Posts

Showing posts from February, 2015

Adakah kerana Apam Balik?

Image
Assalamualaikum...
Orang tua-tua kata kalau air liur anak dok meleleh lagi tu tanda ada la yang mak dia tak dapat makan semasa mengandung.

Bila balik rumah mak tok, bila ke rumah sedara,pasti ada sedara / mak tok Thaqif sendiri tegur, Tak dapat makan apa masa mengandung ni, berair je mulut anak. Kite senyum je sebab confident semua teringin mengidam masa mengandung semua dapat.
Masa mengandung. pendek kata, kalau terasa je nak makan apa-apa, sehari-dua terus macam dapat dah makan. Benda mudah jumpa.


Syukur sangat la pengalaman mengidam takde yang over pelik sangat. Kite rasa macam normal je mulut baby-baby meleleh air liur ni. Lagipun air liur Thaqif takde la 24/7 keluar. Certain time, kalau dia teruja apa-apa memang lencun dengan air liur jelah.

The most yang di ingati kot, ada satu hari tu teringin, terbau-bau chicken wing domino's, rasa nak sangat. Tapi frust jugak sebab masa tu kelantan takde domino's lagi. Siap husband gigih suruh google domino's  ada tak kat terengga…

Mini Giveaway By Shahira

Image
Assalamuaikum

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada  jam 12.30 tengah hari 22 Februari 2015 sehingga 12.30 tengah malam 15 Mac 2015. Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. 
Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat - syaratnya :  1. Wajib Follow Blog SponsorDiariJejakaHangat |  Suhailah | Syafiqah | Fadzi | Wanrus | Solehah | Nazirah | Fara | Zuhaira | Isra | Kathy | Rbain |  2. Wajib Like Fanpage Sponsor
 3. Wajib Follow Instagram SponsorDiariJejakaHangat | Suhailah | Wanrus |  4. Tambah Google Plus Sponsor+Mohamad Khairil 5. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :

Kredit utk Mialiana
7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI20 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 16 Mac 2015.  Good Luck!!

Terjebak dengan Tudung Ala Nealofar...

Image
Assalamualaikum...
Muahaha... Cerita dari sebelum cny yang terperam sebenarnya.

Khamis yang malas telah di memo-kan untuk bergotong-royong. Maka pakai yang sempoi-sempoi ayu jelah yer. t-shirt dan seluar slack gitu. Kite bermasalah sikit nak pakai seluar trek tu. Macam tak profesional kerja je. So seluar ala slack tu kira okey la.
Pastu kat office tak dek pun join gotong-royong pasa kerja hakiki pun setinggi gunung. saja pakai ikut tema jer.

Hihi...
Eh. Itu bukan cerita sebenar...
Dok pejabat ni biasalah semua ada jugak yang buat part time cari side income niaga macam-macam. Biasa kite ni susah bebenor nak menyoping kalau kawan meniaga kat pejabat sebab kadang tak kena jiwa belia ni.
Hari tu ada la kakak ni niaga tudung ala nealofar gitu. Sorry to say, kite lagi prefer yang kain akak ni jual berbanding nealofar original tu kot. Kain cotton berat, sedap, cantik pulookk... Harga RM25 sahajoo...

Pagi pergi kerja tudung hitam comey.
Balik kerja terus bertukar tudung merah ala neelofa. Eh…

Eh! Dah hari Rabu

Image
Assalamualaikum...
Kejap je masa. Tup-tup dah hari Rabu pun. Rabu terakhir dibulan februari yang indah.
Sibuk dipejabat kadang balik tidurkan anak terus lebur sama-sama sampai pagi.  All the backlocks data key-in makes us working hard. Sabtu pun nak OT demi mengejar tugasan yang banyak terkandas ini. OT demi klaim off untuk bercuti dan habiskan masa berkualiti bersama-sama suami tika beliau pulang nanti sebenarnya. Terpaksa rajin la. Hihihi...
Buat sahabat...TQ for the ideas to treat/surprise my husband thru my previous entry.  Sangat menghargai tau.  I got raw idea from all the suggestion. Siap survey agoda might found great hotel to stay a while. But nak jadi cerita, Semalam DAL tersayang breakdown semasa otw balik kerja.  T__T DAL merajuk kot pasal ...?
(Doakan jelah yang terbaik)

Maka kos untuk buat surprise birthday yang vavavoom thru agoda itu terpadamlah, dahulu kan DAL yang sekian tahun berbakti kepada kami.

