Followers

Thursday, 27 June 2013

Married Life : Rutin harian dah berubah.

Assalamualaikum...
Alhamdulillah.
Pejam celik dah nak menghampiri sebulan pun saya bergelar isteri.
Sudah seminggu kembali berada disisi suami tercinta.
Bermulalah rutin baru sebagai isteri.
Kalau dulu bangun pagi jam 5.30, mandi, iron baju, solat boleh sambung tidur balik sampai pukul 7.00 am, baru sibuk siap-siap pergi kerja. Breakfast pun kat office jer.
Sekarang ni, dah berbeza. Bangun masih pada 5.30 am, mandi, iron, solat dan siapkan sarapan untuk suami sambil bersiap-siap nak ke pejabat.
Sarapan, nescafe cicah biskut jer pun.
Al-maklum, rumah tak ada dapur lagi, tak adalah nak memasak beria tambahan kerja, masa tu macam mengejar-ngejar je. Belum dapat atur dengan baik lagi. Sarapan pun sekarang dalam kereta je. Hari pertama tu sempat minum kat rumah, hari kedua siap-siap bancuh air dalam tumbler sebab terbabas tidur sikit dan risau jalan jem. So, now dah biasakan diri sarapan dalam kereta jer.
 
Hari-hari seawal 6.45 am, sudah bergerak ke pejabat.
Ampang to PJ. Jammed.
For now, sweet-sweet lagi, suami hantar pergi kerja sebab kenderaan masih satu.
 Balik kerja, terpaksa melompat naik bas dan LRT sebab suami habis kerja lambat.
Abah dah banyak kali warning saya even berpesan lagi pada suami suruh ajar saya drive sendiri.
Tapi isteri manja dan malas nak drive nak buat cemana ken? Huhu.Tak suka jammed.
Naik LRT tak ada jammed.
Tunggu motor mai, soon, later, mungkin terbuka hati nak drive sendiri pulak.
Will see...

Balik kerja, pukul 6.30 / 7.00 pm baru suami ambil dari LRT. Terus lepak kat kedai makan sambil menonton drama 'Teduhan Kasih' sebab kat rumah tak ada tv.
Isteri finatik tengok, suami pun layan jugaklah.
Insya-Allah, baru perlahan-lahan nak menapak.

Kalau dulu malam, 9pm camtu dah tidur tak sedar diri dah.
Bila kahwin, kadang suami keje full, balik dalam 10.30pm.
Stay untuk layan suami supper.
Walaupun sekadar milo + biskut / roti.

Part paling mencabar pagi-pagi tu adalah nak kejut suami bangun.
Tapi once dia dah buka mata tak ada masalah dah.
Adatlah, kita masih tengah membiasakan diri hidup bersama-sama.
Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.
Kadang terasa penat, tapi bahagia.




Tuesday, 25 June 2013

Preparation untuk Majlis Bertandang la pulaks.

Assalamualaikum...
Huhu. Hari ini jerebu dah agak kurang rasa sikit berbanding semalam.
Semalam, asal melangkah kuar dari pintu pejabat jer, mata pedih + sesak nafas jer.
Hari tak rasa sangat camtu. Alhamdullillah. Makin pulih dah barangkali keadaan.

Hari ini sibuk sikit kat pejabat.
Tengah hari abah telefon, rindu nak dengar suara anaknya.
Sunyi agaknya, kat rumah tak ada orang nak berbual. Saya pun balik KL secara mengejut, plan riang ria bersama abah pun jadi tergendala.
Adik pun rindu abah. Huk. Maafkan adik tak dapat teman abah lebih lama kat kampung.

Selain dari borak-borak rindu itu, abah cakap kad belah lelaki - majlis bertandang tu dah sampai. Besok nak hantar ke rumah mertua saya. Hehehe. 
Nikah dan resepsi dah selesai. Kini tiba musim saya bertungkus lumus untuk majlis bertandang pulak.
Ye, saya yang mengurus jugak. 
Bukan nak conquer semua benda. Kasihan emak saya tu, mereka pun kekurangan kaki tangan. Apa salah saya tolong. Suami yang banyak menyokong untuk saya uruskan majlis ni nanti.
Malah siap request untuk DIY mini pelamin juga.
Moga-moga dapat direalisasikanlah.
Huhu.

Masa bercuti hari tu, sempat jugak menyiapkan doorgift untuk tetamu.
Alhamdulillah, masa majlis hari tu saya memang beli lebih isian doorgift. Tambahan pulak, kuantiti doorgift yang disediakan semasa majlis tu berkurang. 
Disebabkan kesihatan abah yang tak mengizinkan pada masa tersebut, kad tak sempat edar semua.
 Jadi jumlah jemputan itu tidaklah seperti mana yang dijangkakan.
Tapi masih meriah dan berjalan lancar. 

