Followers

Thursday, 31 January 2013

W-Preparation : Baju Family...

Assalamualaikum...
Hehehe... lama meninggalkan update kahwin-kahwin ken?
Warna tema untuk majlis resepsi gold + dark brown, chit-chat dengan sister for family cari baju warna hijau lumut gitu. Baru sesuai. Really better kaum family warna berbeza dengan pengantin nanti over shadow, tak suka ye...  
Minggu lalu, disebabkan glue gun itu meletops! Gegas-gegas keluar pergi jalan TAR nak beli glue gun kat Sin Yin, Semua House tu konon Isnin still cuti boleh sambung berbunga telor tapi harapan jer sebab macam trauma lak takut meletop lagi.Ngeh3. Sempat cuci-cuci mata jugak kat sekitar jalan TAR tu tengok kain lawo-lawo...
Sekarang tengah in, kain pasang sulam dan kain songket jugak... Adoi...u know, hijau lumut camtu adalah menawan, nampak soft je... Dum. Its truly beautiful... Songket pun chanteks, nampak ayu jer... FYI, kami adik-beradik kesemuanya perempuan. Empat orang BIL itulah abangku. Huhu...
Geram.geram.geram je tengok songket itu untuk semua kakakku. He. Baru majlis perkahwinan tu klasik jer ken? For mama, saya pilih kain cotton, already shop 1pcs, tanah warna dark choc + bunga warna hijau turqoise. Lain sikit dari tema tapi rasanya sesuai, baru di cam sebagai ibu pengantin. Untuk abah, saya akan cari warna dark choc juga... 
Tak sabar. Tak sabar.
Will update bila dah selesai shopping. Hoorey!


Wednesday, 30 January 2013

Wordless Wednesday : My Pink Jelly Shoes!

Assalamualaikum...
Have you ever try Jelly Shoes?
This is mine... So cute and comfortable...
I love it.... Wearing this Jelly like never take it off from my feet...hahaha...
Bila jumpa si Jelly ni, saya hanya mampu kata
'Rasa macam nak beli tiga'
 -
-

-

Pastu nak tunjuk lagi me n peplum! Hehehe...



Tuesday, 29 January 2013

W-Preparation : Ntah apa-apa

Assalamualaikum...
Asyik merewang cerita pasal benda lain je. Cemana wedding preparation oii?
Down jap. En.Tunang asyik kerja-kerja-kerja. Tak dapat cuti. Cuti kena beku.
Kami pun tak terambil lagi kursus kahwin atas sebab-sebab diatas. 
CNY pun, sekejap dia cakap nak balik, kejap, tak jadilah sebab anak buah nak berenti kerja, semalam cakap lagi, balik. Confuse saya. Huh! En.Tunang, saya tak kisah awak balik ke tidak, yang penting dokumen yang saya minta untuk isi borang nikah setel!
Progress bunga telur pulaks, elok saya cantum 55 kuntum bunga rose crepe tu, PUP! glue gun meletup... Dengan extension plug pun tak boleh guna. Apa-pun tak boleh. Maka tersadailah ia, disitu sahaja.
27/1/2013, sempat jugak keluar lagi, menjelajah Jalan TAR, masuk mydin cari hand towel untuk orang menolong didapur pada hari kejadian. Pulun 3dozen. 1 dozen = RM9.60 berbanding tuala good morning yang 6pcs RM24.00. Pheewww..Jimat okey!
Update dengan kakak pasal Yassin + paper bag yang lebih masa kenduri BIL beliau.. Ada 400pcs Yassin, paper bag 200pcs. Okey la tu, Yassin kena add-on, paper bag itu guna untuk VIP sahaja. Yeah. Jimat lagi. Alhamdulillah. tQ sister. 
Kain untuk baju nikah / sanding yang kirim dengan Diyana masa beliau ke Bandung pun dah dapat, balik kampung nak tempah je nanti. Hoorey lagi. Ops, kain alas saya tak beli lagi- nanges semula. Haha.
Kad kahwin, dah beria-ia tanya kat b2b Nurul Amiera, sekali saya pun tersenyap sebab  peta tak siap dan en.Tunang tak comfirm lagi tarikh sebelah dia. 
Huhu. Kadang-kadang rasa nak je jadi Hulk sebab every time I ask favour with en.Tunang, wait la, ok. lastly nothing happen. 
Cool down. Tak apa, saya cuba memahami selagi boleh k... setan sume tu nak suruh gaduh-gaduh...

# erm... mama...again kena buat kimo 12x lagi. Mama ada kanser usus dulu, tapi dah surgery dan kimo 12x pada 2010 tapi sekarang kanser itu serang lagi ke bahagian hati dan paru-paru. Kind of dangerous for her. Saya risaukan mama... Tolong doakan mama jugak k. 

Thursday, 24 January 2013

CNY : Nak Balik Kampung...

Assalamualaikum...
cik diari...
Salam Maulidur Rasul... Cuti-cuti macam ni buat rasa sangat tak sabar nak balik kampung CNY ni... Macam-macam benda ada dalam kepala, nak settle kat sana.

1. Jumpa bridal bersama en.Tunang, tengok baju, etc.
2. Nak siapkan DIY bantal hantaran, 4 sudah siap, lagi 3 perlu.
3. Kemas wordrobe.
4. Settle isi borang nikah.
5. Jumpa tailor, jahit baju.

