Followers

Thursday, 30 January 2014

Happy Chinese New Year 2014

Assalamualaikum...


Dikesempatan ini kite ucapkan Selamat Tahun Baru Cina 2014 kepada semua...
Macam ramai benor kekawan chinese...
Bosan sebenarnya menghitung detik nak balik kerja 3.30pm sat g. 

Jeles dengan husband hari ni kerja half day (untunglah bos chinese, bos raya staff dapat halfday + extra cuti till Isnin). 
Anyway, tQ kat bos husband yang baik hati sangat bagi extra cuti. Lepas tu bagi limau lokam sampai 2box. Minggu lepas dah bagi sekotak, hari ni bagi lagi. 
Sedap limau itu manissss sangat...
Baby joget-joget dalam perut suka dapat makan limau hari-hari. Kadang sampai 3 bijik sehari. Hehehe.

Wife pun apply cuti jugak Isnin tu, buat teman husband tersayang kat rumah.
Bercuti panjang, kami tak kemana-mana pun sebab terikat dengan kenduri saudara mara.
Dimulakan dengan jumaat -hari esok, kat rumah mak cik kite buat naik rumah baru.
Sabtu, kat rumah saudara husband pulak- kenduri kawen.
Ahad, sepupu kite punya majlis kawen pulak.
Lepas kenduri Ahad tu plan shoot terus ke rumah mertua kesayangan kite. (macam jauh sangat rumah mertua tu walhal sejam perjalanan je dari rumah kite)
 Sana nanti nak pergi cuci-cuci mata kat Rantau Panjang la... 

Isnin cuti, selasa dan rabu kerja, khamis kite cuti lagik. Menantu solehah nak tolong mak mertua buat ketupat palas pulok untuk makan-makan hari jumaat depan.

Okey, bye-bye...
Kemas-kemas meja...
Jumpa lagi hari selasa my workstation.



M2B : Check-up 26 weeks 2 days baby...

Assalamualaikum...

29 Januari 2014, again check-up dekat KD.
Berat kite naik 1.5kg. Mihmihmih.
HB tak test pun. Nurse kata next check-up la baru check.
Nurse check perut dan kata dah dapat rasa kepala baby, ukur-ukur semua okey.
Since result kite punya minum air gula hari tu okey, so tak perlu dah pergi minum air gula lagi masa 28 minggu.
Yeay! Lega sangat...

Tapi sudah kena commit check-up 2minggu sekali dah lepas ni.
Lagi 2minggu kena pergi lagi KD sebab nurse nak ajar kira pergerakan baby dah.
Nanti masuk 32 minggu pulak baru pergi KK untuk scan baby, jumpa doktor.

Masih tak jumpa-jumpa dengan doktor gigi lagi. Nurse dah bebel.
Hua...
Kite ingat 28minggu kena pergi KK, ingat nak buat sekaligus jer. Alih tak payah pulaks.
Ish! Malas betul nak pergi klinik banyak kali wey walaupun tak amek masa lama pun.

Kejap jer rasa masa berlalu. Dah nak masuk 7bulan dah pregnancy ni...
Tak sabar menunggu menatap wajah buah hati kami ni sambil nervous dengan proses kelahiran.
Sekarang sibuk dok bertanya, mencari petua mudah bersalin dah...
Nervous kot...
Harap-harap semuanya dipermudahkan-Nya...

Alhamdulillah...walaupun mama tiada disisi lagi untuk membantu kite, untuk kite mengadu saat mengandung dan selepas kelahiran nanti, kite bersyukur dikurniakan suami yang penyayang, mertua yang mengambil berat, ibu-ibu saudara yang sentiasa bertanya khabar.
Walhal kite dah dekat 2 bulan lebih berhenti daripada morning sickness. Masa pergi ziarah-ziarah rumah diorang masih dok berpesan-pesan suruh sabar dengan morning sickness tu everything.
Pastu biasalah komen pasal perut kite hat kecik ni...
Mihmihmih...






Wednesday, 29 January 2014

M2B : Beli jugak breastpump

Assalamualaikum...

Aritu dilema sangat bab nak beli bp.
Mihmihmih...
Finally dah beli jugak.
Alhamdulillah.
Pilihan kite ialah Eve Love Flexi jugak.
Membeli promosi pakej ultimate Flexi dari SURI.

