Skip to main content

Persiapan Solid Food #nuraisyahtasnim Part 3 - The Puree

Assalamualaikum...

Untuk Aisyah kali ni, kita mulakan solid food pertama Aisyah seminggu sebelum Aisyah genap 6bulan.

28.10.2016

Saja pilih hujung minggu, lagipun kebetulan Ahad tu masih cuti sempena Deepavali pula. Kira semaptlah melayan Aisyah makan untuk 3 hari pertama.

Makanan pertama Aisyah bubur nasi kosong yang di kisar halus.

Walaupun mulakan solid food dengan bubur nasi. Hujung minggu tu jugaklah kite ambil masa pulun menyiapkan pelbagai puree untuk Aisyah. Siap-siap untuk sebulan dua. Sekali harung je, pasni tak payah nak susah-susah tiap kali hujung minggu masak. 


Peralatan menyediakan puree.

1. Pisau
2. Papan pemotong
3. Periuk kukusan
4. Blender
5. Bekas menyimpan puree.

boleh rujuk entri SINI 

Cara-cara menyediakan puree.

1. Basuh bersih sayur/buah untuk di buat puree. **buah epal/pear seeloknya rendam dengan air garam sebentar untuk membuang bahan kimia yang disembur pada buah (kalau guna buah organik tak perlu la)
2. Kupas kulit buah/sayur.
3. Potong buah/sayur kecil mengikut kegemaran **kite potong kiub kecil untuk bagi cepat lembut dan masak sekata.
4. Kukus 10-15minit atau hingga sayur/buah layu/lembut. **cucuk guna garfu untuk pastikan lembut
5. Angkat sayur/buah yang sudah lembut. Biarkan sejuk sebentar sebelum di kisar.
6. Masukkan dalam blender, blend halus. **kebanyakan sayur/buah yang telah dikukus boleh dikisar tanpa ditambah air kerana sudah mempunyai elemen air dalam sayur/buah itu kecuali beberapa jenis yang agak berkanji seperti ubi keledek/ubi kentang perlu tambah air sedikit demi sedikit untuk membolehkan blender berfungsi dengan baik.
(baby bullet kite panas terus bila kisar ubi keledek)
7. Masukkan puree yang sudah siap ke dalam ice tray untuk dibekukan.

Labu yang siap dikukus.

Puree labu siap blend. My daughter favourite.

Ubi keledek dah siap kukus.
Ni pun menu kegemaran Aisyah jugak.

Plan asal nak perabes masa sehari je buat segala puree tu, apakan daya bekas untuk membekukan puree yang disediakan tak cukup pulak. Puree pulak ambil masa untuk beku. Terpaksa jadi 2 hari la menyediakan puree.

Koleksi puree 28.10.2016
Puree labu, puree keledek, dan puree betik.
Betik kena puree cecepat sebab sedap je ibu dan abang dok hadap sekeping demi sekeping.

Puree dibekukan dalam ice tray sesuai untuk sekali penyediaan makanan. Bila beku, di alih ke dalam storage bag seperti diatas untuk penyimpanan beku. Bila nak makan ambil seketul demi seketul.

Koleksi puree 29.10.2016
Puree mangga, pear, epal, dan lobak merah.

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum... Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat. Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka) Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah. Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja. Even nurse yang kite selalu j