**Remind my dear about :
1. fotostat ic +gambar untuk borang kawen
2. pegi jahit baju melayu dia
3. tanya pasal cincin nikah t, whether nak suruh his dad beli or order ngn anggunklasik itu.

Haila...Nak kawen, kepala ligat memikirkan semua benda yang nak diselesaikan... Kini bermula untuk stress sudah..hoho... Paras DIY mula menurun... Kenapakah?

Bila nak balik kampung ni, hari-hari dok tatap tiket bas tapi saya tak sampai2 pun lagi kat kampung...Huhuhu...

rindu membebel dengan abah pasal bas2 yang ado... abah kate, ala try la naik sume bas, rasa semua baru tau dia punya service etc ok tak...
#terpengaruh dengan kata-kata abah sebelum kawen, target untuk try bas yang tak pernah saya naik untuk balik kB...

1.transnasional
2.mutiara
3.shamisha
4.malaysia-thai
5.mahligai
6. sani express - 11/2/2013
7. darul naim -8/2/2013
8.perdana express
9.budaya
10.supernice


Wednesday, 23 January 2013

Wordless Wednesday : Our Engagement Day Pictures

Assalamualaikum...
Layan pic masa bertunang... Walaupun tak bermini pelamin, dan simple sahaja majlisnya. Saya bersyukur, kami telah bertunang.  Just get the pictures from my dear BIL. tQ u...
^__^




# TQ for reading. Doakan yang terbaik untuk kami ye...

Tuesday, 22 January 2013

Debaran nak menikah

Assalamualaikum...
Huhu...Weekend hari itu, sempat meneman en.Tunang jumpa kawan beliau dari zaman kami belajar dulu, ex-housemate, beza course. Kami info pasal pertunangan kami dan tarikh perkahwinan kami.
Serius dia terkejut. Ntah berapa kali dia dok tanya en.Tunang, 'Yeke dah nak nikah?'
Saya gelak-gelak jelah setiap kali soalan itu terlontar dari bibir dia. 
Hu. Dia nampak lelaki biasa, gila-gila berlawak tak tentu hala tapi dia baik. Macam-macam pesanan la, cerita yang dia share dengan kami pasal perkahwinan yang kekadang kami terlepas pandang...
Tetiba kami rasa macam kami tengah kena ceramah kat abang-abang pulaks. Tapi kiteorang positif je, open mind je sebab kami semua dah kenal lama, sama-sama mengingatkan kalau ada yang terlupa.
Dell tanya macam-macam, pasal barang hantaran, wang hantaran semua. Bla...bla...bla...
Wang hantaran, kalau di Kelantan, mas kahwin = wang hantaran, yang mana akan menjadi hak milik pengantin perempuan.Dari dulu, saya memang jawab, saya tak kisah berapa hantaran @ mas kahwin yang en.Tunang nak bagi, asalkan semua setel.
Since Dell bercerita, dia tanya juga pasal berapa hantaran kakak saya dulu, sebab mengikut Dell, kebiasaannya, wang hantaran si adik (saya) tak boleh kurang dari  wang hantaran kakak. Biasalah, orang akan mengata.
Ah! Sudah. Pengsanlah en.Tunang, kakak dulu kahwin 7k kot, takkan saya nak buat demand pulaks... kami ni pengantin bajet je pun... Saya memahami sangat en.Tunang bukanlah dari kalangan orang senang. Apakah, bila wang mas kahwin itu 7-8k, tambah lagi dengan wang belanja perkahwinan ni berapalah nak dikeluarkan.Huk.huk.
Dalam keagamaan pulaks, Dell pun ada berkongsi pada kami.
Bab solat terutamanya, Dell sangat berpesan kat kami, jagalah solat yang 5kali sehari tu, bagi lengkap. Kukuh solat, kukuh iman, kukuhlah rumah tangga itu, insya-Allah. Selain itu,  Dell kongsikan amalan-amalan lain yang harus dipraktikkan dalam persediaan nak menuju ke alam rumah tangga itu
Huhu.Yeah! Dell tak kahwin lagi jugak tapi dia tahu sebab pengalaman-pengalaman abang, dan keluarganya yang sudah bernikah.
Dell, kau bila nak kahwin? Selamba dia menjawab, Nad dah berkali-kali tanya juga, pasal tu juga kami sering gaduh, bapak Nad pun ada bunyi pasal tunang ni. Dell selalu cakap kat Nad, perempuan ni tak bersedia lagi selagi tak bertudung, kalau Nad dah bertudung baru Dell kahwin. Sebab lepas kahwin, Dell yang tanggung dosa.
Wah! Saya sendiri tersenyap dengan jawapan itu. Respect Dell. Dell dan Nad, mereka gaduh macam nak runtuh dunia pun, mereka masih bersama. Sekali Nad merajuk, Dell sanggup pegi Ipoh pujuk Nad pada masa itu juga. Romantis kan? Harap masa diorang pun akan sampai nanti.
Dari sepanjang kami berkongsi cerita, dalam gelak dan santai, saya pun termenung sekejap, munasabah diri. Ya, ada juga masa terbabas dalam beberapa hal.
Azam saya selepas ini, untuk berubah ke arah yang lebih baik, insya-Allah.
Sebab lepas nikah, komitmen bukan pada diri sendiri sudah, akan ada suami, keluarga suami, kalau rezeki awal, akan berkomitmen pada anak-anak pula.
Inilah debaran bernikahku.
Lebih kurang 4 bulan lagi...
Insya-Allah nak lengkapkan yang 5x sehari,
Doa dhuha setiap pagi (membuka pintu rezeki),Al-Mulk sebelum tidur (ketenangan), 3x sehari surah al-ikhlas (pahala = baca 30juzuk al-Quran), yassin setiap malam/pagi jumaat (sedekah pada yang telah tiada+ utk penghulu segala hari) dan zikir bila terluang(ketenangan, sejuk hati, basah bibir).
Ayuh, sama-sama kita...
^__^

hehehe...saje je taruk gambar masa nak tunang dulu...bosan entri tak de gambor...tQ my BIL ambil gambar dan edit sekali.

