Posts

Showing posts from November, 2016

Sedap jugak rupanya susu tepung

Image
Assalamualaikum...
Kite bukan penggemar susu tepung.  Masa mengandung kat Thaqif tu minum pun sebab husband yang semangat paksa isteri minum. Itupun minum perisa coklat je.
Mengandungkan Aisyah memang susu boolayan langsung. Husband tak dak sepanjang masa untuk pantau. Balik kejap-kejap, rushing gitu mana sempat nak perhatikan wife dia minum susu ke tidokk...

Tapi datang jugak sesekali insaf diri, beli la susu kotak sekali dua.

Masa mengandung tu, aktif jugak mintak sampel susu macam-macam tapi tak minum pun.

Maka, dah beranak ni, selalu je kelaparan di tengah malam, mesti wajib pekena jugak semug air panas sebelum masuk tidur pastu dok nampak sampel susu terselit-selit teruslah campur sekali dalam milo etc yang kite buat malam tu.

Friso mum...yum sedap rasa vanila.
Walaupun dah tak mengandung, menyusukan anak pun memerlukan kalsium tinggi jugak.
Suka jer minum frisomum ni, dapat 3 paket rasa sayang je nak minum paket terakhir tu.

Anlene pun sedap.
Lemak-lemak gitu. Haish... sedap je…

Persiapan Solid Food #nuraisyahtasnim Part 3 - The Puree

Image
Assalamualaikum...
Untuk Aisyah kali ni, kita mulakan solid food pertama Aisyah seminggu sebelum Aisyah genap 6bulan.
28.10.2016
Saja pilih hujung minggu, lagipun kebetulan Ahad tu masih cuti sempena Deepavali pula. Kira semaptlah melayan Aisyah makan untuk 3 hari pertama.
Makanan pertama Aisyah bubur nasi kosong yang di kisar halus.
Walaupun mulakan solid food dengan bubur nasi. Hujung minggu tu jugaklah kite ambil masa pulun menyiapkan pelbagai puree untuk Aisyah. Siap-siap untuk sebulan dua. Sekali harung je, pasni tak payah nak susah-susah tiap kali hujung minggu masak. 

Peralatan menyediakan puree.

1. Pisau
2. Papan pemotong
3. Periuk kukusan
4. Blender
5. Bekas menyimpan puree.

boleh rujuk entri SINI 

Cara-cara menyediakan puree.

1. Basuh bersih sayur/buah untuk di buat puree. **buah epal/pear seeloknya rendam dengan air garam sebentar untuk membuang bahan kimia yang disembur pada buah (kalau guna buah organik tak perlu la)
2. Kupas kulit buah/sayur.
3. Potong buah/sayur kecil me…

Persiapan Solid Food #nuraisyahtasnim Part 2- The Fruits & Vegetables

Image
Assalamualaikum...
Bila ibu semangat anak mula makan.

Everything must perfect head to toe.

Part 1 baca >> SINI <<klik link

Untuk Aisyah kali ni lebih explore macam-macam.
Kalau Thaqif dulu tak nervous camni tapi masih tak sempurna.
Masa tu target kasi anak bubur.kasi anak bubur. Sebulan la anak hadap bubur kosong.
Taksub sangat bubur kosong.
Pastu mula campur puri bagai pun lebih kurang ulang sama je.

Untuk Aisyah kali ni, ibu lebih terbuka, lebih semangat nak menyediakan makanan untuk si kecil. Target nak memperkenalkan lebih pelbagai makanan untuk Aisyah.

Antara sayur dan buah terawal Aisyah akan rasa.


A. Sayur

1. Labu
2. Ubi keledek
3. Lobak merah


B. Buah 

1. Betik
2. Pear
3. Epal
4. Mangga


Apa pilihan mummies untuk anak-anak?

Oh. Ye. Kite mulakan Aisyah dengan bubur nasi. Beras putih ialah cereals pertama Aisyah.
Inshaa Allah bila Aisyah menginjak 7bulan+, kite akan memperkenalkan Aisyah dengan cereals lain seperti beras perang, oat, barli serta pasta.

Itu nanti kite ak…

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Image
Assalamualaikum...
Aww...excited norr anak makan kali ni. Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang. Gediks sangat.
Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak. Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah.  Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif.  Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka)
Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah.
Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja.

Even nurse yang kite selalu jumpa di Klinik pun suggest …

Persiapan Solid Food #nuraisyahtasnim Part 1- The Gadget

Image
Assalamualaikum...
Biasa. Anak kedua pun masih excited hookey bila anak dah nak mula makan. Nak-nak Aisyah memang dah menunjukkan ciri-ciri nak makan sangat dah. Asal Thaqif atau ibu makan je dia pandang jooo pastu telan air liur sendiri. Haish. Cair ibu dengan pandangan awak begitu. Rasa nak suap jugak makanan tu. Tapi sorry ye dik, belum cukup umur. Laju-laju makan atau beralih tempat lain supaya dia tak nampak kita makan. Kesian sangat tau tengok muka dia. Dah la mata sepet, pipi gebu. Memang melting abes tengok tau.
Maka, nak memulakan solid food kali ni, mari keluarkan segala harta karun zaman abang Thaqif dulu baru add-on ye. Cerita persediaan solid food Thaqif DISINI <<klik link untuk baca
Persiapan Solid Food terbahagi kepada beberapa kategori

A. Peralatan Memasak/ Menyediakan Puree/Bubur Nasi

1. Periuk Pengukus Makanan
Periuk kukusan warisan mama. Dapat kat kite abes dah senget benget periuk ni sebab anak bujang kite dok buat main masak-masak, tom tom tumbuk semua.

2.  …