Followers

Friday, 30 December 2016

Thaqif vs potty training


Assalamualaikum.

Bermula seminggu sebelum cuti pantang habis dah cuba potty training Thaqif dah. Okey Thaqif pass, tapi semasa dok rumah ibu, dengan ibu jelah. Dok umah atok opah memang cepucemas sangat hujung2 baru nak cakap. Atok opah pun surrender la, jenuh berlari kata mereka. Maka weekdays, dok dengan opah atok masih on diapers. Weekend ibu akan pastikan diaper free siang hari. Itupun sebulan dua je bertahan pasal bila papa balik, balik kampung semua on diapers.

Minggu ni rasa, omg kali ni kena lebih hati batu dan tetapkan target Thaqif must diaper free dah before his 3rd birthday, paling bagus by new year which hari ni dan esok je.

Hari ni mula la balik potty training. Hasilnya pagi-tengah hari 4helai seluar kecik basah, seluar 3helai sebab masa pakai seluar kecik yang ke-4, ibu memang denda, no more seluar, pakai je seluar kecik tu jenuh nak basuh la banyak2. Basah jugak.

Paling best, bab kencing ni, ibu tak jadi hulk pun dengan Thaqif arinie sebab dia tak kencing merata pun. Thaqif ingat pesan ibu,nak kencing bagitau ibu, nak kencing pergi tandas. Cuma tak dapat tahan kencing je. Dah sampai depan tandas dah, tak sempat panggil ibu, dah terkencing. Gitew. Maka tak capai piawai untuk ibu marah. 
Plan asal hari ni akan diaper free sampai malam, tidur tanpa diaper jugak sebab menurut mak2 hebat, terus je diaper sampai malam dalam 3hari toddler will okey terus.

Tapi langit tak selalu cerah bila atok datang dan dia ekor terus atok balik umah opah.😭😭😭😭
Will try again tomorrow.
Never give up. 


Tuesday, 27 December 2016

2016 going to end

Assalamualaikum...

Hai lama tak menjenguk blog kesayangan.
Tapi selalu je singgah melawat blog kawan-kawan yang rajin update.
Tabik spring dengan kawan-kawan yang rajin update cerita etc.
Kite tak sempat nak update blog sangat tahun ni.

2016.
Blog terabai sikitlah. Sibuk kerja. Harharhar.
Inshaa Allah cabaran untuk 2017 supaya rajin update blog. Siap-siap dah clear nuffnang tahun ni. Baru tahun depan semangat sikit cari earning. 
Kalau tak krikkrikkrik jelah entri.
Inshaa Allah 2017 kite aturkan jadual dan pastikan blog tidak terabai.
Doakan yang terbaik.
Dok timbang tara jugak patut bukak blog baru ke dakk..

2016.
Up and down in life.
One of tough year for me and family.
Pengalaman itu mematangkan.
Hadiah terbaik tahun 2016, Nur Aisyah Tasnim. No doubt.
She's going 8month next week.
Haha...
Masa tahu mengandungkan dia kemain risau cemana nak handle 2 babies in 1 time while husband nun di selatan tanah air.
Tapi sekarang, relaks je. Eh. Dah nak 8 bulan dah anak kedua kita?
Masa tu jugak pikir, kalau husband balik mesti tak boleh keluar berjimba sangat sebab dah ada 2 babies. Payah nak keluar.
Tet. Rasanya sekarang lagi banyak keluar dari dulu. Layan anak-anak jalan-jalan kat mall makan aiskrim, main mainan kat mall tu sampai puas.
Thaqif suka je, biarlah mainan tu tak bergerak ke apa janji enjoy.

Aisyah.
Buas dia yaa ampun sama naik dengan abang dah. Dah pandai meniti tepi meja, kerusi.
 Abang pulak dah terlalu biasa dok sorang, rasa terancam bila adik sentuh barang mainan dia tapi dok main seinci depan adik.
Atee...kucing pun terliur kalau hidang ikan tawar kat depan...
Gitulah adik.
Hidang mainan kat depan harus la nak sambar je.
Pastu abang bertempik marah kat adik.
Memang ibu ni tahap nak nak jadi hijau biru jelah tapi marah pun budak-budak bukan tahu apa.
Kasi lagi stress dengan raungan dan air mata anak-anak je nanti.
Maka, redha sahaja.
Sel-sel otak tengah berhubung katanya.