Monday, 21 January 2013

Wed Preps : Corsage Idea

Assalamualaikum...
Weekend bersama en.Tunang, berbicara tentang majlis kami...
Melihatkan hasil DIY saya yang sudah siap, terus en.Tunang request untuk saya buat button badge atau seumpamanya untuk kaum family kami selitkan pada baju mereka... Siap cerita pasal wedding kawan beliau, mereka buat guna duit etc...
 Tudia, hari tu, saya shopping barang DIY ada yang protes. Sekarang request kemain kan?
Jadi godek-godek kat google, saya jumpa idea seperti dibawah :







comelkan? mudah nak dibuat jugak... tengah memilih-milih yang mana satu sesuai nak buat... Excited bila tunang pun excited fikir pasal kahwin-kahwin ni. Hehehe...
Bila dah siap DIY baru review kat sini ye...
^__^

Dinner @ Lok-lok King

Assalamualaikum...
Monday blues...
Weekend yang  ceria bersama en.Tunang. Jumaat tu tak jadi buat surprise pun kat en.Tunang, sebab kelam-kabut, keluar pejabat lambat. Tambahan en.Tunang beritahu, bos beliau bagi cuti 2hari.
Jumaat itu, seperti kebiasaan dating kami, pergi makan... en.Tunang datang, saya dah bagitahu awal-awal, tak nak makan kat tempat biasa dah. Bosan, asyik nasi lemak, or laksa. Jadi, kami pergi makan steamboat Lok-Lok King kat parking lot Ampang Point...Tau tempat ni sebab pernah di review dalam JJCM tu...

Special kat sini sebab steamboat tu boleh digoreng atau rebus macam biasa. Sos dia ada 3-4 jenis kot...Sos black paper, sos cili pedas, kuah kacang..Ada juga menu lain seperti chicken chop, lamb chop, beef steak. 
Kami ambil isi ketam, wantan, dua cucuk tauhu (ada isi ketam kat tengah) dan sotong putih (besar sangat), sotong dan tauhu tu kami goreng, lain-lain rebus sahaja. Order jugak lamb chop satu..

Awal tu, cuak jugak, mesti mahal sebab ambil sotong, dan sotong tu besar pulak. En. Tunang warning siap-siap,  ada duit RM20.00 je ni, tak cucuk lagi. Saya kata, tak apa saya back-up.

Jimat punya pasal, air pun kami share je. Dah setel makan semua, tup-tup harga RM16.00 sahaja. Terkejut tau. Murah, sedap lagi... Sos lada hitam tu terbaik. Sedap sangat! En.Tunang siap cakap, boleh datang lagi. 
Seronok tengok orang lain makan, ambil macam-macam penuh pinggan, kami sekadar 5 cucuk dengan lamb chop lagi, rasa sangat kenyang sebab apa yang kami ambil tu saiz besar jugak. Kekenyangan.
Tara... Lamb Chop...Maaflah lain-lain makanan tak sempat ambil gambar sebab ada yang dah habis -lapar ken? Lamb chop ni en.Tunang transfer pada saya, baru saya teringat nak ambil gambar.  

Next time, kami pergi lagi, sure update dengan gambar yang banyak.

Friday, 18 January 2013

Prep Pengesahan Jawatan

Assalamualaikum...
Hai diari comels...
Poyo je tajuk entri prep pengesahan jawatan... I know... I know... tapi nak jugak tajuk tu...

Semalam saya tak post apa-apa sebab sibuk... pagi-pagi dalam gelap redah pasar tani beli kuih, gegas pegi ofis sebab ada taklimat kat Putrajaya. Skema sungguh penceramahnya, bercerita pasal dokumen...Slide ayat panjang lebar - rasa macam masuk kelas BM balik.  Kesimpulannya, saya mengantuks! 

Ceritanya, memanglah saya dah daftar exam JPA itu, tapi saya memang 0 pasal nak mengesah jawatan, apa lagi yang kena pergi untuk sah jawatan bagai ni. First time masuk gov la. Pastu kena campak kat pusat yang saya seorang sahaja PT. Malu-malu pulak, jarang nak lepak kat pentadbiran tu... Jadi memang sesatlah bab-bab ni. HRMIS pun saya masih level paling low. Tak reti nak explore. Huhuhu..

