Posts

Showing posts from May, 2014

Cerita Bersalin

Assalamualaikum...
Amaran awal, entri panjang tanpa gambar.
5 Mei 2014 Plan nak pergi shopping barang untuk mak baru kite (my dad getting married again). Jam 9am tengah siap-siap nak keluar. Masuk toilet dan tengok dekat pantyliner ada spotting darah... Gabra jugak kat hati ni... Maklumlah suami jauh, kite wish dia ada masa kite dalam labour room. Keluar bilik air terus sms husband nun di kota tinggi suruh pack barang sebab dah ada tanda-tanda baby coming.Then info kakak kedua kite. Kakak kata, kalau belum sakit perut lambat lagi kot, nak-nak anak sulung. Kalau pergi hospital pun nanti kena tahan wad, bosan, tak selesa. Kite memang tak rasa sakit pun. Maka, cakap dekat kakak marilah meneruskan niat nak pergi bershopping itu.  Hehehe...Abah tak de masa ni, abah ada appoiment di hospital, kalau abah ada sure suruh pergi hospital immediately because everyday,everynight he always remind me, sakit sikit-sikit pun bagitau, apa-apa bagitau.
So bershoppinglah kami, dari saleem aziz wakaf che…

Di tinggalkan lagi...

Image
Assalamualaikum...
Mood swing kena tinggal dengan suami lagi. Sekali lagi selepas hampir 9 hari bersama suami tersayang disisi...  -termasuk hari husband balik dan hari ni cuti hari wesak. Hari ini sekali lagi terpaksa ditinggalkan suami yang perlu melapor diri kembali bertugas mulai esok. Syahdunya.... Tapi kuat kerana anak disisi, penghibur kala sepi. Mereka jantung hati kite sekarang...
Semoga selamat sampai papa  ibu dan baby rindu dan sayang papa so much. Cepat-cepat balik lagi...
Khamis ni nak balik rumah kite dah...wee rindu katil busyuk kite. Baby Thaqif nak main dengan atuk dan berkenalan dengan nenek baru la pulaks...

Officially Ibu

Image
Assalamualaikum....
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi diberikan anugerah dan nikmat yang terindah kepadaku dengan kelahiran putera kami  Muhamad Thaqif Aiman Bin Mohd Taufik pada jam 3.30 pagi, 6 Mei 2014, 2.81kg  secara normal di HUSM, Kubang Kerian.
Berakhir sudah teka-teki jantina baby kite... Siap sedia simpan hadiah headband/stokin/baju/seluar pink itu. Hahaha...
He born on his due date...


Alhamdulillah hari ni baby Thaqif genap seminggu. He detected juandice but still under control... Already know before i born him, he need through the juandice since my blood type O... Doakan baby Thaqif cepat kebah dari juandice yer... ( extra story will update in next post)
Banyak nak story, dari tanda-tanda awal, kronologi bersalin hingga baby hari ni. Insya-Allah, kite akan keep update lagi... 
#niat nak info pasal status baru je,terlebih sudah cerita... Rindu sangat nak update blog... see soon... pray for us...

Tanpa kekasihku...

Assalamualaikum... 
Tajuk entri kemain syahdu... Realitinya tanpa suami disisi. Sungguh mencabar dan teramat merinduinya.  Huhuhu... Tak pernah berpisah jauh beginilah rasanya. Nak pulak orentasi jadual padat. Sms / call tengah- tengah malam je. Nasib baik bawa handphone torchlight je, kalau tak dah kena rampas, lagi syahdu rindu jawabnya. Saban malam sms sebelum tidur, dan tidur tak pernahlah tanpa air mata. Rindu... Pastu buat pulak baby super aktif malam-malam, usual suami pujuk-pujuk baby tidur, atau kaki lenguh, usual suami urut, tenangkan kite. Sekarang suami jauh, memang air matalah peneman.
Minggu pertama suami disana dia cool saja, sibukkan diri dengan program cuba tak ungkap rindu kat kite sangat. Mungkin tak nak kite nangis, dan biasakan diri.  Memasuki fasa minggu kedua, kadang tetiba je dia sms tengah-tengah dia dalam kelas. Risau keadaan kite ke rindu? I think both. Huhu. Dah mula hari-hari sebut tak sabar habis orentasi dan nak balik. Kite  lagilah riang berbunga-bunga…

M2B : check-up 39 week 4 day

Image
Assalamualaikum...
entri tertunda...internet tak ada semenjak cuti...
Hi! Kite masih belum bersalin pun lagi... Baby syok sangat kot dok dalam perut ibu dia ni. Tak pun baby tunggu papanya balik sambut dia...
30 april 2014 - Alhamdulillah check-up macam biasa everything okay je. Berat maintain je, tak naik pulak kali ni. Nurse pun dah abis topik nak nasihat ka kite. 10 minit je kat klinik tu... hehe....
Terus ajak abah pergi pasar tani nak cari buah untuk anakda kite ni. Lately suka pulak dia bila kite makan buah. Laju je bangun dan join ibu dia makan... comel sangat rasa masa tu. Tak sabarnya ibu nak jumpa awak sayang... Abah belikan kite air zamzam dan kurma, dia suruh kite minum dan makan hari-hari... tq atuk!
Dari pasar tani, kite pergi ofis kejap, ambik kain baju raya kakak kite yang kite order dengan kawan ofis. Pastu terus ke rumah tok che kite, ziarah tok che la sementara masih boleh jalan ni. Kang dah pantang lambat lak dapat jumpa tok che.
Dok rumah tok che,dapat tahu pak c…