Followers

Wednesday, 15 May 2013

Mula cuti esok...

Assalamualaikum...
Dearie cantik manis...
Hu. Since my dad warded. Yesterday, I kept thinking, crying.
Kesian kakak yang kat sana, dahlah dia sorang lagi ada family.
Nak dekat majlis saya, takkan semua atas dia.
Abah minta saya balik weekend ni je.
But I still thinking laaa...crying some
So...
I have decided to take leave.
Cuti Tanpa Gaji, at first. (sambil doa dalam hati semoga everything okay + lulus cutinya sebab saya belum comfirm lagi, sedikit risau kalau tak lulus ken)
Bincang dengan FH dia pun support saya.
Alhamdulillah.
Pagi-pagi tadi datang, terus cerita dengan bos plan saya.
Kata bos, bukan ke kena habiskan cuti rehat dulu baru boleh cuti tanpa gaji dan suruh saya bincang dengan bahagian pentadbiran.
Bila tanya kat pentadbiran, katanya saya layak untuk cuti separuh gaji disebabkan menjaga abah yang sakit.

Alhamdulillah.
So, I proceed with it untuk hingga hujung bulan ni dahulu, kalau tak okay baru sambung lagi lepas ni.
Lapang dah dada sikit.

Insya-Allah.
Saya akan pulang ke KB malam esok.
Kenapa tak malam ni?
Sebab saya otw nak kahwin, nak pindah rumah dah by next month.
So malam ni, esok pagi saya nak berkemas-kemas dulu barangan saya. FH akan ambil semua dulu letak rumah dia. Kira terus keluar jer by esok.
Mudah-mudahan abah cepat sihat.
Tolong doakan abah saya ye.
Saguhati / Hadiah dan ucapan pertama pengantin baru dari Pn Vivian.
So cute walaupun recycle sampul kad kahwin saya. (Saya suka recycle)
tQ a lot Pn.Vivian yang comel.
^___^

Tuesday, 14 May 2013

Dad warded. I kindda stress. its 17days to go.

Dad warded. I kindda stress. its 17days to go.
Kadang rasa bad feeling.
Saat-saat aku dah almost bertukar status ni, macam-macam dugaan.
Lepas tunang, mama warded je jugak.
After 2 months, aku hilang mama selamanya.
Now, 17days to go, dad still warded.
Aku jadi memikir.
Janganlah.
I'm lost.
Ya Allah... Janganlah kau uji aku dengan dugaan yang sangat berat. Berikan aku masa lagi untuk berbakti pada Abah.
Aku perlukan dia.
 
.

Monday, 13 May 2013

Weekend : Hunting for 'Rumah Pertama Kami' + Shopping Wedding Gift

It's another 3 weeks for our wedding day. 
Sebelumnya, kami tak plan untuk cari rumah sewa. Jujur. Saya sangat berharap untuk dapat bertukar tempat bertugas ke negeri Kelantan Darul Naim. Namun, 3 bulan dah berlalu dari tarikh saya isi borang tukar. No signal untuk dapat tukar pun. Sigh!

So, my dear FH bagi satu statement hari Isnin lalu, 'Weekend, kita cari rumah'.
Dan mencarilah kami, bermula search melalui mudah.my serta berjalan-jalan dikawasan yang telah 'aim'. Entah berapa 7e kami terjah semata-mata mahu cari papan iklan yang ada iklan rumah sewa. Asyik call tak ada, dah habis. Itu je jawapan yang diterima.
Naa... susah jugak nak cari rumah sewa dalam bajet ni kat KL. 
Well, we still trying in this week.
We hope, we will get it before the wedding.
Wish us good luck!

