapi memang malas nak gaduh dengan abah dia nak menang jugak + tengah confuse, tadi mr. cakap date lain, kenapa abah kata lain?
Keep trying to call my sis, or mum tapi tak dapat. My mr. call me, cerita-cerita, kiteorang confuse, mr. call family dia. Lepas tu, kami contact semula, dia kata family mereka ikut tarikh family saya.
Saya call mama balik, bercerita-cerita. Oh baru tahu kenapa abah tak nak samakan dengan majlis baby kecik, nak privacy masa bercakap-cakap. - Err...bukan masa kakak saya kawin dulu pun agak buat makan jugak ke, okey je? Tak apalah turutkan sahaja.
Mama kata, tetap sahaja 8 Disember 2012 tu, selesaikan sahaja. Nak buat cuti sekolah nanti semua nak kena cari tarikh semua lagi. Majlis baby kecik, nanti sahajalah.
-Agak rasa bersalah menyebabkan majlis akikah itu terpaksa ditunda. Sorry.


Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j