Followers

Friday, 30 August 2013

M-Life : 3 months


Olaa...
Pejam celik...
Now dah 3 bulan pun nikah. Hu.
Perasaan?
Sekejapnya!

So... what is my gift to him this  month?
I just only can say to husband
Happy 3rd annivesary. The gift is 'hometown'. We are going back to the hometown. Live there around our parents.

Alasan sebenar is tak sempat nak fikir idea untuk buat surprise untuk bulan ni.
Yela. banyak sangat benda yang nak difikir, pasal pindah + kemas barang semua sebab tak ada idea nak mula dimana dan bagaimana nak angkut semua barang tu. Dilema sangat. 
Baru minggu ni nak relief.
Konon nak jugak main surprise-surprise. 
Nan hadoo. 
Semalam pergi  rumah kawan husband dia buat makan-makan (balas yang kami ajak dia time open house).
Balik sambung kemas sebab pagi ni nak pos lagi.

Tonight plak kawan office saya ajak keluar, nak belanja makan. 
Rezeki jangan ditolak k!
 (Err aci tak tu kira as sambutan annivesary yang ke 3 bulan?)
Hehehe. Dekottt!

Farewell  to KL/Selangor pada malam merdeka.
Pheww romantikkah?
Boleh tak nak spend all the night with KL nightview.
Lepaking whole night?
Verangan sangat! 
(husband still need to drive all the way back to KB)

Thursday, 29 August 2013

Saving for our dream

  Sambungan dari entri menabung? how I do it?

Actually unsure sambungan ker just new chapter cerita perancangan saya dalam menabung selepas kahwin.
Layan jer k korang...
Sebelum cerita itu marilah tengok apa yang berubah selepas kahwin itu.( Ini pengalaman sayalah)
Bila kahwin, 
1. Semestinya nak sewa rumah sendiri which is double ++ belanja bilik sewa.
2. Lepas tu mula nak menghias rumah dengan perabot juga, walaupun masa bujang dulu tak kisah tidur atas toto jer sebab shopping tu lagi cool dan malas nak angkut barang yang banyak.
3. Mula semangat masak-masak jugak which nak beli barang-barang elektrik dapur semua - nak lengkap ajoo kalau tak malas masak (Ini perangai buruk, jangan tiru).
4. Nak beli mesin basuh sebab sekarang baju yang nak basuh itu double walhal sebelum kahwin itu rela handwash.
5. Nak TV sebab bosan tak ada hiburan even tak tengok berita.
6. Simpanan kecemasan. Sangat perlu untuk servis kereta atau kegunaan untuk balik kampung walhal sebelum ni sangatlah tak risau, kalau tak de duit / ticket telefon abah jer suh datang amek. (buruk perangai, jangan meniru k!)

Sometimes say, its okay everything double, gaji is double (husband n wife)
but forgot we have to expense for double too which mean we never get enough.

Conclusion perbelanjaan peribadi untuk bulan-bulan itu adalah terhad.
Harapan nak shopping baju+handbag+kasut sekaligus pada tiap-tiap bulan dan samsung note III soon haruslah terpaksa berpuasa melihatkan perbelanjaan yang perlu dibuat dalam beberapa bulan awal ini.

Duduk berbincang bersama suami. What we should do? Takkan tak ada langsung for our thing? Nak jugak menyimpan untuk membeli idaman hati. Husband dengan pelbagai impian dia nak upgrade kereta etc.
Then I came out with idea.
1 hari RM1.
 Aktiviti baru bersama suami sekarang.. We want to have our own things. Time for us with  money.
Lets me explain,
 Each of us save RM1 per day for whole month (even on weekend, it's count). Simpan kemudian selepas setahun baru boleh nak guna untuk beli benda yang kami target. Setiap bulan, insya-Allah saya akan masukkan ke akaun ASB kami berdua, dengan tambahan RM50 lagi setiap akaun.Mean, lebih kurang RM80 sebulan simpan.
RM80 x  12 = RM960per person.
Double?Just dream what you can have with the money.
Untuk tahun pertama ni, suami merancang nak beli CPU for games.T__T
Saya, tak tahu lagi for what. Kalau ada baby, maybe I spend for pump or stroller. Kalau belum ada rezeki, might for shopping besar-besaran.He. The best therapy ever!
Untuk tahun-tahun akan datang akan diteruskan juga usaha ini, planning to spend it for our family vocation.