Huhu...Pegi taklimat tu kawan dengan k.su... satu jabatan, berlainan pusat...Jarang la bertemu-mesra...Tapi dia sangat baik... Borak-boraks dengan beliau tentang exam penjawat awam yang saya nak ambil mac ni... beliau share dengan saya apa lagi kursus yang wajib join untuk dapatkan pengesahan jawatan... 
1. Exam Penjawat Awam
2. Biro Tata Negara
3. Kursus Induksi
4. Isac - komputer, kepantasan menaip...
~_~

tudia...ingat senang mahu masuk government ni? macam-macam exam, kursus dulu join ye... 
balik dari taklimat, gegas-gegas pegi library, pinjam buku-buku untuk yang untuk exam.
tebalnya...baca aje la... semoga saya lulus exam itu...
pastu kalau boleh nak settle BTN + induksi tu sebelum kawen...Kawen tak nak tinggal-tinggal suami dah...


#Lama tak date dengan en.Tunang, beliau sibuk balik malam je. Petang ni balik awal, rasa nak buat surprise, ajak dia belanja saya makan, buat dia senyum dan happy-happy...

Wednesday, 16 January 2013

Wordless Wednesday : Berbunga-bunga...

Assalamualaikum...hari ini mood malas amat... 
Tapi rajinkan diri jugak berbunga-bunga kat ofis ni sebab kenangkan usaha semalam dok menggunting-gunting...



Tuesday, 15 January 2013

I'm going to clean my wordrobe, where should i put the cloth?

Assalamualaikum...
Masa terus berlalu, detik penyatuan dua hati itu pun makin mendekat saban hari, seterusnya akan mengubah status diri kepada Puan, menggalas tanggungjawab sebagai seorang isteri pula. 
Kalau dulu cik almari kat kampung itu untuk diri sendiri, tak lama lagi berkongsi dua orang pula...
Maka saya plan untuk mengemas almari semasa cuti CNY ini, dan mengasingkan pakaian-pakaian yang tak sesuai lagi dah untuk saya mahupun pakaian yang beli tapi tak pakai...huhu...cemana nak buat ye?
Kalau buat jualan pre-loved ada ke yang nak beli?
Friends...suggest me the best way to do with the cloth...
Huhu...
xoxo,
cik aimi



Wed Preps : The Bunga Telor Extra Jimat (Roses Crepe Paper)

Assalamualaikum...
Dari entri Penjimatan Extra... Now... here... apa yang saya rombak balik atau buat penjimatan dalam persiapan perkahwinan ini, tajuk entri akan ada keyword 'Extra Jimat'.
Hehehe...
Hari ini nak share penjimatan Bunga Telor.
Rentetan daripada percakapan saya dan en.Tunang semasa menunjukkan kepada beliau hasil tangan saya membuat Bunga Telor Crepe Paper Carnation seperti dibawah.


En.Tunang suka. Pastu biasa saya suka cerita-cerita, how much the cost,  per paper crepe can create how much flower etc...
Mula la soalan dia, tak boleh kecikkan lagi bunga, bagi 1 paper tu boleh buat banyak sikit bunga?
Hamboi ko...request, den ni ha yang dok menggunting, mengelepet crepe paper untuk jadik bunga. Banyak komplin... Nyosal cherita panjang-panjang.
Namun, hasil komen dan pandangan beliau la juga terbentuknya misi EXTRA JIMAT. Weekend itu jugalah saya menghabiskan masa online melalui HP, mencari tutorial-tutorial bunga-bunga yang lain boleh dihasilkan menggunakan crepe paper, dan jimat lagi. Maka terhasillah bunga telor baru, Bunga Telor Roses Crepe Paper. -Nah! Nama panjang berjeda...
Tunjuk gambar jua...
I know ada senget, tak best... I still learning dear...lama-lama berlatih comey la tu..hahaha...


Nak tahu apakah penjimatan dia?
Pertamanya, saya tetap memilih material CREPE PAPER sebab murah. Beli 1 Bundle (50 keping) RM20.00, bermaksud RM0.40 sekeping. (JIMAT harga)
Keduanya, satu keping CREPE PAPER ini, boleh menghasilkan sehingga 8-10 kuntum bunga ros. Sedangkan kalau nak menghasilkan carnation, saya cuma boleh hasilkan 3-4 kuntum sahaja dengan 1 keping CREPE PAPER ye.( JIMAT Crepe Paper)
Ketiganya, ia lebih mudah untuk dihasilkan. tak perlu nak gunting, susun,lipat,gunting,dan mengembangkan dia macam bunga carnation tu-tet.tak tau cemana nak terangkannya. Gunting,lipat dan tarik.siap!  (JIMAT Masa)
Jimat wang lagi bila, dawai halus tu tak diperlukan lagi, dan tak perlu pasang reben dah, cukup letakkan crepe paper warna lain sebagai takung (seperti dalam gambar yang crepe paper warna dark choc tu - tak tahu nak cakap cemana en.paham-paham jela k. ampun.) , which anggap as daun. Saya guna kertas crepe tebal sikit untuk itu, sebab nak buat roses yang lain, tapi putar-putar tak jadi, jumpa tutorial yang ini, lagi mudah dan boleh guna yang nipis je. Kertas crepe tebal tu mahal sikit, RM 5.50 dekat Sin Yin, RM5.00 sahaja di kedai Yen Riben, tak silap ada promosi, beli 1 free 1 lagi. Jimat en? Siap ada yang polka dot lagi kertasnya. Tapi masa pergi beli hari tu, dah shopping kat Sin Yin baru nak masuk kat Yen Riben tu kan... Rugi je... Conclusion, kalau nak shopping tu, aim harga dulu baru shopping... Sebab 2 kedai ni je floor sama je, 20 langkah je pun.