Untuk majlis kali ni doorgift lebih simple je.
Isi gula-gula dan biskut oleo 2pcs dalam bekas dadih tu jer. Tetamu untuk majlis itu pun tak ramai. Lebih seperti majlis hari raya je sebab buat musim raya kan.
Sebenarnya, mudah dan taklah memakan ruang untuk menyimpan. Hehehe. 

Beginilah rupanya semasa progress packing.
 Gigih dok membentuk riben kecik-kecik untuk lekatkan kat penutup bekas dadih tu. Huhu.
Tengah plan nak buat sticker terima kasih plak nak lekat kat bekas tu. 
Lepas tu nak buat special doorgift untuk family jugak.
Thinking of CD zikir.
DIY lagi.

Untuk baju bertandang dah siap cuma perlu beading. Baju dan veil, in progress, semua itu serah kat Veil  By Adria Cottage. 
Tak sabar nak kawen lagi sekali dengan orang yang sama. 



Monday, 24 June 2013

My W-Review : Henna

Assalamualaikum...
Jom cerita pasal henna atau inai.
Pengantin dan inai ni tak boleh dipisahkan jua kan?
Actually tak terfikir sangat pun pasal inai ni. 
Lepas tu kalut dengan abah yang masuk wad.
Saya ada beli inai dalam tiub tu sahaja kat kedai runcit india.
Cadang tepek itu cukuplah nanti. Pakai simple hujung jari jer.
Lepas tu balik rumah, sehari sebelum nikah, kakak-kakak dah memenuhi rumah. 
Mereka yang sibuk suruh saya cari inai daun pakai. Tak bagi saya pakai inai tiub.
Tak cantiklah apalah alasan diorang.
Saya malas pakai inai daun sebab leceh nak tunggu kering sepanjang malam kot.
Malas nak dengar bebel.
Magrib-magrib tu la saya ajak abah pergi petik daun inai dekat rumah pak cik.
Then kakak la yang mesin inai itu, dan tepek inai malam itu.
Dah la penat, pastu tak dapat nak tidur dengan selesa, pusing kiri kanan, tak dapat lena.
Jenuh juga nak tunggu inai tu agak kering sebab inai yang dimesin, banyak air, memang kena hati-hati kalau tak tercabut la.
Akhirnya, saya tak tahan sangat-sangat. Tak larat nak duduk seperti di atas.
Maka, selepas sejam saya dah bukak inai itu.
 Kikiki.
Hasilnya...

Konon siap pakai salotape nak bagi sama. Masa tengah pakai abah jerit tak bagi pakai ketat-ketat. Tu yang ada jugak meleleh-leleh air inai kat jari itu.

Pastu pada hari nikah, mak cik datang nak tolong masak-masak.
Dia offer untuk lukis inai kat tangan tu.
Saya pun menggedik cakap nak sebab malas nak masuk dapur sebenarnya...
Motif? Raja sehari, tiba masa untuk goyang kaki yer!
Hehehe..

Tak amek pic tangan je la plop. Ni dengan kawan-kawan. Mak cik jugak yang lukis kat tangan diorang. Corak sama. Kat tapak tangan sekali dia lukis.
Masa lukis, tengok, apa-apalah corak ni. Bila dah basuh, wow! cantik dan terus suka!


Nak pakai inai daun : Cari daun inai yang muda, pucuk dia. Warna dia cepat terang. Hasil macam yang saya tu. Sejam pun dah nampak cun!

Sunday, 23 June 2013

My W-Review : The Solemnization Outfit

Assalamualaikum...
Wedding ends. Nak reviewing plak.
Trully, I fall in love with my outfit that day. I love it. Simply nice.
At first nervous juga. Risau ia tak okay, nampak gemuk etc. I kept thinking, even a week before the wedding, almost nak beli baju lain dah tau tak!
 Pengantin, of coz nak cantik!
Pastu, beberapa hari  wedding, my sisters start sampai rumah, tengok baju.She fall in love, siap ingat saya sewa baju dari butik pengantin itu. 
Nge. Mula semangat balik, tak fikir nak tukar baju lain dah, dah yakin baju tu sesuai, cantik untuk nikah.
Baju itu beli online pada tahun 2011, time saya nak konvo, tapi tak jadi pakai untuk konvo. So kira recycle jer. Saving!
Tudung, actually, inner jer. Inner muncung dari Ayunar.
I do story bout it here, cerita inner, tudung dan veil.
Veil dari Veil by Adria Cottage. Heavy beading pearl. I love it! Actually veil tu untuk baju peplum resepsi yang saya tempah.
Since baju tu dah salah jahit, dan veil dah tempah juga, saya terpaksa ambil la.
 Sikit pun tak plan untuk nikah. Nikah tak plan pun pakai veil. Hanya fikir nak pakai tudung halfmoon je. Namun since dah ada veil ni, masuk plak dengan baju nikah + samping hubs, layan jer!
Walaupun my aunt bebel-bebel sebab baju nikah saya simple takde liplaplip. Hehehe.
What to say, I love that outfit. Kaftan. Simple. Naik lagi seri dengan veil itu.