Tetapi  kan kata raw idea baru, so taklah rasa macam frust menonggen…

Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman

Image
Salam Buku!
Eh, ada ke Salam Buku..? Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman ni Sally adakan sempena dengan kehadiran entri Vintage Book Marker yang Sally pernah tulis beberapa minggu yang lepas dan sebagai pendorong supaya anda semua rajin membaca macam Sally (ihikkss), Sally nak bagi Vintage Book Marker ni kepada mereka yang bertuah.

Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman
Syarat-syaratnya : Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet Buat satu entry bertajuk Vintage Book Marker Giveaway by Sally Samsaiman.Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTMLTinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen. Sally akan gunakan khidmat Tangan Ajaib Sally (manual) untuk pilih 6 orang blogger (3 Vintage Book Mark + 3 Regular Book Mark)...Segmen ini akan berlangsung dari 23rd February - 28th February 2015 (11.59 pm waktu Malaysia) (Jika anda tiada mana-mana medium sosial …

KASUTKACA15 GA : CHIFFON SHAWL

Image
ASSALAMUALAIKUM

SAYA SEORANG YANG MANJA, SENSITIF DAN PENYAYANG.

MINI GA BY NINA + ANIES

Image
Assalamualaikum..

tag  suhailah hamid Inani Hazwani


Tak cukup cuti T__T

Assalamualaikum...
Mood masih cuti.  3 hari jer cuti tak puas menggentel anak bujang itu. Muahahaha...
Best sangat 24H dengan anak tak puas.  Trying new menu kat dia. Tauhu lembut, yum!  Yogurt, reject.  Buah naga itu favourite. Berebut-rebut dengan ibu, bunyi-bunyi la bila lambat suap. ^__^'' Makan bubur balik dah. Yeay! Lega ibu ni tau, ibu dah boring giler masak pasta je. Kacang sangat nak masak tu je. Hahhaha... Perasan hebat sangat masak ye ibu.
Sekarang #muhamadthaqifaiman sangat aktif, pastu dalam fasa meniru perbuatan orang lain. Pheww... Fasa baru yang agak mencabar, ibu kena behave juga supaya tak terikut-ikut dek anak. Apa-pun Thaqif amazing dan comel jugak. Sungguh sel-sel otak tengah berkembang dengan jayanya.
Bila Thaqif dok bergaul, main bersama sepupu-sepupu dia, Thaqif more cool, memerhati je apa yang sepupu dia buat, sat lagi diam-diam dia buat balik apa yang sepupu dia buat sebelum tu.
 Dulu tengok anak-anak saudara membesar, buat itu ini, perasaan dia so-s…

1st Giveaway myhoneyy.blogspot.com

Image
Assalamualaikum.
Mood masih cuti. Marilah kita join GA. Jom join sama-sama [klik banner]

HAPPY CNY DAN SELAMAT BERCUTI...

