Followers

Saturday, 28 February 2015

Adakah kerana Apam Balik?

Assalamualaikum...

Orang tua-tua kata kalau air liur anak dok meleleh lagi tu tanda ada la yang mak dia tak dapat makan semasa mengandung.

Bila balik rumah mak tok, bila ke rumah sedara,pasti ada sedara / mak tok Thaqif sendiri tegur,
Tak dapat makan apa masa mengandung ni, berair je mulut anak.
Kite senyum je sebab confident semua teringin mengidam masa mengandung semua dapat.
Masa mengandung. pendek kata, kalau terasa je nak makan apa-apa, sehari-dua terus macam dapat dah makan. Benda mudah jumpa.



Syukur sangat la pengalaman mengidam takde yang over pelik sangat.
Kite rasa macam normal je mulut baby-baby meleleh air liur ni. Lagipun air liur Thaqif takde la 24/7 keluar. Certain time, kalau dia teruja apa-apa memang lencun dengan air liur jelah.

The most yang di ingati kot, ada satu hari tu teringin, terbau-bau chicken wing domino's, rasa nak sangat. Tapi frust jugak sebab masa tu kelantan takde domino's lagi. Siap husband gigih suruh google domino's  ada tak kat terengganu since masa tu dia nak outstation di Terengganu.  Sanggup la nak beli bawa balik untuk isteri dari sana, malangnya domino pun tak de kat terengganu tu. Alhamdulillah rezeki.a few weeks later, jumpa flyers domino's kelantan dah bukak. So dapat la beli dan makan.

Jadi confident giler la bahawa dah makan semua yang dikehendaki semasa mengandung.

Tapi.tapi.tapi.

Hari ni OT.
Pagi ni, membawa bekal apam balik yang beli dari pasar malam Khamis lalu.
Terimbau balik zaman mengandung yang bersantai ria bersama husband di Pantai Irama, Bachok pada hari Jumaat (dimana hari pasar malam disitu). Kite nak beli apam balik kecik dekat 1 gerai tu sebab nampak sedap, garing je. Tapi lama sangat nak tunggu sebab masa tu ada 2-3 orang masing-masing order RM5 ++, maka husband malas nak tunggu pujuk beli kat tempat lain.
Tapi tawaf satu pasar malam tu pun kite tak nak apam balik lain macam-macam kite komen.Tak menarik la. Tebal la. Tak bersih la penjual tu buat kerja. Nak dekat pak cik tu jugak.
Tapi tak beli pun sebab husband malas nak tunggu.penat.actually dia sangat kesiankan bini dia yang tengah boyot-boyot berdiri lama-lama. Dia kan jenis risau terlebih. Bini dia pulak jenis degil, laki suruh pergi cari tempat duduk dulu tak mo.
Sudahnya tak beli.
Kite pun bukan jenis nak memberontak tak tentu pasal kerana sekeping apam balik. Bukan tak pernah makan apam balik. Apam balik kat pasar malam Ketereh lagi sedap kot. Paling win dalam dunia gitu.

Dek kerana terimbau kisah apam balik di pantai bachok itu. tiba-tiba. Hatiku berkata, adakah,adakah kerana apam balik itu air mulut anakku masih tak kering-kering.
Hwaaaaaa....
Suami cepat balik! Jom pergi pasar malam bachok tu beli apam balik pak cik tu. Moga-moga air mulut Thaqif stop.

** Ikot petua orang tua-tua katanya, kita cuba jelah mana tau betul ken. Kite makan la bagi anak tak terleleh-leleh lagi dah.


Anyway, semalam 1st time bawak Thaqif mandi pantai. Seronok tak hingat itu budak. Suka main ombak. Ombak datang, dia melompat-lompat, tepuk-tepuk air, ombak turun ke pantai semula dia jerit marah tak dapat tampar air banyak-banyak dah. Wakakakaka... Memang lawak dan comel sangat reaksi itu budak.

Jangan tanya gambar dan video dia main air sangatlah. Nanhadoo. Pasal takde tukang shoot. Ibu Thaqif sibuk melayan Thaqif main air, orang lain sibuk main air jugokk.
Video ada la sat before turun air dok main pasir dengan abang-abang sepupu dia tapi itu dalam kamera malas nak transfer.
Yang adoo gambar selepas mandi,dah tukar baju dan sedang makan biskut dia sahajo.





Mini Giveaway By Shahira

Assalamuaikum


Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015




Assalamualaikum dan salam sejahtera

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada  jam 12.30 tengah hari 22 Februari 2015 sehingga 12.30 tengah malam 15 Mac 2015. Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. 

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.


Syarat - syaratnya : 
1. Wajib Follow Blog Sponsor
DiariJejakaHangat |  Suhailah | Syafiqah | Fadzi | Wanrus | Solehah | Nazirah | Fara | Zuhaira | Isra | Kathy | Rbain
2. Wajib Like Fanpage Sponsor

 3. Wajib Follow Instagram Sponsor
DiariJejakaHangat | Suhailah | Wanrus
4. Tambah Google Plus Sponsor
+Mohamad Khairil 
5. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015
6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. 
 Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :


Kredit utk Mialiana

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
20 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 16 Mac 2015.
 Good Luck!!

Thursday, 26 February 2015

Terjebak dengan Tudung Ala Nealofar...

Assalamualaikum...

Muahaha...
Cerita dari sebelum cny yang terperam sebenarnya.

