Followers

Wednesday, 31 October 2012

Engagement Prep : The Make-Up

 Well hey... I'm not that very superb in make-up things and for my engagement i never plan to hire a MUA. Just do it myself -natural make-up, simple n sweet  ^__^. Because i'm saving, and because he didn't like me wearing that so much make-up.So... the most important get the best make-up. Blink.blink.blink. Below the product i choose, credit to mr.google for the pic.
ronasutra whitening mosturizer+mineral make up

simply siti mascara + eyeliner pencil.
simply siti blusher

mentholatum lip ice sheer color

gold edition simply siti eyeshadow. owsome rite?


 The reason i choose ronasutra product is because i have use it one on my graduation day. It's most natural and stand for hours even i did kiss-kiss with my best friends in the very hot day, but its still okay n dont need to touch up. Nice! I totally happy to see my picture on the graduation day. The make-up so smooth and sweet dude! I don't wear ronasutra mineral powder for my everyday make-up because it's powder, i so careless person, it's just not safe to be in my bag all time. + its cost me. For everyday, i choose pixy foundation n pixy compact powder. Smooth. Use some, but the result best! Only its not suit for oily skin like me to wear it for long term to do all the cheek kiss etc. I better prepare rite? Its my engagement day, of coz there so many relatives wanna congrats me.

*ronasutra powder (rm48) + mosturizer (rm45-maybe i forgot la) = RM90 above - i use it for only a month bcoz sometimes it may spill on the floor etc.
*pixy compact powder (rm8.90 - refill) + pixy foundation (rm9.90) = rm18.80 -i use it for 2month or more. Super save!

I choose mascara n blusher from simply siti because my friends say the mascara so good. Easy to peel off for solat. Blusher because i wear it everyday.easy.just dap...dap... hehe...

Lip ice? why not the lipstick - the red, pink? Crap. my mr will not approved it, he said "you will look to much." i said "Much what?". he replied, "Naa...just dont like it.". "ok." So it will be only lip ice like everyday wear. Done! No need to think about MUA everyhing.

Next list :
1.The dress - he ask for jubah or dress, much loose cloth. ^__^
2.The Gifts - both of us.
3.The candy buffet / doorgift
4. OP - need to save the date with my bro-in-law. He shoot me on my convo day.

Anything i forget to do? Update soon. Lalala...






Tuesday, 30 October 2012

Mama approved...I say Yippiee...


Hello sweet diary of the all...
Semalam mumy call... Borak-borak, mama tanya khabar since saya sampai KL tak bercakap dengan mama lagi. Soo... agak panjang la kami borak. Tetiba mama tanya "Bila orang tu nak datang?" (Orang itu merujuk kepada keluarga my mr). Saya dengan malu-malu (perasan!), "he said,cuti deepavali ni kot." - kus semangat mujur dah jumpa mr dan update about ourself masa cuti hari tu, kalau tak mesti saya terpinga lagi.

 Pernah je bercerita dengan mama planning nak bertunang bla..bla.. tapi cakap family to family belum pernah lagi. Masa tu mama agak risau, saya plan macam-macam tapi macam tak ada respon maka mama kurang gemar untuk bercakap mengenainya. Mungkin sebab saya baru mula kerja semula, tempat baru, dan masalah yang berlangsung sebelum ni, buat mama sangat risaukan saya. Cuti raya haji yang singkat tu, mama dah lega tengok saya okey saja, cuma tak sempat nak borak atau buka cerita ni, maka mama call untuk update saya. mengada-ngada dengan mama lagi, ala cincin tak beli pun lagi semua. Chit! macam esok pulak dah nak bertunang.

Alhamdulillah... mama bagi green light. Bagitau mr, suruh dia comfirm semula, dia cakap jadi kot tarikh tu, mak n ayah okay, tambahan along dia balik, mungkin pergi rumah saya satu keluarga, kecuali dia la. Tetiap bulan balik sengkek lorh! Wink! Wink! Happy sangat kot, my mr. terus ajak saya pergi makan dekat restoran western kat kampung baru. - Saya dah lama request nak pergi makan kat situ, belum sempat lagi nak pergi, kekangan kewangan. Dia baru tukar job, saya pun baru memulakan kerja baru.

