Skip to main content

Wed Preps : OP Nikah + Outdoor Murah

Assalamualaikum...
Hari ini nak cerita pasal OP...
Kalau pernah baca actually OP termasuk dalam pakej bridal yang saya ambil tu. Dalam pakej tu saya dapat 2 roll shoot. Ikutkan saya pada mulanya nak split, 1 roll untuk nikah, dan 1 roll pada hari resepsi itu sebab malas nak terlalu banyak tukar baju ke hapa masa hari resepsi. Nak layan tetamu je, (gambar, tukar-tukar baju semua tu kira buat hari nikahlah). 

Jimat kononnya... Lepas tu jadi sawan, tunang pun tak ada OP, gambar pun kurang, kahwin sekali seumur hidup u (insya-Allah), haruslah nak simpan kenangan banyak, rite? Ikutkan, boleh je tambah dengan bridal tu lagi untuk gambar hari nikah, tambah duit RM300 je. Tapi kalau boleh saya nak banyak-banyak gambar cantik, menarik, dan hasil kerja yang berbeza (banyak OP). Tapi bajet saya ciput je. Macam mana nak dapat tu? Balik-balik tanya OP paling murah RM950, which cover on nikah + resepsi + some outdoor  ada album bagai la.Gigit bibir jugaklah. Nak kena argue dengan en.Tunang lagi.

Bagaikan matahari menerangi siang(acece), apabila terbaca post b2b cik Syafiqa Arteta link blog  Saffiyah osman ex b2b yang berkongsi tips untuk kurangkan bajet kahwin tu.
Katanya : OP ni kalau rasa xcukup baget just hire ja minta lepa snap dan bagi soft copy.nanti ada duit lepas kawen p cuci sendiri.hehehe..

Fikir-fikir, yes, its genius u'all. Kalau nak gatal-gatal nak buat album sticky semua tu pun, lepas kahwin, ada duit lebih boleh je buat sticky album bagai tu dengan syarikat printing yang karangkraf tu, korang boleh edit-edit sendiri lagi kan...

Terus saya pm dekat BIL yang mana dia sangat gila kamera, rajin mengikut otai-otai photog buat photoshoot, masuk pertandingan semua. Haruslah dia expert tentang ni kan?Dia orang yang tepat untuk saya rujuk.

Saya minta dia carikan OP untuk hari nikah saya sekali dengan outdoor pada hari yang sama tapi nak dalam soft copy je. 
Jawapan BIL adalah positif. Saya tersenyum lebar. Seronok. Exact price belum pasti yang penting bawah RM500 la.

#BIL pun macam excited je, dia siap tag gang gambar beliau kat fB, rasanya nak bincang pasal ni la.eii...seronoknya...^__^

tepek gambar tuan punya blog sekeping...

did you think i mustard enough? tet!

Comments

  1. yeah...teha pon buat gituuteha mntak tlg abg kawan teha amik kan gmbr..edit n print teha buat sendiri..die caj dlm 400 jep tuk nikah n solemnization..hee..rezekii..hee..bajett uollssss;p...mase tunang teha beli kat groupon, dorg just amik gmbr jek..heeee

    ReplyDelete
  2. mustard yellow ngam ngan u la dear!! love it

    ReplyDelete
  3. fateha - sangat save kan teha...huhu...kenapa masa tunang saya tak fikir macam tu...terlalu nak simple...lepas tu menyesal...nk tunang lagi sekali boleh? hahaha

    eddany - ^__^ tQ dear...baju baru, nk pakai g kenduri kawan, tp xtahan dgn kecomelan peplum ni, rasmi dulu buat g keje.he.

    ReplyDelete
  4. cantik lah u pakai mustard colours dear..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-