Khamis yang malas telah di memo-kan untuk bergotong-royong. Maka pakai yang sempoi-sempoi ayu jelah yer. t-shirt dan seluar slack gitu. Kite bermasalah sikit nak pakai seluar trek tu. Macam tak profesional kerja je. So seluar ala slack tu kira okey la.
Pastu kat office tak dek pun join gotong-royong pasa kerja hakiki pun setinggi gunung. saja pakai ikut tema jer.

Hihi...
Eh. Itu bukan cerita sebenar...
Dok pejabat ni biasalah semua ada jugak yang buat part time cari side income niaga macam-macam. Biasa kite ni susah bebenor nak menyoping kalau kawan meniaga kat pejabat sebab kadang tak kena jiwa belia ni.
Hari tu ada la kakak ni niaga tudung ala nealofar gitu. Sorry to say, kite lagi prefer yang kain akak ni jual berbanding nealofar original tu kot. Kain cotton berat, sedap, cantik pulookk... Harga RM25 sahajoo...

Pagi pergi kerja tudung hitam comey.
Balik kerja terus bertukar tudung merah ala neelofa. Eh. Mudah sangat pakai. Tapi kite pakai jer inner tu sebab tak mo muka nampak boolat. Hikhok.

Okey ke tidok?

**Rasa nak beli lagi beberapa warna, senang dipakai tak payah iron-iron dah, memudahkan untuk mak anak satu ni diwaktu pagi.

Wednesday, 25 February 2015

Eh! Dah hari Rabu

Assalamualaikum...

Kejap je masa. Tup-tup dah hari Rabu pun.
Rabu terakhir dibulan februari yang indah.

Sibuk dipejabat kadang balik tidurkan anak terus lebur sama-sama sampai pagi. 
All the backlocks data key-in makes us working hard.
Sabtu pun nak OT demi mengejar tugasan yang banyak terkandas ini.
OT demi klaim off untuk bercuti dan habiskan masa berkualiti bersama-sama suami tika beliau pulang nanti sebenarnya.
Terpaksa rajin la. Hihihi...

Buat sahabat...TQ for the ideas to treat/surprise my husband thru my previous entry. 
Sangat menghargai tau. 
I got raw idea from all the suggestion.
Siap survey agoda might found great hotel to stay a while.
But nak jadi cerita,
Semalam DAL tersayang breakdown semasa otw balik kerja. 
T__T
DAL merajuk kot pasal ...?
(Doakan jelah yang terbaik)

Maka kos untuk buat surprise birthday yang vavavoom thru agoda itu terpadamlah, dahulu kan DAL yang sekian tahun berbakti kepada kami.

Tetapi 
kan kata raw idea baru, so taklah rasa macam frust menonggeng tertonggeng
boleh edit lagi all the idea tu
 just upgrade/downgrade some to make everything balance.
cant wait for my husband be home.
cemana semua akan berlangsung, menjadi ke tidok
just wait la.
(tak boleh story terlebih kang my husband tengah skodeng blog ni terus tak surprise)

 Hai Husband! (lambai-lambai tangan)
Pandai awak masak nasi goreng blackpaper today. Moga-moga sedap ye. Love you.

Hari ni, ke KD check-up my #muhamadthaqifaiman.
Timbang joo pun tapi very well excellent archievement. 
71cm, 8.1kg dengan jayanya. Aktif semendang tak payah expect naik berkilo-kilo la. 400g yang bertambah ini pun sudah cukup hebat ye.  

Ini budak dah abes tawaf seat belakang, seat depan, finally lentok di bahu opahnya. 
Seronok la hari ni dia berjalan-jalan ziarah tok che, pergi rumah kawan atok lagi.


Tuesday, 24 February 2015

Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman

Salam Buku!

Eh, ada ke Salam Buku..? Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman ni Sally adakan sempena dengan kehadiran entri Vintage Book Marker yang Sally pernah tulis beberapa minggu yang lepas dan sebagai pendorong supaya anda semua rajin membaca macam Sally (ihikkss), Sally nak bagi Vintage Book Marker ni kepada mereka yang bertuah.

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2015/02/vintage-book-marker-giveaway-by-sally.html


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman.
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Tangan Ajaib Sally (manual) untuk pilih 6 orang blogger (3 Vintage Book Mark + 3 Regular Book Mark)...
  6. Segmen ini akan berlangsung dari 23rd February - 28th February 2015 (11.59 pm waktu Malaysia) 
(Jika anda tiada mana-mana medium sosial media diatas, anda masih lagi boleh menyertainya)

Vintage Book Mark
Regular Book Mark

KASUTKACA15 GA : CHIFFON SHAWL

ASSALAMUALAIKUM


SAYA SEORANG YANG MANJA, SENSITIF DAN PENYAYANG.

MINI GA BY NINA + ANIES

Assalamualaikum..


tag 



Sunday, 22 February 2015

Tak cukup cuti T__T

Assalamualaikum...

Mood masih cuti. 
3 hari jer cuti tak puas menggentel anak bujang itu.
Muahahaha...

Best sangat 24H dengan anak tak puas. 
Trying new menu kat dia. Tauhu lembut, yum! 
Yogurt, reject. 
Buah naga itu favourite. Berebut-rebut dengan ibu, bunyi-bunyi la bila lambat suap. ^__^''
Makan bubur balik dah. Yeay! Lega ibu ni tau, ibu dah boring giler masak pasta je. Kacang sangat nak masak tu je. Hahhaha... Perasan hebat sangat masak ye ibu.

Sekarang #muhamadthaqifaiman sangat aktif, pastu dalam fasa meniru perbuatan orang lain. Pheww... Fasa baru yang agak mencabar, ibu kena behave juga supaya tak terikut-ikut dek anak.
Apa-pun Thaqif amazing dan comel jugak. Sungguh sel-sel otak tengah berkembang dengan jayanya.