Monday, 14 January 2013

Wed Preps : Penjimatan Extra

Assalamualaikum...
Sorry dearie... Baru tulis tajuk entri dah terpost... Kesilapan saya. Ampun...
Berkenaan tajuk diatas... 
Talking on the phone with my dear fiancee on friday, knock myself about saving into our wedding...
Maka, weekend yang tidak beraktiviti, kesepian, selain dari tidur, saya mula menyenaraikan kebanyakan harga yang saya dapat tentang itu ini wedding kami dan membuat anggaran kasar perbelanjaan itu.
Dalam hati berkata, "Oh! My ..."
Sebelum ni, mudah je on itu, ini... Tak perasan duit keluar / bakal keluar riban-riban. 
Lepas tu bila gayut dengan en.Tunang lagi, feeling bersalah, dan terharu dan berkata padanya...

" Thanks b...for work hard for our wedding, for the money that you spend for the wedding, i'm so touched. I love you b.xoxo"

Seterusnya, saya juga membubarkan / mengubah beberapa perkara dalam perancangan perkahwinan kami. Minda tidak lagi, so beautiful, i want this, i want that for my wedding, here, there. No!
Otak telah dibersihkan, segalanya JIMAT.
Any request by others, you should put this, do that...
One answer I will give, here, soon, its our wedding, here I do the budget, soo... please do not request what outside our budget, and if you think its good, must have...erm please sponsor it... Bhahaha...
(so..so... la jawapan dia, not la very strict, say it with polite)

Sesejak kes nak extra JIMAT terus kira setiap sen yang akan dileburkan. Nak booking kad kahwin, tanya kow-kow dekat vendor kad kahwin, mujur kawan b2b jugak, so every talking tu macam kawan-kawan jugak. Dia pun melayan je saya bertanya itu ini, kejap mintak price sikit, lepas tu yang lain, yang lain lagi sebab nak kira semua. Terima kasih atas kesabaran cik Mira. ^__^
Oh! pasal kad kahwin tu, entri lain okey kita cerita sebab saya belum officially buat tempahan serta ada tips nak share pasal ia. 

 Buat masa sekarang, apa yang nak diubah tentang kahwin itu,
1. Nikah + Resepsi hari sama ( JIMAT makan, duit minyak pihak lelaki, make-up, masa juga)
2. Bridal - will transfer hiasan bilik ke rumah pihak lelaki atau dapatkan mini pelamin at least.
3. Doorgift - no Yasin, vip guest je bagi. Kalau rajin memintal bunga telor itu,memang itu sahaja untuk anda. (maaflah kedekut sikit, sebab kami ni baru nak bina masjid dengan modal tak besar, itu sahaja yang mampu)
4. Kad kahwin - paling save in the world. Insya-Allah.
Lain-lain masih / akan difikirkan... Tet!
-
-
-
-
Nah! Saja gediks nak tunjuk patern baru untuk bunga telor saya...

Yang penting, EXTRA JIMAT u'all...
Next entri cerita apakah jimat dia...


Friday, 11 January 2013

Peplum lagi...

Assalamualaikum...
 Apakah peplum lagi?
Pergi ke stor mahu inden alat tulis, sekali cc mengajak tengok baju. 5x saya kata peplum tu chantek. Terus beliau masukkan baju tu dalam plastik sambil berkata 
"Ambil la, tak ambil rugi nanti ada orang lain datang beli, kempunan kamu."
Saya kata "Nantilah...sekarang tak ada duit, saya shopping bila saya ada duit cc"
cc jawab "tak apa, cukup bulan bayarlah"
Err...masa tu ada juga rasa gembira sebab dapat baju baru... Lepas tu, saya rasa bersalah... Huhuhu...
Adakah, baru je nak saving untuk kawen boleh pulaks saya shopping sewenang-wenangnya. Kalau baju sahaja tak apa, ni sekali dengan skirt pulak tu. OMG! saya tertewas dengan nafsu shopping, perasaan nak melawa lagi...

Hahaha...kembang-kembang je gambor...saja nak jugak tunjuk baju baru. Gediks!

Tak jadi ambil kursus kahwin minggu ini, ditunda ke hujung bulan, minggu depan saya ada kenduri...Waiting...waiting update.

#Sayang... Sorry... Nanti saya shopping baju untuk awak pulak ye En.Tunang, baru adilkan? Dan saya takkan guna duit yang awak beri itu dengan sewenang-wenangnya. Ini saya akan potong belanja makan saya bulan depan tau.

Thursday, 10 January 2013

Wed Preps : OP Nikah + Outdoor Murah

Assalamualaikum...
Hari ini nak cerita pasal OP...
Kalau pernah baca actually OP termasuk dalam pakej bridal yang saya ambil tu. Dalam pakej tu saya dapat 2 roll shoot. Ikutkan saya pada mulanya nak split, 1 roll untuk nikah, dan 1 roll pada hari resepsi itu sebab malas nak terlalu banyak tukar baju ke hapa masa hari resepsi. Nak layan tetamu je, (gambar, tukar-tukar baju semua tu kira buat hari nikahlah). 