Okay. This is also my baju raya for this year. Yeah! Jimat berganda.
Mesti jimat cermat sebab kami masih ada 1 majlis lagi untuk diraikan.
xoxo,
Cik Puan Jelita.


Saturday, 22 June 2013

Married Life : The way to get our 1st House

Assalamualaikum...
Last night, after work we went to see a house to rent.
I kindda worried about the area.
Crowded. Foreigner. Only 1 lift function. No lamp on the lift waiting area. The parking most horror.
Huhu.
Feeling not so safe. 
Erm. Erm. Erm.
Me not so 'manja', but to be honest, i never live in that kind crowded area.
Even hubs. He don't like the crowded place.
Thinking that i will be alone at home till hubs back from work.
It's kindda, feeling lonely and not secure.

Try to tell hubs.
Hubs don't know how to tell the agent that we are not very intrested.
Hubs had a very soft heart.
He already sign the contract.
Me almost crying but trying to cool.

Then En.Nabil, the agent tell that he has another property for rent.
Area Ampang.
Hubs say there okay.
Had security, parking okay etc.
I feel more relief...
And decided to rent that house. 
The rent in same range.
Just need to add some price to redo the contract.
We agreed.
Although the house far from my office, but its near to my hubs.
I don't need waiting he come back from office till 1 hour.
Alhamdulillah.

Insya-Allah, by tomorrow we will pay the rent and get the key.
Time to pack.pack.pack.
 mop.mop.mop.
and then start our new life.
together.


Today,
First day, wake hubs to work.
 prepare the breakfast for him.
send him till door before he go to work.
now, settle the housework and waiting he back this evening.
Start to feeling like real housewife.




Friday, 21 June 2013

Back to Selangor? Ampang or PJ?

Assalamualaikum...
Mengejutkan? Saya dah balik bekerja hari ini...
Hurm...Lemau dan malas...
Ada cerita kenapa kena balik awal. Tiba-tiba, cuti tak lulus pulaks.
Minggu lepas kata cuti separuh gaji ok, lepas.
Minggu ni call cakap tak lulus plak.
Kus semangat.

Syukur abah tak jadi buat operation.
Bukan tak jadi, minta tangguh dahulu. 
Abah kata dia rasa sihat, tak rasa sakit, makan, tidur,keluar angin bagai, semua elok.
Saya doakan abah sihat sentiasa begitu, cuma beberapa aspek abah perlu orang lain mengurus beliau juga.

Rumah belum ada lagi pun. 
Malam ni baru nak pergi tengok rumah yang di 'book'.
Harap-harap semua okay,  i wish by next week dah boleh masuk rumah baru.
New house, new life, with new title...
Puan.

Stress... Cepatlah dapat tukar kerja kat KB.
Nak new environment plaks.
Tak daya dok sini dah.
Friends tolong doakan lagi eh?

Nah! Share satu gambar ngan korang...


I love my nikah outfit.
Simple! 

Ampang or PJ?
2 places that we try to find our house.
Wishing 4 the best...

Thursday, 13 June 2013

Officially a wifey

Assalamualaikum...
Lama tinggal blog....
Habis bersawang...
Alhamdulillah...
Segala majlis telah pun selesai dengan jayanya!
Macam tak percaya, im a wifey now!
Wifey to one I love...
Really don't know where to start the story again...
too much to story...
I still on leave till 30 June 2013... 
Husband already back to KL and working last saturday, me at KB waiting for dad operation this 19 June...
I hope everything okay because dad seem healtier than before and the operation cancelled so I can back to KL earlier.
Heaven to get leave for a long term, but I learn much to be a good wifey.
Washing the cloth, cooking, tidy the house, take care of flowers, here there, that, this...
Auch! housewife is buzy too...
Well, a month at home, its time for me to practise.

Really miss time to blog everyday. My hubs understand me like to write, he ask me to update since last week but we came to cc for few minutes only to updating e-mail, and few things that contact thru online. 
Time like chasing us last week.

Wedding picture?
No picture for a while, insya-Allah soon...
Sorry, no cable to connect the phone and camera to computer for a while...
My mistake...

That all for now...
Will update soon...