Posts

Showing posts from July, 2016

2nd pregnancy : the 3rd trimester

Assalamualaikum....
Saat memasuki trimester ketiga pelbagai perasaan bercampur baur. Teruja dengan kehadiran orang baru, takut, risau akan saat kelahiran, bimbang suami tiada disisi waktu melahirkan. 
Tapi sedaya upaya cuba untuk menenangkan diri, positif dan menikmati minggu-minggu terakhir kehamilan kali ini.
Makan je apa yang di ingini mengikut selera, pejam mata je beli. Kebetulan pulak musim event kat stadium tu, pendek kata setiap minggu ada event. Haruslah tak lepaskan peluang tawaf festival dan expo yang diadakan. Expo makanan halal antarabangsa, 2x pergi sebab suka dengan mee cina yang dibuat fresh kat situ dan hunting float a&w.  Expo makanan Thai pun 2x jugak pergi sebab terkenangkan seafood goreng, dan strawberi yogurt yang sedap tu. Husband mampu dengar i'olls cerita sambil ketawa jelah bila wife dia gagah la berjalan ke stadium semata kerana makan. Peliknya kalau dah berjalan sakan demi makanan sedap, malam mesti takde cramp betis dah. Syurga sangat, dapat makan…

#muhamadthaqifaiman 2nd birthday

Image
Assalamualaikum...
06 Mei 2016. Disebabkan masih belum beranak, belum pun tanda-tanda nak beranak. Haish. Dilema sangat. Debaran menanti hari punya pasal.  Seharian melepek kat rumah je 3beranak. Nak jadi cerita dek musim panas melampau, telaga rumah pun kering. Nasib baik rumah mak tiri kesayangan ada air. Dekat nak solat jumaat la baru 3beranak ni pergi rumah opah mandi.
Petang tu marilah kita keluar mencari kek dan sate celebrate birthday Muhamad Thaqif Aiman sikit dengan family terdekat, aka kakak dan anak-anak sedara.
 Birthday boy teruja sangat nak pergi beli kek. Yang stress lepas beli kek, masuk je kereta nak potong kek terus sebab tergoda kek comel dengan kartun, cookies.  T__T Jenuh la pujuk supaya balik rumah dulu baru potong kek. Nak ditinggalkan dia dengan opah masa g beli kek, ibu papa ni excited sangat nak tengok reaksi dia pilih kek dikedai kek. Nah. Terima la padahnya, megamuk-ngamuk sepanjang jalan. Kus semangat.
Balik rumah, dengan air yang takde. Haruslah kembali …

The false contraction

Image
Assalamualaikum...
Pheww... Di hujung-hujung pregnancy ni mestilah debaran nak bersalin tu lain macam sikit.

Pastu walaupun baru 2tahun lepas melahirkan, serius kite rasa macam dah hilang langsung ingatan pasal bersalin, tanda-tanda bersalin.

Cuma ingat pagi masa kandungan usia 39weeks 6days tu pagi bangun ada spotting darah pastu start sakit pinggang main-main di tengah hari, sakit yang mampu lena tidur lagilah. Pastu kerap poopoo jelah sepanjang hari tu. Malam tu pun kalau ajak pergi makan kfc pun mampu lagi la hadap. Tu yang doc tengok semacam je bila cool berjalan sendiri pergi labour room tu.

Mengandung kali ni lain pula pengalaman dia. Pernah je macam kerap poopoo masa 32weeks tu. Berlaku kat office, dah la toilet jauh. Rasa nak nangis pun ada fikir takkan dah nak bersalin sekarang... hampir dah nak EL, tetiba elok tak meragam nak poopoo lagi dah.
Walaupun masa tu dah 32weeks tapi beg hospital pun tak kemas lagi. Lepas kena gitu teruslah azam nak pack beg.

Di usia kandungan 39 …