Borak-borak juga dengan FH, kami dok menyenarai kawan-kawan yang akan turut berkahwin dalam cuti sekolah ni. Adoi! Rata-rata 'on same day' atau sehari dua sebelum tarikh kami. Maka,  satu lagi aktiviti kami semalam, mencari hadiah kepada kawan-kawan kami...
Kami cari di Mr.DIY. 
Rambang mata nak memilih hadiah apa yang paling sesuai. Comel-comel dan macam-macam pilihan dengan harga boleh bajet la. Hehehe... Al-maklumlah kalau dah ramai sangat dalam masa dekat-dekat, bajet kami pun hadoii la sikit. Kawan-kawan FH ada dekat 5 orang, kawan-kawan belah saya sendiri pun 4 orang yang nak kahwin kot.
 Dek kecomelan dan harga mampu milik, siap plan untuk menghias dan melengkapkan rumah kami dah pun. Plan jer, belum membeli-belah lagi.
Hahaha... Verangan lebey. Padahal rumah pun tak jumpa lagi.

My dad, warded.
He is fine, can move, talk, everything.
Cuma masalah dalaman sikit, hempedu tersumbat.
Tak boleh boboo, dan weweee.
Kena tahan sebab hempedu bengkak, doc suruh dok hospital, masuk air kena puasa sehingga bengkak hilang.
Risau sangat, dahlah sesorang kat rumah. Nasib baik ada kakak duduk dekat rumah, boleh tengok-tengokkan abah juga.
Cepat-cepatlah saya dapat tukar. Huk! Nak jaga abah...
Tak apalah, mungkin belum masa lagi kot, lepas kahwin saya akan cuba appply lagi la.
Mungkin bila dah kahwin rezeki itu menyebelahi saya.
Doakan saya... 
FH pula, alhamdulillah dapat rezeki, dapat temuduga dari SPA 8. Erm... moga-moga rezeki untuk FH, rezeki untuk kami. Walaupun baru dapat temuduga jer dari SPA ini, lega juga, sebab susah nak dapat kot.
Good luck my dear FH. 
Doakan juga ye sayang-sayangku.
# counting day to be a bride, last nite I'm having Burger Bakar  Abang Burn + Cheezy Sauce. Erk! How many fat that I just had is that? 

Saturday, 11 May 2013

Perasaan kelaut...

Hi...hello...
A friend come to me,
She :'Tak lama dah kan nak kahwin? Bestlah'
Me : ^__^ dan angguk
She : Semua dah siap? Hantaran? Baju? 
Me : Okay.okaylah. Siap kot. + potpetpot pasal baju yang salah jahit tu coz dia pernah teman kita pergi kedai baju tu.
She : Owh. Teruk betul kedai tu. Apa perasaan? Nervous tak?
Me : Biasa.
She : Sama perasaan nak bertunang dulu ke?
Me : Hmm...relaks je.
She : Gud luck.
Me : Thanks dear.

After she back to her place, me thinking so much. I'm not thinking so much because I'm far from home. I can't do any packing or else.Reading bout Nana story the 'kalot' situation on the wedding make me. Arghh...adakah 2hari sebelum majlis itu sesuai untuk saya balik kg, atau patut awal lagi? Cannot imagine myself on that day... Hewhew...
Makanan, khemah, actually everything my sisters n dad yang handle. Saya dah setel pasal doorgift namun the packaging terpaksa serah pada sisters jugak. Lucky I have them but still thinking so much because its my event.
Ermm... I wish everything just be fine.
Oh Mummy... I need you to hear my complaint + hug me as long as I want...
I miss you mum...
Al-Fatihah... happy mother's day. I love you!

Friday, 10 May 2013

Tutti Fruitti for lunch

Hi n hello...
Tiba-tiba ken pagi tadi yang indah dirosakkan mood oleh bos orang lain itu cakap saya hilangkan surat. 
Eh... dah bos saya address surat itu kepada orang lain, haruslah saya tak bagi pada anda. Tiba-tiba laud speaker kat satu jabatan anda 'Cari sampai jumpa!'.
Nah! Tak sampai 5 minit saya boleh serah kat anda, sikit pun tak say 'thank you' ken. 
Geram!
Dah le den tengah banyak g benda nak pikir. Keje lain ada. Ni anda datang tiba-tiba cakap camtu. Emo tau!