Bila Thaqif dok bergaul, main bersama sepupu-sepupu dia, Thaqif more cool, memerhati je apa yang sepupu dia buat, sat lagi diam-diam dia buat balik apa yang sepupu dia buat sebelum tu.

 Dulu tengok anak-anak saudara membesar, buat itu ini, perasaan dia so-so je, puji mereka bagus, pandai dengan tanpa rasa. Tengok anak sendiri berkembang dari hari ke hari, masya-Allah.
Amazing. Super amazing.
 Sesungguhnya Allah Maha Besar dan Berkuasa. 
Dari tidur je manjang, buka mata, seret dada, merangkak, berdiri, memanjat kini.
 Anak, awat cepat sangat besar ni. Tak puas lagi ibu cium bau syurga. T__T

well dah kata tak cukup cuti, mood dok memanjakan si bujang itu. Maka plan nak ambil gambar hadiah-hadiah giveaway, buat banner giveaway pun ke laut. Harap bersabar ye kawan-kawan.
Pastu 44 perkara dok ada dalam kepala ni nak difikirkan. Pasal kereta, cuti, nak pergi berjalan, surprise birthday suami-april, birthday anak-mei, anniversary kahwin-jun. oh my typical me, always want the best for loves of my life.

Tapi birthday suami paling stress. Husband balik 20-29Mac, birthdaynya 04 april. Terpaksa awalkan surprise la. Pastu tak tahu nak surprise cemana, buat apa eh? idea pleaseeeeeeeeee...



1st Giveaway myhoneyy.blogspot.com

Assalamualaikum.

Mood masih cuti. Marilah kita join GA.
Jom join sama-sama
[klik banner]

Wednesday, 18 February 2015

HAPPY CNY DAN SELAMAT BERCUTI...

ASSALAMUALAIKUM...

Happy CNY dan selamat bercuti buat semua. 
Happy sebab tonight akan berkumpul bersama-sama adik beradik, makan-makan lagi. 
Eh! Dah macam nak sambut raya sekali plak ada makan-makan segala. Hihihi...
Alang-alang berkumpul. Huhu... Layankan sahaja.

Good news, insya-Allah takde halangan minggu depan launch la GA dari kite tau. 
Amin. Amin. 
Moga dipermudahkan.

With love, 
Cik Puan Jelita 

Restock Makanan Anak

Assalamualaikum...

Pheww...
Dah lama kot kite tak shopping bahan makanan untuk anak banyak-banyak. 
Selalu beli satu dua jenis seminggu sekali, pastu frozen. Try menu baru pun camtu la, baki frozen jugak. Mihmihmih... Dah few menu pun tukar-tukar, tapi camtulah, ibu malas snap picture, pastu malas update. Sibuk.

Kelmarin bukak peti, fikir menu anak untuk semalam terus blank. Peti kosong, ada susu sahajoo...
Pasta pun ada secoet je. Lepas untuk 1 hari. 
OMG!
Terus panik. Kena pergi shopping ni.
Mata dah terbayangkan Giant.

Sharp je kol 1pm, laju-laju jalan pergi bandar KB. 1.20pm masih terhegeh-hegeh beratur kat Maybank, dah kol berapa nak sampai Giant itu. Terus tak jadi keluarkan duit. Panas perit. Malas je nak jalan, tapi terbayang anak nanti lapar, terus semangat balik.
Grab everything I need. 1.46pm dah keluar dari Giant. 1.54pm selamat sampai pejabat. Hoi... Laju betoii jalan... Tengok barang-barang yang dibeli, senggih sengsorang. Puas hati sangat...

Taraaa...
Cloud9 dan peel fresh itu tak termasuk stock Thaqif.

Cerita kat suami sayang, terus dipuji. Kembang 4 mangkuk ibu Thaqif ni...

Kahkahkah...
Saja abadikan kat sini la tang kena puji kat husband. Dulu-dulu sekolah tak pandai, tak de orang puji, jadi ibu hari-hari ada orang puji, rasa awesome amat... Muahahaha...
TQ suami!
Aishiteruuuu...

 Duhai anak... Untuk kamu... Ibu sanggup je jalan kaki beberapa kilometer tau. Semoga kamu hargai usaha dan kasih sayang yang ibu curahkan ini ye...

Pagi ni, menu masih pasta. Lain-lain menu, esok la baru realisasikan yer. Cuti-cuti baru semangat nak masak kot.

Cant wait to go home and cook for you my little man!

Ibu rasa hari ni nak terjah giant lagi kot, semalam lupa nak beli yogurt dan serbuk kayu manis. Ibu rasa nak masak baked apple with yogurt and cinnamon untuk awak... 

Tuesday, 17 February 2015

Untuk Tiga Hari...

Assalamualaikum...

Untuk tiga hari.
Untuk tiga hari ni je.
Jangan menyesal kalau tak dapat lagi lepas tiga hari ni.
Tolong fahami tiga hari je.
Hahaha...
Saja jer gempak...
Kite just nak share tentang
Good news. good news.
-
-
-

Something extra special before CNY holidays!


Before you all head off to celebrate Chinese New Year, we thought we'd give you and your customers something a little extra special over the next few days...

                   10% STOREWIDE TODAY,TOMORROW and THURSDAY!