Jimat kononnya... Lepas tu jadi sawan, tunang pun tak ada OP, gambar pun kurang, kahwin sekali seumur hidup u (insya-Allah), haruslah nak simpan kenangan banyak, rite? Ikutkan, boleh je tambah dengan bridal tu lagi untuk gambar hari nikah, tambah duit RM300 je. Tapi kalau boleh saya nak banyak-banyak gambar cantik, menarik, dan hasil kerja yang berbeza (banyak OP). Tapi bajet saya ciput je. Macam mana nak dapat tu? Balik-balik tanya OP paling murah RM950, which cover on nikah + resepsi + some outdoor  ada album bagai la.Gigit bibir jugaklah. Nak kena argue dengan en.Tunang lagi.

Bagaikan matahari menerangi siang(acece), apabila terbaca post b2b cik Syafiqa Arteta link blog  Saffiyah osman ex b2b yang berkongsi tips untuk kurangkan bajet kahwin tu.
Katanya : OP ni kalau rasa xcukup baget just hire ja minta lepa snap dan bagi soft copy.nanti ada duit lepas kawen p cuci sendiri.hehehe..

Fikir-fikir, yes, its genius u'all. Kalau nak gatal-gatal nak buat album sticky semua tu pun, lepas kahwin, ada duit lebih boleh je buat sticky album bagai tu dengan syarikat printing yang karangkraf tu, korang boleh edit-edit sendiri lagi kan...

Terus saya pm dekat BIL yang mana dia sangat gila kamera, rajin mengikut otai-otai photog buat photoshoot, masuk pertandingan semua. Haruslah dia expert tentang ni kan?Dia orang yang tepat untuk saya rujuk.

Saya minta dia carikan OP untuk hari nikah saya sekali dengan outdoor pada hari yang sama tapi nak dalam soft copy je. 
Jawapan BIL adalah positif. Saya tersenyum lebar. Seronok. Exact price belum pasti yang penting bawah RM500 la.

#BIL pun macam excited je, dia siap tag gang gambar beliau kat fB, rasanya nak bincang pasal ni la.eii...seronoknya...^__^

tepek gambar tuan punya blog sekeping...

did you think i mustard enough? tet!

Wednesday, 9 January 2013

Wordless Wednesday : Nasi Lemak Ayam Goreng

Assalamualaikum...
Hari ni tak tahu nak cerita apa. 
Nasi lemak ayam goreng - dinner dengan en.Tunang isnin lalu.

#en.Tunang sangat sibuk sekarang...dah kena jaga dua tempat pulak. Kerja hari-hari balik pukul 10 malam kan. Datang jumpa saya pun dah penat, tak ada mood. Saya nak terlalu bercerita tentang perancangan kahwin pun tak sampai hati lihat dia penat. Kursus pra-perkahwinan itu tertangguh lagi ke hujung bulan Januari ini pula. Harap itu pindaan terakhir. CNY nak balik setel borang nikah semua.

Tuesday, 8 January 2013

DIY : Petak-petak

Assalamualaikum... Selamat petang...
Hari bekerja yang agak sibuk daripada biasa, telefon asyik ringing...tapi masih sempat saya menggunting-gunting bahan DIY saya.

Berpetak-petak...


Gunting lagi begini...

Tahukah apa akan terhasil?
Tunggu...
Hehehe...sangat addict dengan DIY dah sekarang. Sabar je ye en.Tunang, melayan cik Tunang yang begini. Semua nak buat.

Saya sudah bersedia untuk selsema dengan bermain kain felt ini. Saya sangat sensitif dengan habuk, debu, mahupun benda yang berbulu kasar begini tapi saya tak peduli, yang penting puas hati menghasilkan sendiri untuk majlis saya tu.

#Semalam dinner dengan en.Tunang, tunjuk handbouquet dan bunga telur hasil tangan saya. Dia suka! Yeah...
Terus buat proposal kat dia pasal pearl handbouquet. Dapat jelingan tajam je la. Pakai yang dah buat tu je katanya. Huh! Hampeh. Tak apa, itu untuk guna masa majlis bertandang bulan lapan nanti, sempat lagi saya nak menghasut awak, sayangku.

Monday, 7 January 2013

DIY : Pearl Hand Bouquet?

Assalamualaikum...
Semalam sudah update pasal fabric hand bouquet... Walaupun tak sekemas mana hasil hand bouquet tersebut namun ia memotivasikan saya untuk terus ber-DIY pelbagai lagi untuk wedding kami. Makan, sejak-sejak dah rajin ber-DIY ni, jadi terlebih rajin dah...Dah mula berangan nak DIY pearl hand bouquet pulaks...
Sungguh gedik-gedik... Dapat dah bayang muka en.Tunang yang kena teman saya membeli-belah lagi. Memprotes lagi kang.
Tutorial yang kelihatan senang untuk membuatnya oleh blogger Sharz , Rai's Craft dan banyak lagi, menyebabkan hatiku lagi melonjak-lonjak nak membuatnya bermula sekarang, cuma tak ada bahan je lagi tau. Kalau tak kat ofis ni juga saya gagah memintal pearl-pearl itu...Hehehe...
credit to google

dari blog puteri gaban

gambar dari blog Sharz
DIY Status Update:
1.Fabric Hand Bouquet - DONE!
2. Rubber stamp - DONE design. Print - not yet
3. Guestbook - DONE design. Print - Not Yet.
4. Photobooth Props - DONE design. Print - Not Yet
5. Bunga Telur -Kertas crepe tak ada
6.  Felt Hand Bouquet - Not Yet
7. Bantal Hantaran - In progress
8. Bantal Nikah - canceled - include bridal package
9. Candy Buffet - Not Yet



Sunday, 6 January 2013

Wed Preps : Bunga Tangan Fabrik Almost done!