So lunch time yang break lama arinie saya ajak cik Liza pergi jalan-jalan, makan kat luar. Nah! Lalu depan tutti fruitti plak. Eloklah! Cakap siap-siap kat cik Liza, lepas makan nasi kita datang sini ea...
Seb baik cik Liza sporting, bagi green light!
 


# Seb baik p tutti frutti...kalau tak rasanya shopping online berbakul-bakul la hari ni...

W-Preparation : Candy Buffet Paper Bag

Assalamualaikum...
Hari ini nak bagi idea sikit. Kepada yang dah baca entri pasal doorgift paperbag yang diprint sendiri. Yang ni ada related okay.
tak baca lagi? baca DISINI
Printing sendiri pada paperbag doorgift itu agak menguji kesabaran, ada masa printer jam, atau paperbag itu tersangkut ketika sedang printing.Ia akan menyebabkan tulisan itu bertindan, so paperbag itu dah dikira reject.
REJECT PAPERBAG.
Saya berfikir-fikir macam mana nak guna semula, tak nak membazir paperbag yang reject tu.
Then... ting! I got an idea...
Do paperbag for candy buffet.
Yelah, nanti tak ada paperbag macam mana anak-anak saudara dan kanak-kanak comel tu nak letak candy dari candy buffet yang ada kan?
 Sebelah yang terbuka. Kira mulut paperbag tu. Lipat.

 Dah lipat. Gamkan. Biar gam kering sekejap.

 Lipat paperbag menjadi dua bahagian dan gunting.

 Taraa... Kan dah jadi dua bahagian kecil.

Then bolehlah masukkan makanan candy buffet berupa gula-gula, biskut dan lain-lain itu.
For candy, no one akan perasan yang itu dari paperbag yang reject. Huhuhu...

Say I love DIY and RECYCLE...
<3<3<3

Thursday, 9 May 2013

Liebster Award

Apakah Liebster Award ni? Owh! Tak pernah tahu, tapi tiba-tiba di nominated oleh Mrs Nelly Bouquet.
Kata Mrs Nelly thru her blog,
  Liebster award ni adalah award utk blogger baru atau mana-mana blogger yg mempunyai 200 atau kurang dari 200 follower. So, kiranya award ni membantu kita promote blog dan mendapatkan lebih ramai follower la rasanya.. Tau apa yg awesome ttg award ni? Ia sgt fun!!! 
A very thank you because nominated me. Saya pun dah rasa seronok sebab... salah satunya, dapat tambah kenalan baru thru blog ini. Yeah!
The rules:
1. List 11 facts about yourself.
2. Answer the 11 questions given to you.
3. Create 11 new questions for the bloggers you nominate. 
4. Thank the person who nominated you and link back to their blog. 
5. Choose 5 bloggers with 200 or less followers to nominate. 
6. Go to each bloggers' page and let them know about the award. 

Jom baca 11 Facts about me...

1. Wife to be in  June 2013. ^__^ (debor ni!)
 
2. Suka tengok cerita fairy tales, kartun disney - kalau bosan duduk kat rumah entah berapa kali dok tengok cerita barbie, enchanted tu.
 
3. Suka sangat udara lepas hujan atau lepas potong rumput...- pelik? bau dia fresh okay, suka sangat...since sambung belajar + dok kL sekarang sume tu tak dapat rasa dah.
 
4. Suka masak campak2 jer. Paling suka tom yam la, sebab all in 1, sayur + lauk + kuah. Senang kerja tapi saya kureng minat yang pes sebenarnya. original buat baru syok!
 
5. Saya tak sombong cuma kekok berhadapan dengan orang yang baru kenal.
 
6. Paling malas, basuh sudu, garfu, senduk atau benda2 kecik camtu. Selalu cakap kat mama dulu, 'Kang senang kalau pakai sudu/garfu plastik jer, boleh terus buang jer.'
 
7. Suka shopping sangat- FH akan sangat pelik kalau saya tak shopping bila kami keluar sama-sama.

8.Big NO to 'teh susu', kalau terminum jugak berangin satu badan la...
 
