Skip to main content

Bila papa balik, Thaqif rasa terancam, ibu mangsa keadaan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah husband dah selamat sampai 8hari lepas. 
Bila papa balik, Thaqif mula-mula nak biasakan diri balik dengan papa tu lambat sikitlah tapi tak de la tantarum langsung tak nak kat papa. 
Kalau biasa, dok dengan ibu, 6.30pm dah selamat tidur. Papa balik ni, nanhado tidur sebelum buka puasa ye. Puaslah ibu buat cemana pun nanhado tidur. Saja bagi mandi main air lama-lama sebab nak suruh penat, mengantuk cepat-cepat pun tak berjaya.

Membuas je kejenya. Ibu dan papa nak berbuka puasa pun dia dok keliling meja pastu nak capai segala pinggan lauk, pinggan nasi. Berbuka dengan tak tenang, kena makan cepat-cepat je sebab kalau tak abeslah Thaqif bermandikan gulai bagai.

2nd day berbuka dengan husband, Thaqif macam mengantuk-ngantuk dah kol 7pm. So decided to let him sleep first. Almost 8pm, he still rolled over the bed. 
T__T. Ibu laporr...
Surrender. Bawalah anakda keluar bilik, berbuka dahulu.

 2 adult vs a toddler. Adult failed. 
Acaner?
Papa dah tergeleng-geleng kepala. 

Late night talk, after Thaqif sleep.
Husband : Papa rasa tak bersedia lagi nak dapat baby lagi. 
Me : (senyum je-rezeki bukan boleh tolak bang oit)
Husband : Papa kesian kat ibu. Kalau kita dok sama-sama tak pelah, boleh tolong tengok-tengok sama. Tengok ni ibu pun tak terurus.
Me : Hahaha... Papa baru melalui satu dua hari ni. Ibu, makan sambil berdiri itu normal dah.
Husband : (geleng kepala,kiss my forehead)

Hari ke 4 hingga hari ni dah mesra-mesra dengan papa, gedik-gedik je panggil 'papa...papa'. Siap berlagu-lagu lagi panggil papa tu. 
Rasa nak gigit-gigit je telinga dia sebab sweet benorr panggil papa tu.
Ibu? Nanhado sangat dia nyebut, tunggu dia geram sangat ibu tak mo bagi susu baru la dapat dengar dia sebut.

Aduyai anak.
Senyum sendiri je teringatkan ragam anakda itu.
 Papa ada je, macam-macam perangai baru Thaqif. Ibu pun tak boleh nak manja-manja dengan papa, pegang-pegang tangan pun jap g dia yang menjerit dan nangis. Apakah?
Tengok orang tu jeles, makin ibu nak manja-manja, peluk-peluk papa depan dia. Kikikiki...

Its okay, resam sebagai parent dah melayan kerenah anak-anak yang macam-macam. Lucky my husband very understanding. Husband la hidang segala untuk berbuka, dan basuh segala lepas berbuka pasal Thaqif merengek je dengan ibu. As I work at office, husband at home wash the clothes, mop the floor. 
Husband kata, perkahwinan tu tak boleh ada ego, kena sama-sama berkorban la.
Thanks yunk!



Comments

  1. Hihi. Thaqif nak main main dengan papa tu takmo tido awal :)

    ReplyDelete
  2. dia nk tarik phatian papa kot...tu yg mcm2 pe'el keluar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah tulah pasal...macam-macam pe'el ada.mula-mula jeles pastu skrg dah kamching.

      Delete
  3. begitulah adat berumah tangga kene saling tolong menolong :)

    ReplyDelete
  4. jeles die ibu manje2 ngan orang lain selain die..hihi....untung dpt husband yg ringan tulang...same2 buat baru ringan siki t kerja kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...memang marah sgt.sat g papa kena korek mata

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j