Posts

Showing posts from January, 2014

Happy Chinese New Year 2014

Image
Assalamualaikum...

Dikesempatan ini kite ucapkan Selamat Tahun Baru Cina 2014 kepada semua... Macam ramai benor kekawan chinese... Bosan sebenarnya menghitung detik nak balik kerja 3.30pm sat g. 
Jeles dengan husband hari ni kerja half day (untunglah bos chinese, bos raya staff dapat halfday + extra cuti till Isnin).  Anyway, tQ kat bos husband yang baik hati sangat bagi extra cuti. Lepas tu bagi limau lokam sampai 2box. Minggu lepas dah bagi sekotak, hari ni bagi lagi.  Sedap limau itu manissss sangat... Baby joget-joget dalam perut suka dapat makan limau hari-hari. Kadang sampai 3 bijik sehari. Hehehe.
Wife pun apply cuti jugak Isnin tu, buat teman husband tersayang kat rumah. Bercuti panjang, kami tak kemana-mana pun sebab terikat dengan kenduri saudara mara. Dimulakan dengan jumaat -hari esok, kat rumah mak cik kite buat naik rumah baru. Sabtu, kat rumah saudara husband pulak- kenduri kawen. Ahad, sepupu kite punya majlis kawen pulak. Lepas kenduri Ahad tu plan shoot terus ke rum…

M2B : Check-up 26 weeks 2 days baby...

Image
Assalamualaikum...
29 Januari 2014, again check-up dekat KD. Berat kite naik 1.5kg. Mihmihmih. HB tak test pun. Nurse kata next check-up la baru check. Nurse check perut dan kata dah dapat rasa kepala baby, ukur-ukur semua okey. Since result kite punya minum air gula hari tu okey, so tak perlu dah pergi minum air gula lagi masa 28 minggu. Yeay! Lega sangat...
Tapi sudah kena commit check-up 2minggu sekali dah lepas ni. Lagi 2minggu kena pergi lagi KD sebab nurse nak ajar kira pergerakan baby dah. Nanti masuk 32 minggu pulak baru pergi KK untuk scan baby, jumpa doktor.
Masih tak jumpa-jumpa dengan doktor gigi lagi. Nurse dah bebel. Hua... Kite ingat 28minggu kena pergi KK, ingat nak buat sekaligus jer. Alih tak payah pulaks. Ish! Malas betul nak pergi klinik banyak kali wey walaupun tak amek masa lama pun.
Kejap jer rasa masa berlalu. Dah nak masuk 7bulan dah pregnancy ni... Tak sabar menunggu menatap wajah buah hati kami ni sambil nervous dengan proses kelahiran.
Sekarang sibuk dok b…

M2B : Beli jugak breastpump

Image
Assalamualaikum...
Aritu dilema sangat bab nak beli bp.
Mihmihmih...
Finally dah beli jugak.
Alhamdulillah.
Pilihan kite ialah Eve Love Flexi jugak. Membeli promosi pakej ultimate Flexi dariSURI.

Kenapa pilih bp ni...
1. Sebab memang aim untuk elektrik. (kerisauan tak rajin kalau guna manual)
2. Complete set untuk 'starter mum' macam kite. (free gift : warmer, ice brick x3, storage bottle x6, storage bag x25, cooler bag, bustier, power bank)
3. Jimat. RM609.00 jer. (congak balik kalau beli asing-asing pump dengan free gift yang adoo kat atas tu)
4. Atas sokongan officemates yang masih fully bf. ( Susu produce on demand, kerajinan, positif untuk bagi baby susu - dont be afraid!)
5. Paling best kot, waranti setahun dan waranti mula selepas melahirkan nanti. ( Grab terus since promosi berakhir 31 Januari 2014)
6. Since it's malaysian product, ada center dia sendiri jika ada masalah  dengan bp (mudah dapat spare) so tak risau -Insya-Allah.

** Kalau tak nak beli pakej macam ki…

M2B : Maternity & Nursing Online Shopping

Image
Assalamualaikum....
Musim gaji baru bermula... List shopping untuk baby dan kite haruslah kena dipendekkan... Mihmih...
Maka, kite shopping lagi. Kali ini secara online sahaja. Hard to find nursing bra memurah kat pasaraya sini. Kalau jumpa pun kadang harga telan air liur sikit. Yelah, since lepas ni plan untuk direct feed baby / full time bf, haruslah nak spare banyak sikit nursing bra ni.  Lagipun bila dah produce susu, bra akan perlu selalu diganti bila basah etc.
Thru survey, jumpa website summerglitz. Lama aim tang baju-baju maternity&nursing dia. Macam comel jer. Blaus-blaus dia cecantik sesuai untuk buat pergi kerja tapi tahan jer hati dari beli sebab masih muat pun sarung baju kurung pergi kerja.
Pastu 2minggu lepas perasankan ada sale. Ada nursing bra yang tengah sale jugak RM9.00 jer sehelai. Mahu tak menggelupur kite tengok harga tu. Terus berangan nak beli 10helai bila gaji.
Nafsu sangat nak beli sampai 10. Kite beli 4 helai jer dulu. 2 helai hat RM9.00 dan 2 helai la…

