Followers

Sunday, 24 November 2013

24TH BIRHDAY...MY WISHES?


Assalamualaikum...
Kejap jer masa berlalu. Hari ni dah turn 24 officially...
Hehehe...
Rasa baru saja sambut last year punya birthday dengan bakal tunang. 
Now dah sambut birthday as wife and mummy to be...
Kebetulan pulaks hari ni pun pakai baju sama yang pakai masa birthday tahun lalu.

Seminggu ni asyik mengusik encik suami sahaja, what will i get for my birthday this year?
Dia diam (tak ada idea kot), kadang-kadang dia tanya balik saya nak apa...
Me biasalah, suka gurau, cakap nak candle light dinner di captain-T, new vincci handbag etc.

Sejak dulu dia memang tak pandai untuk buat surprise semua. Selalu apa yang dia plan tu tak jadik pun ada dan turn him moody. So, easiest way, memang dia akan bawak saya tempat shopping kegemaran saya dan biar saya pilih yang saya mahu. 
Masa study, dia tahu saya suka sangat masuk nagoya, cari kain buat baju kurung. So on my birthday, dia sendiri tarik saya masuk nagoya dan suruh pilih kain.
Ada jugak sekali, I adore satu sweater ni tapi tak dapat beli. Bila my birthday lagi, dia bawa saya pergi beli.

Tapi semua tu tak perlu pun, pada saya as long he right besides me, always be with me, love me as always. I'm totally happy because I think I can't live without him anymore.
 Since we are married, terpisah seketika bila saya stay di Kelantan menjaga abah dan kemudian saya ke sana, kami selalu bersama-sama.
Mana saya pergi disitu pun dia ada.
Pergi kerja dihantar, pergi pasaraya sama-sama, ke mana-mana pun bersama-sama.
Bila dia tak ada sekejap pun,rindunyaaaa... (kecuali waktu kerja la) terasa lebih bila saya masih bercuti dia bekerja. 
Bila keluar sendiri, atau dengan kawan since kahwin, pasti terasa lain. Dia pun akan keep message etc risaukan saya. Walhal itu rutin sahaja ketika kami belum berkahwin.
Pelikkan?

Heart my husband always...

Wednesday, 20 November 2013

Review Outdoor Photoshoot : Post Wedding


Hello ladies n gentleman...
24 Ogos 2013, we did outdoor photoshoot. 
Tak puas ati dengan kejadian-kejadian di majlis bertandang tu. Here the time to pose!
Photographer by Matsu Fotoshoot.
Katanya Rm50 per 1 hour.
Tapi that day shoot dari jam 9 lebih till 12noon jugak kiteorang ni itupun dia dok tanya nak lagi tak jugak. We all jer tak semangat bila matahari mencanak diatas kepala.
Mengantuk + lapar. Hahaha.
Best bekerjasama dengan photog ni.
 He listening to us when we give idea about pose yang okay. (Pose waktu kami semasa pre-wedding dengan other photog)
He is part timer job amek gambar ni, but he is a study person.
Why i'm saying that is because...
Banyak pose berbeza yang dilakukan.
Orang yang study tengok banyak pic and tiru gaya.

Well at least mencoba daripada photog reception aritu, beria tonggeng terbalik amek gambar. Hasil dia macam bagi kamera dekat anak sedara suruh dia shoot jer. Tak ada seni langsung hookey!

You can sure hire Matsu Fotoshoot. While they still open the promotion okay, for family photoshoot, pre-wedding, even  maternity.




























Sunday, 17 November 2013

My W-Review : Handbouquet (1st Giveaway from Handbouquet-Ibtisam)

Assalamualaikum...
Review untuk HB yang saya menang dari Handbouquet-Ibtisam.
Dah lama nak share, asyik terbantut disebabkan ketiadaan gambar dan kerana HB diguna dua majlis tapi dulu tu majlis baru 1 berlangsung. Sekarang dah selesai semuanya. Dah almost 6 bulan kawen baru nak share. Sorry!
What can I say the HB is beautiful! Kemas sangat hasil dia. Saya guna untuk bergambar masa hari nikah.
Let see the pictures k!




