Followers

Tuesday, 29 September 2015

IKEA AND FLY HOME

Assalamualaikum.

15 September2015.
The 3rd day aka last day.

Pagi tu abah hantar cik tye ke sekolah sebab kami nak jenjalan guna kereta.
 Sekolah tutup jerebu. Anak murid je dok umah hoorey-hoorey. Cikgu masih kena berada disekolah jugak ye.

Dah sesiap nak pergi IKEA. Cik tye call dia dah boleh balik. Pastu nak ikot pergi IKEA sekali.
Moh le kite menjemput beliau kat sekolah. Sebelum tu singgah rumah k.zu dulu ambik Ifti Liyana, anaknya.


peace!


Kite nampak mok-mok macam ada isi tapi takde isi lorh. Baju tu je longgar terlebih.

Dah pusing 1 ikea. Menikmati makanan yang tak memenuhi krateria. Pff... Sungguh tak memuaskan. Tanya chicken wing takde, peha ayam takde, fish n chip takde. Sudahnya order salmon takde rasa, meatball yang sosnya tak kick macam dulu dah, chips n nugget for kids, sup cendawan, chicken wrap, cheesecake.Sup cendawan dan cheesecake tu je nasib baik cukup rasa.
Gambar malas nak snap sebab sakit hati semua yang nak order takde. 
Komen husband, next time ayang masak sendiri kat rumah jelah. Lagi sedap.

Walaupun hari bekerja IKEA tetap penuh. Sejam beratur nak bayar jooo...
Beli pinggan, mangkuk dan set sudu garfu plastik untuk dak Thaqif sajoo.
Balik rumah kakak rehat sejam dua, dah kuar balik nak FLY balik KB plak.


Kakak Ifti Liyana. 

Ready to fly!


 Flight tak terbang lagi Thaqif dah terbang.

  Kali ni Thaqif dah tak kisah kena pakai belt bagai. Faham dah kot.

 Tukar tempat duduk dengan atok dok sekali dengan opah.


 Di awan biru.
 Minum petang di atas awan. Cream puff and apple juice/soya
Baik hati sangat cik pramugari penerbangan ini. Bahagian Thaqif pun deme kasi. 
Flight KB-SZB aritu dapat 1 je semua ni.

6.40PM dah selamat touch down. Tapi tak dapat balik. Kereta itu dikunci stereng lock oleh kak Iza. Terpaksalah menyusahkan my step brother datang ambik kami, pastu abah patah balik amek kereta.

Sebelum sampai rumah, harus makan dahulu. Laparrr...

 pandai plak behave dok kat baby chair. kalau tidak memanjat ajoo kerjanya.





Monday, 28 September 2015

CPUV 28 SEPTEMBER 2015 : UMOBILE P70 HERO CAMPAIGN & DOVE HAIR CAMPAIGN

Assalamualaikum...

Setelah beberapa hari cuti-cuti raya. 
Today im back to work.
Semalam pun sengaja ponteng sebab nak dok bawah ketiak suami. Eh?
Esok suami nak balik Johor dah.Rasa macam nak cuti jugak esok la. Heee...
Eh?
Melalut lagi.

Okey. Hari ni mai keje cek nuffnang. Ado lagi rezeki dari nuffnang. Terima kasih kawan-kawan sebab singgah blog kite yang kecik ini klik-klik iklan nuffnang ini.
xoxo.



CPUV 25 SEPTEMBER 2015 : KAODIM x MARIA ELENA & THE FACE SHOP- OIL CONTROL

Assalamualaikum...

Amboi tengah sibuk beraya dan terseksa dek jem pun nuffnang tetap berkelip-kelip menceriakan blog i'olls. TQ nuffnang tersayang. 

Iklan kali ini dari Kaodim dan The Face Shop.


#muhamadthaqifaiman and TRAIN

Assalamualaikum.

14September 2015.
Day 2 @ KL.

Owh. Ye. 
Tujuan ke KL kali ini adalah untuk menghadiri majlis konvo cik nuar aka my BIL since dia dah banyak tolong kite jugak. Senang je cakap nak g situ sini semua dia on sokmo.

Mula-mula SIL nak kasi pinjam kereta. Pastu kite suggest kat husband bergerak dengan train jelah. Saja bagi Thaqif enjoy sikit dan takde masalah untuk cari parking dan nanti susah plak nak kena pulangkan kereta bagai.
Husband setuju.