Use the following voucher codes on their retrospective days and get 10% off all purchases made at www.lazada.com.my.

kod untuk hari ini, Selasa-17 Februari 2015. [klik gambar untuk terus shopping di lazada]


kod untuk esok, Rabu-18 Februari 2015. [klik gambar untuk terus shopping di lazada]

kod untuk esok, Khamis-19 Februari 2015. [klik gambar untuk terus shopping di lazada]



Happy shopping everyone! 

Jangan lupa gunakan kod diatas untuk 3 hari ni untuk dapatkan extra 10%.

Kite pun tengah cuci mata kat lazada jugak ni. kikiki...

The Cute Mini Multifunctional Electric Lunch Box

Assalamualaikum...

Tajuk sudah omputih dan panjang 4 depa... Lantok situ! 
Yang penting isi cerita best...

Hari tu kan, kite cakap kite membeli-belah lagi kat Lazada ken...
Salah satu hasil pembeliannya ialah Mini Multifunctional Electric Lunch Box.


Saja letak gamboo atas ni sebab nak tunjuk lunchbox kite bukan color purple seperti most gambar yang promote lunchbox ni.
Mine is the pink color... Eww... Tak suka pink tapi takpelah feeling jambu jelah k.

Features, specifications, and package includes as below :



Konon membeli lunchbox electric ni untuk memudahkan memasak bubur #muhamadthaqifaiman. Namun, Thaqif dalam fasa tak nak bubur, nak pasta sahaja tapi ibu dah tergedik-gedik nak test power guna lunchbox comel ini. Maka, marilah mencari tahu cara guna produk ini.


Memanaskan lauk/ nasi. Done. Kite test panaskan kuah pasta kala bawa bekal ke pejabat. Owh... Seronok. Bangun lambat, tak sempat nak panaskan kuah pasta semua. Bungkus je masuk lunch box ni, bawak je kabel dia, dan panaskan bila nak makan masa kat pejabat... Yummy...


Memasak nasi. Done test. Okey, kat atas ni cara memasak nasi menggunakan lunch box comel ini yer. Kite kebetulan ada lauk lebih atau plan membawa bekal pun macam senang sangat sekarang. Kalut-kalut dengan anak dipagi hari, tuang je 1-2pot beras dalam lunch box bawak je, masak kat pejabat je nasinya.


Suka hati minggu ni dah masuk minggu kedua membawa bekal ke pejabat. Seronok pulak pakat-pakat dengan kawan pejabat bawa lauk, makan sama-sama. Bahagia tau. Makan berselera je beramai-ramai. Lauk masing-masing bawak sedap-sedap joo, tapi tak de kite snap ahh sebab perut terus lapar tengok, terjah sajooo...

Pastu semua orang dok wow!wow! hebatnya lunch box ni siap boleh masak nasi, terus mereka pun terpikat nak beli jugak. Maka kite la menjadi tukang order kat lazada tu untuk mereka...
Baguslah ramai-ramai beli lunch box, nanti lepas ni boleh sama-sama membawa bekal.

Kesimpulannya, adalah sangat berbaloi-baloi untuk memiliki Mini Multifunctional Electric Lunch Box. Memudahkan kite sangat yang tengah mood membawa bekal ke pejabat. Seronok boleh menikmati bekal panas-panas.
GST nak mula, harga barang pun tak turun-turun. Marilah memasak dan membawa bekal je hari-hari. Boleh sediakan makan sihat juga.

Harga kite rasa kat lazada ni la paling termurah sebab setakat kite survey dengan personal lain jual RM55 atau lebih. Di lazada, kite beli RM34 sahaja.

Kalau #muhamadthaqifaiman mood nak makan bubur balik baru ibu upgrade beli lunchbox ibu kepada  lunchbox 3tier. Thaqif guna la si pinky yang sekarang ni.


Monday, 16 February 2015

Bila Anak Bujang Jealous

Assalamualaikum...

Hehehe...Kelakar kekadang terbayang telatah anak bujang #muhamadthaqifaiman tu. Semakin membesar semakin terserlah personaliti dia etc.
Sekarang dah pandai jealous tau. Grr... Perangai sangat...
Tapi masih comel.
^__^

Hari tu pergi melawat kawan baru bersalin, kite dok cuit-cuit pipi baby comel tu.
Eh! tetiba Thaqif pun datang dekat, tarik-tarik tangan kite. Kikiki...

Masa kite buat makan-makan kat rumah pun sama, kite ambik baby mak cik kite, letak dia kat tepi. Choii... Dia marah kot. Tapi jap je pasal opah dia ada, layan dia dukung, okey la sikit perangai.

Masa papa dia balik, pastu sengaja kite buat manja-manja dengan papa dia, bagi papa dia tidur atas riba, atau papa dia dukung kite masuk bilik. Dia menjerit kot. Hahaha...

Weekend hari tu balik rumah mak tok, pastu dok main-main dengan dia. Macam biasa kalau dia dapat sesuatu dia tak kasi dah orang ambik balik tau. Marah. Pastu kalau halang dia ke apa dari yang dia nak (especially kalau dia mengaruk nak keluar rumah), mai mood swing dia nah dia cakar muka kite. Derrr... Apakah perangai, sapa ajar ni nak oiii?
Terus mak tok cakap, gaya macam ni kalau dapat adik ni mendengki la.

T__T
Terus terbantut niat ibu nak beranak lagi.
Kesian ibu, ibu baru je nak berusaha kasi awak adik tau, awak jealous camgini, cemana ibu nak beranak. Kang awak main tampoo je adik satgi nayaaa lee... Dah le ibu seorang nak handle...


