Followers

Thursday, 15 May 2014

Cerita Bersalin

Assalamualaikum...

Amaran awal, entri panjang tanpa gambar.

5 Mei 2014
Plan nak pergi shopping barang untuk mak baru kite (my dad getting married again). Jam 9am tengah siap-siap nak keluar. Masuk toilet dan tengok dekat pantyliner ada spotting darah... Gabra jugak kat hati ni... Maklumlah suami jauh, kite wish dia ada masa kite dalam labour room. Keluar bilik air terus sms husband nun di kota tinggi suruh pack barang sebab dah ada tanda-tanda baby coming.Then info kakak kedua kite. Kakak kata, kalau belum sakit perut lambat lagi kot, nak-nak anak sulung. Kalau pergi hospital pun nanti kena tahan wad, bosan, tak selesa. Kite memang tak rasa sakit pun. Maka, cakap dekat kakak marilah meneruskan niat nak pergi bershopping itu.  Hehehe...Abah tak de masa ni, abah ada appoiment di hospital, kalau abah ada sure suruh pergi hospital immediately because everyday,everynight he always remind me, sakit sikit-sikit pun bagitau, apa-apa bagitau.

So bershoppinglah kami, dari saleem aziz wakaf che yeh, ke bazar tok guru kemudian membungkus makanan tengah hari di jalan sri cemerlang. Husband dah nervous kejap-kejap tanya kite ok ke tak, risau sangat bila tahu kite sempat keluar shopping lagi. Masa dok jalan-jalan tu ada la terasa lengguh pinggang sikit tapi biasa-biasa jer. Balik rumah, makan dan tidur.  Dok umah ni, asyik nak ter-poopoo je. Kejap-kejap masuk toilet. Darah ada spotting macam pagi tu jugak.

Asar, kite bangun, tak tahu kenapa kite muntah. Hu. Sakit pinggang dan baby mengeras tu terasalah tapi mild jer taklah over. Kakak kata, lepas magrib la baru pergi hospital since kite masih nampak relaks dan tak rasa sakit sangat lagi. Lapar, tapi selera dah hilang dek kerana muntah sebelumnya. Fikir kalau tak makan, tak ada energy nak push baby soon, so kite dok makan kurma dan minum air zam-zam je petang tu.

Lepas magrib konon kite siap-siap la nak serah diri kat hospital dah ken... Tengok abah makan rojak yang dibeli tengah hari tadi, kite jamah jugak sikit, tup-tup lepas isyak jugak baru gerak ke hospital...

9.30pm, masuk bilik tunggu untuk buat ctg dan  check jalan. 10.00pm husband kite dah sampai dari JB. Happy tak terkata husband dah ada kat luar. Syukur doa kite untuk husband ada sama-sama masa bersalin tu termakbul. 10.30pm, done check jalan doc kata dah 4cm. Orang kata seluk nak check jalan itu sakit, kite rasa biasa je yang penting ikut kata doc dan positifkan minda,jangan terpengaruh dengan cerita orang lain. Pelatih le pulak ambik tugas untuk ambil darah dan cucuk jarum kat tangan untuk persediaan dalam bilik bersalin dan jika berlaku complication selepas bersalin nanti. Both hands tak dapat buat coz bump, mereka kata tangan kite kecik sama panjang je dengan jarum tu. Bengkak kiri kanan tangan kite dikerjakan mereka. Huhuhu.

Masa ni contraction agak terasalah, berpeluhlah jugak walau dalam bilik aircond. Menanti bilik bersalin kosong itu memang lama la. 11.10pm camtu kite mintak dengan nurse nak keluar jumpa husband kejap. Nurse pesan bawak 1 set barang baby terus dah bila masuk nanti. Almost 1/2 jam jugak la lepak borak dengan husband kat luar, orang lain tengah menunggu pakat kagum dengan kite boleh keluar jalan-jalan lagi. Masuk balik bilik check jalan tu pun doktor tegur kite relaks je walaupun jalan dah 4cm sebab tengok kite masih aktif dok sms dengan husband. Pedulikan kata orang, rindu dendam dengan suami kot + takkan kite nak mengerang tak semena-mena, baiklah kite zikir dan selawat je bila contraction tu datang.

6 Mei 2014, 
00.30am, kite dibawa masuk bilik bersalin, pun ada doktor lain tegur lagi kite macam tak sakit pun, sambil jalan   dok sms... Doktor tu follow kite masuk bilik bersalin. Dia cakap nak masukkan kite kat wad sebab kite nampak cool lagi tapi kena check jalan dulu. 5cm dah, terus terbatal niat doktor tu nak masukkan kite ke wad, terus pecahkan air ketuban dan cucuk jarum kat pergelangan tangan kite, masukkan air. Masa ni sakit masa contraction datang tu makin terasalah, berpeluh-peluh juga.