Big yeay...
Kemas barang semua, dalam 10am bergerak ke KLCC dahulu.

Hari bekerja. LRT langsung tak sibuk dan takde orang sangat.
 Amek port kepala LRT feeling bawak train.

Thaqif very enjoy the view. 


Plan asal nak melawat aquaria tapi ntah cemana sesat masuk AK Avenue. 
Dah penat. Tak de mood. Masuk Suria KLCC, cari kedai sticky je beli kiriman kawan pejabat pastu beli aunty anne seketul dua lepak makan kat taman KLCC menghirup udara jerebu. Serius dah penat dan takde arah tuju. 
Nak masuk aquaria pun dah terlalu penat nak berjalan.
Dah sesat pastu tambah tolak bahagi darab dengan mengejar Thaqif lagi.

 Budak kecik yang tak pernah habis tenaga. Nak pergi berenang katanya.


 Buat drama tengah jerebu.

 Lari-lari cari papa.

 Lompat si katak lompat.

Saja buat drama lagi... Dah penat dan mengantuk gara-gara tidur lambat malam sebelumnya.

Dari KLCC terus menuju ke PWTC aka tempat konvo.
Thaqif dok tungu train tu saja agah dia main angin dari kipas sekali tertidur camgitu ajo...
Kahkahkah...

Kat PWTC tu.
Bebosan menunggu atok opah dan semua orang sampai.
Cari port lepak selfie anak beranak kejap.

Gambor lain orang konvo etc semua dalam kamera canggih BIL. Kihkihkih.Tahun bila ntah nak transfer gambar tak tau.

Sekian 2nd day at KL.

Wednesday, 23 September 2015

CPUV 22 SEPTEMBER 2015 : PETROSAINS ILLUSION

Assalamualaikum.

Alhamdulillah meriah sungguh september kali ini dengan cpuv dari nuffnang.

Kali ini dari petrosains pulak.


Pameran baru di Petrosains yang bertajuk 'Illusion- Nothing Is As It Seem' telah berjalan dari 4September2015 hingga 10 Januari 2016 nanti. 
Nak tahu mengenai illusion?

Cuti sekolah bakal bermula tak lama lagi, jom melawat petrosains untuk memenuhi waktu cuti nanti.


#muhamadthaqifaiman FLY

Assalamualaikum...

Pertama kali nak bawa anakda menaiki kapal terbang. Nervous sungguh. 
Yelah Thaqif tengah membuas. 
What if he not sleeping in the flight? What if he crying? What if he cannot stay still at one place?

Banyak sungguh fikir.

KB-SZB|FIREFLY|13SEPTEMBER2015|22;00


Since bawa infant, kite dan Thaqif tak boleh web check-in, kena check-in kat kaunter. Check-in atok dan opah sahajo la online tu.

Sampai airport jam 8pm+ terus check-in kat kaunter kemudian bawa Thaqif main kat gelongsor area KFC. Gambar takdak sebab sibuk dok kejar dia je sepanjang masa. [ Lelah.]

9.15pm dah boleh masuk bording area. Okey fine. Sini ada kejadian.
 Ibu dok kalut nak kuarkan IC, matikan phone. Thaqif pergi menyelinap masuk area bording melalui escalator. Pff...laju sungguh.

 Dah masuk area boarding. Menepek je dekat area pintu berlepas tu.
Dak Thaqif layan tengok kapal terbang dan lori bawak bagasi dan tangga.
Layanz...
 Khusyuk tengok kapal terbang

 Ibu dan Thaqif

Atok opah

Menuju ke kapal terbang.

Naik je kapal terbang Thaqif pelik-pelik dengar bunyi enjin kapal terbang. Pramugari datang pakaikan belt pun Thaqif blurr. Dah pramugari menghilangkan diri cepat-cepat dia nak bukak belt, nak turun dari kerusi. Lucky dapat kontrol pujuk dia menyusu dan dalam beberapa minit setelah lampu dipadam. Thaqif pun padam jugak. Kihkihkih...

Sebaik sahaja kapal terbang mendarat, lampu dinyalakan. Thaqif pun menyala. Ahakz... 
Jumpa papanya terus sesengih la.
Pergi makan kat kedai makan pun dia la paling aktif. 

