Skip to main content

My puasa-day

Assalamualaikum.

Sunday again.
Malasnya nak kerja.
Mengantuk.
Thaqif bangun bersahur lagi tak tidur till masuk kereta.
Asal hari kerja je, dia sibuk bangun sahur sama, weekend nanhado bangun sampai ibu terbabas sahur hari jumaat tu.

1st day puasa. Konon sendu aa berbuka sengsorang.anak pun dah tidur since 6pm.
Tup-tup, 7pm+, grill pintu dibukak.

Gerembolan askar sudah tiba.
Anak i'olls pun terbangun la dengar suara abang-abang. telinga nipis benorr.
Berbukalah beramai-ramai dengan sisters and their families.
Thaqif mengantuk je tapi alhamdulillah tak meragam langsung.
Dok jalan-jalan keliling semua orang je.
Orang suap nasi dia nganga.

Fun and tired day. 

Jumaat yang tak sahur. Thaqif tidur tak bunyik langsung. Alarm lupa kunci.
Sedar-sedar orang azan dah. LOL.

Of course la masuk je tengah hari pitams.
Ikutkan mampu je nak bertahan, tapi weekend, biasalah hari 'no bottle' untuk Thaqif. He refused bottle, refused food, only ibu's milk. 
Maka, ibu pun pitam sudah. 
Malam tu terus milkshake kurma.

Sabtu bangun sahur dengan susu yang penuh.
Suka!
Maka sabtu berpuasa tanpa stress.
Petang tu ajak abah ke econjaya. Masa untuk korbankan wang demi menghasilkan susu dengan lebih efektif dan memberi tenaga untuk berpuasa.

Bila cek-cek, ada yang terlupa beli iaitu stok COKLAT. Coklat penting untuk orang biasa pitam memitam macam kite ni untuk boost energy dengan cepat. Mungkin taklah perlu hari-hari tapi lebih baik bersedia awal. Huhu.

Berbuka puasa : Nasi kerabu, akok, kiwi, milo+esp, performance+twister, air masak.
Sila redha kite habiskan semua air tu dalam masa sejam.Kikiki... Dahaga!

Pastu siapkan lagi overnight oat untuk sahur, performance+twister, dan kurma+susu blend (milkshake kurma), tapi serius tak best la dengan susu coklat ni manis berganda. Tapi redho la ambil susu coklat dah econjaya habis stok susu putih.

Overnight oat, not bad, sedap! Cuma nak perabes in 15minutes pada waktu sahur itu hambarlah dengan sejuknya. Slow la. Pastu, i might love it without fruit inside, cukup sedar oat, yogurt dan susu. Ini guna susu coklat memang win! Tak sabar nak ngapp lagi sahur esok.



Comments

  1. overnight oat.. lupa nk beli brang tdi nk try buat gak.. sedap pkai chocolate milk eh... honey xletak xpe kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila la buat.kite prefer chocolate milk sebab yogurt masam-chocolate milk manis.bila digaul bersama.ngam.kite buat tak letak honey pun.

      Delete
  2. overnight oat sedap kalau letak susu dan yogurt banyak.. suami saja tak suka oat...redha sangat isteri makan sorang oat tu. hhuhuhu

    ReplyDelete
  3. mak oi, banyaknya makanan. hehehehehe... biasalah time macam ni mmg senang nak kena gastrik, pitam semua kan. jaga diri leklok k. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j