Posts

Showing posts from January, 2013

W-Preparation : Baju Family...

Image
Assalamualaikum... Hehehe... lama meninggalkan update kahwin-kahwin ken? Warna tema untuk majlis resepsi gold + dark brown, chit-chat dengan sister for family cari baju warna hijau lumut gitu. Baru sesuai. Really better kaum family warna berbeza dengan pengantin nanti over shadow, tak suka ye...   Minggu lalu, disebabkan glue gun itu meletops! Gegas-gegas keluar pergi jalan TAR nak beli glue gun kat Sin Yin, Semua House tu konon Isnin still cuti boleh sambung berbunga telor tapi harapan jer sebab macam trauma lak takut meletop lagi.Ngeh3. Sempat cuci-cuci mata jugak kat sekitar jalan TAR tu tengok kain lawo-lawo... Sekarang tengah in, kain pasang sulam dan kain songket jugak... Adoi...u know, hijau lumut camtu adalah menawan, nampak soft je... Dum. Its truly beautiful... Songket pun chanteks, nampak ayu jer... FYI, kami adik-beradik kesemuanya perempuan. Empat orang BIL itulah abangku. Huhu... Geram.geram.geram je tengok songket itu untuk semua kakakku. He. Baru majlis perkahwinan t…

Wordless Wednesday : My Pink Jelly Shoes!

Image
Assalamualaikum...
Have you ever try Jelly Shoes? This is mine... So cute and comfortable...
I love it.... Wearing this Jelly like never take it off from my feet...hahaha...
Bila jumpa si Jelly ni, saya hanya mampu kata 'Rasa macam nak beli tiga'
 -
-

-
Pastu nak tunjuk lagi me n peplum! Hehehe...


W-Preparation : Ntah apa-apa

Assalamualaikum... Asyik merewang cerita pasal benda lain je. Cemana wedding preparation oii? Down jap. En.Tunang asyik kerja-kerja-kerja. Tak dapat cuti. Cuti kena beku. Kami pun tak terambil lagi kursus kahwin atas sebab-sebab diatas.  CNY pun, sekejap dia cakap nak balik, kejap, tak jadilah sebab anak buah nak berenti kerja, semalam cakap lagi, balik. Confuse saya. Huh! En.Tunang, saya tak kisah awak balik ke tidak, yang penting dokumen yang saya minta untuk isi borang nikah setel! Progress bunga telur pulaks, elok saya cantum 55 kuntum bunga rose crepe tu, PUP! glue gun meletup... Dengan extension plug pun tak boleh guna. Apa-pun tak boleh. Maka tersadailah ia, disitu sahaja. 27/1/2013, sempat jugak keluar lagi, menjelajah Jalan TAR, masuk mydin cari hand towel untuk orang menolong didapur pada hari kejadian. Pulun 3dozen. 1 dozen = RM9.60 berbanding tuala good morning yang 6pcs RM24.00. Pheewww..Jimat okey! Update dengan kakak pasal Yassin + paper bag yang lebih masa kenduri BIL…

CNY : Nak Balik Kampung...

Image
Assalamualaikum...
cik diari...
Salam Maulidur Rasul... Cuti-cuti macam ni buat rasa sangat tak sabar nak balik kampung CNY ni... Macam-macam benda ada dalam kepala, nak settle kat sana.
1. Jumpa bridal bersama en.Tunang, tengok baju, etc. 2. Nak siapkan DIY bantal hantaran, 4 sudah siap, lagi 3 perlu. 3. Kemas wordrobe. 4. Settle isi borang nikah. 5. Jumpa tailor, jahit baju.

**Remind my dear about :
1. fotostat ic +gambar untuk borang kawen
2. pegi jahit baju melayu dia
3. tanya pasal cincin nikah t, whether nak suruh his dad beli or order ngn anggunklasik itu.

Haila...Nak kawen, kepala ligat memikirkan semua benda yang nak diselesaikan... Kini bermula untuk stress sudah..hoho... Paras DIY mula menurun... Kenapakah?

