Assalamualaikum...
Lamanya tak berkongsi resepi di blog kesayangan.
My all time favourite, dan menu paling mudah bagi kite ialah spageti. Hari-hari spageti pun takpe. Sebelum ni pandai buat homemade spagetti merah tu jer. Now, upgrade kepada sos putih aka carbonara. Wajib belajar sebab suami kite suka sangat spagetti carbonara ni.
Bahan- bahan :
1. 5 ulas bawang putih
2. 3ulas bawang merah (tak letak pun takpe tapi kite suka manis-manis bawang sikit)
3. Olive oil (untuk menumis)
4. 500ml susu kotak dutch lady (kite guna 2kotak susu fullcream kecik jer)
5. 1 sudu tepung gandum (agen pemekat)
6. Sosej/nugget (kite guna nugget ayam cheese brand saudi- sedap!)
7. Cendawan butang dalam tin (tak guna pun sebab takde)
8. 2keping chesdale
9. Serbuk lada hitam ajishio
10. Spagetti
Cara-cara :
1. Cincang bawang, dan tumis menggunakan sedikit olive oil.
2. Masukkan nugget.
3. Bila bawang sudah naik bau, masukkan susu dan tepung gandum. Kacau supaya tepung tidak berketul.
4. Masukkan cendawan butang yang dihiris nipis. Masukkan serbuk lada hitam secukup rasa- suka pedas masuk lebih. Kacau sehingga mendidih.
5. Dah mendidih tutup api baru masukkan cheese. Kacau hingga cheese mencair. Tutup api. Siap. Boleh dihidangkan bersama spagetti.
**kite tak masukkan garam pun dalam sos carbonara itu, cukup dengan serbuk ajishio dan chesdale sahaja.
Eh! lupa step rebus spagetti.
Masukkan air dalam periuk besar, masukkan spagetti ke dalamnya. Renjis beberapa titik minyak dan dan sedikit garam untuk perasa. Biar spagetti masak. Kalau spagetti dah lembut, dah masak le tu. Angkat dan toskan airnya. Siap!
Makan time! Nomnomnom...
Makan time! Nomnomnom...
Comments
Post a Comment