Followers

Monday, 28 November 2016

Sedap jugak rupanya susu tepung

Assalamualaikum...

Kite bukan penggemar susu tepung. 
Masa mengandung kat Thaqif tu minum pun sebab husband yang semangat paksa isteri minum. Itupun minum perisa coklat je.

Mengandungkan Aisyah memang susu boolayan langsung. Husband tak dak sepanjang masa untuk pantau. Balik kejap-kejap, rushing gitu mana sempat nak perhatikan wife dia minum susu ke tidokk...

Tapi datang jugak sesekali insaf diri, beli la susu kotak sekali dua.

Masa mengandung tu, aktif jugak mintak sampel susu macam-macam tapi tak minum pun.

Maka, dah beranak ni, selalu je kelaparan di tengah malam, mesti wajib pekena jugak semug air panas sebelum masuk tidur pastu dok nampak sampel susu terselit-selit teruslah campur sekali dalam milo etc yang kite buat malam tu.

Friso mum...yum sedap rasa vanila.
Walaupun dah tak mengandung, menyusukan anak pun memerlukan kalsium tinggi jugak.
Suka jer minum frisomum ni, dapat 3 paket rasa sayang je nak minum paket terakhir tu.

Anlene pun sedap.
Lemak-lemak gitu. Haish... sedap jelah.

Pastu macam kemaruk  pulak nak minum susu tepung selalu.
Agak-agak apa pilihan hati?

Korang minum susu tepung apa yang sedap?


Tuesday, 22 November 2016

Persiapan Solid Food #nuraisyahtasnim Part 3 - The Puree

Assalamualaikum...

Untuk Aisyah kali ni, kita mulakan solid food pertama Aisyah seminggu sebelum Aisyah genap 6bulan.

28.10.2016

Saja pilih hujung minggu, lagipun kebetulan Ahad tu masih cuti sempena Deepavali pula. Kira semaptlah melayan Aisyah makan untuk 3 hari pertama.

Makanan pertama Aisyah bubur nasi kosong yang di kisar halus.

Walaupun mulakan solid food dengan bubur nasi. Hujung minggu tu jugaklah kite ambil masa pulun menyiapkan pelbagai puree untuk Aisyah. Siap-siap untuk sebulan dua. Sekali harung je, pasni tak payah nak susah-susah tiap kali hujung minggu masak. 


Peralatan menyediakan puree.

1. Pisau
2. Papan pemotong
3. Periuk kukusan
4. Blender
5. Bekas menyimpan puree.

boleh rujuk entri SINI 

Cara-cara menyediakan puree.

1. Basuh bersih sayur/buah untuk di buat puree. **buah epal/pear seeloknya rendam dengan air garam sebentar untuk membuang bahan kimia yang disembur pada buah (kalau guna buah organik tak perlu la)
2. Kupas kulit buah/sayur.
3. Potong buah/sayur kecil mengikut kegemaran **kite potong kiub kecil untuk bagi cepat lembut dan masak sekata.
4. Kukus 10-15minit atau hingga sayur/buah layu/lembut. **cucuk guna garfu untuk pastikan lembut
5. Angkat sayur/buah yang sudah lembut. Biarkan sejuk sebentar sebelum di kisar.
6. Masukkan dalam blender, blend halus. **kebanyakan sayur/buah yang telah dikukus boleh dikisar tanpa ditambah air kerana sudah mempunyai elemen air dalam sayur/buah itu kecuali beberapa jenis yang agak berkanji seperti ubi keledek/ubi kentang perlu tambah air sedikit demi sedikit untuk membolehkan blender berfungsi dengan baik.
(baby bullet kite panas terus bila kisar ubi keledek)
7. Masukkan puree yang sudah siap ke dalam ice tray untuk dibekukan.

Labu yang siap dikukus.

Puree labu siap blend. My daughter favourite.

Ubi keledek dah siap kukus.
Ni pun menu kegemaran Aisyah jugak.