01.00am, husband dah dibenarkan masuk teman kite, yeay!
Contraction datang je dok genggam tangan husband. Hohoho... Dia penenang terbaiklah, kami dok bercerita-cerita pasal minggu orentasi dia etc. Contraction datang je hilang fokus kejap pastu sambung borak lagi.

2.00am above, contraction makin kuat, sakit belakang pinggang hanya Tuhan tahu, mintak husband gosok-gosok belakang bagi kurang sakit. Pastu doktor datang lagi kata ctg baby tak okey dia tak kasi kite mengiring dah untuk 20 minit. Setiap minit tengok jam menanti berakhir 20 minit. Saat ni dah le sakit, rimas pulak dengan ctg dan jarum kat tangan lagi, rasa nak cabut semua.

3.00am kot, bidan datang, cakap dengan kite kalau rasa nak teran berak, teran je. Fuh! Dah memang rasa lama tapi takut, sekarang dah kasi green light, kite teran jelah. Bidan datang dengan nurse beserta doktor pelatih tiga orang bantu dan tengok proses kelahiran baby boy kite. Mula-mula push kite tak reti, nafas terhenti-henti. Lepas beberapa kali, kite set mind, for baby i must do it, akhirnya 3.30am Muhamad Thaqif Aiman selamat dilahirkan. Bidan angkat tunjuk jantina, husband dah jerit, boy, baby boy. Kite angguk jelah, nurse tanya kite comfirmkan jantina semua, then terus letak baby atas dada kite sementara bidan dok pisah keluarka  uri.

That time, kelu tak tahu nak cakap apa. 40weeks he inside my womb, we just like can't wait to see him. Now he on me, i can't say a word. Then terkeluarlah jugak, 'Thaqif, Thaqif Aiman', dan pandang husband dan sama-sama senyum. Few minutes, nurse datang ambil baby nak mandikan. Kite tunggu untuk dijahit. 

4.30am camtu mula jahit. hoho...memang terasalah benang ditarik semua walau dah dicucuk ubat bius. Sakit dijahit itu lagi dari masa tengah push dan ditoreh tu. Masa push, bidan toreh perineum itu, tak terasa pun. I really enjoy the push moment. Baru je beranak, rasa nak beranak lagi je...tapi part jahit tak sanggup nak fikir. Sorry Thaqif, awak takkan dapat adik lagi hingga ibu bersedia menghadapi trauma dijahit ni.

Finally, itulah pengalaman bersalin kite. 3 hari punya writing baru habis tulis entri.



Tuesday, 13 May 2014

Di tinggalkan lagi...

Assalamualaikum...

Mood swing kena tinggal dengan suami lagi.
Sekali lagi selepas hampir 9 hari bersama suami tersayang disisi... 
-termasuk hari husband balik dan hari ni cuti hari wesak.
Hari ini sekali lagi terpaksa ditinggalkan suami yang perlu melapor diri kembali bertugas mulai esok.
Syahdunya....
Tapi kuat kerana anak disisi, penghibur kala sepi.
Mereka jantung hati kite sekarang...

Semoga selamat sampai papa  ibu dan baby rindu dan sayang papa so much. Cepat-cepat balik lagi...

Khamis ni nak balik rumah kite dah...wee rindu katil busyuk kite. Baby Thaqif nak main dengan atuk dan berkenalan dengan nenek baru la pulaks...


Monday, 12 May 2014

Officially Ibu

Assalamualaikum....

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi diberikan anugerah dan nikmat yang terindah kepadaku dengan kelahiran putera kami  Muhamad Thaqif Aiman Bin Mohd Taufik pada jam 3.30 pagi, 6 Mei 2014, 2.81kg  secara normal di HUSM, Kubang Kerian.

Berakhir sudah teka-teki jantina baby kite... Siap sedia simpan hadiah headband/stokin/baju/seluar pink itu. Hahaha...

He born on his due date...



Alhamdulillah hari ni baby Thaqif genap seminggu. He detected juandice but still under control... Already know before i born him, he need through the juandice since my blood type O...
Doakan baby Thaqif cepat kebah dari juandice yer... ( extra story will update in next post)

Banyak nak story, dari tanda-tanda awal, kronologi bersalin hingga baby hari ni. Insya-Allah, kite akan keep update lagi... 

#niat nak info pasal status baru je,terlebih sudah cerita... Rindu sangat nak update blog... see soon... pray for us...

Monday, 5 May 2014

Tanpa kekasihku...


Assalamualaikum... 

Tajuk entri kemain syahdu... Realitinya tanpa suami disisi. Sungguh mencabar dan teramat merinduinya.  Huhuhu... Tak pernah berpisah jauh beginilah rasanya. Nak pulak orentasi jadual padat. Sms / call tengah- tengah malam je. Nasib baik bawa handphone torchlight je, kalau tak dah kena rampas, lagi syahdu rindu jawabnya. Saban malam sms sebelum tidur, dan tidur tak pernahlah tanpa air mata. Rindu... Pastu buat pulak baby super aktif malam-malam, usual suami pujuk-pujuk baby tidur, atau kaki lenguh, usual suami urut, tenangkan kite. Sekarang suami jauh, memang air matalah peneman.