Nak amek gamboo pun kena kejung sekarang. Tak dapat kacau kamera dengan tangan, dengan kaki pun boleh.
T__T 

Thursday, 12 February 2015

Terima Bantuan Banjir

Assalamualaikum...

Alhamdulillah rezeki.
 Sekian lama banjir berlalu, bantuan banjir sampai jugak kepada kami...
Dah habis banjir ni, macam-macam dengar cerita dan spekulasi berkenaan barang-barang bantuan banjir etc. Agih secara tak adil, terima melebihi keperluan walaupun yang lebih memerlukan masih tak dapat. Bila TAMAK menguasai. Huhu... Malas hurai. Orang lain dah banyak bercerita.

Untuk kite, tak terima bantuan pun tak pe since kite masih mampu la survive lagi selepas banjir, lagipun air tak memasuki rumah pun sekadar depan rumah camtu je tapi dah pergi daftar ditempat pemindahan maka dikira layak terima bantuan jugak.

Hujung Disember tu dah terima 1 plastik berisi biskut, appolo dan air mineral beserta wang sumbangan.

Husband di Johor pun dapat juga bantuan dari jabatan dia, kerana keluarga kena banjir 1 kotak berisi air mineral, biskut, pakaian serta wang sumbangan.




Bulan lalu dapat 1 plastik bantuan berisi makanan.



Minggu lepas dapat perkakasan dapur pulak.


Wednesday, 11 February 2015

Diari Dapur : Bihun Sup Soto dengan Bergedil Ayam

Assalamualaikum...

Musim selsema. Kite pun turut selsema.
Bila selsema, selera makan pun macam reduce. Kejap nak makan itu. Bila makan, payau je cari makanan lain. Selagi tak kena selera tekak begitulah gayanya...Menu berkuah/sup menu terbaik dinikmati saat begini.

Sup memang sangat membantu kala selsema dan tekak yang sedang kering ini. Makan menu sup, baguslah dapat menstabilkan bendalir dalam badan.Huhu...

and well, rindu bangat sup ayam soto air tangan mama katanya. Last weekend cuba la hasilkan menu bihun soto itu sendiri. Siap buat bergedil lagi... kikiki...


Bahan-bahan Sup:
1.Sup Bunjut
2.4 sekawan
3. Bawang putih 5 ulas
4. Bawang merah 3 biji
5. Halia 2 inci
6.Ayam
7. Minyak untuk menumis
8. Garam
9. Air

Cara-cara sup :
1. Rebus ayam dalam periuk bersama sup bunjut dan halia. Dalam kuali, tumis bawang dan rempah 4 sekawan hingga naik bau kemudian tuang ke dalam periuk rebusan ayam itu. Biarkan hingga masak.

Bahan Sambal kicap :
1. Kacang tanah segengam - digoreng (kite goreng tanpa minyak je)
2. kicap
3.cili 3-5biji (ikot tahap pedas sendiri)

Caranya :
1. Tumbuk cili + kacang tanah + kicap

Resepi Bergedil DISINI

Bahan hidangan lain :

1. Suhun goreng
2. Limau nipis
3. Daun sup/bawang
4. Bihun (rendam dalam air panas)
5. Ayam dari sup ayam (di carik-carik isinya, jadikan lauk dalam hidangan)

Sempoi-sempoi je sudah menu untuk seorang diri...
Husband panass je bila share gamboo makanan kite kat dia sebab dia kat sana hari-hari nasi bungkus.
Bila balik sini, kite pun jarang masak, masak pun menu simple je...
Dah tu asal ditanya balik nak makan apa, dijawab apa-apa je.
Haruslah isteri masak apa yang paling express je ada kat rumah saat itu.
Nasib la. Doakan husband tersayang cepat-cepat dapat pindah balik kelate la...
Terseksa dah dok  berjauhan hampir setahun ni. Kesian anak kekurangan kasih sayang papa.
Dah melalut kot lain lagi...
Selamat mencuba!

Tuesday, 10 February 2015

Hati bunga-bunga...

Assalamualaikum...

Hati bunga-bunga kerana
-
-
-
ini
conversation dalam whatsapp semalam.
Gamboo tak edit/tak guna 360 yer.


Suami kite rajin je praise me with good word.
Normally, about my cook, things i do for the family...
Jarang benorr sempat nak komen pasal my skin etc. He very anti kalau kite mekap, dia cakap lawa, tapi tak mo kasi orang lain tengok isteri lawa dia bila mekap. Pernah je suruh kite pakai topi keledar masa keluar jalan kat mall. Apakah? Memang taklah mekap cecantik suruh pakai topi keledar masa jalan.
Man! Fahamilah. Mekap dan perempuan ni memang tak boleh pisah okey, ia memberi confident level jugak. Macam sesuatu sangat tau bila tak mekap.

Eh! melalut kemana dah... Tetiba je kan suami komen pasal my smooth skin... Best gilosss perasaan dia hookey, terus feeling menang award okey pastu buat speech 'terima kasih seqybeauty kerana keluarkan produk best ni!'
Fall in love untuk kali ke 80juta dengan seqybeauty... Arghh...Sebelum ni kite adalah pengguna produk muka secara lompat-lompat, susah nak cari yang sesuai dengan muka. Nah! kenal dengan seqybeauty ni macam... Oh! best. bestnyaaaaa...

Pastu suami pun tegur ni, teruslah macam, maybe I should only stick with seqybeauty for now... Kikiki...

