Followers

Wednesday, 27 July 2016

2nd pregnancy : the 3rd trimester

Assalamualaikum....

Saat memasuki trimester ketiga pelbagai perasaan bercampur baur. Teruja dengan kehadiran orang baru, takut, risau akan saat kelahiran, bimbang suami tiada disisi waktu melahirkan. 

Tapi sedaya upaya cuba untuk menenangkan diri, positif dan menikmati minggu-minggu terakhir kehamilan kali ini.

Makan je apa yang di ingini mengikut selera, pejam mata je beli. Kebetulan pulak musim event kat stadium tu, pendek kata setiap minggu ada event. Haruslah tak lepaskan peluang tawaf festival dan expo yang diadakan. Expo makanan halal antarabangsa, 2x pergi sebab suka dengan mee cina yang dibuat fresh kat situ dan hunting float a&w. 
Expo makanan Thai pun 2x jugak pergi sebab terkenangkan seafood goreng, dan strawberi yogurt yang sedap tu.
Husband mampu dengar i'olls cerita sambil ketawa jelah bila wife dia gagah la berjalan ke stadium semata kerana makan. Peliknya kalau dah berjalan sakan demi makanan sedap, malam mesti takde cramp betis dah. Syurga sangat, dapat makan sedap pastu pakej tak sakit.

Cerita mengidam tart nenas tu. Hurm. Memang berapa balang, dan tokei tart nenas la yang senyum ngan gelagat mak buyung ni kan.

Pastu, teringin burger kat stadium tu. Sadis gak citer burger ni. Konon terliur kawan ofis makan, maka dok la plan dengan kak ma nak pergi makan. Sekali bila tiba hari nak makan tu mestilah macam eh pagi tadi tak breakfast, nak makan nasi la tengah hari tu sebab kang makan burger je tak kenyang sampai petang, atau perut dah masuk angin. Fine. 2x tak jadi makan kerana kes tak breakfast pagi. The third time, tup-tup kedai burger tutup. Meratap je. 
Abang kenapa tutup, bila bukak? 
Seminggu tutup dik sebab abang takde pembantu kat kedai nak buat air.
Sob.sob.sob. hampa ibu mengandung.
Selepas seminggu kedai burger masih tutup. Lepas 2minggu baru la kedai burger bukak ye.
 Dah bukak kedai burger tu, hampir setiap hari melepak makan burger/oblong je, pastu nak-nak air kat kedai abang tu special dan sedap pulak. Jagung cincau terbaik! Pekat memikat memukau-meleleh air liur dah sambil dok taip ni oiitt...
Fresh oren pun yumm, just nice and fresh.
Pastu 1st time try menu air milo cincau. Pelik tapi sedap jugak la. Layan tapi takley lawan jagung cincau tu.

Pastu, tetiap kali husband balik memang dok request air kelapa jelah. Husband melayan je wife dia, gigih je berhenti tiap kali nampak gerai jual air kelapa.
But the most remembered moment masa 38weeks. Lepas check-up. Dah sampai area hospital tu, biasa memang langsung singgah je beli makanan terus kat stadium. Since nampak pak cik gerai air kelapa nak bukak, semangatlah jalan nak pergi beli. Fresh, pak cik tu tengah belah kelapa. Baru nak order, pak cik tu dengan muka masam cakap tak jual, ais takde lagi. 
Takpelah pak cik, takde ais pun boleh. -maklum dah jalan jauh, patah balik dari stadium untuk beli air kelapa, sia-sialah tak dapat.
Tak jual takde ais, nanti kang pak cik caj mahal, marah pak cik pulak.
Hampa lagi ibu mengandung, maka berlalu la dari sana tanpa air kelapa. Malas la nak menjawab dan negetif sangat dekat-dekat nak beranak. Anggap saja bukan rezeki nak minum air kelapa pak cik tu.

Pastu yang teringin jugak nak mc flurry oreo. 1 hari tu kak iza datang amek masa balik kerja dan singgah drive thru mcD. Senyum menguntum dah sebab ingat hajat tercapai. Tup-tup mesin aiskrim rosak, tak dapat beli. Tapi alhamdulillah... last day sebelum beranak, husband tunaikan jugak. Hihi... sebab tu, selalu cakap my daughter ni papa's princess. Apa-apa baby mood nak makan ke apa, mesti papa macam, ok nanti kita pergi, nanti kita beli tau. Cepat je reapon.

Itu je kot tentang 3rd pregnancy... all about food.





Tuesday, 26 July 2016

#muhamadthaqifaiman 2nd birthday

Assalamualaikum...

06 Mei 2016.
Disebabkan masih belum beranak, belum pun tanda-tanda nak beranak. Haish. Dilema sangat. Debaran menanti hari punya pasal. 
Seharian melepek kat rumah je 3beranak. Nak jadi cerita dek musim panas melampau, telaga rumah pun kering. Nasib baik rumah mak tiri kesayangan ada air. Dekat nak solat jumaat la baru 3beranak ni pergi rumah opah mandi.

Petang tu marilah kita keluar mencari kek dan sate celebrate birthday Muhamad Thaqif Aiman sikit dengan family terdekat, aka kakak dan anak-anak sedara.