9. Suka kumpul sampul duit raya. Satu-satu hobi yang masih kekal since saya sekolah ni.

10. Tak ada elergik seafood tapi saya tak makan ketam + udang. Sotong jaa makan.

11. Saya tidur awal,  kalau boleh after 9.00 malam tak payah call, mesej dah eaa...

 
11 Soalan dari Mrs Nelly :
 
1. Apakah bakat tersembunyi anda? -bakat tersembunyi? since nak kahwin, rajin DIY, baru tahu saya berseni juga untuk DIY.
 
2. Apakah perkara pertama yg kmu lakukan selepas bangun tidur? - Check HP, sms/call yang masuk masa saya tidur
 
3. Shopping online atau offline, yang mana satu pilihan anda? - Both! Sebab saya gila shopping.

4. Apakah perkara paling berani yang pernah kamu lakukan? -so far tak de kot yang over berani tu.

5. Di manakah destinasi pelancongan impian anda? Kenapa? - Sepanyol, sebab nak tengok Al-Hambra.
 
6. Apa perangai pasangan yang anda x senangi dan berharap dia boleh memperbaikinya? - Be on time...
 
7. Lelaki romantik bila....... (sila sambung) - dia berusaha pujuk saya kala saya marah dan nangis.
 
8. Anda suka makan kek perisa apa? - Coklat!
 
9. Sila nyatakan 3 blog pilihan anda (terutamanya yang selalu anda lawati).  Irine Nadia, Dr. Harlina dan Vivy Yusof 

10. Fake or Fresh flowers, mana 1 pilihan anda? Kenapa? - Fresh flower sebab segar, wangi dan cantik.
 
11. Berikan 3 tips untuk hidup gembira cara anda.  - 
a. Bila 'had a bad day' dengan someone, maafkan / nangis(lepaskan perasaan)/ berdoa yang baik2 sebelum tidur dan bangun esok tanpa fikir hal semalam.
b. Stress? Pakai earphone, pasang lagu kuat2, nyanyi!
c. Tell yourself, 'I'm Beautiful', jangan hidup bergantung dengan cermin. Be confident with yourself!

Thanks  again to Mrs Nelly yang nominated kita.
 
11 Soalan Dari Kita :
 
1. What is your weirdo nickname and why?
2. What is your favourite movie or TV series?
3. When is your unforgettable birthday celebration?
4. What type of shoes you like?
5. How do you meet your partner?
6. Three blog most visit? 
7. What is your preferred personality that you are seeking in friendship and why?
8. What is your unforgetful nightmare?
9.  When would you normally update your blog?
10. Three  items that you cannot live without?
11. What are your hobbies besides blogging?


The Next Nominates. :

1. Puann Cintabella, http://kisahkaminakkawen.blogspot.com
2. Cik Anna,  http://cikannajamususukdara.blogspot.com
3. Cik Salz, http://kisahsalsabil.blogspot.com
3. Cik Ems, http://projek2013.blogspot.com
4. Cik Iera'ra, http://snasirah88.blogspot.com




W-Preparation : Candy Buffet Jar Shopping

Hoorey!
 Dah shopping candy buffet punya jar. Tempat shopping pilihan ialah IKEA.

Baru je jejak kaki kat pj setelah balik dari kursus terus gerak ke situ. 1st thing, makan! Kesian kat FH dan FBIL, lapar tak makan lagi. Makan kat Tesco dulu. Saya tak makan, dah kenyang. Next, jumpa kawan FH, bagi kad. Borak-borak, pusing kat the curve itu barulah gerak pergi IKEA.
Cuci mata tang produk IKEA yang sangat saving space. Berangan jer dengan FH.
Alang-alang kat situ, meatball pun sodap... Maka, kita makan meatball pulaks!
'oh! my calories!' (!__!)
Habis meatball sambung shopping JAR candy buffet itu...Hikhik... Puas hati 3jenis Jar dapat. 2 frame. Kenapa dua jer frame? Aisehh saya tak ada idea untuk frame ni lagi la. Cantik orang buat, tapi takut saya buat tak jadi.
**okay, this entry should be post last 2-3weeks after I go for short course in Morib.