Apa macam? Tergodakah dengan kulit mulus comel kite... (wakaka...maaf terperasan...)
Boleh order dengan kite okey bbcream yang terlajak cantik ni...

sms/whatsapp/telegram 0109064732

Boleh baca kelebihan/fungsi bbcream seqybeauty kat bawah ni.
Bbcream ni water based tau, so ringan sangat pada muka.


Bbcream datang dalam 3 tona.

Fair - untuk yang berkulit cerah
Natural- kulit serdahana, sawa matang
Brown-sesuai untuk yang berkulit gelap

Eh! cleanser pun ada jugak. Dah bbcream, nak bersihkan wajamh guna cleanser seqybeauty. Barulah lengkap gitu... segar je lepas guna cleanser ni sebab ada formula cucumber jugak. Sejuk gitu...


Also... sedang menunggu produk baru nak keluar. Sakura mask... Formula pertama kali diguna kat malaysia ni... tak sabarnyaaaaa nak guna...

sms/whatsapp/telegram 0109064732
sms/whatsapp/telegram 0109064732
sms/whatsapp/telegram 0109064732










Monday, 9 February 2015

GA Simple 2015 by Shad

Greetings and Assalamualaikum.

Jemput join GA Simple 2015 by Shad


Klik Banner untuk Join

Hadiah:

Powerbank Pineng (PN-983) x1 Pemenang
Top-up RM5 x10 Pemenang
Hadiah Misteri x10 Pemenang

Pemilihan pemenang adalah berdasarkan random.org

Tarikh Giveaway ini berlangsung : 15.1.2015 - 15.2.2015 (11.59pm)
Tarikh Semakan : 16 dan 17 Feb 2015
Tarikh Pengumuman Pemenang : Selewat-lewatnya 20 Feb 2015


=======================
Ads

Program Mykad Smart Shopper 
Jom Aktifkan Mykad


Jika sudi, G+1 Entry/ Like atau Share Entry Jom Aktifkan Mykad Shad ya. 
Terima kasih semua. Jasa anda dikenang.

Terima kasih sudi join Ga Simple 2015 by Shad. Good Luck

FIRST GIVEAWAY MAWAR PUTIH

assalamualaikum


Perkembangan Muhamad Thaqif Aiman 9 Bulan

Assalamualaikum...

Day by day, our beloved baby boy growing faster...
Ibu feeling emo... how come he grow so fast...
He just so tiny while born,now his weight going triple.

See... Thaqif looks longer in this picture. Like he is already 1year baby. But he just 7m+ while i snap this picture....
T__T

Diusia 8bulan, tepat-tepat 06-01-2015, Thaqif memulakan langkah merangkak. Atok excited citer dekat ibu. Ibu pun excited buli Thaqif merangkak bila sampai rumah. Hikhik. Tapi tak laju pun merangkak, seret dada gaya askar lagi best dan pantas.

Thaqif pun lebih cepat nak berdiri, dan bergantung pada kerusi, meja atau mana-mana tempat yang boleh bergantung.


Suka main kat tangga. Dok umah mok tok, laju jelah Thaqif naik turun tangga. Ibu memang perhati je dia. Alhamdulillah tak de terjatuh ke apa lagi. Pandai je adjust badan sendiri untuk turun tangga tu. Comel betul tengok dia pusing badan nak turunkan kaki dulu masa nak turun tangga aka bendul dalam rumah.

Thaqif pandai je agak tinggi semua, kalau dia meniarap, hulur tangan ke bawah tak sampai maknanya tinggi, dia takkan turun. Begitulah juga kalau dok atas katil, dia suka sangat jenguk kepala dihujung katil, ibu risau jugak dia terjatuh tapi tak pun dia tak berani nak redah sebab tahu tinggi.

Dah pandai melompat-lompat kala ibu nyanyi lagu katak si katak lompat. Dah pandai tepuk-tepuk tangan sendiri kala ibu nyanyi tepuk amai-amai. 

Dok dalam kereta, dapat stereng dah pandai hon, pastu main wiper. Grrr... Saborr jelah ibu.


Dah meniti hujung sofa ke hujung sofa dan nak memanjat jer sekarang. Hohoho...

2minggu nak masuk 9bulan, dah laju merangkak, dah tak seret dada dah.

Bosan sikit, sibuk merangkak pergi kat pintu ajak ibu keluar rumah. Nak tengok ayam etc. Bawa jalan kat luar, nanti sibuk nak duduk atas pasir main pasir. Bila nak bawa masuk rumah menjerit-jerit tak nak. T__T

Mandi sekarang suka kejar bubble, main dengan bubble... Jenuh ibu tuang shampoo, kocak air bagi bubble banyak-banyak...Tapi comel sangat Thaqif main bubble.

Pandai dah pujuk atok bawak naik motor. Petang-petang pada hujung minggu, atok akan bawa la jalan-jalan naik motor, Thaqif apa lagi melompat-lompat suka main angin.

Sebulan ni dia jadi alarm ibu la. Kol 7pm alarm nak tidur, 5am alarm bangun tidur.

Bila bangun tidur pagi, dok merengek jelah, tak boleh ibu gerak, tak boleh hilang dari mata dia nanti dia ekkekk...

Seminggu nak masuk 9 bulan, demamlah pulak tapi 2hari je. Pastu ok demam, selsema pulak itupun 2 malam je bermasalah hidung tersumbat, hari ketiga dah tidur dengan lenaaa hingga ibu risau plak dia tak bangun cari susu ke apa. kikiki...

1st time jatuh katil (dalam kelambu khemah), mengantuk pastu pergi sandar kat kelambu, jatuh lee...



