Posts

Showing posts from December, 2013

31.12.13 - The last entri of 2013

Image
Assalamualaikum...
In the year of 2013... Memberikan pengalaman dan banyak memori pada kite. When mama health drop, and leaving us forever... It's really a lost for me while I am counting days for the wedding. Mama is the best bff ever.  { Al-Fatihah }
In my happinest counting days for the wedding...  It's my big trauma. Mama gone after I enggaged about 2 month. 3 weeks before the wedding dad warded. Macam-macam rasa masa tu, rasa teruji sangat. Memang tak berfikir panjang ambil cuti 1/2 gaji untuk jaga abah. Lost sangat dah pasal wedding. But not for dad, wedding still on. Dok wad pun sempat hulur kad pada orang yang datang melawat. Alhamdulillah dad recover. ^__^
After all the rain, here comes the rainbow. The wedding on. I be a wife finally to the man I love.  Sangat tak percaya, after 5years, all the drama akhirnya kami disatukan sebagai yang halal. ^__^
Since semua kekalutan, dan kite masih bercuti selepas kahwin tu, pencarian rumah sewa pending. Lepas tu kena tipu denga…

Diari Dapur : Homemade Tom Yam Pes Simple dan Sihat

Image
Assalamualaikum... Hai!  Hari ini geds nak share resepi tom yam pulaks. Resepi tom yam pun nak share ke? Pakai pes paket sudah... Kegemaran kite, tomyam ni sebab mudah. Everything in 1. Sayur + lauk dalam satu mangkuk. Tak perlu pikir susah-susah nak masak banyak dish. Sebelum kawin, housemate siap cakap nak kasi hadiah pes tomyam jer sebab suka sangat makan tomyam -chet! tak kasi pun.. (Bujang, takde alat memasak lengkap kite masak pakai pes jerlah).Mo lagi emm...goreng telur dadar pulaks. Memang bertambah nasi laki bini. Sebenarnya buat pes sendiri senang jer pun. Mama kite dulu menumbuk je buat pes. Lanii da moden, kite guna blend saje. Kite upgrade sikit versi mama jugak.
Bahan- bahan : 2biji Tomato (dikisar)5 biji bawang merah (dikisar)3 ulas bawang putih (dikisar)1/4 bawang besar (dikisar)2 batang serai (dikisar)5 biji cili padi (dikisar) -kalau tak suka pedas sila kurangkan2 sudu cili boh (nak kasi warna cantik-like merah gitew)Ayam / Sotong / Udang (Ikut favourite, campur pun …

Diari Dapur : Aiskrim Oreo Homemade

Image
Assalamualaikum... Happy sunday... Hari bekerja di negeri Kelantan. Hari ni nak share resepi yang kite buat pagi semalam.
Since pregnant suka sangat makan aiskrim. Pastu few weeks ago jumpa resepi aiskrim oreo homemade di Facebook Buku Resepi yang nampak simple jer bahan dia.  Terus berangan nak buat tapi asyik tertangguh sebab lupa beli oreo dan susu cair. Huehue.

Bahan- Bahan : 1 tin susu cair 6 sudu besar susu pekat manis1 sudu besar ovallette1 sudu kecil esen vanilla1 pack biskut oreoCara Penyediaan : Campur semua bahan kecuali biskut oreo. Pukul guna mixer dengan kelajuan maksimum selama 20 minit -non stop.Biskut oreo diasing krim-nya dan kisar biskut dalam 7-8keping. (Krim kite masuk dalam mixer jugak)Pada minit 20, masukkan biskut oreo yang dah kisar. Putar lagi selama 5minit.Tuang adunan dalam bekas, hias dengan biskut oreo lagi hingga habis.Masukkan dalam peti sejuk beku. Biarkan 4-6jam. Lepas tu boleh ngap.ngap. Beginilah hasil dia yang kite buat semalam. Dah beku. Suka sangat…

M2B : The Baby Cot

Image
Assalamualaikum...
Nak story pasal baby cot pulaks.
Perlu ke ada baby coat ni?
Certain orang kata tak perlu pun. My sisters pun cakap camtu jugak. Huhu...
Tapi diorang tak la menghalang niat suci murni adik dia yang nak perabes duit jugak membeli baby cot tu. Hahaha...
Terima kasih kerana memahami.
Ikutkan keperluan memang tak perlu beli pun tak apa tapi saya sangat risau akan keselamatan baby nanti.
Katil kiteorang tinggi sikit daripada katil biasa, pastu kalau nak tidur kat bawah memang macam sempit saja. Takkan nak buli suami tidur bawah plak. Haha.
Next,
We both tidur agak buas jugak especially my husband. Saya tidur banyak bergerak since pregnant ni jer, tak selesa.
So, in my case baby cot perlu walaupun my sister cakap normal tapi bila ada baby we lebih concern, tak tidur buas dah. Yes, I'm hoping but still be careful.
Baby cot idaman adalah seperti dibawah...
Totally fall in love with white...