Kenapa pilih bp ni...
1. Sebab memang aim untuk elektrik. (kerisauan tak rajin kalau guna manual)
2. Complete set untuk 'starter mum' macam kite. (free gift : warmer, ice brick x3, storage bottle x6, storage bag x25, cooler bag, bustier, power bank)
3. Jimat. RM609.00 jer. (congak balik kalau beli asing-asing pump dengan free gift yang adoo kat atas tu)
4. Atas sokongan officemates yang masih fully bf. ( Susu produce on demand, kerajinan, positif untuk bagi baby susu - dont be afraid!)
5. Paling best kot, waranti setahun dan waranti mula selepas melahirkan nanti. ( Grab terus since promosi berakhir 31 Januari 2014)
6. Since it's malaysian product, ada center dia sendiri jika ada masalah  dengan bp (mudah dapat spare) so tak risau -Insya-Allah.

** Kalau tak nak beli pakej macam kite ni, nak bp jer pun tengah promosi RM499.00 sahaja. Tengok kat link fb SURI atau boleh beli terus dari website eve love

Mine!

So rasanya tak perlu beli apa-apa extra lagi dah part menyusukan anak.
Sterillizer? Rasanya bukan keperluan yang urgent - kite guna manual style dulu.
Lagipun sekarangkan dah ada sterillizer tablet dah, beli itu cukuplah. Jimat elektrik sikit kala bil takrif elektrik meningkat naik ni kan...







Monday, 27 January 2014

M2B : Maternity & Nursing Online Shopping

Assalamualaikum....

Musim gaji baru bermula...
List shopping untuk baby dan kite haruslah kena dipendekkan...
Mihmih...

Maka, kite shopping lagi.
Kali ini secara online sahaja.
Hard to find nursing bra memurah kat pasaraya sini. Kalau jumpa pun kadang harga telan air liur sikit.
Yelah, since lepas ni plan untuk direct feed baby / full time bf, haruslah nak spare banyak sikit nursing bra ni. 
Lagipun bila dah produce susu, bra akan perlu selalu diganti bila basah etc.

Thru survey, jumpa website summerglitz.
Lama aim tang baju-baju maternity&nursing dia. Macam comel jer.
Blaus-blaus dia cecantik sesuai untuk buat pergi kerja tapi tahan jer hati dari beli sebab masih muat pun sarung baju kurung pergi kerja.

Pastu 2minggu lepas perasankan ada sale. Ada nursing bra yang tengah sale jugak RM9.00 jer sehelai.
Mahu tak menggelupur kite tengok harga tu.
Terus berangan nak beli 10helai bila gaji.

Nafsu sangat nak beli sampai 10. Kite beli 4 helai jer dulu. 2 helai hat RM9.00 dan 2 helai lagi yang harga RM12.00
Selain jenis hat kite amek ni pun banyak lagi pilihan patern dia. Namun bagi kite yang saiz cukup makan ni. Limited sikit la nak cari. Kekadang stok pun tak banyak.
Sebab tu jugak la beli tak banyak takut tak sesuai ke apa. Tapi hat kite beli ni best kain dia sebab fully cotton, non wired. Pakai pun okay. Recommanded la kalau nak beli. Okay la nak beli lagi kat sini tambah stok. Hiks.



Others yang kite shopping sini ialah blaus jugak. Pun best sebab kain cotton. Sesuai untuk maternity&nursing jugak nanti.


Other place yang best boleh shopping-shopping barang-barang mommy begini?
Do share together...Sharing is love...



Thursday, 23 January 2014

Diari Dapur : Che Mek Molek

Assalamualaikum...

Minggu lalu balik ke rumah mak. Masa nak balik satu plastik dengan pucuk paku, pucuk midi, dan seplastik lagi ubi keledek oren mak kirim buat bekalan masak-masak kat rumah.
Haila...sweet sangat mertuaku.
Since suami sayang outstation dihari Sabtu dan Ahad maka tak memasak pun. Ubi tu terbiar je atas kabinet dapur.
Masuk hari Selasa, abah dah bagi hint,
'Ubi tu nak buat apa?'

Dari sehari ke sehari tertangguh sebab breakfast hari-hari just goreng keropok lekor yang suami bawak balik dari Terengganu. Semalam barulah ada mood nak merebus ubi tu untuk buat kuih che mek molek sebab fikir hari ni tak ada makanan nak buat breakfast.

Special thanks for dear Hubby, sebab tolong kopek kulit ubi dan tunggu kite hingga siap buat che mek tu.

Bahan- bahan :
  1. Ubi keledek
  2. Tepung
  3. Gula
Cara Penyediaan :
  1. Rebus ubi hingga empuk. Masukkan garam sikit bagi ada rasa masin-masin sikit.
  2. Kopek kulit ubi kemudian tumbuk lumat.
  3. Masukkan tepung . Gaul sebati. Rasa tak cukup tepung tambah sikit-sikit. (agak-agaklah jangan bagi keras sangat doh dia)
  4. Bentukkan bulat, buat lubang di tengah untuk masukkan gula. Bentukkan mengikut kesukaan.  (Kite siap buat bentuk love jugak. Hahaha...)
** Tips : Sila jangan uli lama sangat doh bila dah masuk gula sebab nanti cepat bocor intinya. Meleleh-leleh air gula semasa goreng.