Perasaan saya? Nervous juga, risau kalau saya belum betul bersedia. Namun, jauh disudut hati tu, bersyukur sangat sebab kami akan melangkah ke fasa baru dalam hubungan kami. Lepas ni, saya dah tak boleh nakal-nakal dah, jaga diri, kena improved lebih lagi setiap hari. Cuba untuk dekatkan diri dengan-Nya juga. Itu juga saya minta pada mr saya. Insya-Allah.


Monday, 29 October 2012

End the holiday...Back to work...

Olaaa...cik jelita's story book...
Holiday itu terasa seperti ribut je. Adoi! Way back to KB, jam 2.30 pagi malam raya sampai kat home sweet home. Penat.
Hari raya pertama. Pagi-pagi dah bangun siap-siap, kebetulan ada saudara yang meninggal, maka saya pun mengikutlah mama dan abah ke rumah mereka menziarah. Tak rush nak ke tempat korban bcoz mama mahupun abah tak korban, my second bro-in-law n my forth sister je yang korban. Sooo... biarkan mereka sahaja yang menyibukkan diri. Saya, mama, abah dan anak saudara sampai ke rumah pak cik (pusat korban) dah waktu lunch. Citernya kesian kakak n abang ipar tak dapat korban lagi, gara-gara lembu terlepas. Nasib baik seekor lembu dapat dikorbankan, dapatlah buat masak-masak juga tengah hari itu.

Hari raya kedua, hari kenduri rumah sepupu, tapi mak cik dah cakap everything ready, tak perlu dah nak potong bawang, rewang semua. Maka kami sekeluarga beraya di rumah mak cik di sebelah mama. Memula, menziarah kubur arwah nenek dan atuk. Unik dan seronok di kampung mama ni, hari raya kedua memang di khaskan sebagai hari menziarah kubur tak kira raya puasa atau raya haji. Sama-sama akan buat tahlil disitu dan kemudian bagi duit raya untuk kanak-kanak. Duit raya tu hasil dari sumbangan dari orang-orang yang datang menziarahi kubur juga.


beratur!beratur! nak bagi duit raya ni...

Kehadiran kanak-kanak pada hari raya haji ini tidak seramai semasa hari raya puasa yang lalu tapi tetap meriah!

anak sedara saya gigih menanti nak dapat duit raya

anak-anak sedara saya yang excited dapat duit raya. RM5 kot! mahu tak seronok...

 Knok!knok! Habis beraya di kampung mama, kami kembali ke rumah sepupu saya yang berkenduri hari tersebut. saya membantu mana yang patut. Petang tu, belum sempat nak sambut rombongan pengantin lelaki, saya dah cabut balik KL. Conclusion, mood nak pergi survey cincin itu hangus begitu sahaja.

Hari ini selamat bekerja sudah. Semalam? Rehat kat rumah sahaja, pergi makan malam dengan my mr. Biasalah update diri masing-masing. Kami berdua bila balik kampung, macam gaduh dah, telefon entah kemana, macam lost contact sebab sibuk dengan diri masing-masing, kalau mesej pun satu dua je. Bila saya nak gerak balik KL baru saya mesej dia. Bila dia gerak nak balik KL baru dia balas.

Tuesday, 23 October 2012

Entri Pertama-Say Hi! Hello!

Say Hi to everyone...
First entri ye? tak tahu nak tulis apa. anyway sudilah membaca coretan hidup seharianku selepas-selepas ini okay. Will share my writing e-novel, insya-Allah...

Dalam mengharungi hidup ini ada macam-macam yang kita perlu tempuhi, kadang-kadang kita berada dijalan yang betul dan kadang-kadang kita juga melakukan kesilapan. Manusia tak pernah puas dengan apa yang dimiliki. So do i... Namun saya bersyukur kerana Dia selalu membantu saya. Thanks buat semua yang masih dan sentiasa berada disisi saya.

Disini saya meneruskan hidup dengan buku baru. LOTS OF LOVE... KEEP SMILING!