Hat ni okey je tapi tak ada roda. Kot nak ubah tempat ke apa kan...

 Yang ni ber…

Diari Dapur : Phad Phit Belut

Image
Assalamualaikum... Hari ni share resepi lagi yuk! Since musim hujan aritu... Kelantan, area Rantau Panjang yang banyak lubuk tu menjadi syurga untuk kiteorang dapatkan 'ikan darat' macam haruan, keli, puyu, belut etc. Fresh dan sedap! Salah satu kegemaran kite adalah belut. Sedap kot! Menu yang paling suka ialah masak phad phit. Menu dari thai.  Dulu-dulu, terasa nak makan mengadu kat mama la suruh masak. (Missing you mom- Al-fatihah) Sekarang pandai-pandai cari resepi masak sendirilah pulak.

Bahan-bahan : 1/2 kg belut4ulas bawang merah6 ulas bawang putih4 sudu besar cili giling2cm halia2cm kunyit hidup15helai daun limau purut - dihiris kasar2sudu besar asam jawa adabi - bancuh dengan airgaramgulaminyak masak1 biji tomato- belah 4Cara Penyediaan : Bahan no 2-6 di kisar halusTumis bahan yang dikisar hingga pecah minyakTambah air asam jawa, dan masukkan belut.Tambah air dan biarkan mendidih.Masukkan daun limau purut dan tomato.Bila air sudah kering, dan belut pun masak. Angkat dan…

Diari Dapur : Nasi Ayam Penyet

Image
Assalamualaikum... Hai... Sekian lama menyimpan niat nak berkongsi resepi di blog ni tapi asyik pending sahaja. Mihmihmih... Masak ni dalam early Nov kot. Hehe. Baru nak publish ken... Sibuk sangat tak nyempat nak transfer gambor sebelum ni.
Resepi cari kat google, lupa exact link sebab ambik dari 2-3 tempat lepas tu, edit-edit sendiri mengikut selera. Nasi tu memang sengaja masak ala nasi ayam, baru special lagi ken... 

BAHAN-BAHAN DAN CARA-CARANYA :
Bahan Ayam Penyet : 3 keping daging ayam bahagian paha.3 ulas bawang putih3 biji bawang merah1 sudu teh jintan putih1 sudu teh jintan manis1 sudu teh ketumbar1 batang serai2cm lengkuas2cm halia2cm kunyit hidupGaram secukup rasa1 Kiub pati ayam1 cawan tepung berasMinyak untuk menggorengCara Penyediaan :  Ayam penyet direbus bersama kiub pati ayam. Biarkan ayam hingga masak- separuh masak pun tak pe nanti nak goreng pulak ayamnya.Bahan dari no 2-11 dikisar untuk dijadikan rempah perap ayam.Ayam masak, toskan, dan perap dalam bahan yang dikisa…

Confuse : Jalan Banyak okey, atau jangan jalan banyak?

Assalamualaikum... Khamis datang lagi. Hari yang paling best untuk warga pejabat di Kelantan. Balik awal. As early 3pm or 3.30pm. Hoorey! Tak best untuk kite kena tunggu husband balik pukul6 jugak. Hua... Mo pergi shopping pun tak kasi. T__T
'Tak tahulah B jalan banyak okey, atau tak jalan banyak. Ada orang kata jalan banyak nanti mudah bersalin, tapi ada jugak orang nasihat, janganlah bagi wife jalan banyak. Along tu, sebab panjat tangga je, sebelum bersalinkan Adam kena admit kat hospital. Isteri kawan B pun sama jugak. Hospital jalan ke KB Mall tu bukan dekat.'
~DIAM~
I was build by dad to not be 'lembik'. I always never say auch when I'm very sick (I just cry in silent mode) except I wanna to 'mengada-ngada' so there is sound 'ish', 'auch', 'huk'. ^__^ Sebenarnya, kalau hanya duduk-duduk menunggu lagi cepat ler kekejangan kaki kite datang. Angin sejuk kot. Ntah. Kite pun tak faham. 
Tapi dah kalau Daddy of the Baby say no its mea…

M2B : Cerita Daddy to Be.

