M2B : Through 15 weeks

Pejam celik.
Eh, dah nak masuk minggu ke-15 dah usia kandungan.
Erm...slowly, i'm feeling there is someone inside me.
Semalam kena paksa practise driving dari Kemahang balik ke KB.
Udah le baru lepas lunch, pakai seat belt itu plak, terasa rimas / senak dah dibahagian perut. A few times, suruh husband longgarkan belt tu. 
What to say, i'm feeling relief. Well, at least now i'm believing there is someone inside me.

That day, dah cerita some alahan dari minggu 8-11.
Well, alahan tu masih ada jugak lagi sampai laani...

Bab meloya dan muntah belah pagi tu masih ada tapi jarang-jarang sebab bila kita rasa tak sedap perut, memang tak sentuh makanan atau minum apa-apa dah.
Dah lama tak minum milo jugak.Sobs. Dah lupa rasa milo pun. Hahaha. Melampau!

Bab bau-bauan ni memang cukup sensitif la. Pewangi kereta, pewangi / pembersih tandas, minyak wangi atau bahan seumpama yang ada bau kuat adalah musuh ketat sangat. Kejap jer rasa pening, nak termuntah.

Bau ketika ikan digoreng pun tak boleh. Asal ikan digoreng jer terus feeling nak landing sebab nak elak dari muntah.Bila masa makan, elok jer hadap ikan tu... Kalau balik umah mak mertua, memang menu tak lari dari ikan goreng, maka si menantu ni bila mak nak menggoreng teruslah masuk bilik landing. Hahaha... Apa ntah perangai. Nasib baik mak sangat faham. 

Nak jadi cerita,jumaat aritu kita buat sambal kosong untuk abah makan dengan lempeng, pastu terlebih belacan sikit. Bau dia masya-Allah... Memang pening semerbak. Kemas beg nak balik rumah mertua pun mengatur pada husband dari atas katil jer. Thanks and a lots of sorry husband.

Pastu truly, kita tak makan pun ubat yang nurse kasi tu.Dalam 2minggu awal dapat ubat tu jer kita makan, lepas tu air twister oren pun dah tak boleh diterima (muntah semula bila minum)  dan terus tak makan ubat dah. Lagi pula kita tak nak la ajar terlalu bergantung pada ubat.  Lebih baik cuba secara natural dengan makan sayur etc jugak.

Kita perasan, apa-apa makanan / minuman tu kita cepat jemu, dalam seminggu jer accept lepas itu, kalau minum, keluar semula. So, tiap-tiap minggu kena explore rasa baru yang boleh ditelan.

Junk food adalah kegemaran jugak sekarang. Mula-mula rasa bersalah then turn kepada positif dengan membeli junk food sihat, macam sunsweet, kekacang jugak. Pastu bila masak, menu wajib adalah sayur seperti bayam, etc.

Selain junk food itu, favourite sangat aiskrim sekarang. Balik kerja, singgah kedai wajib beli aiskrim. Weekend, memang wajib having aiskrim untuk legakan tekak sebab kalau tak akan rasa nasi yang dimakan tu ada je dekat hujung tekak lagi. Hiks.

Latest picture? Nantilah kita share lagipun belum ada bump lagi, so masih samaaa jer...

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman membeli di 11street.my