Bila nak balik kampung ni, hari-hari dok tatap tiket bas tapi saya tak sampai2 pun lagi kat kampung...Huhuhu...

rindu membebel dengan abah pasal bas2 yang ado... abah kate, ala try la naik sume bas, rasa semua baru tau dia punya service etc ok tak...
#terpengaruh denga…

Wordless Wednesday : Our Engagement Day Pictures

Image
Assalamualaikum... Layan pic masa bertunang... Walaupun tak bermini pelamin, dan simple sahaja majlisnya. Saya bersyukur, kami telah bertunang.  Just get the pictures from my dear BIL. tQ u... ^__^



# TQ for reading. Doakan yang terbaik untuk kami ye...

Debaran nak menikah

Image
Assalamualaikum... Huhu...Weekend hari itu, sempat meneman en.Tunang jumpa kawan beliau dari zaman kami belajar dulu, ex-housemate, beza course. Kami info pasal pertunangan kami dan tarikh perkahwinan kami. Serius dia terkejut. Ntah berapa kali dia dok tanya en.Tunang, 'Yeke dah nak nikah?' Saya gelak-gelak jelah setiap kali soalan itu terlontar dari bibir dia.  Hu. Dia nampak lelaki biasa, gila-gila berlawak tak tentu hala tapi dia baik. Macam-macam pesanan la, cerita yang dia share dengan kami pasal perkahwinan yang kekadang kami terlepas pandang... Tetiba kami rasa macam kami tengah kena ceramah kat abang-abang pulaks. Tapi kiteorang positif je, open mind je sebab kami semua dah kenal lama, sama-sama mengingatkan kalau ada yang terlupa. Dell tanya macam-macam, pasal barang hantaran, wang hantaran semua. Bla...bla...bla... Wang hantaran, kalau di Kelantan, mas kahwin = wang hantaran, yang mana akan menjadi hak milik pengantin perempuan.Dari dulu, saya memang jawab, saya tak…

Wed Preps : Corsage Idea

Image
Assalamualaikum... Weekend bersama en.Tunang, berbicara tentang majlis kami... Melihatkan hasil DIY saya yang sudah siap, terus en.Tunang request untuk saya buat button badge atau seumpamanya untuk kaum family kami selitkan pada baju mereka... Siap cerita pasal wedding kawan beliau, mereka buat guna duit etc...  Tudia, hari tu, saya shopping barang DIY ada yang protes. Sekarang request kemain kan? Jadi godek-godek kat google, saya jumpa idea seperti dibawah :







comelkan? mudah nak dibuat jugak... tengah memilih-milih yang mana satu sesuai nak buat... Excited bila tunang pun excited fikir pasal kahwin-kahwin ni. Hehehe...
Bila dah siap DIY baru review kat sini ye...
^__^

Dinner @ Lok-lok King

Image
Assalamualaikum... Monday blues... Weekend yang  ceria bersama en.Tunang. Jumaat tu tak jadi buat surprise pun kat en.Tunang, sebab kelam-kabut, keluar pejabat lambat. Tambahan en.Tunang beritahu, bos beliau bagi cuti 2hari. Jumaat itu, seperti kebiasaan dating kami, pergi makan... en.Tunang datang, saya dah bagitahu awal-awal, tak nak makan kat tempat biasa dah. Bosan, asyik nasi lemak, or laksa. Jadi, kami pergi makan steamboat Lok-Lok King kat parking lot Ampang Point...Tau tempat ni sebab pernah di review dalam JJCM tu...
Special kat sini sebab steamboat tu boleh digoreng atau rebus macam biasa. Sos dia ada 3-4 jenis kot...Sos black paper, sos cili pedas, kuah kacang..Ada juga menu lain seperti chicken chop, lamb chop, beef steak.  Kami ambil isi ketam, wantan, dua cucuk tauhu (ada isi ketam kat tengah) dan sotong putih (besar sangat), sotong dan tauhu tu kami goreng, lain-lain rebus sahaja. Order jugak lamb chop satu..
Awal tu, cuak jugak, mesti mahal sebab ambil sotong, dan so…

Prep Pengesahan Jawatan

Image
Assalamualaikum... Hai diari comels...
Poyo je tajuk entri prep pengesahan jawatan... I know... I know... tapi nak jugak tajuk tu...

Semalam saya tak post apa-apa sebab sibuk... pagi-pagi dalam gelap redah pasar tani beli kuih, gegas pegi ofis sebab ada taklimat kat Putrajaya. Skema sungguh penceramahnya, bercerita pasal dokumen...Slide ayat panjang lebar - rasa macam masuk kelas BM balik.  Kesimpulannya, saya mengantuks! 
Ceritanya, memanglah saya dah daftar exam JPA itu, tapi saya memang 0 pasal nak mengesah jawatan, apa lagi yang kena pergi untuk sah jawatan bagai ni. First time masuk gov la. Pastu kena campak kat pusat yang saya seorang sahaja PT. Malu-malu pulak, jarang nak lepak kat pentadbiran tu... Jadi memang sesatlah bab-bab ni. HRMIS pun saya masih level paling low. Tak reti nak explore. Huhuhu..