2017.
May bring new hope for our family.
May bring us more brighter life.
May give us more friends and family.
May give us successful.

Kite doakan yang terbaik jua untuk kawan-kawan dan keluarga.
Moga Allah permudahkan segalanya.


Monday, 5 December 2016

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum...

Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska.

Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen.
Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah.
Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu.

Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk.

Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak.

Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc.

Selepas anak-anak tidur baru ibu bangun sambung blend bubur, dan kemas dapur, makan, dan melipat kain etc.

Dah siap blend bubur masuk chiller. Esoknya bangun panaskan bubur bersama seketul puree pilihan hari tersebut.

Bekalkan pun tak de masuk termos etc. 

Memang guna bekas bento biasa sahaja untuk dua kali makan (4-5 sudu besar), pada waktu pagi, dan tengah hari.

 Kite prefer catat terus menu apa untuk anak, dah berapa hari makan. Bangun pagi mamai-mamai blurr pun tengok tu terus boleh zapp amek puree yang betul. 

Ini bekal kalau Thaqif pun nak bawa bekal. Bubur kosong je untuk dia sebab kalau boh bubur campur puree memang tak habis pun.

 Cerita kat husband anak suka bubur kosong, nanti dia jawab, kenapa tak boh ikan bilis ke apa. Sian anak takde zat.
Masalahnya anak tak suka campur pastu bukan dia hidup dengan bubur je, makan je benda lain dan minum susu jugak. Dengki je lebih tengok adik berbekal, terus nak jugak bekal.

Ni versi jimat masak bubur. Masak nasi, boh sekali periuk masak bubur dalam periuk nasi tu. 


Nanti kite share petua masak bubur pantas.

Friday, 2 December 2016

Jadual Solid Food Nur Aisyah Tasnim 6 bulan.

Assalamualaikum...

Nur Aisyah Tasnim mula makan seminggu lebih awal dari usia 6 bulan.
Kite memilih untuk memulakan bubur nasi sebagai makanan pelengkap pertamanya di ikuti bubur + puree buah/sayur.

Day 1-4 (28, 29/10-2/11/16) --Bubur nasi kosong
Day 5-8 (3-6/11/16) -- Bubur nasi + keledek
Day 9-12 (7-10/11/16) -- Bubur nasi + Puree Epal
Day 13-16 ( 11-14/11/16) -- Bubur + Puree Labu (same time ada cuba berikan Aisyah nestum, tapi dia reject)
Day 17-20 (15-18/11/16) -- Bubur+ puree pear
Day 21-24 (19-22/11/16) -- Bubur + puree lobak merah
Day 25-28 (23-27/11/16) -- Bubur + puree mangga
Day 29-32 (28-30/11-1/12/16) -- Bubur + puree keledek + serbuk ikan bilis <<--patut niat asal hari 29-30 nak campur 2-3puree bersama bubur je tapi dah terbuat serbuk bilis terus la nak anak test tu yang terus jadi menu sampai hari ke 32 la. kikiki...

#ibutaksabar

 Aisyah memang suka makan. 2hari pertama dengan bubur kosong, laju makannya masuk ke empat perlahan sikit dia makan. Tak habis bubur yang dibekalkan.
Masa tu nak risau dah. Tapi bila masuk hari ke lima campur dengan puree terus selera makan Aisyah kembali okey.
Aisyah suka semua puree sayur yang diperkenalkan padanya. Untuk buah Aisyah kurang nak makan bubur+ puree epal. Day 9-12, hari-hari bubur yang dibekalkan tak habis.

Aisyah ni kalau menu yang dia suka, tak payah tunggu sua, terus-terus nganga mulut. Kalau menu yang dia tak suka dan tak nak makan dah, memang mulut katup rapat je siap adengan nak muntah. Sabar jelah.

Gitulah cerita menu solid food Aisyah diusia 6 bulan.

Tapi idoklah memang semata-mata itu je yang masuk ke mulut Aisyah, biskut, roti pun Aisyah adalah makan jugak sikit-sikit kasi lepas terliur anak dara tu nengok ibu, abang dan papanya makan.

Hari-hari bekalkan Aisyah 4 sudu besar bubur+ puree untuk 2 kali makan. Waktu pagi, dan tengah hari.

Inshaa Allah bulan seterusnya akan terus memperkenalkan Aisyah dengan biskut baby pulak.
Masa untuk ibu tunjuk  skill baking pulak.