Skip to main content

Susu Formula

Assalamualaikum...

Masih full breastfeed ke?
^__^'

Kite tak kuat sangat la untuk full breastfeed Thaqif macam dahulu.
Thaqif diberi FM kalau ditinggalkan. BF ketika dengan ibu, dan waktu malam sahaja.
Lagipun opah pun lagi syok dan mudah sediakan FM la kot sekarang sebab kalau bekalkan EBM macam eh terlupa la nak kasi, dok ada dalam peti lagi susunya.
Taklah salahkan opah atau atoknya gitu tapi jadi was-was plak kot EBM yang terlupa diberi tu rosak ke apa kan. Maka, baik tenteram hati terus kasi FM la.
Memang ada educated pasal EBM kat opah atok tapi mungkin mereka terlupa rules etc tak sedap jugak nak remind sokmo. Lagipun Thaqif pun boleh terima FM dan Thaqif kuat je makan. Makan je semua. Just go for FM pun takpelah.

Pastu mula la orang tanya Thaqif minum susu formula apa sekarang sihat jo nampak...
Hiks.
Jawapannya Thaqif minum susu free je
???

Awal-awal Thaqif minum susu FM kite kasi Lactogen (lepas banjir bulan 12 haritu). Susu memurah cukuplah ea anak asal kenyang. Masa tu sempat lagi bekalkan 1-2botol BF. So, Thaqif topup FM dalam sebotol jelah sehari-hari. Lactogen pack 350g pun tahan sebulan masa tu. Jimat sangat, belanja susu RM11.90.
3-4bulan dengan Lactogen jelah.

Pastu kawan cerita anak dia minum susu Halib's. Campuran kurma/kismis. Sedap dan lebih kenyang la katanya. Ibu Thaqif teruja la beli sebab masa tu selera makan Thaqif dah slow. Kot la boleh top-up dengan susu ni.
Thaqif reject. Memang kadang tak minum pun susu tu. Rela tunggu ibu balik dari minum susu tu.

Then, kite kan penggemar mintak sampel, free gift. Maka ada la request few susu. Nan-Grow, LactoKID, Mamil. 
Dan itulah susu free yang dimaksudkan.

Walaupun campur-campur kejap susu ini, itu. Alhamdulillah sampai hari ni Thaqif okey je dengan semua susu tu, takdelah masalah sembelit mahupun cirit-birit. Poopoo dengan gembira je hari-hari. Muahahaha...
Okey la kan? 
Susu free, jimat ibu untuk beberapa bulan.





Comments

  1. CIK MAH BR JE TRY BG SUSU MUMMYLICIOS SUS KAMBING PERISA COKLAT UTK AZWA...BR2 JE AJAR..ye lah..mak ayah dah tua..snng lagi klau fm...xnk susahkan meraka...pape pun syukur dpt BF ank juga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan.positif. DF lagi cool la.ahaks.azwa wajib la belajar FM nanti nak dapat adik dah. =)

      Delete
  2. Fayyadh pun imah campur. Tapi selalu dekat pengasuh. Dengan imah mostly Bf. Lactogen jugak dekat dia. Hihi...

    ReplyDelete
  3. baguslah thaqiff ni..semua susu dia ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah syukur sgt dia ok semua.mudah jaga.jimat ibu

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j