#Hunting for Rental Chocolate Fountain. Still. Ada contact dengan seorang ni, yang buat khidmat sewa ni tapi no respon, padahal tanya dari sebulan yang lalu thru e-mel, dan sms. Semalam sms lagi, langsung xreply. Sedihhh...
Memikir-mikir adakah patut saya membeli sahaja mesin choc fountain itu? Hehehe...


Wednesday, 8 May 2013

W-Preparation : The Progress (Oh! My Nikah Day has change)

Hai! n Hello!
Untuk balik mengundi hari tu, saya siap buat list to do untuk FH setelkan beberapa perkara. Ada juga yang tak dapat setel, terutama tang meet up the bridal. Well tulah gedik nak tunggu on hari mengundi baru nak g meet bridal, dah sekali bridal tutup. Tak payah verangan nak test bajulah FH ye.
Namun saya terharu dengan usaha FH tunda balik KL semata nak setel itu borang nikah. Baguslah. Tak perlu saya nak jadi bridezilla sangat bebel to him. So far, as I know, the borang is otw to pejabat agama after 1 weeks it will be in my dad hand to hands on to the imam. Yeay! Lega...

Big shock, bila balik kB for mengundi. Dad talking about my wedding,
Dad : Cik Yam Tok Che nak sponsor bubur. Pak Cik Pauzi kata nak sponsor gulai ikan patin masa hari nikah lepas tu hidangan pengantin jugak.
Me : (gulai ikan patin on hari nikah. wait. me nikah + kenduri on same day) Kan nikah hari sama...
Dad : Abah dah pergi jumpa ayah Taufik, orang sana setuju nikah hari Sabtu, pastu kenduri hari Ahad tu. Eh! Abah tak bagitau lagi ke abah gi rumah dia?
Me : Oh! Ok...  (Lega jugak at least tak payah rush or penat sangat on the kenduri day, but have to tidy for two days. anything, still I back to kB on Wednesday nite. See how to be very bridezilla that time.)
Dad : Orang sana nak buat mengenal, kena sedialah apa-apa untuk diorang.
Me : The bunga telor.


Whats not done :
1. Songkok for him (request for handmade, where to got? I dont have idea)
2. Half payment to bridal
3. Bunting 
4. His side invitation card
5. The bunga telor.
6. The wedding guestbook.

Tuesday, 7 May 2013

Our Officially Pre-Wedding Photoshoot.

Assalamualaikum...
Sharing with all...
28 April 2013, we had pre-wedding photoshoot at Taman Saujana Hijau, Persint 11,Putrajaya.
I love the beautiful scene there!
Oh! Jatuh chenta!









There is so many-many pictures... 700+ for only 1 hour photoshoot.
 Sangat suka dengan hasil gambar, suka sebab not much edit, photog itu guna skill + cuaca untuk this photoshoot. I like!
Actually the photoshoot is another surprise for my dear fiancee because his birthday last month. Ala, amek yg murah-murah je kebetulan photog itu buat promo shoot n burn, rezekilah, terus grab dan buat payment.
Now otw pilih picture untuk bunting dan canvas photo ni...

  

Friday, 3 May 2013

Saya UNDI???

Demam PRU 13.
Here.there.A lots of speculations.
Pening. Sana tunding situ salah, situ kata sinun, sinun cakap sana. 
Bahang jer semua pihak dop?
So do I when its come to talk with my dear FH.
As we hear to much from each person we met, to see much on TV,youtube, read from blog, forum.
Which one is right, who's wrong?
FH kata, berbelah bagi, family mengharapkan pihak lain, hati memberontak ke pihak lain. 
Pihak-pihak terbabit ada kelebihan dan kelemahan jua.
FH cakap KELIRU!
I just smile, and say to FH...
Dear, berat sekali jika kita fikir untuk selamatkan seluruh Malaysia ini, mana mampu kot? Pasti cara paling senang kita akan fikir 'Aku tak nak undilah!'. Lets fikir something small, dimana kita undi? siapa pemimpin dikawasan tersebut? Apa manifesto yang dijanjikan oleh beliau? Apakah sikap beliau dengan rakyat? If he/she passed the criteria, vote for him/her. I don't mind which side you are, still love you,I hope you do the same. We will be happy family. Kita takkan nak saling bermasam-muka atau membunuh bila parti kalah sebab kita bukan taksub dengan parti. Kita hanya mungkin akan pening sekali sekala bila genap 5tahun. So by that way, kita dah tunaikan tanggungjawab undi, we try the best to vote for the best leader. Kalau dalam masa 5tahun, manifesto yang diwar-warkan tak jalan, kita ubahlah undi selepas ini... Ken?


