Skip to main content

the preparation of a surprise for husband

Assalamualaikum...

Dah setahun PJJ. Anak pun dah setahun jugak.
Alhamdulillah dah boleh manage masa dengan anak semua.
Insya-Allah suami balik sekarang bilik dah tak tunggang-langgang, toilet berkilat wangi-wangi, dah manage untuk masak-masak sambil bergurau senda seperti zaman tak de anak dahulu dah.
Muahahaha...

Believe me, surprise element in a relationship always work.
Whether in work or relationship do put effort and love, so we will get the best result.
 Pendek kata, ia salah satu elemen membuatkan ikatan kasih sayang itu lebih kukuh- insya-Allah.

For me, cabaran bila PJJ. Less communication. Sesekali suami balik pun dok perabeh masa dalam kereta je banyak.Vroom sana, sini. Masa untuk manja-manja tu terhad sangat.

Azam baru kite sekarang, setiap kali suami balik mesti nak buat sesuatu yang istimewa gituu. Last month, suami balik kite jamu menu dari air tangan kite.

Kali ni suami balik, marilah kita bikin 'throwback and falling in love' pulak.

Just do some room decorate and put some our pictures together, light the candle with word 'I love You'. Not to forget switch on romantic mode with slow-good-romantic music. Awww!


1. LED light.

2. Tealight candles - beli kat giant sajoo RM20+. Hari tu pegi ikea kite tengok murah lagi kot, yang 30pcs dalam RM7.90. Geram jer nak beli. Dah suami tarik, tak payah la yang kat rumah tu pun tak habis nak guna.

3. Penyepit baju dari kedai RM2 je.

4. Printed picture.

Hasil deko-deko tunggu next entri la kite share.
stay tuned...








Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j