Skip to main content

Diari Dapur:Cheezy Cheesekut Mudah.Senang. Sedap.

Assalamualaikum...

Favourite suami isteri. Cheese. Anything cheezy itu sedap.
Dah few times sebenarnya buat cheesekut ni, tapi asal buat je suami nun di Johor. Pasal time suami balik takde nak craving benor, pastu senang je request kat suami pegi makan kek kat kedai etc je. Bulan Mac lepas suami balik. Terajin buat cheesekut ni untuk suami. Hekhekhek...

Bahan-bahan : 
1. 1 pack Cracker Deluxe (hup seng)
2. 1/2 tin susu pekat manis (resepi asal guna 3/4 tin-kite tak suka manis guna 1/2 cukuplah)
3. 250g cream cheese (kite guna tatura)
4. 1 sudu besar susu segar.
5. Milo/nestum

Cara-cara :
1. Pukul cream cheese+susu pekat manis+susu segar sehingga kembang dan sebati. (kite guna blender sahaja, malas nak keluarkan mixer bagai)
2. Sediakan bekas, dan sapukan campuran creamcheese pada bahagian paling bawah, kemudian dilapisi dengan biskut dan kembali sapukan creamcheese, tabur milo. Ulang sapukan biskut, creamcheese, milo sehingga biskut habis.

Last tabur sebuk biskut jea...

Komen suami, sedap!
Tapi request lagi guna biskut cheese yang lagi nipis dan sedap tu macam kawan sarawak dia buat. 
Sememangnya cheesekut versi original resepi sarawak itu lagi umphhh! Kite pernah dah buat dulu guna biskut tu. Tapi semenanjung susah nak jumpa biskut cheese yang berkenaan, ada biskut tu kat Sarawak ajoo...
Suami siap suruh carilah orang jual online biskut tu, belilah jugak, nanti buatkan untuk dia...
Amboiihh.amboiihh.
Perli isteri dok shopping online nampak...

Comments

  1. Lama tak rasa cheesekut...sedap ye cik jelita buat, nak sikit boleh hehehhe...julia dah follow blog cik jelita pasni leh terjah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq singgah sini. boleh je,julia mai jalan kelantan kita buatkan okey.

      Delete
  2. Teringin gak nak cuba buat ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom jadikan projek hujung minggu ni ye zumal.

      Delete
  3. Replies
    1. usah sebut terliur tu, dlm kepala ni nk g beli bahan buat lagi sekali dah ni...hahaha

      Delete
  4. cheesekut memang sedap..hadap sorang-sorang tak sedar boleh habis..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j