 
(Lupa bawak masa pergi masjid sebab tersimpan kemas dalam kotak.) - Rugi tol!

Saja pilih warna kontra Putih + Silver with a little of Red pearl  tu sebab nak nampak kontra dia. Well masa tu planning nak guna HB ni masa bertandang.
Dan memang digunakan juga semasa bertandang.
Masa outdoor post wedding pun guna jugak sebab outdoor pakai baju bertandang.


Meh share pengalaman saya berurusan dengan owner Handbouquet-Ibtisam. Senang sangat berurusan dengan Cik Tie.
Beliau akan memenuhi permintaan pelanggan. Even saya tak bayar dia sesen pun, sebab menang contest jer. Tapi beliau suka dengar, tanya pendapat saya. Beliau tak paham kehendak saya, beliau akan tanya semula sampai paham.
Selain menang HB, saya dapat hadiah 10 pcs corsage.
Cik Tie pm tanya pasal idea untuk corsage, saya cakap buat yang biasa dia buat, rosebud camtu pun okay la. Saya tak cerewet pun serta malas berfikir pada masa itu. Nge!
Tapi Cik Tie beria-ia cakap dia tak de idea, still nak tanya idea saya. So saya google la jap.
Tup-tup dapat dan terus share dengan Cik Tie gambar yang kita berkenan itu.
Hasilnya...
Almost sama dengan pic asal, lagi special boleh letak nama etc kat corsage tu.
Cilok gambar dari page Handbouquet-Ibtisam jer. Tak amek gambar hari tu.


Gambar kawen hat lain tak ada. Malas nak upload. Sekian!

Wednesday, 13 November 2013

Rezeki Anak

A story to share...
My husband... 
Sebaik kami tahu berita yang saya dapat bertukar tempat bertugas di kampung halaman, kami nekad untuk pulang bersama-sama. Husband berkorban berhenti kerja walaupun jawatan dan pendapatannya agak lumayan. 
Tapi kami cuba positif, atas faktor-faktor 
1. Tak mahu hidup berasingan
2. Belanja hidup berasingan lebih besar.
3. Tak sanggup ulang-alik KB-KL
4. Di kampung, dekat dengan parents so senang nak ziarah jika sakit etc.

But...
Bukan senang juga bagi kami, bila makin dekat hari nak balik, macam-macam dugaan. Kepala berserabut dengan bos husband bagi tawaran tambahan gaji, dan husband mendapat peluang pekerjaan yang tetap dan lebih kukuh.
Hampir kami bergaduh. Saya tak mahu menyekat kerjaya dia. Dia tak mahu berpisah dengan saya tapi berat juga melepaskan tawaran itu.
Akhirnya, kami balik juga. Husband berhenti kerja.
As lelaki pasti husband ada ego, jobless make he feel down.
Tapi rezeki... Tak sampai dua minggu pun menganggur, he starts working.
Gaji, separuh kurang dari kerja dahulu. Well, bak kata orang , 'Kelantan, taraf hidup rendah.' (Erm...I dont think so...ayam sekilo kalau KL RM7.00 sini pun sama yer...Makan nasi ayam sepinggan kalau di KL RM5, disini jugak sama...)
Seksa sikit tapi kami boleh biasakan diri.  
Rumah tak bersewa, tak perlu dah saving so much untuk balik kampung.
Alhamdulillah.
Tugas husband diberitahu hanyalah menyediakan dokumen barang return dan urus barang return sahaja (we understand as work infront computer) Pada kami berbaloilah dengan gaji sebab waktu kerja, office hour.
Lama-kelamaan, kerja itu menjadi beban. Kerja makin bertambah (tambah kerja orang lain). Lori barang sampai pun kena keluar angkat barang etc.
After  he got paid, saya merayu husband untuk berhenti.
Apalah kerja, kadang bila  buat kerja orang lain, kerja sendiri tak terbuat dan terpaksa habiskan diluar waktu pejabat tapi not being paid sebab tak ada OT. Badan sakit-sakit sebab guna kudrat mengangkat barang.
Husband berat hati nak berhenti sebab office hour, kami boleh datang dan balik kerja bersama-sama.
Drama merajuk, psiko husband. Yeay! Me menang. Husband akur dan berhenti jugak.
Eh! bukan saya QueenControl yer. Imagine, kerja berhempas pulas, tapi gaji ciput? Bak kata husband manager dia kerja situ dah 5-6 tahun. Gaji? baru RM1+++. Jawatan manager gaji tak pergi 2k. Dulu husband kerja ass.supervisor je pun gaji dah nak capai 2k kot. Sayang badan oo...baru 24tahun, tapi badan dah sakit sana sini kalau badan berketul-ketul tak apa jugak ini ha sama berat dengan wife jer. Bukan cerewet sangat, tapi ada yer kes medical board di hospital ni, baru umur 40an tapi rebah lumpuh seketika, bila sihat pun sekadar badan dok terketar-ketar, mata tak nampak, kurus kering, tak ada deria rasa semua. Sebab masa muda kerja kuat, peti ais pun angkat sesorang. Hebat tapi baru 40an dah jatuh sakit. Anak-anak baru nak sambung belajar etc. 
Rela ke u'alls tengok husband sakit?
Saya tak rela.
Then, alhamdulillah, tak sampai seminggu pun bercuti tu, husband dapat interview. Alhamdulillah. Rezeki anak, dapat tawaran kerja bukan di satu tempat tapi dua tempat. Gaji alhamdulillah, lebih berbaloi.
Kerjanya bab komputer, juruteknik memang kerja yang husband minat.
Dah tak tahu nak pilih kerja mana.