Huhu...Pegi taklimat tu kawan dengan k.su... satu jabatan, berlainan pusat...Jarang la bertemu-mesra...Tapi dia sangat baik... Borak-boraks dengan beliau tentang exam penjawat …

Wordless Wednesday : Berbunga-bunga...

Image
Assalamualaikum...hari ini mood malas amat...  Tapi rajinkan diri jugak berbunga-bunga kat ofis ni sebab kenangkan usaha semalam dok menggunting-gunting...


I'm going to clean my wordrobe, where should i put the cloth?

Assalamualaikum... Masa terus berlalu, detik penyatuan dua hati itu pun makin mendekat saban hari, seterusnya akan mengubah status diri kepada Puan, menggalas tanggungjawab sebagai seorang isteri pula.  Kalau dulu cik almari kat kampung itu untuk diri sendiri, tak lama lagi berkongsi dua orang pula... Maka saya plan untuk mengemas almari semasa cuti CNY ini, dan mengasingkan pakaian-pakaian yang tak sesuai lagi dah untuk saya mahupun pakaian yang beli tapi tak pakai...huhu...cemana nak buat ye? Kalau buat jualan pre-loved ada ke yang nak beli? Friends...suggest me the best way to do with the cloth... Huhu... xoxo, cik aimi


Wed Preps : The Bunga Telor Extra Jimat (Roses Crepe Paper)

Image
Assalamualaikum...
Dari entri Penjimatan Extra... Now... here... apa yang saya rombak balik atau buat penjimatan dalam persiapan perkahwinan ini, tajuk entri akan ada keyword 'Extra Jimat'.
Hehehe...
Hari ini nak share penjimatan Bunga Telor. Rentetan daripada percakapan saya dan en.Tunang semasa menunjukkan kepada beliau hasil tangan saya membuat Bunga Telor Crepe Paper Carnation seperti dibawah.


En.Tunang suka. Pastu biasa saya suka cerita-cerita, how much the cost,  per paper crepe can create how much flower etc...
Mula la soalan dia, tak boleh kecikkan lagi bunga, bagi 1 paper tu boleh buat banyak sikit bunga?
Hamboi ko...request, den ni ha yang dok menggunting, mengelepet crepe paper untuk jadik bunga. Banyak komplin... Nyosal cherita panjang-panjang.
Namun, hasil komen dan pandangan beliau la juga terbentuknya misi EXTRA JIMAT. Weekend itu jugalah saya menghabiskan masa online melalui HP, mencari tutorial-tutorial bunga-bunga yang lain boleh dihasilkan menggunakan cr…

Wed Preps : Penjimatan Extra

Image
Assalamualaikum... Sorry dearie... Baru tulis tajuk entri dah terpost... Kesilapan saya. Ampun... Berkenaan tajuk diatas...  Talking on the phone with my dear fiancee on friday, knock myself about saving into our wedding... Maka, weekend yang tidak beraktiviti, kesepian, selain dari tidur, saya mula menyenaraikan kebanyakan harga yang saya dapat tentang itu ini wedding kami dan membuat anggaran kasar perbelanjaan itu. Dalam hati berkata, "Oh! My ..." Sebelum ni, mudah je on itu, ini... Tak perasan duit keluar / bakal keluar riban-riban.  Lepas tu bila gayut dengan en.Tunang lagi, feeling bersalah, dan terharu dan berkata padanya...
" Thanks b...for work hard for our wedding, for the money that you spend for the wedding, i'm so touched. I love you b.xoxo"
Seterusnya, saya juga membubarkan / mengubah beberapa perkara dalam perancangan perkahwinan kami. Minda tidak lagi, so beautiful, i want this, i want that for my wedding, here, there. No! Otak telah dibersihka…

Peplum lagi...

Image
Assalamualaikum...
 Apakah peplum lagi?
Pergi ke stor mahu inden alat tulis, sekali cc mengajak tengok baju. 5x saya kata peplum tu chantek. Terus beliau masukkan baju tu dalam plastik sambil berkata  "Ambil la, tak ambil rugi nanti ada orang lain datang beli, kempunan kamu." Saya kata "Nantilah...sekarang tak ada duit, saya shopping bila saya ada duit cc" cc jawab "tak apa, cukup bulan bayarlah" Err...masa tu ada juga rasa gembira sebab dapat baju baru... Lepas tu, saya rasa bersalah... Huhuhu... Adakah, baru je nak saving untuk kawen boleh pulaks saya shopping sewenang-wenangnya. Kalau baju sahaja tak apa, ni sekali dengan skirt pulak tu. OMG! saya tertewas dengan nafsu shopping, perasaan nak melawa lagi...

