Posts

Showing posts from August, 2013

M-Life : 3 months

Image
Olaa... Pejam celik... Now dah 3 bulan pun nikah. Hu. Perasaan? Sekejapnya!
So... what is my gift to him this  month? I just only can say to husband Happy 3rd annivesary. The gift is 'hometown'. We are going back to the hometown. Live there around our parents.
Alasan sebenar is tak sempat nak fikir idea untuk buat surprise untuk bulan ni. Yela. banyak sangat benda yang nak difikir, pasal pindah + kemas barang semua sebab tak ada idea nak mula dimana dan bagaimana nak angkut semua barang tu. Dilema sangat.  Baru minggu ni nak relief. Konon nak jugak main surprise-surprise.  Nan hadoo.  Semalam pergi  rumah kawan husband dia buat makan-makan (balas yang kami ajak dia time open house). Balik sambung kemas sebab pagi ni nak pos lagi.
Tonight plak kawan office saya ajak keluar, nak belanja makan.  Rezeki jangan ditolak k!  (Err aci tak tu kira as sambutan annivesary yang ke 3 bulan?) Hehehe. Dekottt!
Farewell  to KL/Selangor pada malam merdeka. Pheww romantikkah? Boleh tak nak spe…

Saving for our dream

Sambungan dari entri menabung? how I do it?
Actually unsure sambungan ker just new chapter cerita perancangan saya dalam menabung selepas kahwin.
Layan jer k korang... Sebelum cerita itu marilah tengok apa yang berubah selepas kahwin itu.( Ini pengalaman sayalah) Bila kahwin,  1. Semestinya nak sewa rumah sendiri which is double ++ belanja bilik sewa. 2. Lepas tu mula nak menghias rumah dengan perabot juga, walaupun masa bujang dulu tak kisah tidur atas toto jer sebab shopping tu lagi cool dan malas nak angkut barang yang banyak. 3. Mula semangat masak-masak jugak which nak beli barang-barang elektrik dapur semua - nak lengkap ajoo kalau tak malas masak (Ini perangai buruk, jangan tiru). 4. Nak beli mesin basuh sebab sekarang baju yang nak basuh itu double walhal sebelum kahwin itu rela handwash. 5. Nak TV sebab bosan tak ada hiburan even tak tengok berita.
6. Simpanan kecemasan. Sangat perlu untuk servis kereta atau kegunaan untuk balik kampung walhal sebelum ni sangatlah tak ris…

Lelong barang, pos barang.

Time to packing... Last minutes terasa tak cukup nafas pun ada. Ahad sibuk dengan open house. Terbaik bila petangnya hingga pagi isnin takde air kat rumah. Petang isnin kembali tak ada air. What?? Urgghh...  Dapur macam tongkang pecah dah! Tension lagi, barang-barang nak pindah tak terkemas. Haish! So, bincang dengan husband, semalam (selasa) I is OFF petang (packing) dan Rabu OFF pagi (pos barang). Bila dah OFF straight be home, air dah ada, apalagi menyelesaikan dapur, dan membasuh kain baju yang berbaldi-baldi itu. Selesai itu, packing barang-barang yang nak di pos. Then dapat SMS dari kakak cakap nak datang amek almari. Yes! Lega... Berhenti packing barang itu terus asingkan barang-barang nak bagi kakak. Ahakz! Malamnya, B2B Hani datang kat rumah sebab nak bagi hadiah, pastu bagi dish  rack dan set senduk IKEA tu kat dia jugak. Lepas tu kakak sampai, dia cakap nak tilam la, meja lagi. Amek la kakak sayang... Akhirnya penuh sebijik kete SAGA FLX itu. Puas hati! Pagi ini, 5 kotak b…

My W-Review : Veil Nikah, bertandang dan beading baju bertandang.

Image
Lets continue reviewing... About veil and beading... I did talk about this before the wedding... I orderer with Veil by Adria Cottage. 2 veil + 1 beading baju. Veil 1, diguna untuk semasa nikah.  Theme : Dark choc, gold n cream



For bertandang Blue+ Silver+ white





Okay. Done see the pictures the beading... Awesome work from  Veil by Adria Cottage. I love my nikah veil. Kemas sangat beading pearl itu. Then for bertandang. Tak tahu silap dimana. Beading for veil kind kurang kemas sikit. On the day bertandang tu, start sebijik 2 tercabut pearl. Bila pergi outdoor photoshoot pun sama pearl tercabut-cabut. Adakah saya terlalu ganas time mengenakannya? Atau sebab anak-anak sedara yang terlalu geram dengan pearl itu diorang pintal-pintal pearl tu till tercabut. Tak pasti. Apa pun mujur beading penuh jadi tak nampak cacat. Beading pada baju dibaju still maintain cantik dan kemas. But, still puas hati jer. cuma need to be more careful next time when to wear it. (Eh! Bape kali nak kawen daa)  Wh…

Raya 2013 : Our 1st time open da house

Image
Hye.. Musim raya bab makan takkan habis. Alhamdulillah, Ahad 25 Ogos 2013, sempat membuat sedikit makan-makan Open House sempena Hari Raya dan Majlis perpisahan kami jugak. For the last time be @ KL/ Selangor. We decided to do this. A way that we can meet our close friends here before we go back to KB. Hoping to go door to door meeting each friends it is impossible. We only have 1 more week babeh! Even till now we still thinking how to pack our thing. Much things. Horror.  Stop about the packing. Lets see the day memories.
 Menu of the day... Nasi Minyak+Ayam Masak Merah+Ayam Gulai+ Acar Timun+ Papadom, Spagetti+Homemade Sauce, Sate Ayam+ Sate Daging(tempah)+ Nasi Impit (guna ketupat mini jer), Cheezy Wedges dan Kuih Raya (biskut, kacang,weex bites, keropok - hantam sajalah apa yang ada kat rumah)



**cheezy tak ambil gambar pulaks sebab bila ada orang datang baru lebur ke dalam kuali.
**kerepeks, biskut raya pun tak snap.lupa.












Raya...Raya...Di Office...

Image
Hello! Last friday Hari Raya @ Office... All did 'pot luck' Main menu, laksa Johor. Side menu... Nasi impit,kuah lontong (lodeh),kuah kacang, lemang, roti jala, serunding, kuah kari,kek,kuih raya, potato salad, puding mangga, tembikai. Mengiurkan sampai tak larat makan.
Here the pictures in the making... Menyiapkan hidangan...





The menu...Wallah!




Ucapan Bos dan makan...










Lepas Puan buat ucapan, terus suruh saya pulaks berikan sepatah dua kata. I is gagap-gagap dan ntah hape-hape la kuar ayat. 
Then dapat hadiah ni, ni time dah lepak-lepak kat surau nak zzzzzzssss selepas makan dengan banyak...