Assalamualaikum...
Untuk Aisyah kali ni, kita mulakan solid food pertama Aisyah seminggu sebelum Aisyah genap 6bulan.
28.10.2016
Saja pilih hujung minggu, lagipun kebetulan Ahad tu masih cuti sempena Deepavali pula. Kira semaptlah melayan Aisyah makan untuk 3 hari pertama.
Makanan pertama Aisyah bubur nasi kosong yang di kisar halus.
Walaupun mulakan solid food dengan bubur nasi. Hujung minggu tu jugaklah kite ambil masa pulun menyiapkan pelbagai puree untuk Aisyah. Siap-siap untuk sebulan dua. Sekali harung je, pasni tak payah nak susah-susah tiap kali hujung minggu masak.
Peralatan menyediakan puree.
1. Pisau
2. Papan pemotong
3. Periuk kukusan
4. Blender
5. Bekas menyimpan puree.
boleh rujuk entri SINI
Cara-cara menyediakan puree.
1. Basuh bersih sayur/buah untuk di buat puree. **buah epal/pear seeloknya rendam dengan air garam sebentar untuk membuang bahan kimia yang disembur pada buah (kalau guna buah organik tak perlu la)
2. Kupas kulit buah/sayur.
3. Potong buah/sayur kecil mengikut kegemaran **kite potong kiub kecil untuk bagi cepat lembut dan masak sekata.
4. Kukus 10-15minit atau hingga sayur/buah layu/lembut. **cucuk guna garfu untuk pastikan lembut
5. Angkat sayur/buah yang sudah lembut. Biarkan sejuk sebentar sebelum di kisar.
6. Masukkan dalam blender, blend halus. **kebanyakan sayur/buah yang telah dikukus boleh dikisar tanpa ditambah air kerana sudah mempunyai elemen air dalam sayur/buah itu kecuali beberapa jenis yang agak berkanji seperti ubi keledek/ubi kentang perlu tambah air sedikit demi sedikit untuk membolehkan blender berfungsi dengan baik.
(baby bullet kite panas terus bila kisar ubi keledek)
7. Masukkan puree yang sudah siap ke dalam ice tray untuk dibekukan.
Labu yang siap dikukus.
Puree labu siap blend. My daughter favourite.
Ubi keledek dah siap kukus.
Ni pun menu kegemaran Aisyah jugak.
Plan asal nak perabes masa sehari je buat segala puree tu, apakan daya bekas untuk membekukan puree yang disediakan tak cukup pulak. Puree pulak ambil masa untuk beku. Terpaksa jadi 2 hari la menyediakan puree.
Koleksi puree 28.10.2016
Puree labu, puree keledek, dan puree betik.
Betik kena puree cecepat sebab sedap je ibu dan abang dok hadap sekeping demi sekeping.
Puree dibekukan dalam ice tray sesuai untuk sekali penyediaan makanan. Bila beku, di alih ke dalam storage bag seperti diatas untuk penyimpanan beku. Bila nak makan ambil seketul demi seketul.
Koleksi puree 29.10.2016
Puree mangga, pear, epal, dan lobak merah.
Puree labu siap blend. My daughter favourite.
Ubi keledek dah siap kukus.
Ni pun menu kegemaran Aisyah jugak.
Plan asal nak perabes masa sehari je buat segala puree tu, apakan daya bekas untuk membekukan puree yang disediakan tak cukup pulak. Puree pulak ambil masa untuk beku. Terpaksa jadi 2 hari la menyediakan puree.
Koleksi puree 28.10.2016
Puree labu, puree keledek, dan puree betik.
Betik kena puree cecepat sebab sedap je ibu dan abang dok hadap sekeping demi sekeping.
Puree dibekukan dalam ice tray sesuai untuk sekali penyediaan makanan. Bila beku, di alih ke dalam storage bag seperti diatas untuk penyimpanan beku. Bila nak makan ambil seketul demi seketul.
Koleksi puree 29.10.2016
Puree mangga, pear, epal, dan lobak merah.
Comments
Post a Comment