Assalamualaikum...
Mood tengah rajin baking. Ahad mengukus chocolate moist, Khamis membakar cheesecake pulak.
Gini la gaya kalau perasaan nak makan tu membuak-buak.
Cheesecake ni pertama kali buat, pertama kali masak kek yang dibakar (selama ni buat kek yang mudah dan tak payah bakar je). Happy sangat bila cheesecake ni menjadi, sedap plak. Tak puas. Tak cukup nak makan lagi, lagi dan lagi.
Akashah dan Arif (anak-anak sedara) yang dok lepak kat rumah pada hari jumaat tu, ikutkan perut deme 2 keping sorang masih tak cukup ye.
Bahan-bahan crust :
1. 2 paket Biskut cream-o
2. 3 sudu besar Butter
Cara-cara :
1. Hancurkan biskut cream-o guna pengisar kering. -Kite blend je semua dengan cream dia pun sebab malas nak renyah buang cream satu-satu.
2. Cairkan butter dengan api perlahan.
3. Tuang butter yang dicairkan diatas biskut yang telah dihancurkan.
4. Lapik loyang dengan kertas minyak. Kite takde kertas minyak so
5. Tekap crust pada loyang, masukkan dalam peti ais untuk sejam.
Bahan-bahan cheesecake :
1. 250g creamcheese
2. 200ml cooking cream/yogurt (kite guna yogurt)
3. 2 sudu besar jus lemon (kite guna jus limau nipis je)
4. 3 sudu besar tepung gandum
5. 90g gula
6. 2 biji telur.
Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan dalam blender, blend sebati hingga creamy gitu. (Ini kes malas nak bukak mixer bagai)
2. Bakar pada suhu 170' C selama 45minit menggunakan api atas bawah.
3.Selepas 30minit, tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan bahagian atas hangus. (kite tak buat pun sebab aluminium foil tak ada alhamdulillah tak hangus)
4. Dah masak, sejukkan sekejap. Masukkan dalam peti ais semalaman bagi cheese itu lagi umphh terasa.
3.Selepas 30minit, tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan bahagian atas hangus. (kite tak buat pun sebab aluminium foil tak ada alhamdulillah tak hangus)
4. Dah masak, sejukkan sekejap. Masukkan dalam peti ais semalaman bagi cheese itu lagi umphh terasa.
Kutip resepi ni dari blog Tengku Fauziana.
Versi beliau xde crust- i'olls suka nak ada crust so tambah sendiri.
Niat asal nak buat lapisan coklat plak atas kek itu tapi coklat itu tak beri kerjasama jadi berketul-ketul walaupun double boil itu. Erk...my failure.
Suami kite dok antar icon nangis jelah bila kite share kat dia gambar kek sedang dibakar, kek siap masak, dan sedang menikmati the last piece cake. Bhahaha... Sabor jelah yunk...Insya-Allah repeat buat bila suami balik.
Versi beliau xde crust- i'olls suka nak ada crust so tambah sendiri.
Niat asal nak buat lapisan coklat plak atas kek itu tapi coklat itu tak beri kerjasama jadi berketul-ketul walaupun double boil itu. Erk...my failure.
Suami kite dok antar icon nangis jelah bila kite share kat dia gambar kek sedang dibakar, kek siap masak, dan sedang menikmati the last piece cake. Bhahaha... Sabor jelah yunk...Insya-Allah repeat buat bila suami balik.
sedapnyaaa :D nak try lah buat
ReplyDeletesila la test buat
DeleteSedapnye.. sempoi pki blender pun boleh..
ReplyDeletehikhik...malas tapi nak makan...blend pun boleh
DeleteMudah nà mpaknyer...
ReplyDeleteAida x pernah buat ciskek...
Lom pernah try :-)
nak hantar pinggan jer boleh tak?
ReplyDeleteWahhhhhh......mcm sedapppp jeeee kannnn
ReplyDeletekita tak pernah buat kek,,'harap boleh try kek yang mudah ni..
ReplyDeleterajinnya...errr...errr....sy x rajin...ihik
ReplyDeleteDh buat..yummy..sedap smpi rs nk gigit jari..thanks share resepi ni..
ReplyDeletedapnya..
ReplyDeletecj.. cepat singgah link ni
awak menang
http://www.coklateyes.my/2015/06/pengumuman-50-pemenang-ephyra-skin-bar.html
tahniah.all the best