Minggu pertama suami disana dia cool saja, sibukkan diri dengan program cuba tak ungkap rindu kat kite sangat. Mungkin tak nak kite nangis, dan biasakan diri.  Memasuki fasa minggu kedua, kadang tetiba je dia sms tengah-tengah dia dalam kelas. Risau keadaan kite ke rindu? I think both. Huhu. Dah mula hari-hari sebut tak sabar habis orentasi dan nak balik. Kite  lagilah riang berbunga-bunga bila suami nak balik. Tak sabar nak tatap wajah suami kesayangan. Husband asyik dok sebut pasal pindah la, nak cari orang tukar suka sama suka etc. Hiks. See... dia yang terlebih rindu sudah. That day before pergi tabah le kata balik sebulan/ 2 bulan sekali sebab jauh dan kos tinggi etc. Kite senyum sesorang sajalah... Tak boleh blah soalan dia sering tanya, macam mana baby, dah besar ke? Acaner nak jawab tu? Baby still inside, kite bukan boleh nampak baby growing, perut pun rasanya masih sama je bulatnya, timbang pun tak naik dah. 

Ya Allah, terima kasih atas nikmatmu. Aku bahagia. Kekalkan rasa rindu, kasih, dan sayang antara kami ini. Sesungguhnya kami saling memerlukan untuk melengkapi antara satu  sama lain. Moga dipermudahkan untuk suamiku dapat bertukar tempat bertugas nanti. 

# kawan-kawan sekalian kalau ada kenal orang johor yang baru melapor diri sebagai pegawai imigresen juga dan ditempatkan diluar johor (dinegeri pantai timur, kl, utara) dan berminat nak tukar balik johor bagitau kite eh, jom tukar suka sama suka dengan suami kite...

M2B : check-up 39 week 4 day

Assalamualaikum...

entri tertunda...internet tak ada semenjak cuti...

Hi! Kite masih belum bersalin pun lagi... Baby syok sangat kot dok dalam perut ibu dia ni. Tak pun baby tunggu papanya balik sambut dia...

30 april 2014 - Alhamdulillah check-up macam biasa everything okay je. Berat maintain je, tak naik pulak kali ni. Nurse pun dah abis topik nak nasihat ka kite. 10 minit je kat klinik tu... hehe....

Terus ajak abah pergi pasar tani nak cari buah untuk anakda kite ni. Lately suka pulak dia bila kite makan buah. Laju je bangun dan join ibu dia makan... comel sangat rasa masa tu. Tak sabarnya ibu nak jumpa awak sayang... Abah belikan kite air zamzam dan kurma, dia suruh kite minum dan makan hari-hari... tq atuk!

Dari pasar tani, kite pergi ofis kejap, ambik kain baju raya kakak kite yang kite order dengan kawan ofis. Pastu terus ke rumah tok che kite, ziarah tok che la sementara masih boleh jalan ni. Kang dah pantang lambat lak dapat jumpa tok che.

Dok rumah tok che,dapat tahu pak cik kite yang dok rantau panjang nak pergi umrah. Abah pun ajak pergi rumah pak cik tu. Kite on je bab berjalan... he. Rezeki, sepupu kite niaga online, jual selipar / kasut jelly bagi kite sepasang selipar... comel! Kite amek warna merah... Boleh la pakai lepas bersalin nanti. Hiks. Tak sabar punya pasal try jugak pakai... Best! Ringan dan sedap pakai. Terus nafsu nak beli lagi warna-warna lain jugak. Tq cik sepupu yang baik hati.


Kemudian atuk belanja makan nasi sup tulang. Yummmy! Balik rumah terus tidur. Apa pun tak boleh...

Kite rasa hujung-hujung nak bersalin ni la baru terasa sangat mengandung. Bukanlah kata sebelum ni tak rasa macam mengandung. Tapi tak de simptom over sangat. Kite still okay je kalau makan sekali sehari macam masa tak mengandung. Sekarang cepat lapar,suka mengunyah, suka ais, kaki selalu macam tarik mengkarung( yek eh perkataan tu? Tapi selalu dengar kawan yang mengandung lain cakap), strechmarks bermaharajalela kat perut, cepat emo - nangis etc... Huhu. Barulah terasa seperti orang normal mengandung. Cuma tak best time- time begini suami jauh dari sisi, tak boleh la nak bermanja sangat. Tapi sempat je seminggu aritu manja-manja, kite nak apa, nak g mana dia on je... Nak pergi bercuti kat gua musang je tak dapat sebab dia takut kite terberanak kat sana... Tq suami yang sentiasa sabar dengan kerenah isteri ni.

tepek gambar sebelum pergi check-up minggu lepas...