Image
Assalamualaikum...

Olaa... readers... Macam ramai norr yang baca... Hari ni cerita pasal dear husband, daddy to be. Kadang-kadang ken, kite risau boleh husband kite boleh handle jadi cool dad ke? Sebab, kite tengok dia time balik kampung, garang sikit dengan anak sedara (8tahun) dia bab kerja sekolah, barang bersepah etc.

Pastu, aritu kite test dengan bawak anak sedara kite umur 3-4tahun pergi pasar malam sama-sama dengan husband sekali. I let him handle. Anak sedara kite tu banyak mulut sikit, suka tanya-tanya.  Husband kite suka jawab soalan-soalan budak tu secara auta. ( T__T ) -Failed sangat. Sabar je la isteri ni.

Last week, cik tye balik bercuti kat rumah dengan si kecil Ifti Liyana, baru nak masuk 2 tahun.
Haila...
Budak kecik itu, kaki laju tapi mulut masih berat lagi nak cakap. Geram bangat dengan dia. (Hu. Over pulaks ucu dia)
Kisahnya, budak kecik ni slow sikit nak berbaik dengan orang kalau mummy dia ada, dok berbelit jer kat kaki.
It's take two days jugak baru nak be…

M2B : DILEMA LAGI... BAJU FOR MATERNITY DAN NURSING

Assalamualaikum... Since sekarang, mula termenung depan almari baju nak pilih baju untuk pakai hari-hari pergi kerja semua. Mood terasa nakshopping baju la. Dah lama tak shopping baju pun. Preparation for the coming bump. ^__^ So plan nak shopping baju yang sesuai untuk preggy la... Ada jugak google maternity / nursing punya baju. Haish... Style macam tak kena jer... Baju tu ketat sangat la atau tak attractive... Memang kind of cerewet pasal baju ni... Bukan apa, kalau boleh biarlah hat sopan sikit, pastu sesuai untuk pakai buat jalan juga. Kalau boleh nak cari baju yang juga sesuai untuk nursing juga maka nanti dah bersalin tak perlu beli baju lagi...
Any idea M2B? Where should I get it? Do share me... Kite tak kisah for maxi or blaus... Hat ada button above sangatlah membantu untuk nursing pula nanti.


Sleepy Sunday

Image
Assalamualaikum... Gitew... Dari pagi excited nak hupdate blog tapi tak tau nak mukadimah apakah.  Buntu. Minggu baru bermula, minda masih nak bercuti lagi. Kite kerja hari ni. Production kerja dihari pertama dalam minggu baru merudum sangat. Tak feel kerja pun. Huaaa... Sleepy sunday. Semalam puas berjalan sakan kat pasar tani dengan cik Na  & cik Tie (sisters) dan anak-anak sedara. Lepas tu malam pergi dinner dekat rumah Cik Na, dia kasi pinjam itu tilam dan bagi box yang penuh barang baby suruh pilih mana yang okey untuk kite guna nanti. Pastu cakap, bantal pun tak payah beli, nanti dia kutip je yang ada kat rumah dia lagi. Senyum ke telingalah kite.  Sebab dapatlah mengurangkan list membeli-belah barang pakaian baby serta tilam baby itu. 
But baby, no worries, I will buy some new clothes for you too, but not much as I list before because we need to saving money for your future too my little one.
Need to get back for work...

M2B : LIST PREPARATION BABY'S THING

Image
Assalamualaikum... Alhamdulillah usia kandungan masuk ke minggu 19 sudah. Excited sangat google senarai barang-barang  untuk menyambut kelahiran si kecil kami. Minggu lepas sempat jalan-jalan survey (eh dah citer ken sampai keliru nak beli apa). Insya-Allah will start slowly shopping from next week, di minggu ke 20, which juga minggu gaji. Mihmihmih.
Maka sekarang share dulu dengan kawan-kawan list yang kite buat.

