Skip to main content

Nur Aisyah Tasnim turns 1

Assalamualaikum

08.05.16 - 08.05.17 

Hoorey.
Big journey for me. Graduate as a bf mom for a year.
Cries.

Anak bujang dulu fully bf sampai 8 bulan je, lepas tu dah campur FM disebabkan stok habis rosak masa banjir besar 2014, pastu dah tak dan kejar stok kemudian mengandung lagi.
Aisyah ni rezeki lebih, alhamdulillah setahun menyusukan dia. Pastu jenis tak nak FM. Diyakini sebab dia suka main botol abang, lepas tu rasa susu terus luak balik. Hahaha.


Dah setahun puteri ibu ni. Anak manja toink toink.
Alhamdulillah dikurniakan kesihatan buatnya.
Di usia setahun, Aisyah dah pandai macam-macam. Pandai main ciku cak. Juara bab memanjat kerusi, meja. Kami sekeluarga memang tak mampu makan diatas meja makan dengan aman dah, kejap je dia dok bersila kat atas meja tu. Dah pandai berjalan dah, kalau ibu hilang ke dapur, kejap lagi pusing dia dah ada ada sama situ terkedek-kedek ikut ibu ke mana pun.
Gigi pun dah nak 4 batang. Pastu acah-acah test gigit tangan ibu sokmo.

Untuk hari jadi pertama ni, hadiahnya mainan masak-masak yang ibu shopping hari tu je. Pagi semalam dok memberi hadiah kat abang dan adik sekaligus. Thaqif memang over excited la, tak habis cakap terima kasih. Aisyah, no feeling. Tapi bila buka dan pasang mainan masak-masak tu, Aisyah boleh duduk dan main sendiri la. Ibu pun enjoy la tengok anak-anak suka dengan hadiah yang ibu dan papa belikan.

Pastu pulak tahu tentang kawan yang jual kek murah. Gedik la ibu order sebijik. Saja nak makan, sambil buat alasan kek comel-comel untuk harijadi anak-anak.





Comments

  1. Selamat Hari Jadi Aisyah Tasnim. Auntie dulu2 baca blog psl abg thaqif awk je. bila bukak blk blog ibu awak rupanya awak dh setahun rupanya Aisyah. how time flies! semoga menjadi anak yg solehah ye syg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq auntie. auntie lama norr menghilang dari blog.ibu Aisyah rindu dah ngan blog cikCT.lama sepi.

      Delete
  2. happy belated birthday si comeii

    ReplyDelete
  3. Cecomel je dia, suka tengok.. happy belated birthday

    ReplyDelete
  4. Alahai kejap je kan. Ari tu masa singgah sini, ibu trowbaxk kisah bersalin, mengandung. Tuptup dah setahun kan

    Happy belated besday Nur aishah tasnim
    Semoga membesar sbgai anak solehah aamiin

    ReplyDelete
  5. dah setahun dah aisyah tasnim ye..semoga membersar dengan sihat dan ceria

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j