Tidur rumah SIL, bilik mengadap lampu beranda. Sengsara menunggu Thaqif tidur sibuk main, kejap nak keluar bilik, kejap main suis, macam-macam. Ada kol 2 pagi kot baru dia lena. Hahaha.. Ibu dah pengsan terlebih dahulu, papa je melayan Thaqif main.
Sejak jadi ibu ini 1st time la rasa anak tidur paling lambat.

Monday, 21 September 2015

OH MY GROLIER!

Assalamualaikum...

Korang pernah dengar Grolier tak?
Program English for kids camtu. Biasa kat event apa-apa mesti je grolier ni ada jugak.
Nice program with a price.
Untuk orang macam kite hat biasa-biasa ni, berat la nak keluarkan 3-4k camtu. Ala... bayar bulan jo senang. Tapi masih memikir sebab banyak sangat dah hutang  yang ditanggung.

Last 3 weeks, pergi KB Mall, Grolier ni ada la dok mengejar parent macam kite ni untuk belikan untuk anak. 
Masa tu berjaya melepaskan diri.
Minggu seterusnya plak kebetulan makan-makan majlis perpisahan kawan ofis. Ada jugak orang Grolier ni datang jumpa bos Rekod promote. Awal-awal i'olls tak join.

Khamis, 17 September 2015.
Encik grolier tu datang kat ofis jumpa bos kite, sebab bos kite pun membeli jugak. 3-4x dok ke hulu-hilir sambil doa cepat-cepatlah encik grolier blah.
Dia tengok kite senyum, i senyum balik. Diam.
(Dia tak berani tanya kite sebab bajet kite anak daro tang-tang)

Sekali ntah macam mana bos kite invite dia cerita pada kami-kami tentang program itu tapi tak de orang mai. Kebetulan dok kat meja tengah make call kat ofis atas. Elok la plak encik grolier tu mai parking tepi kite. Tengah on call tu, bos bagitau kite ni ada anak dah etc. Lagi la encik grolier sanggup menanti kite abes cakap phone.

Dan bermulalah cerita tentang Grolier. 3 program full package RM126 x 24m  Free bookshelves+morphan lego + junior dictonary etc.
Muka i'olls tak berminat langsung.
Encik grolier pujuk plak dengan plan ansurans RM84 x 24m, 2 program. Free morphan lego + bookshelves. Atau RM84 x24m, 3 program no free morphan lego.
Masih muka tak berminat langsung.
(Bos kite plak yang excited tanya apa lagi dapat free etc)
Dah ditawarkan pakej paling murah RM63 x 24m, dapat 1 program sahaja. Talking English (20books+talking pen). 
Kite masih muka blurr.
Perasaan minat nak morphan lego tu je since Thaqif suka main daripada watching tv (program disney english x20books + 20cd).
Buku-buku Thaqif minat tapi rasa macam cukup dah dengan buku-buku yang kite selalu beli.

Bos kite pujuk-pujuk encik grolier tu. So encik grolier tu setuju nak bagi morphan lego+talking english 1 set, junior encyclopedia 2 volume, bookshelves.
**eh boleh nego-nego plak harga dia. suka hati je nak kasi apo tak ikot set pun ea?

Jauh disudut hati masih berat hati untuk ambil set tu. Tapi since my bos bersungguh-sungguh je kan pujuk encik grolier itu suruh kasi macam-macam. Maka isilah form itu. Ambik jugak la.

Taraaa...
Rak buku simpan dediam dalam stor sana dulu.

Eklopedia superhero tu free dari penghantar barang-barang ni plak. So nice.

Well dah beli tak perlu kesal. Moga bermanfaat digunakan oleh #muhamadthaqifaiman.

For me, dah puas hati la. Sekurang-kurang amek set paling sikit, dapat free gift macam-macam, lego morphan ni best.macam-macam bentuk ada.boleh buat macam-macam. 400pcs.siap ada buku guide nak build everything.
Husband dop tahu lagi ni kite shopping tunggu dia balik la tunjuk.
Kikiki...

#notakaki : kalau korang nak terjebak dengan grolier ni, sila buat muka tak berminat sangat pada mulanya, pastu bargain for the lowest price and more freegift.


Sunday, 20 September 2015

CPUV 19 SEPTEMBER 2015 : WALL'S FRUTTARE

Assalamualaikum...

Mood hupdate blog trip ke KL masih kelaut.
Semalam trip ke Terengganu plak pun lagilah malas hupdate.
Pening kepala tak semena-mena. 
Tak cukup rehat maybe.