Hahaha...kembang-kembang je gambor...saja nak jugak tunjuk baju baru. Gediks!

Tak jadi ambil kursus kahwin minggu ini, ditunda ke hujung bulan, minggu depan saya ada kenduri...Waiting...waiting update.

#Sayang... Sorry... Nanti saya shopping baju u…

Wed Preps : OP Nikah + Outdoor Murah

Image
Assalamualaikum... Hari ini nak cerita pasal OP... Kalau pernah baca actually OP termasuk dalam pakej bridal yang saya ambil tu. Dalam pakej tu saya dapat 2 roll shoot. Ikutkan saya pada mulanya nak split, 1 roll untuk nikah, dan 1 roll pada hari resepsi itu sebab malas nak terlalu banyak tukar baju ke hapa masa hari resepsi. Nak layan tetamu je, (gambar, tukar-tukar baju semua tu kira buat hari nikahlah). 
Jimat kononnya... Lepas tu jadi sawan, tunang pun tak ada OP, gambar pun kurang, kahwin sekali seumur hidup u (insya-Allah), haruslah nak simpan kenangan banyak, rite? Ikutkan, boleh je tambah dengan bridal tu lagi untuk gambar hari nikah, tambah duit RM300 je. Tapi kalau boleh saya nak banyak-banyak gambar cantik, menarik, dan hasil kerja yang berbeza (banyak OP). Tapi bajet saya ciput je. Macam mana nak dapat tu? Balik-balik tanya OP paling murah RM950, which cover on nikah + resepsi + some outdoor  ada album bagai la.Gigit bibir jugaklah. Nak kena argue dengan en.Tunang lagi.

Wordless Wednesday : Nasi Lemak Ayam Goreng

Image
Assalamualaikum... Hari ni tak tahu nak cerita apa.  Nasi lemak ayam goreng - dinner dengan en.Tunang isnin lalu.
#en.Tunang sangat sibuk sekarang...dah kena jaga dua tempat pulak. Kerja hari-hari balik pukul 10 malam kan. Datang jumpa saya pun dah penat, tak ada mood. Saya nak terlalu bercerita tentang perancangan kahwin pun tak sampai hati lihat dia penat. Kursus pra-perkahwinan itu tertangguh lagi ke hujung bulan Januari ini pula. Harap itu pindaan terakhir. CNY nak balik setel borang nikah semua.

DIY : Petak-petak

Image
Assalamualaikum... Selamat petang... Hari bekerja yang agak sibuk daripada biasa, telefon asyik ringing...tapi masih sempat saya menggunting-gunting bahan DIY saya.
Berpetak-petak...

Gunting lagi begini...
Tahukah apa akan terhasil? Tunggu... Hehehe...sangat addict dengan DIY dah sekarang. Sabar je ye en.Tunang, melayan cik Tunang yang begini. Semua nak buat.
Saya sudah bersedia untuk selsema dengan bermain kain felt ini. Saya sangat sensitif dengan habuk, debu, mahupun benda yang berbulu kasar begini tapi saya tak peduli, yang penting puas hati menghasilkan sendiri untuk majlis saya tu.
#Semalam dinner dengan en.Tunang, tunjuk handbouquet dan bunga telur hasil tangan saya. Dia suka! Yeah... Terus buat proposal kat dia pasal pearl handbouquet. Dapat jelingan tajam je la. Pakai yang dah buat tu je katanya. Huh! Hampeh. Tak apa, itu untuk guna masa majlis bertandang bulan lapan nanti, sempat lagi saya nak menghasut awak, sayangku.

DIY : Pearl Hand Bouquet?

Image
Assalamualaikum... Semalam sudah update pasal fabric hand bouquet... Walaupun tak sekemas mana hasil hand bouquet tersebut namun ia memotivasikan saya untuk terus ber-DIY pelbagai lagi untuk wedding kami. Makan, sejak-sejak dah rajin ber-DIY ni, jadi terlebih rajin dah...Dah mula berangan nak DIY pearl hand bouquet pulaks... Sungguh gedik-gedik... Dapat dah bayang muka en.Tunang yang kena teman saya membeli-belah lagi. Memprotes lagi kang. Tutorial yang kelihatan senang untuk membuatnya oleh blogger Sharz , Rai's Craft dan banyak lagi, menyebabkan hatiku lagi melonjak-lonjak nak membuatnya bermula sekarang, cuma tak ada bahan je lagi tau. Kalau tak kat ofis ni juga saya gagah memintal pearl-pearl itu...Hehehe...