Assalamualaikum...
He. Hujung minggu yang bermanfaat. En.Tunang kerja minggu ini, saya dirumah sahaja untuk dua hari ini. Sehari suntuk semalam memotong dan menjahit kelopak-kelopak bunga fabrik untuk buat bunga tangan yang comel....
first poddle
1 kuntum


dua kuntum

sejambak sudah
Err...walau macam senget benget, terlebih besar or kadang terkecil tapi saya tetap berpuas hati dengan hasil tangan saya...
Next step, touch up dengan kain net, riben, dan pasang pemegang dia. Done!
Eii...tak sabar.tak sabar nak guna ni.
#DIY tak la susah sangat, cuma kena rajin... Step paling malas saya dalam menghasilkan ini ialah potong kain. Walau apa pun... Sekarang dah siap. Hoorey...

Saturday, 5 January 2013

Senarai semak kahwin

copy paste senarai semak dari blog orang lain.
just nak confirmkan same tak dengan check list sendiri.


Tarikh
 Nikah : 1 Jun 2013 (sabtu)
Resepsi : 2 Jun 2013 (ahad)
Bertandang :(Belum ditetapkan lagi)
Tempat
  Nikah & Resepsi : Masjid & Rumah sendiri

Masa 
Nikah: lepas solat Zohor.

Warna tema 
Nikah,resepsi & bertandang : Putih+ Cream, Gold+ Dark Brown, Blue turqoise+ Silver

Jurunikah/Pembaca Doa/Saksi 
Jurunikah : Abah urus
Saksi : tak pasti.
Pembaca doa semasa Resepsi : tak pasti

 

Kursus kahwin & dokumen penting
Duit hantaran: belum siap
 Mas kahwin: belum siap
 Kursus kahwin (Perempuan) : belum
 Kursus kahwin (Lelaki)     : belum
 HIV test : belum
 Borang nikah : belum
 Borang Tok Kadi: belum
 Surat Akaun Bujang (Perempuan): belum
Surat Akaun Bujang (Lelaki) : belum
Borang Kebenaran Nikah: belum
Tandangan wali : belum.

Jumlah tetamu 
 Nikah : Keluarga terdekat, rakan-rakan, jiran-jiran, bakal keluarga (max 100) 
Resepsi : Anggaran 800++ tetamu 

Jamuan 
Nikah : Masak sendiri (Abang Arkeh + k. Ieyza setel)
Resepsi : Masak sendiri (Abang Arkeh + k. Ieyza setel)
Bertandang : Keluarga tunang masak sendiri

Kek kahwin 
Resepsi: Cupcakes tempah dengan sepupu
Bertandang : tak perlu

Kad jemputan 
Printing :Belum survey sebab cik Nurul nak design

Senarai tetamu 
Nikah : keluarga terdekat

Resepsi:700 kad abah dan mama, 100+ kad untuk kami berdua

Mekap 
Nikah: mekap sendiri
Resepsi: belum pasti
Bertandang : mekap sendiri
Henna artist
berinai sendiri bersama girlfriends.

Tema pelamin dan hiasan 
 Nikah : Nikah kat masjid
Resepsi: garden in fall
Bertandang : ocean blue (mungkin mini pelamin je)
Persalinan pengantin (saya punya)
Nikah : belum pasti
 Resepsi: belum pasti
 Bertandang : hantar tailor

Veil nikah : pakej bridal
Veil Resepsi : pakej bridal
Veil bertandang : pakej bridal

tudung nikah : shawl belum beli
tudung resepsi : halfmoon done
tudung bertandang : halfmoon done

kasut : pakej bridal

Persalinan pengantin (dia punya)
Nikah : belum beli
 Resepsi: pakej bridal
 Bertandang : belum jahit

songkok dan sampin nikah : belum beli & pinjam abah

aksesori untuk baju resepsi : pakej bridal

kasut : belum beli

Pengapit / dayang 
 Nikah: my bestfriends
 Resepsi: my bestfriends

Family attire 
Nikah : hitam atau ikut suka 
 Resepsi : hijau lumut
family lelaki: pink

Pengapit attire 
biru - haha. belum buat keputusan

Hantaran
  
For Her :his family will do it

For Him : saya buat sendiri

Official photographer (OP) 
 Nikah,resepsi & bertandang : pakej bridal

Official Videographer (OV) 
takde kot 
Doorgift
Nikah:  takde kot. 
Resepsi : brown paper bag + doily paper (belum order)
cupcakes (belum order)
mineral water (belum beli)
gula-gula (belum beli)
yassin  (belum beli)
bertandang : belum pasti

Bunga pahar 

 Resepsi: saya buat sendiri
Bertandang: perlu ke? nanti saya buat

Handbouquet 

Nikah: Fabric Flower  buat sendiri
Resepsi: Fabric Flower  buat sendiri
Bertandang : Fabric Flower  buat sendiri 

Hiburan 
PA system : tak de kot
List lagu sepanjang majlis:
tak de kot
kompang : tak de kot

Hal lain-lain/ DIY stuff 

 Penunjuk arah:
print sendiri

Bunting :  free dari pakej bridal

Guestbook:
buat sendiri. belum print

Welcome signage :
banner dari pakej bridal

 Bunga Manggar : belum beli.