Sunday, 8 February 2015

12 Days Of kisahamydotcom Giveaway


Assalammualaikum semua...
First Mini Giveaway kisahamy.com... Jemput kawan2, sudi2 kan sertai giveaway ini...

Syarat-syarat penyertaan:

1. Terbuka kepada semua blogger, tapi dengan syarat mesti la kene jadi follower kisahamy.com
2. Jadi Follower aienainirazali
5. Copy coding dibawah dan tinggalkan link anda di kotak komen sini ye :)




               

GiveAway L'Oreal Paris by Ayue Idris


Assalamualaikum~

(Klik banner di atas untuk join)


facebook link :
instagram id : 


Jom ramai-ramai meriahkan GA Ayue Idris!! 




GIVEAWAY BY EKINRAZALLI WORTH RM500 TO WIN!


klik banner untuk join!

Adam Isyraf Turns 2 Giveaway!


klik banner untuk join!

GA Subkontest HASRULHASSAN.COM Best Blog 2015

HASRULHASSAN.COM Malaysia Best Blog 2015

Sape nak join giveaway?

Assalamualaikum...

Rezeki dikongsi bersama...
Rezeki sikit dikongsi ramai-ramai lagi meriah dan seronok...

Hati saya sedang berbunga-bunga ni...
Maka terus perasaan nak buat giveaway lagi...
This time hadiah berkonsepkan ''beauty'' aka ''ladies''.
Hadiahnya seperti perfume, shawl, losyen, pencuci muka, mungkin juga bbcream kegemaran sekarang.

This time saya take time, bersedia dalam menyediakan hadiah, bungkus cecomel, sediakan tag terima kasih etc...hewhewhew...

Maka, ladies...eh gentlemen pun boleh join jugak (takde diskriminasi gender pun)
Kalau menang kot boleh kasi hadiah untuk tersayang ke kan...

Bila tiba masanya nak mulakan akan diumumkanlah. For now, give me time to be prepared... I want to settle a few things before launch the giveaway.

Insya-Allah.Insya-Allah. 
Doa-doakan segalanya dipermudahkan. Semoga cepat selesai urusan kite, cepatlah kite membuat giveaway. Yeay! 

Friday, 6 February 2015

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 2

Assalamualaikum...

Before, dalam part 1 kite story bout lokasi / deposit. How we solve it. DISINI.

Part 2, kite akan story pasal loan bank.

After settle deposit everything. Since kite sedang dalam berjaga-jaga takut nak  terbersalin. Hehehe.
So kite target untuk settle loan sepantas yang boleh.
Mula-mula minta tolong abang ipar nak settle part ni, tapi then berubah pulak fikiran.
Kite ni cerewet bab duit ni, nak details sikit infonya- tapi kurang faham dengan  penerangan abang ipar tu - Coz he is not a banker.Not his fault anyway.

Survey bank the best. Interest rendah yang mampu kite bayar.
Ambil dengan bank rakyat sahaja, interest rendah sikit. 3.33% sahaja untuk penjawat awam seperti kite ni.
Alhamdulillah.
30.3.2014.Hari ni kite call ejen bank rakyat tu, tanya semua pasal personal loan tu etc, siap isi borang, esoknya ejen tu datang collect (dia yang hantar kat pejabat pengarah tempat kerja kite untuk dapatkan cop etc) petang tu juga bank dah call kite cakap loan lulus, sila datang ke bank sign agreement. Tercengang-cengang jugak kite.
Tapi since borang-borang kite dipejabat pengarah belum siap lagi, ejen kite tu call suruh kite bukak akaun bank rakyat siap-siap kira nanti dia datang bawak agreement untuk kite sign sambil collect borang kite dan I got the money...

Owh. Sebenarnya ada jugak pinjaman khusus untuk beli tanah/rumah tapi kite pilih untuk buat personal loan sebab kite ambil  loan to the maks yang kite layak ambil. Simpan. Manalah tahu ada rezeki  untuk beli another property ke - atas gaji husband pulak ke ken. At least we have spare for the deposit. 

Meh citer sikit pengalaman kite berurusan dengan pegawai bank bahagian pinjaman tu.
Pengalaman yang kurang baik pada kite.
Kesilapan kite jugak kot, pergi ambil dengan cawangan bank jauh, walhal belakang office jer bank rakyat. Motif ada no tel cawangan tersebut je. Amaran keras oleh suami tak bagi berjalan jauh untuk pergi survey di bank sendiri, so make a call je la. Darurat. On sahaja.

30.3.2014 - Make a call, survey bout personal loan.
30.3.2014 -Bila encik A tu datang collect borang tu, dan dapat panggilan cakap kite punya pinjaman dah lulus, suruh pergi sign agreement. Seem smooth. Ingat dalam masa seminggu boleh settle. Ingat dia urus semua dah (since dia hantar ke pejabat pengarah, he will collect it back and settle everything)
Totally wrong, still kite yang kena naik turun waiting for the forms. -Oh! He not explain to me. Grr...
3.4.2014 -Borang tu ada masalah bout my pass personal loan (other bank) because encik A not complete the details that I want to do settlement.
6.4.2014 -Sign agreement,other person (encik B) yang datang jumpa kite ambil sign. Ok mula-mula kite accept coz orang tu kata, dia daripada bahagian sign agreement dan masukkan duit. He said, the money will be dep by evening at same day. Relief. Same day encik A datang settle bout problem borang tu.
7.4.2014, the money still not being deposit.
8.4.2014- I call encik A sebab borang dah siap suruh dia collect. (In my mind 10/4/2014, pergi check-up dan terus urus pasal tukar nama geran tanah)
9.4.2014 - Encik A datang collect borang tu. Also tanya pasal duit tu. Again jawab, petang akan masuk.
10.4.2014 - Pagi, duit belum deposit lagi. Harapan hancur berkecai bila dapat call daripada bank rakyat (cik C) tu minta penyata my pass personal loan, minta other slip gaji kite. Grr...
 See permainan dia? Whoahooo... Why the first day I submit borang dah boleh jawab lulus walhal borang tu tak sampai ke bank lagi, dan borang tak lengkap? Same day, I rush to the bank, serah sendiri apa yang diminta kat kaunter. Geram dengan pengurusan bank tu.