Nasihat yang sama buat sahabat yang masih pening-pening nak fikir nak undi apa/siapa.

Saya undi?

Erm... undi saya rahsia.
Anda?
Jom kita mengundi, tunaikan tanggungjawab pada negara kita. Pihak mana pun anda, kita tetap sahabat, kita tetap saudara seislam, sebangsa, satu warganegara yang sama. MALAYSIA ni negara kita, what we wish is KEAMANAN. Do behave all the way PRU13 on going. I love you friends, I love my country! I hope you do the same.


#berjaya tak iklan ini? Huahuahua...
Selamat mengundi! Saya balik kampung malam ini... Doakan semoga saya selamat sampai dan kembali. Doa yang sama buat semua sahabat yang balik mengundi juga.

W-Preparation : HIV Test just done!

After all the way preparation for wedding, 02 Jun 2013 nak kahwin  02 Mei 2013 kami baru buat HIV Test u'alls...
Hehehe...
Dari bulan lepas saya membebel-bebel kat FH, dia buat tak tahu jer. 
Tension jer.
Saya ada call KK, tapi nurse-nurse tu membebel ja lebih cakap saya kena pergi klinik lain sebab kawasan lain la, appoiment penuh bagai. Ada yang siap suruh bawak surat kebenaran kahwin la hapa. Jadahnya surat kebenaran kahwin, HIV test nak buat untuk dapat surat kebenaran kahwin. Hadooiii.
So, give up kejap, Hari-hari call kat FH suruh tanya kat klinik or hospital yang buat test ni.
Tension jer FH ken dapat tunang macam saya neh. Asyik kena bebel jea.
Tapi dia tetap cool jer. Bila dia cool, saya bengang pastu kuar ayat saiko,
B ni, nak kahwin dengan ayang ke tidak? Macam taknak kahwin je...
Apa jawapan yang saya dapat... Hahahaha... Hanyalah gelak yang panjang...
Ok! Fine! Nak kata saya macam budak-budak letew! 
Memang saya macam gelabah sebab tak suka nak last minit buat keje kot tapi dengan FH ni dah macam hobi buat keje terkejut-terkejut, lambat-lambat. 
Sakit jantung den tau - maka keje membebel jer kat FH tu.

So, semalam sebenarnya tak bajet pun nak cuti, kira mintak perlepasan je dari bos sebab nak pergi ambil IC kiteorang yang dah berzaman buat (19 Mac 2013), padahal siap lepas 2minggu, tapi asyik sibuk manjang. Semalam nekad gak ajak FH pergi ambil. Lepas setel ambil IC lepak kat McD, kat situ try call kat KK lagi, tapi suruh FH cakap dengan nurse-nurse itu.
Call kat KK Cheras Baru, terus dia suruh pergi Klinik ambil borang, test buat petangnya. Tak ada jawapan appoiment dah penuh ker apa. 
Alhamdulillah... 
Maka terburn la cuti rehat saya untuk sehari lagi... Hewhew... Ku rela saja janji semua settle.

#gambar tadakk sebab kabel ta bawak. 2hari cuti, arini lemau ja nak kerja. Petang ni nak halfday, mahu balik kg malam ni. Petang sempat g melepaks bersama ex-officemates yang sedang bertugas di PBAKL 2013, PWTC.