List kite dapat daripada googling around thru blog mummy-mummy juga.  DISINI DAN DISINI JUGA. (banyak lagi link-link lain yang dirujuk tapi yang paling banyak dicedok idea dari dua link ini beserta dari pengalaman-pengalaman sebelum ini menjaga kakak dalam pantang) Saya pilih untuk membeli barang yang basic dahulu yang perlu semasa kelahiran. Barang besar like stroller, car seat etc rasanya tak perlu dahulu. Tunggu baby besar sikit dahulu la baru fikir yer dok? Tak pun nanti pinjam sahaja dari kakak-kakak kesayangan itu.  First at all, must write down to buy list so we will …

BABY THINGS, WHAT SHOULD I BUY FIRST?

Image
Assalamualaikum...
Last Friday, since tak jadi balik rumah MIL disebabkan masalah kereta yang baru diselesaikan (bawak balik rumah) paginya. Husband call mak info nak balik lepas solat jumaat, mak kata tak payah balik kesian kat menantu dia penat nanti malam nak patah balik. ^__^ (sweet la mak ni). Abah dah gerak pergi kL, kami berdua je kat rumah. Sepetang laki bini tido je. Sedar-sedar dekat jam 5. Lapar dan bosan. Terus merengek-rengek dengan husband ajak keluar.  Lepas siap-siap bagai keluarlah guna kereta abah.
Ajak husband pergi kedai baby MANJAKU dekat area Tesco itu. Saja nak survey secara real plak, sebab sebelum ni dok survey thru google saja eh penah je pergi sesorang survey di pasaraya Pantai Timur tu tapi barang biasa-biasa jer. Konon nak feeling jalan-jalan dekat tempat hanya ada barang baby je.
Dah bila masuk situ, dok tengok benda-benda besar macam baby cot, dan breast pump (benda yang aim nak beli jugak insya-Allah) pastu sikit-sikit bahagian pakaian baby, mandian ca…

M2B : the monthly check-up (18 weeks)

Assalamualaikum... Hari pergi check-up baby lagi... Hari hujan...bermalas-malasan dikatil lebih la hari ini alasan nak mandi air panas pulaks tunggu turn guna bilik air belakang. Jam 8pagi baru nak terkedek-kedek goreng nugget bagai untuk breakfast.  8.15- 8.20 am baru gerak g klinik 8.30 am dah mula nak check-up bagai. Huhuhu. Berat naik 1/2 kg. Ngeh. HB above the lines, 11.2. Phew3... Nurse kata jangan bagi lower than 11 nanti kena follow up 2 minggu sekali sebab risiko untuk bersalin awal, seawal baby 7 bulan.  Nonono... Maka berazam selepas ni kena jaga makan sangat-sangat. Makan kerang, hati ayam, ikan jaket (hat daging hitam itu zat besi banyak), sayur kangkung, buah jambu batu.
Hari ni excited pun ada, bump tu mula nak menunjukkan rupa dah. Hikhiks. Husband dah geram-geram tak sabar nak perut lagi besar nak rasa baby kick. Kita pun dah mula slowly survey banyak-banyak pasal barang baby etc.
Dah siapkan list, dah aim nak beli itu ini. Hehe... Not so full package, basic dahulu.

M-Life : The 6month phase.

Image
Hai... Seminggu sepi saja ini blog. Kekeke. Pastu siap kena sound dekat kawan sebab lamaa tak update pasal life sekarang kat blog ni. Ala...ala...sorry la. Mana kite tahu awak follow sini. Kite ingat syok sendiri saja update pasal life kite.

Husband yang bambam...hahaha...

Fasa ke 6 bulan perkahwinan. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.
Merajuk manja-manja tu biasalah. Kalau ada 'silent time', sekejap je mesti ada situasi dan peristiwa yang akan buat kami ketawa terbahak-bahak selepas itu. Dah lupa part silent sebelumnya.

Pejam celik dah masuk tiga bulan kami mulakan hidup dikampung halaman.
Macam-macam dugaan juga dah lalui kat sini tapi alhamdulillah ditempuhi dengan senyuman.
Rasa lega dan syukur sangat kami ada dikampung, dekat dengan parent, dan keluarga jadi bila kami rasa susah, kami tengok dan fikirkan mereka kami tersenyum sendiri.

Dok kampung ni tak dak tekanan. Kalau dulu masa kami di KL, saya stress jer mesti macam-macam shopping. Pergi jalan-jalan nak shoppi…