 Birthday boy teruja sangat nak pergi beli kek. Yang stress lepas beli kek, masuk je kereta nak potong kek terus sebab tergoda kek comel dengan kartun, cookies. 
T__T
Jenuh la pujuk supaya balik rumah dulu baru potong kek. Nak ditinggalkan dia dengan opah masa g beli kek, ibu papa ni excited sangat nak tengok reaksi dia pilih kek dikedai kek. Nah. Terima la padahnya, megamuk-ngamuk sepanjang jalan. Kus semangat.

Balik rumah, dengan air yang takde. Haruslah kembali melepak dirumah opah. Menyambut birthday dirumah opah Thaqif ajoo...

Kek pilihan birthday boy.

Eh. Terselit ibunya yang boyot-boyot dalam gambar ni.


Birthday boy yang sangat teruja bergambar dengan kek.


Diusia 2 tahun Thaqif banyak akal sangat. Hari jadi ni dia paling gembira, menyanyi-nyanyi happy birthday, tergelak-gelak orang dok nyanyikan untuk dia. Kek, yang dikorek biskut ikan pada kek je, kek tak makan pun.

Ibunya, malam tu pun masa majlis berlangsung, tengah makan dok cramp-cramp perut. Teruslah makan sate dengan bersungguh-sungguh. Hahaha... kira siapkan tenaga kalau terberanak malam tu.

Tapi baby tak nak share birthday dengan abangnya maka tidurlah anak-beranak dengan lena dek kekenyangan malam itu.

Sunday, 24 July 2016

The false contraction

Assalamualaikum...

Pheww...
Di hujung-hujung pregnancy ni mestilah debaran nak bersalin tu lain macam sikit.

Pastu walaupun baru 2tahun lepas melahirkan, serius kite rasa macam dah hilang langsung ingatan pasal bersalin, tanda-tanda bersalin.

Cuma ingat pagi masa kandungan usia 39weeks 6days tu pagi bangun ada spotting darah pastu start sakit pinggang main-main di tengah hari, sakit yang mampu lena tidur lagilah. Pastu kerap poopoo jelah sepanjang hari tu. Malam tu pun kalau ajak pergi makan kfc pun mampu lagi la hadap. Tu yang doc tengok semacam je bila cool berjalan sendiri pergi labour room tu.

Mengandung kali ni lain pula pengalaman dia. Pernah je macam kerap poopoo masa 32weeks tu. Berlaku kat office, dah la toilet jauh. Rasa nak nangis pun ada fikir takkan dah nak bersalin sekarang... hampir dah nak EL, tetiba elok tak meragam nak poopoo lagi dah.
Walaupun masa tu dah 32weeks tapi beg hospital pun tak kemas lagi. Lepas kena gitu teruslah azam nak pack beg.

Di usia kandungan 39 minggu.
2 Mei 2016.
Tidur awal malam tu, kira kol 8+ camtu dah tidur dah sekali dengan Thaqif.

3 Mei 2016.
Tup-tup terjaga pukul 3pagi. Sakit perut, sakit pinggang yang mild. Dok main berselang 10-20minit sekali. Whatsapp husband info rasa sakit pinggang gitu. Sekali dia masih tak tidur jugak. Keep whatapps jelah. Husband dah risau, standby jelah untuk drive balik kot betul-betul bukan cobaan. Tapi kita tak kasi dia balik lagi, yelah kalau balik tetiba belum lagi nak bersalin rugilah cuti husband tu.
Hinggalah 5pagi dok whatsapp. Akhirnya kita terlelap jua sebab sakit itu dah terbang pergi.
Husband pun dah tertidur.

6 am. Bangun pagi, berbolak balik nak pergi kerja ke tidak. Nak cuti ke nak pergi klinik cek dengan doktor, mintak MC ke sebab sakit tu mengundang jugak jarang-jarang.
Nak pergi klinik malas nak menunggu giliran.

Tetiba teringat, hari tu start pesta thai kat stadium kota bharu. Rugi la tak pergi keje tak boleh pergi pesta thai. Biasa kalau festival, pesta camtu kite prefer pegi 1st-2nd day je, lepas tu dah tak berapa nak pergi sebab macam kurang percay dengan tahap kebersihan, dan kesegaran makanan.
Dan-dan sakit perut pun menghilang masa tu. Maka, pergi kerja la kite.


Pergi pesta thai. Puas hati makan itu ini. Siap dapat special treat sebab mengandung. Beli strawberi yogurt, biasa rm5 untuk 3topping tapi sebab kite mngandung dia bagi 4topping. Hihihi...

4 Mei 2016.
Masih belum beranak. Pergi klinik check-up seperti biasa. Pergi kerja, kawan ajak g pesta thai lagi. Pun sekali lagi menjelajah pesta thai tu. Kawan ofis semua geleng kepala, budak ni esok lusa je nak beranak pun gagah lagi tawaf stadium.Hihi. Best sangat. Suka jalan, suka makan. Makan puas-puas sebelum beranak gitu.

5 Mei 2016.
Saja amek EL. Kalau tak cuti lagi mo tawaf pesta thai, lagi dok stress pikir kerja. Marilah relaks-relaks tenangkan fikiran. Lagipun husband pun bertolak balik dari JB dah. Relaks la sangat tetiba mengikut kak Iza tawaf Aeon Mall siap makan kat dapur penyet. Kikiki...

6 Mei 2016. Birthday thaqif dah pun masih belum beranak.