Skip to main content

M2B : 36 WEEKS AND COUNTING DAYS

Assalamualaikum...

So dah masuk 36 weeks, dah feeling-feeling counting days to deliver a baby. 
Our junior.

Kite kadang terlalu nervous waiting for the time, nak everything smooths, good etc. 
Kata orang no worries, jangan terpengaruh sangat dengan cerita melayu tang sakit nak bersalin jer macam tak boleh tahan sangat dah walhal daripada cerita realiti hat kite dengar, sempat lagi nak solat ka, pergi makan etc. Nak-nak kalau anak sulung sebab kadang jalan tu lambat nak buka. Maka, relaks-relaks enjoy sudah.

Tapi kadang-kadang terpengaruh jugak dengan cerita melayu tu, sungguh ntah apa-apa. Mungkin kerana 1st time exprience kan? tak tahu lagi macam mana sakit bersalin kite.
Eh ada jer orang kata, tak sakit pun, tapi tup-tup pergi check jalan dah buka sampai 3-4cm, terus kena sorong masuk labour room.

So since counting days dah, kite selalu pastikan : 

1. Handphone kite dan husband full dengan bateri. Kalau nanti dah sampai masanya, nak bagitahu kat family ke etc taklah 'bateri low tak boleh call'.
2. Kad topup x2. Untuk husband dan kite sekali. Bateri ada, kredit tak ada pun tak berguna. Maka bersiap sedialah.
3.Powerbank sentiasa ada dan bateri full jugak. Sentiasa dalam handbag kite, dalam beg masuk wad pun ada satu.
4. Charger pun sentiasa ada dalam handbag. Caj hp bila bateri tak ada.
5. Buku merah, IC, kad nikah dok kat tempat mudah ambil. ( Briefing husband siap-siap dah)
6. Minyak kereta sentiasa ada, kalau boleh nak kasi full jer. Senang nak gerak pergi hospital etc.

#Pening kepala pikir, minggu lepas beria-ria jer kaki sembab la, cramp jer, malam-malam asyik baby dok tendang-tendang, perut macam lain macam jer asyik mengeras, dok ulang ke toilet aje. Elok jer weekend, semua tu hilang... Tak rasa apa-apa...
Baby saje je buat suspen...
Kite dah redha pikir baby ni plan nak birthday sama dengan papa dia ke hapeee dah aritu...
Sabar ajelah anak, dah pandai suspen-suspen kan kite...


Comments

  1. Assalamualaikum awak. wahh bestnya counting days. sheila makin tak larat nak buat kerja skrg ni baru 33weeks. hahaha. prepare semua dah? semoga dipermudahkan yanggg. singgah menabung libresse sini. esok kita hantar parcel baby awak. heee tunggu tau ~~~

    ReplyDelete
  2. Waalaikumusalam...hiks.kite alhamdulillah aktif lagi, sabtu sempat lagi baking 2bijik puding roti untuk kawan2 ofis yg rindu nak makan air tangan kite. waiting for parcel.tak sabar.hiks.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j