ASSALAMUALAIKUM...
Happy CNY dan selamat bercuti buat semua.  Happy sebab tonight akan berkumpul bersama-sama adik beradik, makan-makan lagi.  Eh! Dah macam nak sambut raya sekali plak ada makan-makan segala. Hihihi... Alang-alang berkumpul. Huhu... Layankan sahaja.
Good news, insya-Allah takde halangan minggu depan launch la GA dari kite tau.  Amin. Amin.  Moga dipermudahkan.
With love,  Cik Puan Jelita

Restock Makanan Anak

Image
Assalamualaikum...
Pheww... Dah lama kot kite tak shopping bahan makanan untuk anak banyak-banyak.  Selalu beli satu dua jenis seminggu sekali, pastu frozen. Try menu baru pun camtu la, baki frozen jugak. Mihmihmih... Dah few menu pun tukar-tukar, tapi camtulah, ibu malas snap picture, pastu malas update. Sibuk.
Kelmarin bukak peti, fikir menu anak untuk semalam terus blank. Peti kosong, ada susu sahajoo... Pasta pun ada secoet je. Lepas untuk 1 hari.  OMG! Terus panik. Kena pergi shopping ni. Mata dah terbayangkan Giant.
Sharp je kol 1pm, laju-laju jalan pergi bandar KB. 1.20pm masih terhegeh-hegeh beratur kat Maybank, dah kol berapa nak sampai Giant itu. Terus tak jadi keluarkan duit. Panas perit. Malas je nak jalan, tapi terbayang anak nanti lapar, terus semangat balik. Grab everything I need. 1.46pm dah keluar dari Giant. 1.54pm selamat sampai pejabat. Hoi... Laju betoii jalan... Tengok barang-barang yang dibeli, senggih sengsorang. Puas hati sangat...
Taraaa... Cloud9 dan peel f…

Untuk Tiga Hari...

Image
Assalamualaikum...
Untuk tiga hari.
Untuk tiga hari ni je.
Jangan menyesal kalau tak dapat lagi lepas tiga hari ni.
Tolong fahami tiga hari je.
Hahaha...
Saja jer gempak...
Kite just nak share tentang
Good news. good news. -
-
- Something extra special before CNY holidays!
Before you all head off to celebrate Chinese New Year, we thought we'd give you and your customers something a little extra special over the next few days...

10% STOREWIDE TODAY,TOMORROW and THURSDAY!

Use the following voucher codes on their retrospective days and get 10% off all purchases made at www.lazada.com.my.
kod untuk hari ini, Selasa-17 Februari 2015. [klik gambar untuk terus shopping di lazada]

kod untuk esok, Rabu-18 Februari 2015. [klik gambar untuk terus shopping di lazada]
kod untuk esok, Khamis-19 Februari 2015. [klik gambar untuk terus shopping di lazada]


Happy shopping everyone! 
Jangan lupa gunakan kod diatas untuk 3 hari ni untuk dapatkan extra 10%.
Kite pun tengah cuci mata kat lazada jugak ni. kikiki...

The Cute Mini Multifunctional Electric Lunch Box

Image
Assalamualaikum...
Tajuk sudah omputih dan panjang 4 depa... Lantok situ!  Yang penting isi cerita best...
Hari tu kan, kite cakap kite membeli-belah lagi kat Lazada ken... Salah satu hasil pembeliannya ialah Mini Multifunctional Electric Lunch Box.

Saja letak gamboo atas ni sebab nak tunjuk lunchbox kite bukan color purple seperti most gambar yang promote lunchbox ni.
Mine is the pink color... Eww... Tak suka pink tapi takpelah feeling jambu jelah k.

Features, specifications, and package includes as below :



Konon membeli lunchbox electric ni untuk memudahkan memasak bubur #muhamadthaqifaiman. Namun, Thaqif dalam fasa tak nak bubur, nak pasta sahaja tapi ibu dah tergedik-gedik nak test power guna lunchbox comel ini. Maka, marilah mencari tahu cara guna produk ini.


