Posts

Showing posts from June, 2013

Married Life : Rutin harian dah berubah.

Image
Assalamualaikum... Alhamdulillah. Pejam celik dah nak menghampiri sebulan pun saya bergelar isteri. Sudah seminggu kembali berada disisi suami tercinta. Bermulalah rutin baru sebagai isteri. Kalau dulu bangun pagi jam 5.30, mandi, iron baju, solat boleh sambung tidur balik sampai pukul 7.00 am, baru sibuk siap-siap pergi kerja. Breakfast pun kat office jer. Sekarang ni, dah berbeza. Bangun masih pada 5.30 am, mandi, iron, solat dan siapkan sarapan untuk suami sambil bersiap-siap nak ke pejabat.
Sarapan, nescafe cicah biskut jer pun.
Al-maklum, rumah tak ada dapur lagi, tak adalah nak memasak beria tambahan kerja, masa tu macam mengejar-ngejar je. Belum dapat atur dengan baik lagi. Sarapan pun sekarang dalam kereta je. Hari pertama tu sempat minum kat rumah, hari kedua siap-siap bancuh air dalam tumbler sebab terbabas tidur sikit dan risau jalan jem. So, now dah biasakan diri sarapan dalam kereta jer. Hari-hari seawal 6.45 am, sudah bergerak ke pejabat. Ampang to PJ. Jammed. For now…

Preparation untuk Majlis Bertandang la pulaks.

Image
Assalamualaikum... Huhu. Hari ini jerebu dah agak kurang rasa sikit berbanding semalam. Semalam, asal melangkah kuar dari pintu pejabat jer, mata pedih + sesak nafas jer. Hari tak rasa sangat camtu. Alhamdullillah. Makin pulih dah barangkali keadaan.
Hari ini sibuk sikit kat pejabat. Tengah hari abah telefon, rindu nak dengar suara anaknya. Sunyi agaknya, kat rumah tak ada orang nak berbual. Saya pun balik KL secara mengejut, plan riang ria bersama abah pun jadi tergendala. Adik pun rindu abah. Huk. Maafkan adik tak dapat teman abah lebih lama kat kampung.
Selain dari borak-borak rindu itu, abah cakap kad belah lelaki - majlis bertandang tu dah sampai. Besok nak hantar ke rumah mertua saya. Hehehe.  Nikah dan resepsi dah selesai. Kini tiba musim saya bertungkus lumus untuk majlis bertandang pulak. Ye, saya yang mengurus jugak.  Bukan nak conquer semua benda. Kasihan emak saya tu, mereka pun kekurangan kaki tangan. Apa salah saya tolong. Suami yang banyak menyokong untuk saya uruskan …

My W-Review : Henna

Image
Assalamualaikum... Jom cerita pasal henna atau inai. Pengantin dan inai ni tak boleh dipisahkan jua kan? Actually tak terfikir sangat pun pasal inai ni.  Lepas tu kalut dengan abah yang masuk wad. Saya ada beli inai dalam tiub tu sahaja kat kedai runcit india. Cadang tepek itu cukuplah nanti. Pakai simple hujung jari jer. Lepas tu balik rumah, sehari sebelum nikah, kakak-kakak dah memenuhi rumah.  Mereka yang sibuk suruh saya cari inai daun pakai. Tak bagi saya pakai inai tiub.
Tak cantiklah apalah alasan diorang. Saya malas pakai inai daun sebab leceh nak tunggu kering sepanjang malam kot. Malas nak dengar bebel. Magrib-magrib tu la saya ajak abah pergi petik daun inai dekat rumah pak cik. Then kakak la yang mesin inai itu, dan tepek inai malam itu.
Dah la penat, pastu tak dapat nak tidur dengan selesa, pusing kiri kanan, tak dapat lena.
Jenuh juga nak tunggu inai tu agak kering sebab inai yang dimesin, banyak air, memang kena hati-hati kalau tak tercabut la. Akhirnya, saya tak ta…