So...
Anyone...
Yang ada masalah dengan job etc..
kalau kerja itu membebankan, memudaratkan korang....choose wisely step to go.
Yakinlah, rezeki Allah. Rezeki anak. Pasti ada.
Doa, dan yakin.



Sunday, 10 November 2013

M2B : Through 15 weeks

Pejam celik.
Eh, dah nak masuk minggu ke-15 dah usia kandungan.
Erm...slowly, i'm feeling there is someone inside me.
Semalam kena paksa practise driving dari Kemahang balik ke KB.
Udah le baru lepas lunch, pakai seat belt itu plak, terasa rimas / senak dah dibahagian perut. A few times, suruh husband longgarkan belt tu. 
What to say, i'm feeling relief. Well, at least now i'm believing there is someone inside me.

That day, dah cerita some alahan dari minggu 8-11.
Well, alahan tu masih ada jugak lagi sampai laani...

Bab meloya dan muntah belah pagi tu masih ada tapi jarang-jarang sebab bila kita rasa tak sedap perut, memang tak sentuh makanan atau minum apa-apa dah.
Dah lama tak minum milo jugak.Sobs. Dah lupa rasa milo pun. Hahaha. Melampau!

Bab bau-bauan ni memang cukup sensitif la. Pewangi kereta, pewangi / pembersih tandas, minyak wangi atau bahan seumpama yang ada bau kuat adalah musuh ketat sangat. Kejap jer rasa pening, nak termuntah.

Bau ketika ikan digoreng pun tak boleh. Asal ikan digoreng jer terus feeling nak landing sebab nak elak dari muntah.Bila masa makan, elok jer hadap ikan tu... Kalau balik umah mak mertua, memang menu tak lari dari ikan goreng, maka si menantu ni bila mak nak menggoreng teruslah masuk bilik landing. Hahaha... Apa ntah perangai. Nasib baik mak sangat faham. 

Nak jadi cerita,jumaat aritu kita buat sambal kosong untuk abah makan dengan lempeng, pastu terlebih belacan sikit. Bau dia masya-Allah... Memang pening semerbak. Kemas beg nak balik rumah mertua pun mengatur pada husband dari atas katil jer. Thanks and a lots of sorry husband.