Anyway, tQ masih ada yang sudi melawat blog ini. Klik-klik nuffnang yang berkelip.

CPUV baru lagi.
TQ nuffnang tak pernah melupakan daku.


Thursday, 17 September 2015

CPUV 14 September 2015 : Sharp 4K TV Launch & Petronas New Variant Launch

Assalamualaikum...

Tersepi daku sebentar terbang ke Subang. Baru mendarat di KB 15 September. 
Maka baru la boleh update CPUV yang baru.
Muaahahhaha...


Thursday, 10 September 2015

#muhamadthaqifaiman 16 bulan

Assalamualaikum...

Tik.tok.tik.tok. Kejap je dah enam belas bulan. Lagi 2 bulan cukup 18 bulan. Then another 6month he going 2y.

Untuk bulan yang ke-enam belas ini, setiap hari ada je akal baru Thaqif. Makin aktif itu biasa.

Semenjak dua menjak ni Thaqif perasan dia baby. Kalau lepas mandi ke balut dia dengan tuala ala bedung tu mesti dia sendiri sebut 'baby'.
Cakap kat dia 'Awak dah jadi abam la. Dah besar tak boleh panggil baby dah. Abam Thaqif.' 
Dia senggih-senggih jelah dengar ibu cakap gitu.
Mulalah tanya sape abam, dia tak mo angkat tangan. Tapi kalau tanya siapa baby, sengih sengsorang tangan dok kutil-kutil peha. 
Akal panjang.

Selera makan pun dah okey dah. Makan dan minum susu seimbang dah.
Tok ayah pun tegur dah nampak nak berisi balik walaupun belum bam-bam oo macam dahulu.

MY PRETTY BOY FOREVER

Cepat sangat pikap apa-apa orang cakap, atau dengar bunyi-bunyi. Dengar bunyi enjin terus tau enjin excabator ke enjin kereta, nampak ambulans dah tau bunyi nenoneno.

Fruit lover. Thaqif truly fruit lover. Asal buah semua nak. Rambutan, durian, manggis, duku, dokong, limau nipis pun nak jugak. Maka layankan aje ye selera anak.

Oh. Ada orang tanya Thaqif makan apa sekarang, lama ibu tak share resepi menu anak etc.
Jawapan dia Thaqif makan semua. Thaqif dah makan nasi berbiji dengan lauk. Ibu tak la masak dah sekarang untuk Thaqif. Thaqif makan masakan opah jelah. Pagi-pagi breakfast makan roti gardenia jagung/coklat atau gardenia delicia butterscotch  atau biskut cicah air atau nasi lemak. Yes. Nasi lemak ialah menu kegemaran Thaqif. Hujung minggu sokmo atok belikan nasi lemak untuk Thaqif dan ibu la. Kudap-kudapan Thaqif keropok ikan segera tu atau goreng, dan kismis. Kismis memang takleh tinggal. Segengam kismis tu sekejap je dia layan. 
Bagus je suka kismis, makanan sunnah.

 Jajan, coklat, gula-gula, makanan berperisa tambahan tu memang big NO untuk Thaqif. Takde istilah bagi cuba-cuba rasa, kesian etc. Stress bila balik umah mok tok sebab merata-rata jajan/gula-gula kakak sepupunya. Huhuhu...

Wednesday, 9 September 2015

CPUV 7 SEPTEMBER 2015 : Welcome to Shell Campaign

Assalamualaikum...


Alhamdulillah walaupun blogspot.com dah tukar ke blogspot.my menyebabkan view kurang sikit tapi nuffnang still lagi bagi CPUV dari semasa ke semasa.


Gardenia Delicia Chocolate Spread

Assalamualaikum...

Korang pernah try produk baru gardenia Delicia Chocolate Spread tak?
1st time rasa ni makan kat rumah kakak. Sedap. Macam nutella, tapi brand gardenia yang dibuat kat Malaysia.
Pastu aim la nak beli kat econjaya semua, tapi selalu out of stock je. 
2 weeks ago, pergi econjaya dan stock baru je sampai. Terus grab la sebotol.

Gardenia Delicia Chocolate Spread ni datang dalam dua perisa (eh betul ke?) Hazelnut Chocolate dan Milky Chocolate.  Sangat sedap dimakan dengan roti, wafer, buah. 
My favourite Hazelnut Chocolate Spread. Yum.yum.
My supper = Roti +hazelnut spread ni la.