Plan asal nak perabes masa sehari je buat segala puree tu, apakan daya bekas untuk membekukan puree yang disediakan tak cukup pulak. Puree pulak ambil masa untuk beku. Terpaksa jadi 2 hari la menyediakan puree.

Koleksi puree 28.10.2016
Puree labu, puree keledek, dan puree betik.
Betik kena puree cecepat sebab sedap je ibu dan abang dok hadap sekeping demi sekeping.

Puree dibekukan dalam ice tray sesuai untuk sekali penyediaan makanan. Bila beku, di alih ke dalam storage bag seperti diatas untuk penyimpanan beku. Bila nak makan ambil seketul demi seketul.

Koleksi puree 29.10.2016
Puree mangga, pear, epal, dan lobak merah.

Monday, 7 November 2016

Persiapan Solid Food #nuraisyahtasnim Part 2- The Fruits & Vegetables

Assalamualaikum...

Bila ibu semangat anak mula makan.

Everything must perfect head to toe.

Part 1 baca >> SINI <<klik link

Untuk Aisyah kali ni lebih explore macam-macam.
Kalau Thaqif dulu tak nervous camni tapi masih tak sempurna.
Masa tu target kasi anak bubur.kasi anak bubur. Sebulan la anak hadap bubur kosong.
Taksub sangat bubur kosong.
Pastu mula campur puri bagai pun lebih kurang ulang sama je.

Untuk Aisyah kali ni, ibu lebih terbuka, lebih semangat nak menyediakan makanan untuk si kecil. Target nak memperkenalkan lebih pelbagai makanan untuk Aisyah.

Antara sayur dan buah terawal Aisyah akan rasa.


A. Sayur

1. Labu
2. Ubi keledek
3. Lobak merah


B. Buah 

1. Betik
2. Pear
3. Epal
4. Mangga


Apa pilihan mummies untuk anak-anak?

Oh. Ye. Kite mulakan Aisyah dengan bubur nasi. Beras putih ialah cereals pertama Aisyah.
Inshaa Allah bila Aisyah menginjak 7bulan+, kite akan memperkenalkan Aisyah dengan cereals lain seperti beras perang, oat, barli serta pasta.

Itu nanti kite akan cerita lagi lepas ni.

Wednesday, 2 November 2016

Jadual Pemakanan Bayi 6 Bulan.

Assalamualaikum...

Aww...excited norr anak makan kali ni.
Ibu siap-siap buat entri satu per satu untuk anak tersayang.
Gediks sangat.

Untuk pemilihan makanan pertama Nur Aisyah Tasnim ni pun dilema jugak.
Walaupun ada pengalaman dah bagi Thaqif makan. Berdebar tu tetap ada untuk memulakan sesuatu yang baru pada anak yang baru - Aisyah. 
Dilema nak mula dengan puree atau bubur seperti Thaqif. 
Terpengaruh dengan notes kebanyakan mommies sekarang dan risau jugak apa-apa kan. (tapi mostly kerana terpengaruh dengan warna warni menu puree mommies tu buat untuk anak mereka)

Tapi akhirnya kite memilih untuk memulakan dengan bubur nasi kosong jugak pada Aisyah.

Apa yang kite faham ialah ini adalah langkah memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bentuk makanan pejal yang akan diperkenalkan juga adalah masih versi cair yang boleh mengalir mengikut sudu lagi dan kuantiti yang diberikan untuk awal proses ini adalah 1-2 sudu makan sahaja.

Even nurse yang kite selalu jumpa di Klinik pun suggest bubur nasi sebagai makanan pertama bayi.
Tapi pada masa sama, kite tak la menolak pada mummy yang go for puree first. Still you are the best mum for your kids.

Maka, pemilihan kite untuk bagi bubur nasi la pada Aisyah dan perancangan kite adalah untuk memberikan bubur nasi kosong pada Aisyah. Lepas tu baru mulakan puree dan campurkan puree itu dengan bubur.

Boleh jugak guna jadual dibawah untuk rujukan.