Pastu truly, kita tak makan pun ubat yang nurse kasi tu.Dalam 2minggu awal dapat ubat tu jer kita makan, lepas tu air twister oren pun dah tak boleh diterima (muntah semula bila minum)  dan terus tak makan ubat dah. Lagi pula kita tak nak la ajar terlalu bergantung pada ubat.  Lebih baik cuba secara natural dengan makan sayur etc jugak.

Kita perasan, apa-apa makanan / minuman tu kita cepat jemu, dalam seminggu jer accept lepas itu, kalau minum, keluar semula. So, tiap-tiap minggu kena explore rasa baru yang boleh ditelan.

Junk food adalah kegemaran jugak sekarang. Mula-mula rasa bersalah then turn kepada positif dengan membeli junk food sihat, macam sunsweet, kekacang jugak. Pastu bila masak, menu wajib adalah sayur seperti bayam, etc.

Selain junk food itu, favourite sangat aiskrim sekarang. Balik kerja, singgah kedai wajib beli aiskrim. Weekend, memang wajib having aiskrim untuk legakan tekak sebab kalau tak akan rasa nasi yang dimakan tu ada je dekat hujung tekak lagi. Hiks.

Latest picture? Nantilah kita share lagipun belum ada bump lagi, so masih samaaa jer...

Thursday, 7 November 2013

Know what?

Hi!
Again...me...
Know what?
Sometimes I still not believing that now i'm actually pregnant.
There is someone inside me.
The belly is still same.
All my baju kurung still can be worn.
My peplum still make me look slim on the belly even the baby is already 14 going to 15weeks. 
Erm...my friend pregnant about the same age of mine keep updating the status that she cannot wore her baju kurung anymore.
So I will not remember that I'm pregnant...or else I wonder 'is i'm really pregnant?'
I just remember when I feel sicks at the stomach or dizzy etc.
Hehehe...

And 
I little confuse...
If I dont believe or very super excited about the pregnancy 
 But since know I'm officially pregnant...
I have orderer this twinkle baby set by tupperware...


I'm only 10weeks pregnant that time when sister back with my order. Hehehe...
Is I'm too excited? too advanced?
But...the bottle and everything in the set is so cute. I cannot help the feeling want to have it.
Can you? Please tell me i'm in the right path.
Anyone buy this too for you little to be?

Wednesday, 6 November 2013

Setelah 5hari bercuti...

Hi...
Selepas 5 hari bercuti panjang... Memang malas la nak masuk office....
Lah pulak, pagi tadi ada TCA dengan Klinik, lagi seronok bermalas-malasan kat rumah itu.

Planning vavaavom nak masak yang sodap-sodap sepanjang cuti tapi suam-suam sahaja.
Motif? Sebab abah tadak kat rumah, masak ala kadar jer laa...
Hari-hari ada jugak minum petang berupa cekodok pisang dan cheezy wedges kegemaran suami tercinta. Abah pun mula terjebak layan cheezy sekarang k!
Semalam sahaja bersemangat buat nasi lemak. Bak kata husband nasi lemak seminggu sebab dah seminggu menyebut nak buat tapi baru terlaksana semalam. 
Dan... bestnya bila abah suruh masak sambal macam tu lagi untuk cicah dengan lempeng...
Terharu seh! First time ni abah suruh repeat masak... Abah memang tak pandai nak puji bagai, tapi kalau dah dia suruh masak lagi maksudnya sedap letew!

Check-up hari ini, 14 weeks baby... alhamdulillah sihat-sihat sahaja. 
Berat saya jer dok turun naik, semasa check up pertama (10 minggu) - 51.5kg, second check-up (12minggu) - 47kg dan hari ini (14minggu) - 50kg. Nurse tak komen pun. 
Walhal time ada selera makan bersungguh-sungguh benar. Pelik-pelik... tapi asal semua sihat, okey sajalah.

Baby, time saya dok bersiap-siap nak ke klinik, mulalah membikin huru-hara dalam perut (rasa loya,dizzy). Tahu saya nak pergi bekerja kot walhal hari-hari cuti tak ada masalah langsung. Alahan seakan tiada kecuali part bau orang menggoreng ikan memang bermasalah.