Love it so much. Sebab coklat taklah manis sangat. Bukan rasa gula. Just coklat dan hazelnut semata. Creamy gitu. Yum.

 Sometimes for breakfast too. Breakfast selalunya makan sambil melayan Thaqif makan sama la.
Thaqif love it too. Selalu dia jilat inti jugak. Pastu frust inti coklat tu menyerap dalam roti, last makan jugak sekali dengan roti. Makan sambil main pun abes la sekeping roti dengan hazelnut spread tu. 

Later nak pergi cameron lagi, beli ni je untuk cicah-cicah strawberi mesti meletop-letop rasa dia.

Pastu gatal tangan pergi belek website Gardenia untuk dapat info pasal Gardenia Delicia Chocolate Spread

1. What is Gardenia Delicia Chocolate spread?

Gardenia Delicia Chocolate Spread is a great tasting spread that has no artificial colours or preservatives. There are 2 variants; Gardenia Delicia Milky Chocolate Spread & Gardenia Delicia Hazelnut Chocolate Spread.

2. How should Gardenia Delicia Chocolate spread be stored?

Gardenia Delicia Chocolate Spread should be stored at room temperature. We recommend it to be stored in a cool and dry place.
Do not refrigerate Gardenia Delicia Chocolate Spread as this would cause the spread to harden and would affect the spreadability.
Placing Gardenia Delicia Chocolate Spread in a hot and humid environment may cause a layer of oil to appear on the surface. Just stir it well and enjoy it as you normally would.

3. Where is Gardenia Delicia Chocolate spread made?

Gardenia Delicia Chocolate Spread is made right here in Malaysia. This stamps the freshness and the quality that all our consumers are used to from Gardenia.

Pastu terpandang kat sidebar tu Get Gardenia Free Booklet, teruslah isi form untuk dapat free booklet resepi berkaitan dengan roti. Mana tahu dapat idea-idea menarik untuk jadikan menu anak soleh #muhamadthaqifaiman

Kawan-kawan nak booklet jugak boleh klik link dibawah k.

Tuesday, 8 September 2015

Tanjong Demong Beach Resort

Assalamualaikum

Hari tu kan kite pergi kursus 3hari 2 malam di Tanjong Demong Beach Resort Bukit Kluang Kuala Besut Terengganu.

Memula kat manakah resort ni? Dalam agoda ke tak pernah jumpa pun.
So laju-lajulah google tempat ni.
Dan ternyata terkagum dengan gambar resort ni.
Okey, lets see how bila sampai.

Memula check-in kat receptionist itu nampak banyak kereta kat parking. Risaulah eh, nak kena parking sini apa sebab bangunan bilik-bilik macam ke belakang je.
Pastu adik manis tu bagitau, boleh drive masuk sampai depan bilik. Bilik ni bangunan lepas kolam renang.
Fuhh... Lega...

Parking lot yang luas dan banyak.

 Masuk-masuk terus cermin dan almari kat dinding, pintu belakang tu toilet.

 Creative cabinet here. Selamat la dari Thaqif capai mencapai cawan ye.

(gambar ihsan dari website tanjong demong sendiri)


Bilik air yang besar, i like!

 Separate shower. Love it!

The Restaurant. Walaupun open air gitu sebelah swimming pool tapi suasana best.

 Playground for kids

 Banyak juga mainan kat playground ni tapi sunyi je pasal kanak-kanak pakat syok terjun kolam.

Swimming pool.

Siap ada gelongsor terjun dalam air.

Suka sekeliling pool ni ada pondok kecil yang boleh parents berehat sambil tengok anak main air.

 Di tepian pantai, untuk orang dewasa nak bermain bola tampar pun boleh.

Pendek kata puas hati bertapa 3 hari 2 malam kat Demong ni. Selesa. Bilik luas. Walaupun katil itu single je, kami anak beranak bawak turun tilam ke bawah semua terus jadi katil super besar untuk tidur. Thaqif paling puas hati guling-guling atas tilam begitu.

Resort ni ada tender dengan kerajaan kot, sentiasa dapat tempahan kursus etc tu yang tak buka iklan kat agoda etc tu. Yela sini serius selesa banyak bilik, dewan pun banyak, surau, playground, pool semua complete tu yang menjadi pilihan tempat untuk kursus.

Yang penting bersih dan selesa. Makanan pun sedap-sedap.

Apa-pun boleh refer sendiri di http://dbr.com.my/