Skip to main content

selamat berpuasa 2015

Assalamualaikum...

1 Ramadan sudah tiba. 
Alhamdulillah.

Sejak awal minggu ni seronok tengok ibu/isteri lain semangat buat jadual menu persediaan untuk masak sepanjang puasa nanti. Teringin nak menyibukkan diri begitu jugak tapi suami nan jauh, dengan anak kecik lagi macam tak berbaloi nak memasak kejar masa berbuka setiap hari. Kot nanti ibu kalut nak masak/berbuka anak merengek nak tidur je.

Insya-Allah. Ramadan ini, doakan nanti ada rezeki dok dekat dengan suami dan dapat meraikan ramadan dan syawal sama-sama, dapat rasa kembali semangat masak menu berbuka untuk suami dan anak-anak.
It's okay. Positif. Allah bagi saya rehat dahulu sekarang. 

Tapi, insya-Allah dapur itu akan berasap juga semasa suami balik hujung bulan ni dan mungkin pada hujung minggu dan musim baking kuih raya.

Well 1st day puasa...
Thaqif kejut ibu sahur. Thaqif bangun sahur dahulu-menyusu,pastu teman ibu sahur dan tak mo tidur-tidur dah. Ibu kalut nak siap pergi kerja barulah dia sibuk merengek nak tidur. Adeidei...
So terpaksa la pancing dia dengan books, atok ajak tengok ayam kat bawah semua barulah okey.

Moga berbuka kang jangan la dia sibuk nak tidur sudahlah kang ibu jadi hulk.
Mak ko ijau. Hahhaha...
Selamat berpuasa pada semua.
Semoga dipermudahkan semuanya.


Comments

  1. salam ramadhan.. thaqif jd jam loceng ye..hehehe.. danish lak org ngah sahur dia mangun.. hbs menyusu, ajak main..huhuhu

    ReplyDelete
  2. salam Ramadhan...

    dapur kita pon br start berasap smlm...hik3

    ReplyDelete
  3. selamat berpuasa juga dear :)
    saya hri ni alhamdulillah jam yg kejutkan rania tido lena..

    masa berpuasa seminggu hri tu hari hari rania yg kejutkan..

    ReplyDelete
  4. Salam ramadhan...
    Pengorbanan seorg ibu. :)

    Blogwalking Sini..
    Jombaca artikel baru saya
    Biskut Semperit Sedap

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j