Tuesday, 21 January 2014

Miracle

Assalamualaikum...

25th week.
The baby more active. From the comment I got on "We are in 24th week (6 month)" bout the baby movements makes me very excited and grateful to Allah because give me chances to through this precious moments (pregnancy).

TQ dear Nina n cik Mah, who's sharing bout your exprience. Really inspired and can't wait to feel it.
My super excited feeling full my day and of course I don't wish it last, so I shared the story with my dear husband while he driving us home after work.

What I can see is ...
Big SMILE on his face.
with a question,
Really? Is it be same to all women? 
(He mean that we can detect baby leg, arms etc although the baby inside - unbelieve maybe since my belly )
Me answer,
Sure dear, when the baby growing, the stomach won't be enough space for baby move to much, so we will detect all his/her body.
He said :
Owh, then when the time come I want catch and pull the baby leg too. Baby...grow fast!
T__T  Serve me!
It because I told Nina loves to find and catch the baby leg and baby respon to her.

Me : Pregnancy is miracle... We can learn, see new things everyday. It's most precious moments of live. From a tiny little sperm to a baby living in my stomach. Allahhuakhbar... So miracle. Dear, miracle is always around us...Everyday... - Looking to my stomach.
Husband look at me, his left hand hold my right hand tight.
We : Alhamdulillah.

Later at night,
Husband : Can we hear baby's heart beat?- Put his ear to my stomach to hear the beat.
Me : Of course dear, but not with this ear. When we meet the doc to scan we can ask the doc to hear it.
Me : What you hear just now?
Husband : Like water running...Glok..glock... - He makes sound.
T__T Oh my husband...


Insya-Allah...

Thursday, 16 January 2014

We are already in 24th week (6 months)

Assalamualaikum...

Tak ada idea nak update apa sebenarnya...
Namun gediks juga nak menulis...
Hahaha...
Sekejap je masa berlalu dah masuk 24 minggu going to 25 dah pun.
Persiapan?
Suam-suam...
Idaman untuk baby dan kite semua dalam kepala tergendala sekejap sebab sibuk menyelesaikan bab yang perlu diselesaikan dulu.
Tapi sudah decided pasal bp. Hehehe. Bila dah ada ditangan baru boleh up entri k!

The most relief, bila sekarang ada kawan baru, officemate yang baru sahaja bersalin anak ketiga. Owesome bila she's do full time bf. I'm inspired to do bf juga. Seronok sangat berkongsi cerita. All about baby and saving tips. She sharing what's needed not etc. Good! Later on slowly kite akan share sama-sama kat entri-entri akan datang. Insya-Allah.

How's baby?
Sangat aktif berenang-renang, melompat kala kite sibuk bekerja kat pejabat... Dah baby melompat-lompat, berenang, kite la asyik berulang ke toilet saja. Sabar je anak...
Be good baby sayang... - Baby terus diam. Hehehe... Memahami sangat.
Bila balik rumah, terus diam. Senyap jer.
Husband dok la ajak borak ker main ker, memang malas betul baby nak melayan. Kesian husband kena buli dengan baby. Hahaha.
Mula la husband kacau-kacau baby suruh bangun layan dia.
Pastu si kecik tu marah la, gloomy-gloomy inside terus buat gerakan protes.
Terus berseri-serilah muka husband dapat rasa baby bergerak tu.
Pastu pandang kite dan cakap :
Tak sabar nak  azan dan iqamat-kan baby nanti.
T__T  (touching dengar husband kata gitu)
Debar pun ada tunggu saat melahirkan nanti. Hueee...
Lagi debar bila husband kata :
Baby cepatlah besar, dan keluar nanti main dengan papa.
Owh... tak dapat recognise lagi mana baby kick ker siku or buat apa. Still learning about baby moves la...
Baby masih tiny lagi kot, perut pun masih boleh sorok dibalik baju kurung ni kens.
Hehehe...
Dari cerita orang-orang berpengalaman nanti baby besar sikit boleh rasa siku, kaki baby tu.  Is it real?
Tak sabar sangat tunggu masa tu.
Husband lagi lucu, tak percaya dan teruja bila saya bagitau begitu.
Owh! Manis sangat bila kita mula belajar dan merasai sesuatu yang baru.
Pengalaman mengandung ini adalah sangat precious moments for both of us.
Allahuakhbar! Besar kuasa-Mu. Anugerah-Mu.
Sungguh istimewa dan menabjubkan perjalanan ini, dari segumpal darah kini roh yang bernyawa dalam rahim kite yang kecil ini.