Memanaskan lauk/ nasi. Done. Kite test panaskan kuah pasta kala bawa bekal ke pejabat. Owh... Seronok. Bangun lambat, tak sempat nak panaskan kuah pasta semua. Bungkus je masuk lunch box ni, bawak je kabel dia, dan panaskan…

Bila Anak Bujang Jealous

Image
Assalamualaikum...
Hehehe...Kelakar kekadang terbayang telatah anak bujang #muhamadthaqifaiman tu. Semakin membesar semakin terserlah personaliti dia etc. Sekarang dah pandai jealous tau. Grr... Perangai sangat... Tapi masih comel. ^__^
Hari tu pergi melawat kawan baru bersalin, kite dok cuit-cuit pipi baby comel tu. Eh! tetiba Thaqif pun datang dekat, tarik-tarik tangan kite. Kikiki...
Masa kite buat makan-makan kat rumah pun sama, kite ambik baby mak cik kite, letak dia kat tepi. Choii... Dia marah kot. Tapi jap je pasal opah dia ada, layan dia dukung, okey la sikit perangai.
Masa papa dia balik, pastu sengaja kite buat manja-manja dengan papa dia, bagi papa dia tidur atas riba, atau papa dia dukung kite masuk bilik. Dia menjerit kot. Hahaha...
Weekend hari tu balik rumah mak tok, pastu dok main-main dengan dia. Macam biasa kalau dia dapat sesuatu dia tak kasi dah orang ambik balik tau. Marah. Pastu kalau halang dia ke apa dari yang dia nak (especially kalau dia mengaruk nak keluar…

Terima Bantuan Banjir

Image
Assalamualaikum...
Alhamdulillah rezeki.  Sekian lama banjir berlalu, bantuan banjir sampai jugak kepada kami... Dah habis banjir ni, macam-macam dengar cerita dan spekulasi berkenaan barang-barang bantuan banjir etc. Agih secara tak adil, terima melebihi keperluan walaupun yang lebih memerlukan masih tak dapat. Bila TAMAK menguasai. Huhu... Malas hurai. Orang lain dah banyak bercerita.
Untuk kite, tak terima bantuan pun tak pe since kite masih mampu la survive lagi selepas banjir, lagipun air tak memasuki rumah pun sekadar depan rumah camtu je tapi dah pergi daftar ditempat pemindahan maka dikira layak terima bantuan jugak.

Hujung Disember tu dah terima 1 plastik berisi biskut, appolo dan air mineral beserta wang sumbangan.

Husband di Johor pun dapat juga bantuan dari jabatan dia, kerana keluarga kena banjir 1 kotak berisi air mineral, biskut, pakaian serta wang sumbangan.




Bulan lalu dapat 1 plastik bantuan berisi makanan.



Minggu lepas dapat perkakasan dapur pulak.


Diari Dapur : Bihun Sup Soto dengan Bergedil Ayam

Image
Assalamualaikum...
Musim selsema. Kite pun turut selsema. Bila selsema, selera makan pun macam reduce. Kejap nak makan itu. Bila makan, payau je cari makanan lain. Selagi tak kena selera tekak begitulah gayanya...Menu berkuah/sup menu terbaik dinikmati saat begini.
Sup memang sangat membantu kala selsema dan tekak yang sedang kering ini. Makan menu sup, baguslah dapat menstabilkan bendalir dalam badan.Huhu...
and well, rindu bangat sup ayam soto air tangan mama katanya. Last weekend cuba la hasilkan menu bihun soto itu sendiri. Siap buat bergedil lagi... kikiki...


Bahan-bahan Sup:
1.Sup Bunjut
2.4 sekawan
3. Bawang putih 5 ulas
4. Bawang merah 3 biji
5. Halia 2 inci
6.Ayam
7. Minyak untuk menumis
8. Garam
9. Air

Cara-cara sup :
1. Rebus ayam dalam periuk bersama sup bunjut dan halia. Dalam kuali, tumis bawang dan rempah 4 sekawan hingga naik bau kemudian tuang ke dalam periuk rebusan ayam itu. Biarkan hingga masak.

Bahan Sambal kicap :
1. Kacang tanah segengam - digoreng (kite goreng…

Hati bunga-bunga...

Image
Assalamualaikum...

Hati bunga-bunga kerana
-
-
-
ini
conversation dalam whatsapp semalam.
Gamboo tak edit/tak guna 360 yer.