Diari Dapur : Che Mek Molek

Image
Assalamualaikum...
Minggu lalu balik ke rumah mak. Masa nak balik satu plastik dengan pucuk paku, pucuk midi, dan seplastik lagi ubi keledek oren mak kirim buat bekalan masak-masak kat rumah. Haila...sweet sangat mertuaku. Since suami sayang outstation dihari Sabtu dan Ahad maka tak memasak pun. Ubi tu terbiar je atas kabinet dapur. Masuk hari Selasa, abah dah bagi hint, 'Ubi tu nak buat apa?'
Dari sehari ke sehari tertangguh sebab breakfast hari-hari just goreng keropok lekor yang suami bawak balik dari Terengganu. Semalam barulah ada mood nak merebus ubi tu untuk buat kuih che mek molek sebab fikir hari ni tak ada makanan nak buat breakfast.
Special thanks for dear Hubby, sebab tolong kopek kulit ubi dan tunggu kite hingga siap buat che mek tu.
Bahan- bahan : Ubi keledekTepungGulaCara Penyediaan : Rebus ubi hingga empuk. Masukkan garam sikit bagi ada rasa masin-masin sikit.Kopek kulit ubi kemudian tumbuk lumat.Masukkan tepung . Gaul sebati. Rasa tak cukup tepung tambah sikit-si…

Miracle

Image
Assalamualaikum...

25th week.
The baby more active. From the comment I got on "We are in 24th week (6 month)" bout the baby movements makes me very excited and grateful to Allah because give me chances to through this precious moments (pregnancy).

TQ dear Nina n cik Mah, who's sharing bout your exprience. Really inspired and can't wait to feel it.
My super excited feeling full my day and of course I don't wish it last, so I shared the story with my dear husband while he driving us home after work.

What I can see is ...
Big SMILE on his face.
with a question,
Really? Is it be same to all women? 
(He mean that we can detect baby leg, arms etc although the baby inside - unbelieve maybe since my belly )
Me answer,
Sure dear, when the baby growing, the stomach won't be enough space for baby move to much, so we will detect all his/her body.
He said :
Owh, then when the time come I want catch and pull the baby leg too. Baby...grow fast!
T__T  Serve me!
It because I to…

We are already in 24th week (6 months)

Image
Assalamualaikum...
Tak ada idea nak update apa sebenarnya...
Namun gediks juga nak menulis...
Hahaha...
Sekejap je masa berlalu dah masuk 24 minggu going to 25 dah pun.
Persiapan?
Suam-suam...
Idaman untuk baby dan kite semua dalam kepala tergendala sekejap sebab sibuk menyelesaikan bab yang perlu diselesaikan dulu.
Tapi sudah decided pasal bp. Hehehe. Bila dah ada ditangan baru boleh up entri k!

The most relief, bila sekarang ada kawan baru, officemate yang baru sahaja bersalin anak ketiga. Owesome bila she's do full time bf. I'm inspired to do bf juga. Seronok sangat berkongsi cerita. All about baby and saving tips. She sharing what's needed not etc. Good! Later on slowly kite akan share sama-sama kat entri-entri akan datang. Insya-Allah.

How's baby?
Sangat aktif berenang-renang, melompat kala kite sibuk bekerja kat pejabat... Dah baby melompat-lompat, berenang, kite la asyik berulang ke toilet saja. Sabar je anak...
Be good baby sayang... - Baby terus diam. Hehehe..…

Diari Dapur : Puding Roti dengan sos kastad

Image
Assalamualaikum...
Tension bebenor bila tikus masuk umah tau!
(Ini semua abah la, kite kata pasanglah jaring tak nak bagi tikus masuk rumah, nanti abah membebel sesorang bagaikan menasihati tikus tu suruh jangan masuk rumah siap berjanji nak bagi makan setiap hari kat luar rumah. Bila kite ulang bab pasang jaring etc tak selesa tikus bermaharajalela, nanti dia pujuk kite cakap, 'tikus tak masuk dah sebab dah bagi makan')
Since incik tikus berleluasa kat dapur umah itu, roti dan segala bagai makanan masuk tuppaware. Bila dok dalam tuppaware mana nak nampak, pastu tak termakanlah sangat. Maka walaupun hari dah almost nak ke hujung minggu roti tak habis lagi. Jadi marilah kita transform itu roti kepada puding roti.
Actually inspired dari Rina Hamid punya resepi Puding Roti Butterscoach itu. Tapi since kat rumah itu bukan roti butterscoach, sendiri oter resepi saja.