I miss my mother... Al-fatihah mum... I always love you...


Diari Dapur : Puding Roti dengan sos kastad

Assalamualaikum...

Tension bebenor bila tikus masuk umah tau!

(Ini semua abah la, kite kata pasanglah jaring tak nak bagi tikus masuk rumah, nanti abah membebel sesorang bagaikan menasihati tikus tu suruh jangan masuk rumah siap berjanji nak bagi makan setiap hari kat luar rumah. Bila kite ulang bab pasang jaring etc tak selesa tikus bermaharajalela, nanti dia pujuk kite cakap, 'tikus tak masuk dah sebab dah bagi makan')

Since incik tikus berleluasa kat dapur umah itu, roti dan segala bagai makanan masuk tuppaware. Bila dok dalam tuppaware mana nak nampak, pastu tak termakanlah sangat. Maka walaupun hari dah almost nak ke hujung minggu roti tak habis lagi. Jadi marilah kita transform itu roti kepada puding roti.

Actually inspired dari Rina Hamid punya resepi Puding Roti Butterscoach itu. Tapi since kat rumah itu bukan roti butterscoach, sendiri oter resepi saja.



Bahan-bahan Puding Roti :
  1. 6 keping roti gardenia biasa (Rina guna 8keping roti - tapi since pengukus kite kecik tak boleh muat mangkuk besar lagi muat 6 keping jer)
  2. Susu kotak ( kite guna 1 kotak kecik susu dutch lady full cream jer - itu jer yang ado kat rumah. he)
  3. 3 sudu besar gula
  4. 2 biji telur ayam
  5. 1 tutup esen vanilla
  6. mentega
  7. coklat chips
  8. kismis
Cara Penyediaan :
  1. Sapu roti dengan mentega dikedua-dua bahagian selepas itu potong roti kepada 4 bahagian dan rendam dalam susu kotak selama 15-20 minit (Rina rendam 30-40min - kite derhaka sikit, ampun!)
  2. Dalam mangkuk lain, pecahkan telur + esen vanilla + gula. Pukul sebati.(Rina campur terus dengan choc chips + kismis - kite derhaka lagi, ampun sekali lagi)
  3. Campur roti yang direndam bersama campuran telur etc tu. Gaul sebati, masukkan dalam loyang / mangkuk nak bakar. (Kite lapis roti - tabur kismis + choc chips - lapisan roti - tabur kismis dan choc chips lagi banyak-banyak)
  4. Kukus 30-40 minit - sehingga masak.
Bahan-bahan kuah kastad :
  1. 1 tin susu cair
  2. 2 sudu besar tepung kastad
  3. 2 sudu gula
**Rina letak esen vanilla jugak, saya terlupa!

Cara Penyediaan :
  1.  Campur bersama semua bahan, kacau hingga pekat. Guna api kecik nak elak daripada hangus, kacau jangan berenti kalau tak ia jadi gunung berapi yang melepaskan lavanya.
Bila puding sejuk boleh curahkan kuah kastad ke atas puding, masuk dalam peti dan makan masa sejuk. Sedapppppp!
Tetapi kite tak curah terus sebab husband kite tak suka curah terus, dia suka bila makan baru letak kuah kastad tu banyak-banyak. He like manissssssss so much!

Sunday, 12 January 2014

M2B : HB Rendah... Makanan yang diambil semasa pregnant...

Assalamualaikum... 
Sebelum ni ada cerita pasal check up kite, HB kite lebih kurang atas pagar je. Risau jugak sebab kita memang ada mengalami pitam jugak bila berjalan banyak ditempat sesak, macam pasar tani etc masa pregnant 3-4bulan tu.
Mula-mula fikir, sebab sebelum pergi jalan tu kite tak makan pun, dan sekarang dah berdua, jadi  normal kot.
Lanie since dah dapat pendedahan dari nurse, okay, baru sedar apa yang berlaku sebenarnya.
Macam-macam tanda dan bahayanya untuk ibu dan kandungan bila HB rendah termasuklah membolehkan melahirkan baby pra-matang, seawal kandungan 7bulan dan risiko-risiko lain. Boleh baca extra dari entri-entri blogger link bawah.