Suami kite rajin je praise me with good word. Normally, about my cook, things i do for the family...
Jarang benorr sempat nak komen pasal my skin etc. He very anti kalau kite mekap, dia cakap lawa, tapi tak mo kasi orang lain tengok isteri lawa dia bila mekap. Pernah je suruh kite pakai topi keledar masa keluar jalan kat mall. Apakah? Memang taklah mekap cecantik suruh pakai topi keledar masa jalan.
Man! Fahamilah. Mekap dan perempuan ni memang tak boleh pisah okey, ia memberi confident level jugak. Macam sesuatu sangat tau bila tak mekap.

Eh! melalut kemana dah... Tetiba je kan suami komen pasal my smooth skin... Best gilosss perasaan dia hookey, terus feeling menang award okey pastu buat speech 'terima kasih seqybeauty kerana keluarkan produk best ni!'
Fall in love untuk kali ke 80juta dengan seqybeauty... Arghh...Sebelum ni kite adalah pengguna produk…

GA Simple 2015 by Shad

Image
Greetings and Assalamualaikum.
Jemput join GA Simple 2015 by Shad

Klik Banner untuk Join

Hadiah:

Powerbank Pineng (PN-983) x1 Pemenang
Top-up RM5 x10 Pemenang
Hadiah Misteri x10 Pemenang

Pemilihan pemenang adalah berdasarkan random.org

Tarikh Giveaway ini berlangsung : 15.1.2015 - 15.2.2015 (11.59pm)
Tarikh Semakan : 16 dan 17 Feb 2015
Tarikh Pengumuman Pemenang : Selewat-lewatnya 20 Feb 2015

=======================
Ads

Program Mykad Smart Shopper  Jom Aktifkan Mykad

Jika sudi, G+1 Entry/ Like atau Share Entry Jom Aktifkan Mykad Shad ya.  Terima kasih semua. Jasa anda dikenang.


http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2014/12/jom-aktifkan-mykad.html

Terima kasih sudi join Ga Simple 2015 by Shad. Good Luck

FIRST GIVEAWAY MAWAR PUTIH

Image
assalamualaikum

Perkembangan Muhamad Thaqif Aiman 9 Bulan

Image
Assalamualaikum...
Day by day, our beloved baby boy growing faster...
Ibu feeling emo... how come he grow so fast...
He just so tiny while born,now his weight going triple.

See... Thaqif looks longer in this picture. Like he is already 1year baby. But he just 7m+ while i snap this picture....
T__T

Diusia 8bulan, tepat-tepat 06-01-2015, Thaqif memulakan langkah merangkak. Atok excited citer dekat ibu. Ibu pun excited buli Thaqif merangkak bila sampai rumah. Hikhik. Tapi tak laju pun merangkak, seret dada gaya askar lagi best dan pantas.
Thaqif pun lebih cepat nak berdiri, dan bergantung pada kerusi, meja atau mana-mana tempat yang boleh bergantung.


Suka main kat tangga. Dok umah mok tok, laju jelah Thaqif naik turun tangga. Ibu memang perhati je dia. Alhamdulillah tak de terjatuh ke apa lagi. Pandai je adjust badan sendiri untuk turun tangga tu. Comel betul tengok dia pusing badan nak turunkan kaki dulu masa nak turun tangga aka bendul dalam rumah.
Thaqif pandai je agak tinggi semua, …

12 Days Of kisahamydotcom Giveaway

Image
Assalammualaikum semua... First Mini Giveaway kisahamy.com... Jemput kawan2, sudi2 kan sertai giveaway ini...
Syarat-syarat penyertaan:
1. Terbuka kepada semua blogger, tapi dengan syarat mesti la kene jadi follower kisahamy.com 2. Jadi Follower aienainirazali 3. Follow Google+ sitiamilia 4. Buat satu entri 12 Days Of kisahamydotcom Giveaway " 5. Copy coding dibawah dan tinggalkan link anda di kotak komen sini ye :)




GiveAway L'Oreal Paris by Ayue Idris

Image
Assalamualaikum~
(Klik banner di atas untuk join)

facebook link : instagram id : 

Jom ramai-ramai meriahkan GA Ayue Idris!! 