Do simpanan kecemasan, perlu buat 10% dari total gaji both of us. Wajib. Jika tak ada kecemasan sila simpan dibank...Bulan ni simpan di ASB saya, bulan depan di ASB awak. Simple. Or tak mahu bergaduh, half-half every month. Got it?

Next, bila dah tinggal dikampung halaman, terhapus bab sewa rumah, saya plan nak memulakan projek selesaikan semua hutang kami dalam masa 5 tahun dengan duit sewa rumah yang kami tanggung semasa tinggal di Selangor ini. Hutang PTPTN jer pun. Kete, rumah semua layanz jer apa yang ada sekarang.

^__^

Wednesday, 28 August 2013

Lelong barang, pos barang.

Time to packing...
Last minutes terasa tak cukup nafas pun ada.
Ahad sibuk dengan open house.
Terbaik bila petangnya hingga pagi isnin takde air kat rumah.
Petang isnin kembali tak ada air. What?? Urgghh... 
Dapur macam tongkang pecah dah!
Tension lagi, barang-barang nak pindah tak terkemas.
Haish!
So, bincang dengan husband, semalam (selasa) I is OFF petang (packing) dan Rabu OFF pagi (pos barang).
Bila dah OFF straight be home, air dah ada, apalagi menyelesaikan dapur, dan membasuh kain baju yang berbaldi-baldi itu.
Selesai itu, packing barang-barang yang nak di pos.
Then dapat SMS dari kakak cakap nak datang amek almari.
Yes! Lega... Berhenti packing barang itu terus asingkan barang-barang nak bagi kakak. Ahakz!
Malamnya, B2B Hani datang kat rumah sebab nak bagi hadiah, pastu bagi dish  rack dan set senduk IKEA tu kat dia jugak.
Lepas tu kakak sampai, dia cakap nak tilam la, meja lagi. Amek la kakak sayang... Akhirnya penuh sebijik kete SAGA FLX itu. Puas hati!
Pagi ini, 5 kotak barang selamat diposkan ke Kelantan.
Memula suspen takut mahal sebab tengok timbangan 56kg. Sekali RM47.10 jer.
Senyum suka hati.

Husband : Part 1 dah selesai. Jumaat ni boleh buat satu trip pos lagi la.
Me : ^__^ (takde dahlah perasaan kata nak sewa van tu ken? selamat duit daku!)

Lega sikit hati ni. At least dah tahu tempat pos murah, dah berkurang sikit barang nak kena angkut semua.
Servis penghantaran barang tu bagaimana? OK atau KO? Will share later.
Doakan yang baik-baik untuk kami yer. tQ

xoxo,
cik Puan Jelita.

My W-Review : Veil Nikah, bertandang dan beading baju bertandang.

Lets continue reviewing...
About veil and beading...
I did talk about this before the wedding...
I orderer with Veil by Adria Cottage.
2 veil + 1 beading baju.
Veil 1, diguna untuk semasa nikah.
 Theme : Dark choc, gold n cream




this pic just wanna to show the length of veil.
For bertandang
Blue+ Silver+ white





tengok veil je tau! muka tu abaikan!

Okay. Done see the pictures the beading...
Awesome work from  Veil by Adria Cottage.
I love my nikah veil. Kemas sangat beading pearl itu.
Then for bertandang. Tak tahu silap dimana. Beading for veil kind kurang kemas sikit.
On the day bertandang tu, start sebijik 2 tercabut pearl. Bila pergi outdoor photoshoot pun sama pearl tercabut-cabut.
Adakah saya terlalu ganas time mengenakannya? Atau sebab anak-anak sedara yang terlalu geram dengan pearl itu diorang pintal-pintal pearl tu till tercabut.
Tak pasti.
Apa pun mujur beading penuh jadi tak nampak cacat.
Beading pada baju dibaju still maintain cantik dan kemas.
But, still puas hati jer. cuma need to be more careful next time when to wear it. (Eh! Bape kali nak kawen daa)
 Whatever still love the veil. tQ Veil by Adria Cottage. Kalau tak tak de merasa pakai veil idok?