Baca SINI -- SINI

Maka, kite pun bermotivasi sangat nak tingkatkan HB kite supaya sentiasa mendapat bacaan yang cantik disamping menjaga kesihatan kite dengan baby jugak. Tak nak bagi sticker putih di buku merah itu bertukar warna.
Sekarang dok amalkan sentiasa, kurma bekalan abah + ubat dari nurse (terpaksa telan untuk baby walaupun tak reti makan ubat) wajib. Kismis ketika perlu. Cereal, bila lapar...Kite pilih Fitness Fit with fruit & nuts. Yums! (as we know fruits and nuts sangat-sangat bagus untuk baby). Kacang badam, gajus, dan pistachio secara berselang-seli.

Makanan tambahan yang kita ambil pulak ialah Jus Qaseh Adinda dari Ana Edar.
Sangat bagus untuk semua wanita. Alhamdulillah berkat amalkan jus Qaseh Adinda ni, masa check-up yang lepas hB dah betambah dari 11.2 ke 11.9. Taklah sampai 1 pun meningkat tapi alhamdulillah dekat 12 dah tu bacaan dia. Hope next check-up akan maintain atau meningkat lagilah.


Kite share sikit tentang Jus Qaseh Adinda ni.
Isi kandungan produk :
Minuman kesihatan berasaskan ramuan yang diiktiraf sebagai Makanan Sunnah seperti Kurma , Madu, Za’Faran, Habbatus Sauda’, Buah Tiin, Zaitun & Air Zam-zam. Diperkaya dengan kehebatan herba tradisi seperti Gingko & Sireh. Qaseh Adinda dirumus khas untuk golongan wanita diperkaya dengan herba khusus seperti Passiflora, Pegaga & Manjakani 
Kegunaan : 
Gabungan intipati Qaseh melengkapi keperluan tubuh dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Ia meliputi keperluan kepada system dan fungsi tubuh itu sendiri dari Darah, Saraf, Otak, Jantung dan Paru-paru, Usus, Buah Pinggang, Kulit, Rambut, Mata, Telinga, Hidung, dan Rongga Pernafasan, Rahim, Tulang & Sendi, Ibu Hamil, Organ Dalaman Lelaki. 

Kebaikan : Pemakanan tambahan yang membantu meningkatkan fungsi tubuh badan dari segi fizikal dan emosi serta membekalkan badan dengan nutrient dan zat penting. Amalan pengilangan yang menitikberatkan kesucian fizikal dan spiritual. 

Second, kite ambil vita-c chewable shaklee (Kan dah cakap kite tak reti makan ubat telan-telan tu). Hari-hari 3 biji sehari kunyah vita-c ni. Masam, tapi memang kaya vitamin-c hokey. Kite demam biasa melarat ke seminggu beserta batuk dan kahak. Alhamdulillah sejak mula makan vita-c ni, demam ke selsema cepat jer terasa kebah tak sempat melarat ke batuk dan kahak.



Pastu terpengaruh dengan blogger Nina pasal makan kapsul minyak zaitun. Bagus katanya nak elak baby demam kuning. Dah jumpa mana jual, terus beli la nak amal. Lepas beli  malam tu terus makan pagi esoknya terus demam pening bagai. Antibodi kurang power dah kot sebab sekarang dah sharing dengan baby kot.  Makan vita-c chewable dah tak berfungsi dah.
(Eh! jangan takut nak makan pulaks, I o'lls tak sure pun yer ker sebab kapsul tu demam sebab ni demam tak elok-elok lagi mungkin saja sebab cuaca yang tidak menentu sekarang)



Insya-Allah lepas ni kite nak try makan vcoa pulak bila bulan ke- 7 nanti. Kata orang, bagus untuk proses bersalin.




Friday, 10 January 2014

Breakfast for 2 : Homemade garlic bread + Campbell's Mushroom Soup

Assalamualaikum...

Hujung minggu berdua bersama husband kala malas nak menapak ke pasar tani mencari makanan,  tengok mushroom soup ada, roti bata yang suami beli belum disentuh.
Bingo!
Buat garlic bread makan dengan sup cendawan panas-panas itu yummy!


Mari kongsi cara kite buat.

Bahan-bahan :
  1. 4 ulas bawang putih (cincang halus)
  2. 1 sudu serbuk teh lada hitam (kite guna serbuk lada hitam ajishio jer)
  3. 3 sudu besar butter / majerin (kite guna Adela)
  4. Roti bata
Cara  Penyediaan :
  1. Campur bawang putih + serbuk lada hitam + majerin dalam mangkuk, kacau sebati.
  2. Sapu pada kedua belah roti dan bakar kejap dalam non-stick pan. Done!
Next nak belajar homemade mushroom soup plak. Resepi dah ada, nak membuat tu  kemalasan lagi.Acaner?