DIY Status Update: 1.Fabric Hand Bouquet - DONE! 2. Rubber stamp - DONE design. Print - not yet 3. Guestbook - DONE design. Print - Not Yet. 4. Photobooth Props - DONE design. Print - Not Yet 5. Bunga Telur -Kertas crepe tak ada 6.  Felt Hand Bouquet - Not Yet 7. Bantal H…

Wed Preps : Bunga Tangan Fabrik Almost done!

Image
Assalamualaikum... He. Hujung minggu yang bermanfaat. En.Tunang kerja minggu ini, saya dirumah sahaja untuk dua hari ini. Sehari suntuk semalam memotong dan menjahit kelopak-kelopak bunga fabrik untuk buat bunga tangan yang comel....


Err...walau macam senget benget, terlebih besar or kadang terkecil tapi saya tetap berpuas hati dengan hasil tangan saya... Next step, touch up dengan kain net, riben, dan pasang pemegang dia. Done! Eii...tak sabar.tak sabar nak guna ni. #DIY tak la susah sangat, cuma kena rajin... Step paling malas saya dalam menghasilkan ini ialah potong kain. Walau apa pun... Sekarang dah siap. Hoorey...

Senarai semak kahwin

copy paste senarai semak dari blog orang lain. just nak confirmkan same tak dengan check list sendiri.

Tarikh
 Nikah : 1 Jun 2013 (sabtu)
Resepsi : 2 Jun 2013 (ahad)
Bertandang :(Belum ditetapkan lagi) Tempat
  Nikah & Resepsi : Masjid & Rumah sendiri

Masa 
Nikah: lepas solat Zohor.

Warna tema
Nikah,resepsi & bertandang : Putih+ Cream, Gold+ Dark Brown, Blue turqoise+ Silver

Jurunikah/Pembaca Doa/Saksi
Jurunikah :Abah urus
Saksi : tak pasti.
Pembaca doa semasa Resepsi : tak pasti


Kursus kahwin & dokumen penting
Duit hantaran: belum siap
 Mas kahwin:belum siap
 Kursus kahwin (Perempuan) : belum
 Kursus kahwin (Lelaki)     : belum
 HIV test : belum
 Borang nikah :belum
 Borang Tok Kadi:belum
 Surat Akaun Bujang (Perempuan): belum
Surat Akaun Bujang (Lelaki) : belum
Borang Kebenaran Nikah: belum
Tandangan wali : belum.
Jumlah tetamu
 Nikah : Keluarga terdekat, rakan-rakan, jiran-jiran, bakal keluarga (max 100)
Resepsi : Anggaran 800++ tetamu 

Jamuan
Nikah : Masak sendiri (Abang Arkeh + k. Ieyza setel)
Re…

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Assalamualaikum... As I promise. Review pasal butik pengantin yang sempat saya survey dan beberapa butik pengantin sekitar kelantan yang saya jumpa melalui Facebook. 1. Detik Indah Bridal / Elira Sri Pengantin- Lot 281-A, Sebelah Pejabat Pas Ketereh, Jalan kuala Krai, 16450 Ketereh, Kel . Tel : 017-9659120 / 019-9779559 (Kak Nora)  Ini butik pertama saya kunjungi dan booking, kenapa booking disini, boleh baca tentang pakej yang saya book disini.
2. Suzanne Bridal - Pt 739 Batu 7, jalan Kuala Krai, 16010 Mulong Kota Bharu, Kel. Tel : 019-9391786 / 012-9491789.  Butik kedua yang saya kunjungi, pelamin, baju sangat cantik. Terbaik, dan sangat tergoda cuma harga melebihi bajet saya. Pakej mereka tawarkan tanpa photog juga. Pengantin bajet macam saya tak mampu nak hire mereka, tapi mereka sangat ramah. Masa saya kunjungi itu pun mereka ada ramai pelanggan yang sedang memilih pelamin dan baju. Jadi, saya rasa mereka agak glam juga la dekat Kelantan.
3. Andam Sri Kota - Pt 267 Kota Kubang Labu…