 Corsage :
belum beli

Centerpiece:
belum pasti

thank you tag : cop rubber stamp kat doily paper je

photobooth :belum beli bahan

belon : tak perlu

Bilik Pengantin
Katil : guna yang sedia ada
Decoration : pakej bridal

Tambahan 
spa : tak perlu
kuruskan badan : on da way. hahahaha. 
deposit & sewa rumah : belum cari rumah

Thursday, 3 January 2013

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Assalamualaikum...
As I promise. Review pasal butik pengantin yang sempat saya survey dan beberapa butik pengantin sekitar kelantan yang saya jumpa melalui Facebook.
1. Detik Indah Bridal / Elira Sri Pengantin - Lot 281-A, Sebelah Pejabat Pas Ketereh, Jalan kuala Krai, 16450 Ketereh, Kel . Tel : 017-9659120 / 019-9779559 (Kak Nora) 
Ini butik pertama saya kunjungi dan booking, kenapa booking disini, boleh baca tentang pakej yang saya book disini.

2. Suzanne Bridal - Pt 739 Batu 7, jalan Kuala Krai, 16010 Mulong Kota Bharu, Kel. Tel : 019-9391786 / 012-9491789. 
Butik kedua yang saya kunjungi, pelamin, baju sangat cantik. Terbaik, dan sangat tergoda cuma harga melebihi bajet saya. Pakej mereka tawarkan tanpa photog juga. Pengantin bajet macam saya tak mampu nak hire mereka, tapi mereka sangat ramah. Masa saya kunjungi itu pun mereka ada ramai pelanggan yang sedang memilih pelamin dan baju. Jadi, saya rasa mereka agak glam juga la dekat Kelantan.

3. Andam Sri Kota - Pt 267 Kota Kubang Labu, 16250 Wakaf Bharu, Kel. Tel : 019-9391714 / 019-9245048 / 09-7181819
Butik ketiga dan terakhir saya kunjungi. Disini pakej yang ditawarkan pun menarik. Harga masih dalam bajet. Pakej yang ditawarkan adalah lebih kurang pakej yang saya ambil dari Detik Indah Bridal, cuma beza disini photog dikira harga lain, istimewa mereka sediakan baju gaun kanak-kanak 2 pasang untuk jadi dayang cilik. Comelkan? Huhu. Serius terpikat dengan pelamin mereka. Almost nak hire mereka, tapi fikir mereka agak jauh dari rumah, risau untuk 2nd make-up saya akan jadi kelam kabut nak kena ke tempat mereka semua. Mereka yang sekitar sini, boleh cuba hire mereka.

Itu sahaja bridal yang saya lawati, sungguh malas nak melawat terlalu banyak bridal sebab kebanyakan benda sama, beza harga mahupun pakej lagipun saya sudah berpuas hati dengan pakej yang saya dapat. Namun, disini saya sertakan beberapa bridal lain yang ada disekitar kelantan yang lain.
1. N Bride Couture - Jalan Telipot bersebelahan Grace Garden. Tel : 09-7437729(n touch trade) 09-7198729(n bride centre) 013-9226110 (puan laila OWNER) 017-9532996(cik uny make up artist/wedding planner)
Ini butik mak Leuniey Natasha, isteri Apek itu. Kakak saya pernah ambil gambar studio disini beberapa tahun lalu, beliau sangat menyarankan saya untuk ambil butik ini awalnya sebab menurut kakak, kat sini lebih banyak pilihan baju, make-up cantik. Tip top puas hati la. Masa balik hari tu tengah Leuniey kahwin, haruslah kedai pun tutup, lalu je kat depan kedai mereka. Huhu.

2. Jai Harharah Bridal - Lot 2044 Taman Sari, Jalan Bayam, Paya Rambai Kota Bharu. Tel : MILA- 0129466700,0148157088 atau owner KAK Jai : 0129496700
Kak Jai ini pun ramai yang rekomen sebenarnya sebab make-up beliau sangat natural dan cantik, dah lama saya aim beliau ni. Hari bersejarah semua nak cantikkan, tapi mungkin bukan rezeki saya nak hire beliau.

3. Lascaponsa Bridal - No.74-A, Kg Bonggol Che Dol, Pasir Mas,Jln Rantau Panjang Lama...4km dr bandar p.mas Tel : 0199074427
Kisahnya butik ni add saya kt FB sebab status saya yang nak mencari bridal kat kelantan. Lepas tu sempat la berchat jugak dengan owner dia. Ramah-tamah dan comel tuannya. Pastinya ada pakej-pakej dengan pelamin dengan rekaan segarkan? Hu. Nak tahu, pergilah terjah butik tersebut.

4. Sue Sweettouchgallery
I adore her make-up too. Suka.Suka. Fames jugak ni kat Kelantan. (Dah abes modal nak promote. Sori)

Sebenarnya banyak lagi butik pengantin di Kelantan, tak habis nak review la. Sekadar sini sahajalah dulu dari saya. xoxo.

# Like / add bridal ni kat fB korang, ada masa view profile diorang korang boleh jumpa banyak lagi bridal through fB bridal yang korang add tu sebab most of owner bridal ni berkawan. good luck!