Skip to main content

Persiapan Solid Food #nuraisyahtasnim Part 2- The Fruits & Vegetables

Assalamualaikum...

Bila ibu semangat anak mula makan.

Everything must perfect head to toe.

Part 1 baca >> SINI <<klik link

Untuk Aisyah kali ni lebih explore macam-macam.
Kalau Thaqif dulu tak nervous camni tapi masih tak sempurna.
Masa tu target kasi anak bubur.kasi anak bubur. Sebulan la anak hadap bubur kosong.
Taksub sangat bubur kosong.
Pastu mula campur puri bagai pun lebih kurang ulang sama je.

Untuk Aisyah kali ni, ibu lebih terbuka, lebih semangat nak menyediakan makanan untuk si kecil. Target nak memperkenalkan lebih pelbagai makanan untuk Aisyah.

Antara sayur dan buah terawal Aisyah akan rasa.


A. Sayur

1. Labu
2. Ubi keledek
3. Lobak merah


B. Buah 

1. Betik
2. Pear
3. Epal
4. Mangga


Apa pilihan mummies untuk anak-anak?

Oh. Ye. Kite mulakan Aisyah dengan bubur nasi. Beras putih ialah cereals pertama Aisyah.
Inshaa Allah bila Aisyah menginjak 7bulan+, kite akan memperkenalkan Aisyah dengan cereals lain seperti beras perang, oat, barli serta pasta.

Itu nanti kite akan cerita lagi lepas ni.

Comments

  1. Kita utk 3rd baby solid food lambat lagi.. heheh baru sebulan.. dulu masa anak no 2 memang prepare puree cube tu utk stock seminggu.. senang nak bg pengasuh masak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi mamajue...kite ni puree untuk sebulan terus dah kot siap.pagi bangun panaskan je bekal untuk ank kat taska

      Delete
  2. Salam kenal dari Mamajue.. Follower 248

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-