Skip to main content

Diari Dapur : Bubur Jagung Mudah dan Sedap

Assalamualaikum...

Menu special suami balik kali ini ialah Bubur Jagung... One of his favourite.

Bahan-bahan :

1.  2kotak santan (400ml)
2. 1 tin jagung kernel
3. 1 tin jagung creamy
4. 1/3 cawan gula ( kebetulan ada air gula-gunalah air gula je)
5. 1 ketul gula melaka (sebab gula melaka yang kite guna tu saiz besar kite guna 1/3 je- tak mo manis-manis)
6. 5sudu besar sagu
7. Air

Cara-cara :
1. Masukkan gula, jagung kernel dan creamy, sagu, dan gula melaka ke dalam periuk. Masak hingga gula melaka mencair dan sagu bertukar jernih menggunakan api kecil sahaja.
2. Agak-aga sagu dah nak bertukar warna jernih, masukkan santan. Kalau rasa pekat, boleh tambah air. Kacau perlahan, biar mendidih.
3. Dah mendidih, boleh tutup api dan biarkan sejuk. Dah sejuk, masuk peti ais.
Hidang sejuk-sejuk sedapnya makan diwaktu musim panas-panas ni.


Komen suami sedap. Abah pun kata sedap, siap request buat lagi untuk dia berbuka puasa cuma tak beli-beli lagi jagungnya. Hihihi... Nampak gaya lepas ni jagung tin ni kena spare selalu kat rumah la, tak lama dah nak bulan puasa ni biar senang nak masak.

Selamat mencuba!


Comments

  1. simple je...gune tin pun boleh ea...xpernh try lagi..boleh buat ni.. save resepi utk bulan puase..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah.dok craving nak makan bubur jagung musim takde jagung, guna jelah jagung tin.

      Delete
  2. senang nak masak.. simple jer.. boleh try masak untuk bulan puasa, jimat masa..

    ReplyDelete
  3. sedap nye makan masa berbuka puasa

    ReplyDelete
  4. Cik mah pun br je buat hari tu sbb beli jagung dr cameron..sedapnyer..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j