Thru FB Veil by Adria Cottage i saw this promo... visit their FB for ordering k! 
First come firsr serve... (tetiba tolong promote plaks)


Tuesday, 27 August 2013

Raya 2013 : Our 1st time open da house

Hye..
Musim raya bab makan takkan habis.
Alhamdulillah, Ahad 25 Ogos 2013, sempat membuat sedikit makan-makan Open House sempena Hari Raya dan Majlis perpisahan kami jugak.
For the last time be @ KL/ Selangor.
We decided to do this. A way that we can meet our close friends here before we go back to KB.
Hoping to go door to door meeting each friends it is impossible. We only have 1 more week babeh!
Even till now we still thinking how to pack our thing. Much things.
Horror.
 Stop about the packing. Lets see the day memories.

 Menu of the day...
Nasi Minyak+Ayam Masak Merah+Ayam Gulai+ Acar Timun+ Papadom, Spagetti+Homemade Sauce, Sate Ayam+ Sate Daging(tempah)+ Nasi Impit (guna ketupat mini jer), Cheezy Wedges dan Kuih Raya (biskut, kacang,weex bites, keropok - hantam sajalah apa yang ada kat rumah)




**cheezy tak ambil gambar pulaks sebab bila ada orang datang baru lebur ke dalam kuali.
**kerepeks, biskut raya pun tak snap.lupa.

tetamu dok layan album kawen I. I xtau watpe.abaikan.

tetamu awal sampai.

abes terus nasi 4 pot part 1 masak.

baby Iris.
layan WIFI + baca akhbar je la rumah takde tV

imported chef all the way from PJ.thanks cyunk! love u...


makan

chef n pembantu chef sambung masak nasi dan lauk tambahan dengan baju raya.

BIL. bukan abang tapi adik.

bff husband n his officemate.piere andre kelate!

husband gangs n my ex-officemate n his kids

romatic couple n their daughter

me n ameer hamzah

auni ameer n I

his friends again!

Our friends

his friends

his friends

my officemate n wife+son.

Ada beberapa tetamu terlepas dari snap gambar. Sorry. Thank you datang. Tak sangka most yang dijemput itu datang.
Mula-mula takut nak sedia makanan banyak-banyak. Seekor ayam, half bikin gulai, half masak merah, nasi 4 pot. Sekali kena serang kat geng officemates husband, terus habis ayam masak merah. Beli lagi seekor ayam buat masak merah. Alhamdulillah bertahan sampai malam. Nasi dari 4 pot ke 4 1/2 pot tambah lagi 5 pot, last trip 3pot. Habis licin. Itupun disebabkan ada bantuan spagetti sate dan cheezy. Kalau tidak tak cukup lagi kot.

Tapi seronok ramai datang makan. Fun la!
Next year open house di Kelantan la pulaks.

Baju from prettychase.com - love it to the max
skirt from uptown/downtown cheras (oh I always confuse the place name)
Tudung from Muaz masjid jamek.
Inner all time favourite, ayunar.

#100 times on the day husband tanya and korek rahsia 'bila beli?'...hahaha...lawoo letew tegur ken.

Monday, 26 August 2013

Raya...Raya...Di Office...

Hello!
Last friday Hari Raya @ Office...
All did 'pot luck'
Main menu, laksa Johor.
Side menu...
Nasi impit,kuah lontong (lodeh),kuah kacang, lemang, roti jala, serunding, kuah kari,kek,kuih raya, potato salad, puding mangga, tembikai.
Mengiurkan sampai tak larat makan.

Here the pictures in the making... Menyiapkan hidangan...






The menu...Wallah!





Ucapan Bos dan makan...











Lepas Puan buat ucapan, terus suruh saya pulaks berikan sepatah dua kata. I is gagap-gagap dan ntah hape-hape la kuar ayat. 

Then dapat hadiah ni, ni time dah lepak-lepak kat surau nak zzzzzzssss selepas makan dengan banyak...
(Gambar time terima hadiah dalam phone malas nak transfer).