Posts

Showing posts from December, 2016

Thaqif vs potty training

Assalamualaikum.
Bermula seminggu sebelum cuti pantang habis dah cuba potty training Thaqif dah. Okey Thaqif pass, tapi semasa dok rumah ibu, dengan ibu jelah. Dok umah atok opah memang cepucemas sangat hujung2 baru nak cakap. Atok opah pun surrender la, jenuh berlari kata mereka. Maka weekdays, dok dengan opah atok masih on diapers. Weekend ibu akan pastikan diaper free siang hari. Itupun sebulan dua je bertahan pasal bila papa balik, balik kampung semua on diapers.
Minggu ni rasa, omg kali ni kena lebih hati batu dan tetapkan target Thaqif must diaper free dah before his 3rd birthday, paling bagus by new year which hari ni dan esok je.
Hari ni mula la balik potty training. Hasilnya pagi-tengah hari 4helai seluar kecik basah, seluar 3helai sebab masa pakai seluar kecik yang ke-4, ibu memang denda, no more seluar, pakai je seluar kecik tu jenuh nak basuh la banyak2. Basah jugak.
Paling best, bab kencing ni, ibu tak jadi hulk pun dengan Thaqif arinie sebab dia tak kencing merata pun. …

2016 going to end

Image
Assalamualaikum...
Hai lama tak menjenguk blog kesayangan. Tapi selalu je singgah melawat blog kawan-kawan yang rajin update. Tabik spring dengan kawan-kawan yang rajin update cerita etc. Kite tak sempat nak update blog sangat tahun ni.
2016. Blog terabai sikitlah. Sibuk kerja. Harharhar. Inshaa Allah cabaran untuk 2017 supaya rajin update blog. Siap-siap dah clear nuffnang tahun ni. Baru tahun depan semangat sikit cari earning.  Kalau tak krikkrikkrik jelah entri. Inshaa Allah 2017 kite aturkan jadual dan pastikan blog tidak terabai. Doakan yang terbaik. Dok timbang tara jugak patut bukak blog baru ke dakk..
2016. Up and down in life. One of tough year for me and family. Pengalaman itu mematangkan. Hadiah terbaik tahun 2016, Nur Aisyah Tasnim. No doubt. She's going 8month next week. Haha... Masa tahu mengandungkan dia kemain risau cemana nak handle 2 babies in 1 time while husband nun di selatan tanah air. Tapi sekarang, relaks je. Eh. Dah nak 8 bulan dah anak kedua kita? Masa t…

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Image
Assalamualaikum...
Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska.
Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu.
Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk.
Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak.
Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc.
Selepas anak-anak tidur baru ibu bangun sambung blend bu…

Jadual Solid Food Nur Aisyah Tasnim 6 bulan.

Assalamualaikum...

Nur Aisyah Tasnim mula makan seminggu lebih awal dari usia 6 bulan.
Kite memilih untuk memulakan bubur nasi sebagai makanan pelengkap pertamanya di ikuti bubur + puree buah/sayur.

Day 1-4 (28, 29/10-2/11/16) --Bubur nasi kosong
Day 5-8 (3-6/11/16) -- Bubur nasi + keledek
Day 9-12 (7-10/11/16) -- Bubur nasi + Puree Epal
Day 13-16 ( 11-14/11/16) -- Bubur + Puree Labu (same time ada cuba berikan Aisyah nestum, tapi dia reject)
Day 17-20 (15-18/11/16) -- Bubur+ puree pear
Day 21-24 (19-22/11/16) -- Bubur + puree lobak merah
Day 25-28 (23-27/11/16) -- Bubur + puree mangga
Day 29-32 (28-30/11-1/12/16) -- Bubur + puree keledek + serbuk ikan bilis <<--patut niat asal hari 29-30 nak campur 2-3puree bersama bubur je tapi dah terbuat serbuk bilis terus la nak anak test tu yang terus jadi menu sampai hari ke 32 la. kikiki...

#ibutaksabar

 Aisyah memang suka makan. 2hari pertama dengan bubur kosong, laju makannya masuk ke empat perlahan sikit dia makan. Tak habis bubur ya…