Bahan-bahan Puding Roti : 6 keping roti gardenia biasa (Rina guna 8keping roti - tapi since pengukus kite kecik tak b…

M2B : HB Rendah... Makanan yang diambil semasa pregnant...

Image
Assalamualaikum...  Sebelum ni ada cerita pasal check up kite, HB kite lebih kurang atas pagar je. Risau jugak sebab kita memang ada mengalami pitam jugak bila berjalan banyak ditempat sesak, macam pasar tani etc masa pregnant 3-4bulan tu.
Mula-mula fikir, sebab sebelum pergi jalan tu kite tak makan pun, dan sekarang dah berdua, jadi  normal kot.
Lanie since dah dapat pendedahan dari nurse, okay, baru sedar apa yang berlaku sebenarnya.
Macam-macam tanda dan bahayanya untuk ibu dan kandungan bila HB rendah termasuklah membolehkan melahirkan baby pra-matang, seawal kandungan 7bulan dan risiko-risiko lain. Boleh baca extra dari entri-entri blogger link bawah.

Baca SINI -- SINI

Maka, kite pun bermotivasi sangat nak tingkatkan HB kite supaya sentiasa mendapat bacaan yang cantik disamping menjaga kesihatan kite dengan baby jugak. Tak nak bagi sticker putih di buku merah itu bertukar warna.
Sekarang dok amalkan sentiasa, kurma bekalan abah + ubat dari nurse (terpaksa telan untuk baby walaup…

Breakfast for 2 : Homemade garlic bread + Campbell's Mushroom Soup

Image
Assalamualaikum...
Hujung minggu berdua bersama husband kala malas nak menapak ke pasar tani mencari makanan,  tengok mushroom soup ada, roti bata yang suami beli belum disentuh. Bingo! Buat garlic bread makan dengan sup cendawan panas-panas itu yummy!


Mari kongsi cara kite buat.
Bahan-bahan : 4 ulas bawang putih (cincang halus)1 sudu serbuk teh lada hitam (kite guna serbuk lada hitam ajishio jer)3 sudu besar butter / majerin (kite guna Adela)Roti bata Cara  Penyediaan : Campur bawang putih + serbuk lada hitam + majerin dalam mangkuk, kacau sebati.Sapu pada kedua belah roti dan bakar kejap dalam non-stick pan. Done! Next nak belajar homemade mushroom soup plak. Resepi dah ada, nak membuat tu  kemalasan lagi.Acaner?




M2B : Breastpump Idaman-Mampu Milik- Yang manakah?

Image
Assalamualaikum...

Sejak tahu pregnant juga dah berangan nak saving untuk beli breast pump sebab nak breast feed baby untuk full time. Inspired by my forth sister. Sungguh jimat bila full breast feed dan anak rapat dengan mommy.
Mula-mula fikir lepas bersalin baru nak beli. Nak tengok production susu dulu.
Tapi bila banyak baca sharing dari mommy-mommy di blog, group yang kadang-kadang bermasalah bengkak susu semua. Terasa breast pump itu penting okey. Sikit sebanyak boleh bantu cepatkan  dan mudah proses pam semua. Huhu...
So... Mulalah aim breast pump.
Haruslah berangankan Madela FS sebab kecil, comel, senyap pulak tu. Bila tengok harganya... (T__T)
Paling-paling tak dapat konon target untuk dapatkan Madela Swing.
Pastu bila ada list barang nak dibeli tambahan dengan hati yang mengidamkan baby cot jugak. Jadi pujuk hati untuk cuba cari yang lain dengan harga mampu milik.

Maka, plan B. Ciri-ciri breast pump...

1. Double pump (easy for me when I working)
2. Handsfree
3. Ringan dan mu…

M2B : Shopping and its feels good...