GIVEAWAY BY EKINRAZALLI WORTH RM500 TO WIN!

Image
klik banner untuk join!

Adam Isyraf Turns 2 Giveaway!

Image
klik banner untuk join!

GA Subkontest HASRULHASSAN.COM Best Blog 2015

Image

Sape nak join giveaway?

Assalamualaikum...
Rezeki dikongsi bersama... Rezeki sikit dikongsi ramai-ramai lagi meriah dan seronok...
Hati saya sedang berbunga-bunga ni... Maka terus perasaan nak buat giveaway lagi... This time hadiah berkonsepkan ''beauty'' aka ''ladies''. Hadiahnya seperti perfume, shawl, losyen, pencuci muka, mungkin juga bbcream kegemaran sekarang.
This time saya take time, bersedia dalam menyediakan hadiah, bungkus cecomel, sediakan tag terima kasih etc...hewhewhew...
Maka, ladies...eh gentlemen pun boleh join jugak (takde diskriminasi gender pun) Kalau menang kot boleh kasi hadiah untuk tersayang ke kan...
Bila tiba masanya nak mulakan akan diumumkanlah. For now, give me time to be prepared... I want to settle a few things before launch the giveaway.
Insya-Allah.Insya-Allah.  Doa-doakan segalanya dipermudahkan. Semoga cepat selesai urusan kite, cepatlah kite membuat giveaway. Yeay!

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 2

Assalamualaikum...

Before, dalam part 1 kite story bout lokasi / deposit. How we solve it. DISINI.

Part 2, kite akan story pasal loan bank.

After settle deposit everything. Since kite sedang dalam berjaga-jaga takut nak  terbersalin. Hehehe.
So kite target untuk settle loan sepantas yang boleh.
Mula-mula minta tolong abang ipar nak settle part ni, tapi then berubah pulak fikiran.
Kite ni cerewet bab duit ni, nak details sikit infonya- tapi kurang faham dengan  penerangan abang ipar tu - Coz he is not a banker.Not his fault anyway.

Survey bank the best. Interest rendah yang mampu kite bayar. Ambil dengan bank rakyat sahaja, interest rendah sikit. 3.33% sahaja untuk penjawat awam seperti kite ni. Alhamdulillah. 30.3.2014.Hari ni kite call ejen bank rakyat tu, tanya semua pasal personal loan tu etc, siap isi borang, esoknya ejen tu datang collect (dia yang hantar kat pejabat pengarah tempat kerja kite untuk dapatkan cop etc) petang tu juga bank dah call kite cakap loan lulus, sila datan…

poslaju dah lajuuu...

Image
Assalamualaikum...
Tajuk sesuatu sangat. Hihi... Kite kan kaki shopping online. Senang klik.klik.klik je.  Dok kat KL dulu selalu senang hati je, parcel 1-2hari sampai. Balik dok kampung ni, aisehhh... poslaju macam siput sedut sikit. Kadang seminggu baru sampai parcel. Bila check trekking, ada dok peram kat certain tempat... But I have no complain la, walaupun lambat as long parcel tu diterima dengan selamat, kite cool je... Walaupun sebenarnya kadang-kadang mengomel juga pasal ketidaksabaran menunggu parcel. Macam masa tunggu surprise dari husband masa birthday kite tu. kikiki... Beberapa hari jugak lah baru sampai. Mujur encik posmen tu orang kampung je, malam-malam pun redah hantar kat rumah kite. Maka, dimaafkan...
Pastu, khamis hari tu gegedik order sesuatu since tengah hari.  Seller balas dekat magrib, esok saya pos. -bermaksud hari jumaat posnya. Okey. Dalam hati, takpelah memang bajet dapat makan minggu depan pun. Tup-tup... Sabtu tengah hari elok kite tengah nak mandikan an…