TIPS BUAT PERSONAL LOAN :

1. Survey untuk bank yang interest paling rendah.
2. Buat di cawangan bank paling dekat dengan office/rumah- mudah berurusan.
3. Update progress personal loan itu.
4. Berurusan dengan seorang pegawai yang sama sahaja.



Next part, bila dah ada duit, proses tukar nama geran pula. Will share next entry k.
Dah panjang sangat entri ni. Hiks.

Thursday, 5 February 2015

poslaju dah lajuuu...

Assalamualaikum...

Tajuk sesuatu sangat. Hihi...
Kite kan kaki shopping online. Senang klik.klik.klik je. 
Dok kat KL dulu selalu senang hati je, parcel 1-2hari sampai.
Balik dok kampung ni, aisehhh... poslaju macam siput sedut sikit. Kadang seminggu baru sampai parcel. Bila check trekking, ada dok peram kat certain tempat...
But I have no complain la, walaupun lambat as long parcel tu diterima dengan selamat, kite cool je...
Walaupun sebenarnya kadang-kadang mengomel juga pasal ketidaksabaran menunggu parcel.
Macam masa tunggu surprise dari husband masa birthday kite tu.
kikiki...
Beberapa hari jugak lah baru sampai. Mujur encik posmen tu orang kampung je, malam-malam pun redah hantar kat rumah kite.
Maka, dimaafkan...

Pastu, khamis hari tu gegedik order sesuatu since tengah hari. 
Seller balas dekat magrib, esok saya pos. -bermaksud hari jumaat posnya.
Okey.
Dalam hati, takpelah memang bajet dapat makan minggu depan pun.
Tup-tup... Sabtu tengah hari elok kite tengah nak mandikan anak yang comot lepas makan, encik posmen datang hantar parcel...
Eh.eh. ini kan yang order hari khamis tu. Cepatnya.cepatnya sampai.
Senyum ke langit.

Dah. Itu bukan cerita sebenar.
Cerita sebenar ada dalam parcel itu.

Laju-laju mandikan anak sebab tak kesabaran nak buka parcel...
Snap.snap. terus cakap thanks kat seller.


Pastu #muhamadthaqifaiman pun join sama bergumbira dengan isian parcel ibu. Ciss...
Dah nanti ibu order lagi awal-awal lagi sorok dari awak. Hahaha.

^__^.

Tak sabar nak makan, pastu tidurkan anak terus.
Elok bukak pintu bilik, terus nampak mak mertua iĆ³lss kat pintu rumah. hihi...
Terbantut hajat kite.
Seller tanya dah try ke terus jawab sibuk tak sempat makan lagi.
(takkan nak jawab mak mertua saya datang, tak jadilah makan lagi)

Akhirnya, malam selepas tidurkan anak, mandi, masak bubur anak barulah ibu dapat menikmati wahdah choco rice yang sangat temping licking finger good... Anyoyoyo...
Dah kata penggila coklat-kan.
Mudah je, rendam sekejap jar itu dalam air panas, selepas bukak tutup jar itu gaul-gaul bagi sebati semua bubble rice itu dan ngapp...
**Thaqif, ibu pinjam sudu makan awak ye sebab awak tak dapat makan, kot-kot nanti awak makan bubur dengan sudu ni feeling-feeling la makan coklat ni juga. Kikiki...


Sejujurnya...sedap sangat. Coklat dia tak manis, tak muak, bubble rice dia ranggup lagi walau dah disimbah coklat secara terus.
Jujur lagi wahdah choco rice ni sedap dari coklat mars bar yang husband order sempena birthday kite hari tu. (okey tak nak kondem mana-mana pihak, cuma jujur je kite suka wahdah choco rice ni lebih)

Kenapa baru berkenalan dengan wahdah choco rice sekarang? kenapa tak dari dulu.
T__T
Okey... itu drama...

 Part time jadi model promote wahdah choco rice kejap... kikiki...

Ini serius. Sedap. Tak tipu. Rasa nak order tiap-tiap minggu je. Pastu siap-siap tengok kalendar birthday kawan-kawan. Nak order ni, hadiahkan hadiah manis ni buat mereka di ulang tahun kelahiran mereka. Mesti ceria je sepanjang hari.

Untuk birthday suami sayang, pun mungkin adalah choco rice ni la kot. Dok jauh-jauh ni, takde nya nak beli kek sorok-sorok buat surprise tengah-tengah malam lagi dah. Sebab senang ah,order je, nanti terus pos kepada dia. Mesti macam tetiba dia kol back cakap, thank you sayang... love you...
pang kang! veranggannn...

Dah panjang sangat ceritanya...
Tergoda-goda dengan wahdah choco rice yang sangat sedap ni...
RM10/jar.
sms/whatsapp/telegram 0109064732

**terus jadi agen choco rice ni sebab dah jatuh cinta serta terbukti sedap. kalau produk tak best, kite nak promote pun segan.