Wednesday, 8 January 2014

M2B : Breastpump Idaman-Mampu Milik- Yang manakah?

Assalamualaikum...

Sejak tahu pregnant juga dah berangan nak saving untuk beli breast pump sebab nak breast feed baby untuk full time. Inspired by my forth sister. Sungguh jimat bila full breast feed dan anak rapat dengan mommy.
Mula-mula fikir lepas bersalin baru nak beli. Nak tengok production susu dulu.
Tapi bila banyak baca sharing dari mommy-mommy di blog, group yang kadang-kadang bermasalah bengkak susu semua. Terasa breast pump itu penting okey. Sikit sebanyak boleh bantu cepatkan  dan mudah proses pam semua. Huhu...
So... Mulalah aim breast pump.
Haruslah berangankan Madela FS sebab kecil, comel, senyap pulak tu. Bila tengok harganya... (T__T)
Paling-paling tak dapat konon target untuk dapatkan Madela Swing.
Pastu bila ada list barang nak dibeli tambahan dengan hati yang mengidamkan baby cot jugak. Jadi pujuk hati untuk cuba cari yang lain dengan harga mampu milik.

Maka, plan B. Ciri-ciri breast pump...

1. Double pump (easy for me when I working)
2. Handsfree
3. Ringan dan mudah dibawa ke mana-mana
4. Kurang bunyi
5. Mudah pasang
6. Cooler bag
6. Mengikut bajet (RM500 or lower)

Macam-macam jenama di survey jugak. Spectra 3, Autumz, Tommy Tippe jugak menjadi sebutan mommy-mommy.
 Then, terjumpa dengan Eve Love Flexi Breast Pump dari page BREAST PUMP MURAH.



Terpikat sebab 4 ciri-ciri pertama tu ada. Comel. Motor dia pun kecik je macam Madela FS dah tengok tapi versi warna pink. Macam tertarik tapi risau jugak, is it okay?
Pastu google la tengok review mommy yang pernah guna dan kot boleh dapat harga yang lagi murah.
Jumpa link yang ada review pasal breast pump dari Eve Love ni jugak tapi versi lama punya nama Eve Love Heavenly.
Review : Eve Love Heavenly Double Breast Pump
Eve Love Heavenly Breastpump~ Review
Jangan terconfuse dengan Flexi yang saya cakapkan okey tapi baca je as review.
Eve Love Flexi ialah upgrade lagi daripada Eve Love Heavenly maka mestilah fungsi dia lebih bagus daripada Heavenly.

Double pumping ( enhance efficiency! )
- Uses power source or batteries ( 30 min session x 15 times with power bank!)
Compact and lightweight 400 gram only !)
2 phase expression technology (Stimulation & Expression)
Various suction levels ( up to 10 levels!)
- with LCD (for light, timer, music  & memory button)

Detail produk :
 Eve Love Flexi

But...
Semasa proses survey, jumpa lagi Snow Bear BP, single pump jer tapi kecil comel, senyap dan dapat review yang bagus dari most mommy yang guna ni.
Boleh baca review kat SINI... SINI... dan SINI jugak


Yang ni kecik-murah-senyap jugak cuma single jer la.
Adakah patut beli snow bear sahaja?
Atau eve love?
Atau ada suggestion lain jugak yang lagi okey?
Bagi idea...sobs...

Pastu bulan bila sesuai nak beli bp ni? dilema jugak...









Monday, 6 January 2014

M2B : Shopping and its feels good...

Assalamualaikum...
Hoorey...
Finally, 24/12/13 kite pun dah start shopping barang baby almost half dari barang-barang yang kite senaraikan.
Memula sebenarnya plan nak carik beg baby, baju baby, towel, booties n mitten jer dulu. 
Tapi kiteorang blurr sangat bab beli baju. T__T
Asyik dok tengok baju baby yang besar-besar sahaja. Walhal nak beli baju newborn jer sebab baju lain-lain kite rasa pakai hat kakak-kakak kite bagi sahaja jer dulu. Saving + baby cepat besar ken. Lepas pantang nantilah shopping lagi baju-baju baby dengan gembira.
Rasanya, kalau tuan baju dah ada lagi meriah kot membeli-belah.
Mihmihmih...
Kakak kite kata bagus beli newborn jugak sehelai - dua sebab takut baby kite nanti kecik ken. Tak mo la nanti bangun pagi baby dah hilang disebalik baju.Ngeh.
Maka, baju KIV dahulu, nanti kite tunggu kakak kite balik dan tarik dia la pergi shopping baju itu.
Beg baby serius murah-murah tapi husband demanding untuk beli beg yang backpack. Lagi mudah katanya bila travelling. Maka, pending jugak nak beli beg.
So nak beli apa jer?
Husband cakap beli sahaja apa dalam list tu sikit-sikit.
Fine. I do make shopping.

