Skip to main content

M2B : Through 15 weeks

Pejam celik.
Eh, dah nak masuk minggu ke-15 dah usia kandungan.
Erm...slowly, i'm feeling there is someone inside me.
Semalam kena paksa practise driving dari Kemahang balik ke KB.
Udah le baru lepas lunch, pakai seat belt itu plak, terasa rimas / senak dah dibahagian perut. A few times, suruh husband longgarkan belt tu. 
What to say, i'm feeling relief. Well, at least now i'm believing there is someone inside me.

That day, dah cerita some alahan dari minggu 8-11.
Well, alahan tu masih ada jugak lagi sampai laani...

Bab meloya dan muntah belah pagi tu masih ada tapi jarang-jarang sebab bila kita rasa tak sedap perut, memang tak sentuh makanan atau minum apa-apa dah.
Dah lama tak minum milo jugak.Sobs. Dah lupa rasa milo pun. Hahaha. Melampau!

Bab bau-bauan ni memang cukup sensitif la. Pewangi kereta, pewangi / pembersih tandas, minyak wangi atau bahan seumpama yang ada bau kuat adalah musuh ketat sangat. Kejap jer rasa pening, nak termuntah.

Bau ketika ikan digoreng pun tak boleh. Asal ikan digoreng jer terus feeling nak landing sebab nak elak dari muntah.Bila masa makan, elok jer hadap ikan tu... Kalau balik umah mak mertua, memang menu tak lari dari ikan goreng, maka si menantu ni bila mak nak menggoreng teruslah masuk bilik landing. Hahaha... Apa ntah perangai. Nasib baik mak sangat faham. 

Nak jadi cerita,jumaat aritu kita buat sambal kosong untuk abah makan dengan lempeng, pastu terlebih belacan sikit. Bau dia masya-Allah... Memang pening semerbak. Kemas beg nak balik rumah mertua pun mengatur pada husband dari atas katil jer. Thanks and a lots of sorry husband.

Pastu truly, kita tak makan pun ubat yang nurse kasi tu.Dalam 2minggu awal dapat ubat tu jer kita makan, lepas tu air twister oren pun dah tak boleh diterima (muntah semula bila minum)  dan terus tak makan ubat dah. Lagi pula kita tak nak la ajar terlalu bergantung pada ubat.  Lebih baik cuba secara natural dengan makan sayur etc jugak.

Kita perasan, apa-apa makanan / minuman tu kita cepat jemu, dalam seminggu jer accept lepas itu, kalau minum, keluar semula. So, tiap-tiap minggu kena explore rasa baru yang boleh ditelan.

Junk food adalah kegemaran jugak sekarang. Mula-mula rasa bersalah then turn kepada positif dengan membeli junk food sihat, macam sunsweet, kekacang jugak. Pastu bila masak, menu wajib adalah sayur seperti bayam, etc.

Selain junk food itu, favourite sangat aiskrim sekarang. Balik kerja, singgah kedai wajib beli aiskrim. Weekend, memang wajib having aiskrim untuk legakan tekak sebab kalau tak akan rasa nasi yang dimakan tu ada je dekat hujung tekak lagi. Hiks.

Latest picture? Nantilah kita share lagipun belum ada bump lagi, so masih samaaa jer...

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-