My W-Review : The Solemnization Outfit

Image
Assalamualaikum... Wedding ends. Nak reviewing plak. Trully, I fall in love with my outfit that day. I love it. Simply nice. At first nervous juga. Risau ia tak okay, nampak gemuk etc. I kept thinking, even a week before the wedding, almost nak beli baju lain dah tau tak!  Pengantin, of coz nak cantik! Pastu, beberapa hari  wedding, my sisters start sampai rumah, tengok baju.She fall in love, siap ingat saya sewa baju dari butik pengantin itu.  Nge. Mula semangat balik, tak fikir nak tukar baju lain dah, dah yakin baju tu sesuai, cantik untuk nikah. Baju itu beli online pada tahun 2011, time saya nak konvo, tapi tak jadi pakai untuk konvo. So kira recycle jer. Saving! Tudung, actually, inner jer. Inner muncung dari Ayunar.
I do story bout it here, cerita inner, tudung dan veil. Veil dari Veil by Adria Cottage. Heavy beading pearl. I love it! Actually veil tu untuk baju peplum resepsi yang saya tempah.
Since baju tu dah salah jahit, dan veil dah tempah juga, saya terpaksa ambil la.
 S…

Married Life : The way to get our 1st House

Image
Assalamualaikum... Last night, after work we went to see a house to rent. I kindda worried about the area. Crowded. Foreigner. Only 1 lift function. No lamp on the lift waiting area. The parking most horror. Huhu. Feeling not so safe.  Erm. Erm. Erm. Me not so 'manja', but to be honest, i never live in that kind crowded area. Even hubs. He don't like the crowded place. Thinking that i will be alone at home till hubs back from work. It's kindda, feeling lonely and not secure.
Try to tell hubs. Hubs don't know how to tell the agent that we are not very intrested. Hubs had a very soft heart. He already sign the contract. Me almost crying but trying to cool.
Then En.Nabil, the agent tell that he has another property for rent. Area Ampang. Hubs say there okay. Had security, parking okay etc. I feel more relief... And decided to rent that house.  The rent in same range. Just need to add some price to redo the contract. We agreed. Although the house far from my office, b…

Back to Selangor? Ampang or PJ?

Image
Assalamualaikum... Mengejutkan? Saya dah balik bekerja hari ini... Hurm...Lemau dan malas... Ada cerita kenapa kena balik awal. Tiba-tiba, cuti tak lulus pulaks. Minggu lepas kata cuti separuh gaji ok, lepas. Minggu ni call cakap tak lulus plak. Kus semangat.
Syukur abah tak jadi buat operation. Bukan tak jadi, minta tangguh dahulu.  Abah kata dia rasa sihat, tak rasa sakit, makan, tidur,keluar angin bagai, semua elok. Saya doakan abah sihat sentiasa begitu, cuma beberapa aspek abah perlu orang lain mengurus beliau juga.
Rumah belum ada lagi pun.  Malam ni baru nak pergi tengok rumah yang di 'book'. Harap-harap semua okay,  i wish by next week dah boleh masuk rumah baru. New house, new life, with new title... Puan.

Stress... Cepatlah dapat tukar kerja kat KB.
Nak new environment plaks.
Tak daya dok sini dah.
Friends tolong doakan lagi eh?

Nah! Share satu gambar ngan korang...


I love my nikah outfit.
Simple! 
Ampang or PJ?
2 places that we try to find our house.
Wishing 4 the…

Officially a wifey

Assalamualaikum... Lama tinggal blog.... Habis bersawang... Alhamdulillah... Segala majlis telah pun selesai dengan jayanya! Macam tak percaya, im a wifey now! Wifey to one I love... Really don't know where to start the story again... too much to story... I still on leave till 30 June 2013...  Husband already back to KL and working last saturday, me at KB waiting for dad operation this 19 June... I hope everything okay because dad seem healtier than before and the operation cancelled so I can back to KL earlier. Heaven to get leave for a long term, but I learn much to be a good wifey. Washing the cloth, cooking, tidy the house, take care of flowers, here there, that, this... Auch! housewife is buzy too... Well, a month at home, its time for me to practise.
Really miss time to blog everyday. My hubs understand me like to write, he ask me to update since last week but we came to cc for few minutes only to updating e-mail, and few things that contact thru online.  Time like chasing …