Assalamualaikum...
Menu special suami balik kali ini ialah Bubur Jagung... One of his favourite.
Bahan-bahan :
1. 2kotak santan (400ml)
2. 1 tin jagung kernel
3. 1 tin jagung creamy
4. 1/3 cawan gula ( kebetulan ada air gula-gunalah air gula je)
5. 1 ketul gula melaka (sebab gula melaka yang kite guna tu saiz besar kite guna 1/3 je- tak mo manis-manis)
6. 5sudu besar sagu
7. Air
Cara-cara :
1. Masukkan gula, jagung kernel dan creamy, sagu, dan gula melaka ke dalam periuk. Masak hingga gula melaka mencair dan sagu bertukar jernih menggunakan api kecil sahaja.
2. Agak-aga sagu dah nak bertukar warna jernih, masukkan santan. Kalau rasa pekat, boleh tambah air. Kacau perlahan, biar mendidih.
3. Dah mendidih, boleh tutup api dan biarkan sejuk. Dah sejuk, masuk peti ais.
Hidang sejuk-sejuk sedapnya makan diwaktu musim panas-panas ni.
Komen suami sedap. Abah pun kata sedap, siap request buat lagi untuk dia berbuka puasa cuma tak beli-beli lagi jagungnya. Hihihi... Nampak gaya lepas ni jagung tin ni kena spare selalu kat rumah la, tak lama dah nak bulan puasa ni biar senang nak masak.
Selamat mencuba!
1. 2kotak santan (400ml)
2. 1 tin jagung kernel
3. 1 tin jagung creamy
4. 1/3 cawan gula ( kebetulan ada air gula-gunalah air gula je)
5. 1 ketul gula melaka (sebab gula melaka yang kite guna tu saiz besar kite guna 1/3 je- tak mo manis-manis)
6. 5sudu besar sagu
7. Air
Cara-cara :
1. Masukkan gula, jagung kernel dan creamy, sagu, dan gula melaka ke dalam periuk. Masak hingga gula melaka mencair dan sagu bertukar jernih menggunakan api kecil sahaja.
2. Agak-aga sagu dah nak bertukar warna jernih, masukkan santan. Kalau rasa pekat, boleh tambah air. Kacau perlahan, biar mendidih.
3. Dah mendidih, boleh tutup api dan biarkan sejuk. Dah sejuk, masuk peti ais.
Hidang sejuk-sejuk sedapnya makan diwaktu musim panas-panas ni.
Komen suami sedap. Abah pun kata sedap, siap request buat lagi untuk dia berbuka puasa cuma tak beli-beli lagi jagungnya. Hihihi... Nampak gaya lepas ni jagung tin ni kena spare selalu kat rumah la, tak lama dah nak bulan puasa ni biar senang nak masak.
Selamat mencuba!
simple je...gune tin pun boleh ea...xpernh try lagi..boleh buat ni.. save resepi utk bulan puase..hihi
ReplyDeletetulah.dok craving nak makan bubur jagung musim takde jagung, guna jelah jagung tin.
Deletesenang nak masak.. simple jer.. boleh try masak untuk bulan puasa, jimat masa..
ReplyDeletememang mudah dan sedap!selamat mencuba
Deletesedap nye makan masa berbuka puasa
ReplyDeletenanti test buat ye kak sue.
DeleteCik mah pun br je buat hari tu sbb beli jagung dr cameron..sedapnyer..
ReplyDelete