Skip to main content

Saving for our dream

  Sambungan dari entri menabung? how I do it?

Actually unsure sambungan ker just new chapter cerita perancangan saya dalam menabung selepas kahwin.
Layan jer k korang...
Sebelum cerita itu marilah tengok apa yang berubah selepas kahwin itu.( Ini pengalaman sayalah)
Bila kahwin, 
1. Semestinya nak sewa rumah sendiri which is double ++ belanja bilik sewa.
2. Lepas tu mula nak menghias rumah dengan perabot juga, walaupun masa bujang dulu tak kisah tidur atas toto jer sebab shopping tu lagi cool dan malas nak angkut barang yang banyak.
3. Mula semangat masak-masak jugak which nak beli barang-barang elektrik dapur semua - nak lengkap ajoo kalau tak malas masak (Ini perangai buruk, jangan tiru).
4. Nak beli mesin basuh sebab sekarang baju yang nak basuh itu double walhal sebelum kahwin itu rela handwash.
5. Nak TV sebab bosan tak ada hiburan even tak tengok berita.
6. Simpanan kecemasan. Sangat perlu untuk servis kereta atau kegunaan untuk balik kampung walhal sebelum ni sangatlah tak risau, kalau tak de duit / ticket telefon abah jer suh datang amek. (buruk perangai, jangan meniru k!)

Sometimes say, its okay everything double, gaji is double (husband n wife)
but forgot we have to expense for double too which mean we never get enough.

Conclusion perbelanjaan peribadi untuk bulan-bulan itu adalah terhad.
Harapan nak shopping baju+handbag+kasut sekaligus pada tiap-tiap bulan dan samsung note III soon haruslah terpaksa berpuasa melihatkan perbelanjaan yang perlu dibuat dalam beberapa bulan awal ini.

Duduk berbincang bersama suami. What we should do? Takkan tak ada langsung for our thing? Nak jugak menyimpan untuk membeli idaman hati. Husband dengan pelbagai impian dia nak upgrade kereta etc.
Then I came out with idea.
1 hari RM1.
 Aktiviti baru bersama suami sekarang.. We want to have our own things. Time for us with  money.
Lets me explain,
 Each of us save RM1 per day for whole month (even on weekend, it's count). Simpan kemudian selepas setahun baru boleh nak guna untuk beli benda yang kami target. Setiap bulan, insya-Allah saya akan masukkan ke akaun ASB kami berdua, dengan tambahan RM50 lagi setiap akaun.Mean, lebih kurang RM80 sebulan simpan.
RM80 x  12 = RM960per person.
Double?Just dream what you can have with the money.
Untuk tahun pertama ni, suami merancang nak beli CPU for games.T__T
Saya, tak tahu lagi for what. Kalau ada baby, maybe I spend for pump or stroller. Kalau belum ada rezeki, might for shopping besar-besaran.He. The best therapy ever!
Untuk tahun-tahun akan datang akan diteruskan juga usaha ini, planning to spend it for our family vocation.

Do simpanan kecemasan, perlu buat 10% dari total gaji both of us. Wajib. Jika tak ada kecemasan sila simpan dibank...Bulan ni simpan di ASB saya, bulan depan di ASB awak. Simple. Or tak mahu bergaduh, half-half every month. Got it?

Next, bila dah tinggal dikampung halaman, terhapus bab sewa rumah, saya plan nak memulakan projek selesaikan semua hutang kami dalam masa 5 tahun dengan duit sewa rumah yang kami tanggung semasa tinggal di Selangor ini. Hutang PTPTN jer pun. Kete, rumah semua layanz jer apa yang ada sekarang.

^__^

Comments

  1. jom join my 1st GA!http://sfaezah.blogspot.com/2013/09/mini-giveaway-by-sfaezah.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-