1. Mitten and booties - 3 pairs (RM9.90)
2. Set 6 helai sapu tangan + 1 helai tuala (RM19.90)
3. Tuala x2 helai (RM13.90)
4. Cotton ball (RM7.20)
5. Kain Lampin  10helai (RM27.50)
6. Travelling pack baby  (RM13.90)
7. Baby's Wipes  80's x2 (RM10.50)
8. Cotton Buds (RM4.90)
9. KiddiWash (RM15.90)
10. Disposal Panties 5s x 2 (RM16.00)




Itu je la senarai yang kite shopping. Everything dari jenama Pureen's.

 Untuk bedak+losyen+mandian+shampu baby kite rasa cukup dengan travelling pack tu sahaja kot yang each bottle dalam 100ml. Cukup kot bekalan untuk baby till 3month pun rasanya. Nanti kalau okey dengan baby kite bolehlah teruskan penggunaan jenama itu.
Part disposal panties tu, mujur husband yang perasan ada kat situ. Kalau tak kite pun tak tahu nak cari kat mana atau asyik KIV dan terlupa pulaks in the end of the day ken. Terus grab.
TQ kepada husband yang sangat concern dengan wife. XOXO.

Seronok shopping itu bila dapat banyak free gift maklum la sekarang tengah YES.
Dapat free gift set travelling yang kemetot dalam 20ml (kot-haha.xtengok betul2 berapa isian dia), pastu wipes yang 30s dan kalendar 2014 yang cute.Mihmihmih.








Sunday, 5 January 2014

Diari Dapur : Ayam goreng kicap masam manis (mama style)

Assalamualaikum...

Hari ni share resepi ayam goreng kicap paling mudah, tak payah pakai kulit kayu manis etc tu.
Resepi mama yang paling digemari kite ni. 
Hohoho. Sedap!

Kegemaran suami jugak. Kalau tanya nak masak apa ayam / ikan / telur ?
Jawapan dia - Masak kicap pun sedap / Masak kicap jer la pastu zikir dah lama tak makan masak kicap walhal kadang baru jer 2-3 hari sebelumnya makan masak kicap.
T__T
Gitew perangai laki kite. Pada dia seminggu lauk kicap pun takpe. I okey jer kalau kami berdua, ini nak hidang kat abah lagi lorh... Jatuh standard 'isteri rajin' depan abah. Nanti abah plak tazkirah kat kite kang. 

Opss...dok pelik kenapa ayam goreng kicap masam manis?
Sila tengok resepi yer.

Bahan-bahan :
  1. Ayam - ikut jumlah orang nak makan (kite guna dalam 4-5 ketul je bila berdua dengan suami)
  2. Garam kunyit segera 
  3. Kicap (kite guna cap kipas udang)
  4. 1 sudu besar sos tiram
  5. 1 sudu kecil asam jawa adabi
  6. 3 ulas bawang putih -diketuk / hiris
  7. 1/2 inci halia - hiris halus
  8. 1/4 bawang besar - hiris
  9. 1 biji cili merah / hijau - hiris
  10.  minyak
Cara Penyediaan :
  1. Ayam + garam kunyit. Goreng hingga masak (kalau suka garing silakan -kite tak suka garing, nanti kicap tak serap sangat kat ayam itu). Dah masak angkat, tos kat tepi.
  2. Sediakan kuali untuk tumis bawang putih dan halia. Dah agak naik bau masukkan kicap, sos tiram, asam jawa yang dibancuh dengan sikit air. 
  3. Biar memekat sikit, masukkan la bawang besar dan cili yang dihiris. Bila dah macam pekat tu, masukkan ayam yang siap goreng. Kacau sekejap kemudian bolehlah diangkat dan hidang.
** kite tak guna garam or gula etc dah sebab semua dah secukup rasa dah.


Bila kicap yang manis bergabung dengan asam jawa. Masam manislah rasanya. Sedap. Cubalah k.

Husband bila tengok kuah kicap yang banyak tu (kite terlebih masuk kicap), dia pun siap plan nak suruh ikan goreng kicap plak, dah jawab ikan tak ada dia cakap goreng telur mata la masuk dalam kuah kicap tu, rugi nanti.
T__T
Kite tau B, kicap memang kegemaran awak. Sayur masak lemak pun nak jugak tuang kicap atas nasi tu.

