Skip to main content

BABY THINGS, WHAT SHOULD I BUY FIRST?

Assalamualaikum...

Last Friday, since tak jadi balik rumah MIL disebabkan masalah kereta yang baru diselesaikan (bawak balik rumah) paginya. Husband call mak info nak balik lepas solat jumaat, mak kata tak payah balik kesian kat menantu dia penat nanti malam nak patah balik. ^__^ (sweet la mak ni).
Abah dah gerak pergi kL, kami berdua je kat rumah. Sepetang laki bini tido je. Sedar-sedar dekat jam 5. Lapar dan bosan. Terus merengek-rengek dengan husband ajak keluar. 
Lepas siap-siap bagai keluarlah guna kereta abah.

Ajak husband pergi kedai baby MANJAKU dekat area Tesco itu. Saja nak survey secara real plak, sebab sebelum ni dok survey thru google saja eh penah je pergi sesorang survey di pasaraya Pantai Timur tu tapi barang biasa-biasa jer. Konon nak feeling jalan-jalan dekat tempat hanya ada barang baby je.

Dah bila masuk situ, dok tengok benda-benda besar macam baby cot, dan breast pump (benda yang aim nak beli jugak insya-Allah) pastu sikit-sikit bahagian pakaian baby, mandian camtu. Pakaian baby pun tengok-tengok yang dalam box tu je. 
Pendek kata blurr... Nak shopping, tak tahu nak mula mana dan rasa awal lagi. Baru nak masuk 19 weeks pun.

Semalam pun selongkar hadiah kahwin aritu sebab teringat ada kawan bagi hadiah 1 set baju baby. Laju jer bukak box tu dan simpan baju tu kat almari. Husband dah kerut-kerut dahi, kenapa bukak sekarang?(baju tu untuk 3-6m). Excited sangat ke? Mihmihmih. 

Make list? Done do it. Tapi, kite tak plan nak beli everything sekaligus. So...
Melampau ke nak beli sekarang? Kalau nak beli patut beli apa dulu?
Tertanya-tanya betul. Need help!



Comments

  1. Cik mah start beli masa 5 bulan lbih...cik mah start ngan baju dulu...

    ReplyDelete
  2. @cik mah - rite. baju lagi antara yang penting dulu kan? okay.nice tips.

    ReplyDelete
  3. ecah 6 bulan baru beli..itu pon setakat ni ade sehelai baju baru..blur xtau nak beli apa..even gi baby expo pon x beli apa..parah2...hehe

    ReplyDelete
  4. @Ecah - kite tengok kawan kite yang preggy sama dengan kite dah shopping sakan dah tu yang gelabah. tapi bila pergi berjalan, tak tahu mana nak mula shopping

    ReplyDelete
  5. hoho...we are on the same boat!! ayong pun blur x tau nak start beli ape...rasa mcm dah boleh dah start soping ni dah msk 5 bulan kn..blur3!! zzzzzz..............

    ReplyDelete
  6. @Ayong - kite next week baru masuk 5month...minggu gaji pulaks tu.memang no excuse for not to shopping laaa...hihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-