Posts

Showing posts from 2018

The Third : The 2nd trimester (12-20 week)

Assalamualaikum. . Pembuka minggu ke 12, 8 Julai 2018. Pitam masa di majlis raya hospital. Nasib baik bila detect badan tak sedap cepat-cepat duduk, cepat-cepat jelah bagitau kawan-kawan. Dah tak mahu ke mana, nak berehat sahaja, tapi geng ofis heret jugak pergi majlis hari raya lawyer. Dapat makan kambing kat majlis raya tu terus feel good. Hahaha... . Pada minggu ke 12 itu jugak selepas magrib pertama kali merasa first kick baby (12 Julai 2018). Aktifnya the third, macam bola yang tengah melantun. . Minggu ke 13, merasa pitam itu makanan hari-hari walaupun dah makan, tetap ehh ko tetiba berpinar, gelap je mata. . Minggu 14, masih terasa pitam sekali sekala.  24 Julai.Dah makan pun, perut rasa tak selesa sangat, mual teramat. Sakit perut rasa memulas sampai ke tulang belakang. Risau sangat kalau apa-apa jadi kat baby. Tapi takde pun tanda-tanda turun darah ke apa. Balik kerja rehat jelah. 25 Julai, TCA di Klinik Desa, terus refer ke KK. Doc kata gastrik je. Fuhh lega. Dapat MC, bali…

The Third

Image
Assalamualaikum... . Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi. Sekali lagi diberi peluang untuk merasai nikmat mengandung. . Walaupun diuji macam-macam, tapi sesungguhnya kehadiran baby ni sangat dinantikan.  Teruja sangat. Bila tahu pregnant, terus list barang baby, survey barang baby,barang pantang. Over, tapi itulah hakikatnya. Even, dah start shopping pun. Just cant wait for baby. . Pertama kali berpengalaman mengandung dibulan puasa dengan morning sickness itu sangat mencabar.  Tak boleh nak sahur. Berbuka pun 10gelas air dengan sesenduk nasi jelah. Ada masa tak boleh bau dapur, tak boleh makan lauk fresh, yang berbau macam ikan bakar, ikan goreng.  Nasib baik la bulan puasa tu apply cuti tanpa gaji dapat rehat lebih. . 25 Jun 2018- official buka buku pink di klinik desa. Alhamdulillah, permulaan dengan sticker putih walaupun hb dok atas pagar. Berat badan 45kg. Kawan-kawan mahupun saudara pakat dok tegur kurus sangat. Bayang jelah awal tahun ni badan bagai dipam dalam masa sebulan…

Sepi dan rindu

Assalamualaikum.
Salam ramadan yang ke 11 dah. Sekejapnya masa berlalu. Dah bersawang sangat blog kesayangan ini. . Sepi terasa saat melewati blog ni. Tak ada yang lalu lalang menyapa seperti dahulu. . Rindu teramat untuk kembali aktif berblog. Semoga diberikan masa, diberikan ilham untuk menulis semula. . Berkongsi cerita, mengabdikan memori kami sekeluarga disini seperti waktu dahulu. Sesungguhnya, rindu teramat. . Semoga esok saya kembali untuk menulis. . Inshaa Allah.