Jadual solid food baby. Credit to Shakina Farhan 

Kite suka planner  atas ni sebab terus je ada simple notes yang mudah faham.
Siap-siap ibu print untuk tampal kat peti ais walaupun printer takde color.

Ini untuk mom yang nak memperkenalkan dengan puree dulu.


Nanti kite share jadual/menu makan untuk #nuraisyahtasnim pulak lepas ni tau.
Basic lebih kurang je dengan yang blogger Shakina Farhan punya tapi kite ubah sikit-sikit mengikut bahan yang ada dan masih kukuh pada makanan ruji iaitu bubur.



Tuesday, 1 November 2016

Persiapan Solid Food #nuraisyahtasnim Part 1- The Gadget

Assalamualaikum...

Biasa. Anak kedua pun masih excited hookey bila anak dah nak mula makan.
Nak-nak Aisyah memang dah menunjukkan ciri-ciri nak makan sangat dah.
Asal Thaqif atau ibu makan je dia pandang jooo pastu telan air liur sendiri.
Haish. Cair ibu dengan pandangan awak begitu.
Rasa nak suap jugak makanan tu. Tapi sorry ye dik, belum cukup umur.
Laju-laju makan atau beralih tempat lain supaya dia tak nampak kita makan.
Kesian sangat tau tengok muka dia. Dah la mata sepet, pipi gebu. Memang melting abes tengok tau.

Maka, nak memulakan solid food kali ni, mari keluarkan segala harta karun zaman abang Thaqif dulu baru add-on ye.
Cerita persediaan solid food Thaqif DISINI <<klik link untuk baca

Persiapan Solid Food terbahagi kepada beberapa kategori

A. Peralatan Memasak/ Menyediakan Puree/Bubur Nasi

1. Periuk Pengukus Makanan
Periuk kukusan warisan mama. Dapat kat kite abes dah senget benget periuk ni sebab anak bujang kite dok buat main masak-masak, tom tom tumbuk semua.

2.  Electric Lunch Box
Beli zaman memasak untuk Muhamad Thaqif Aiman umur 8-9bulan kot + ibu rajin bawak bekal.

3. Baby Bullet Blander
Ni pun beli masa Thaqif nak mula solid food.

B. Penyimpanan Frozen Puree / Bubur



1. Storage Cup/ Ice tray
Kiri sekali-sedia ada dari set baby bullet, tengah- beli masa baby fair awal September, kanan-ice tray beli di Daiso

2. Bekas makanan /tuppaware
Beli di kedai RM2 je-dah lama beli tapi tak guna pun.

 Ni cadang nak buat rendam beras siap-siap ikot portion bubur nak masak hari-hari.

3.Storage bag 
 Yang atas beli kat Daiso. Yang bawah baki zaman dok frozen puree/sup zaman abang Thaqif. Hiks.

C. Bekal / Makan


1. Termos
Ni sedia ada abah dapat masa Minggu Amanah Saham di RTC tahun lepas kot. Lupa dah. Saja prepare sebab baca pengalaman mom lain bawa bekal anak dalam termos.

2. Set Twinkle Tup (tuppaware)

Set lengkap untuk makan.

3. Bekas Bento
Beli kat daiso sebab comel. Polkadot pulak. Papa Aisyah teruja pilihkan.
Nasib baik beli ni tau. (later cerita naa kenapa cakap gitu)

4. Botol Air
Sebenarnya keliru nak beli botol air macam mana untuk Aisyah. Kalau boleh nak ajar terus straw punya. Aisyah pandai dah pun guna straw, tapi masih keliru jugak kadang-kadang naik air, kadang-kadang tak. Haha...
Maka beli je botol air yang boleh 3 fungsi terus. Sippy, straw, dan teat biasa. Comelkan si biri-biri.

Okey itu sahaja dahulu untuk part 1.
Part 2 esok-esok kite cerita bahan-bahan masakan ( menu solid food itu)

Part 2  >>SINI << klik untuk baca