Thursday, 2 January 2014

Diari Dapur : Waffles with Love

Assalamualaikum...
Wafer ke waffle ea? 
Belasah jea ea...
Belek-belek phone tengok gambar waffle hat kite buat test drive akak kite punye waffle maker few weeks ago.
Sejak kite perkenalkan cik Na (kakak) tu dengan lazada.com.my tu asal balik KB jer dia citer pasal waffle maker tu suruh kite order -kan pasal dia kat Meranto tu tak ada line tepon nak ber-maybank2u.
Line tenet ada, line tepon tak dak. Apa pun tak boleh.
So, bila sampai wafer maker itu hari, cik na tak mai amek terus, abah pulak cakap 
"bila nak try guna benda hat beli tu, boleh makan."
So funny abah siap soh kite g tanya orang jual waffle tu resepinya... (-_-")
Tak de maknanya nak mengadap akak waffle tu tanya cemana nak buat. Google sahaja la. Sumber dari myresepi.

Bahan-bahan :
  1. 2 biji telur 
  2. 3/4 cawan susu segar
  3. 2 sudu makan minyak  
  4. 1 cawan tepung
  5. 1 1/2 sudu teh baking powder
  6. 1 1/2 sudu makan gula
  7. 1/2 sudu teh garam
Cara Penyediaan :
  1. Campur semua bahan pukul hingga sebati dan sedikit kembang
  2. Panaskan wafer maker selama 10 minit sebelum mula membakar wafer itu.
  3. Siap boleh hidang dengan peanut butter / chocolate nutella / jem blueberry or strawberi. Sedap dimakan panas-panas.
**Kite rasa better sediakan adunan awal sejam / semalaman sebelum buat kot sebab bila next day kite buat lagi guna adunan sama, huh tahap gebu wafer itu mantop!

Hasil kite buat macam kat bawah ni. Kite dengan husband makan dengan susu pekat manis jer walaupun pelbagai jem / peanut butter ada kat umah tu.


Uish! Tengok waffles teringat lama tak makan lempeng, rindu ah... Abah balik mo masak lempeng sama sambal laaa...

Ramai tanya beli mana wafer maker tu. Klik LAZADA


Wednesday, 1 January 2014

M2B : Monthly Check-up 1.1.2014 (22Weeks)

Assalamualaikum...

Happy New Year 2014.
Selamat bercuti pada yang bercuti hari ini. What's your plan today?
Hari ni, negeri Kelantan bekerja, di sini sesi persekolahan pun dah bermula.

Pagi-pagi yang hujan dengan lebat, sedap tidur terbabas hingga jam 7.30 pagi. Huhu...
Mujur hari ni monthly check-up kat KD kalau tak mahu ada yang berlari-lari nak masuk office, parah lagi terus EL sambung tidur. Ngeh.

Result minum air gula, darah masa kat KKIA masa 12weeks baru keluar... 
Apakah amek masa 10 minggu ke dapat result? Tak ngapelah.
Alhamdulillah semua okey...Gula, darah semua perfect.
Cuma this time nurse suruh pergi check gigi pulak bila-bila free sebab katanya bila pregnant at least sekali kena check gigi.
Fine... tunggu kite rajinlah pergi. After 2  weeks ke ken, sebab sian kat husband kena masuk lewat-lewat selalu nanti bos komplin plaks.

Check everything seperti biasa, berat pun dah bertambah 2kg kali ni - seperti yang kite jangka dengan kadar makanan kite hari-hari hadap nasi 2x sehari ni adalah patut naik berat.

Kat KD mesin check HB rosak so nurse suruh singgah kat makmal KK, check HB sambil membebel pasal kesan kalau bacaan HB rendah daripada 11. Al-maklum bacaan HB kite sebelum ni 11.2, nurse risau la. 
Maka, singgah di KK, alhamdulillah bacaan HB kita meningkat jadi 11.9. 
Yeay! Suka sangat... 
Memula risau jugak maklumlah dengan kesihatan seminggu dua ni macam merudum, pastu bab ubat KK bagi jangan cakap, memang haram nak telan (tapi amalkan pemakanan  lain la - kite share next entri k!)

Alhamdulillah semua makin okay, baby sihat. Hu. Tak sabar nak memujuk husband mo pergi scan baby kat klinik lain. Harap kat KK tunggu 7bulan le plak baru scan.

Picture kite time 21 weeks baby inside. Perut malu-malu lagi menampakkan diri.


Kerunsingan sikit bila teringat darah kite O +ve. Kata orang kalau mother darah O ni anak ada percentage tinggi untuk dapat kuning.  So for preparation, my dear friends m2b any idea untuk mencegah daripada anak kena kuning ni?