Image
Assalamualaikum... Hoorey... Finally, 24/12/13 kite pun dah start shopping barang baby almost half dari barang-barang yang kite senaraikan. Memula sebenarnya plan nak carik beg baby, baju baby, towel, booties n mitten jer dulu.  Tapi kiteorang blurr sangat bab beli baju. T__T Asyik dok tengok baju baby yang besar-besar sahaja. Walhal nak beli baju newborn jer sebab baju lain-lain kite rasa pakai hat kakak-kakak kite bagi sahaja jer dulu. Saving + baby cepat besar ken. Lepas pantang nantilah shopping lagi baju-baju baby dengan gembira.
Rasanya, kalau tuan baju dah ada lagi meriah kot membeli-belah.
Mihmihmih... Kakak kite kata bagus beli newborn jugak sehelai - dua sebab takut baby kite nanti kecik ken. Tak mo la nanti bangun pagi baby dah hilang disebalik baju.Ngeh. Maka, baju KIV dahulu, nanti kite tunggu kakak kite balik dan tarik dia la pergi shopping baju itu.
Beg baby serius murah-murah tapi husband demanding untuk beli beg yang backpack. Lagi mudah katanya bila travelling. Maka…

Diari Dapur : Ayam goreng kicap masam manis (mama style)

Image
Assalamualaikum...
Hari ni share resepi ayam goreng kicap paling mudah, tak payah pakai kulit kayu manis etc tu. Resepi mama yang paling digemari kite ni.  Hohoho. Sedap!
Kegemaran suami jugak. Kalau tanya nak masak apa ayam / ikan / telur ? Jawapan dia - Masak kicap pun sedap / Masak kicap jer la pastu zikir dah lama tak makan masak kicap walhal kadang baru jer 2-3 hari sebelumnya makan masak kicap. T__T Gitew perangai laki kite. Pada dia seminggu lauk kicap pun takpe. I okey jer kalau kami berdua, ini nak hidang kat abah lagi lorh... Jatuh standard 'isteri rajin' depan abah. Nanti abah plak tazkirah kat kite kang. 
Opss...dok pelik kenapa ayam goreng kicap masam manis?
Sila tengok resepi yer.
Bahan-bahan : Ayam - ikut jumlah orang nak makan (kite guna dalam 4-5 ketul je bila berdua dengan suami)Garam kunyit segera Kicap (kite guna cap kipas udang)1 sudu besar sos tiram1 sudu kecil asam jawa adabi3 ulas bawang putih -diketuk / hiris1/2 inci halia - hiris halus1/4 bawang besar …

Diari Dapur : Waffles with Love

Image
Assalamualaikum... Wafer ke waffle ea?  Belasah jea ea... Belek-belek phone tengok gambar waffle hat kite buat test drive akak kite punye waffle maker few weeks ago. Sejak kite perkenalkan cik Na (kakak) tu dengan lazada.com.my tu asal balik KB jer dia citer pasal waffle maker tu suruh kite order -kan pasal dia kat Meranto tu tak ada line tepon nak ber-maybank2u. Line tenet ada, line tepon tak dak. Apa pun tak boleh. So, bila sampai wafer maker itu hari, cik na tak mai amek terus, abah pulak cakap  "bila nak try guna benda hat beli tu, boleh makan." So funny abah siap soh kite g tanya orang jual waffle tu resepinya... (-_-") Tak de maknanya nak mengadap akak waffle tu tanya cemana nak buat. Google sahaja la. Sumber dari myresepi.
Bahan-bahan : 2 biji telur 3/4 cawan susu segar2 sudu makan minyak  1 cawan tepung1 1/2 sudu teh baking powder1 1/2 sudu makan gula1/2 sudu teh garam Cara Penyediaan : Campur semua bahan pukul hingga sebati dan sedikit kembangPanaskan wafer make…

M2B : Monthly Check-up 1.1.2014 (22Weeks)

Image
Assalamualaikum...
Happy New Year 2014. Selamat bercuti pada yang bercuti hari ini. What's your plan today? Hari ni, negeri Kelantan bekerja, di sini sesi persekolahan pun dah bermula.
Pagi-pagi yang hujan dengan lebat, sedap tidur terbabas hingga jam 7.30 pagi. Huhu... Mujur hari ni monthly check-up kat KD kalau tak mahu ada yang berlari-lari nak masuk office, parah lagi terus EL sambung tidur. Ngeh.
Result minum air gula, darah masa kat KKIA masa 12weeks baru keluar...  Apakah amek masa 10 minggu ke dapat result? Tak ngapelah. Alhamdulillah semua okey...Gula, darah semua perfect. Cuma this time nurse suruh pergi check gigi pulak bila-bila free sebab katanya bila pregnant at least sekali kena check gigi. Fine... tunggu kite rajinlah pergi. After 2  weeks ke ken, sebab sian kat husband kena masuk lewat-lewat selalu nanti bos komplin plaks.
Check everything seperti biasa, berat pun dah bertambah 2kg kali ni - seperti yang kite jangka dengan kadar makanan kite hari-hari hadap nasi …