Skip to main content

#muhamadthaqifaiman FLY

Assalamualaikum...

Pertama kali nak bawa anakda menaiki kapal terbang. Nervous sungguh. 
Yelah Thaqif tengah membuas. 
What if he not sleeping in the flight? What if he crying? What if he cannot stay still at one place?

Banyak sungguh fikir.

KB-SZB|FIREFLY|13SEPTEMBER2015|22;00


Since bawa infant, kite dan Thaqif tak boleh web check-in, kena check-in kat kaunter. Check-in atok dan opah sahajo la online tu.

Sampai airport jam 8pm+ terus check-in kat kaunter kemudian bawa Thaqif main kat gelongsor area KFC. Gambar takdak sebab sibuk dok kejar dia je sepanjang masa. [ Lelah.]

9.15pm dah boleh masuk bording area. Okey fine. Sini ada kejadian.
 Ibu dok kalut nak kuarkan IC, matikan phone. Thaqif pergi menyelinap masuk area bording melalui escalator. Pff...laju sungguh.

 Dah masuk area boarding. Menepek je dekat area pintu berlepas tu.
Dak Thaqif layan tengok kapal terbang dan lori bawak bagasi dan tangga.
Layanz...
 Khusyuk tengok kapal terbang

 Ibu dan Thaqif

Atok opah

Menuju ke kapal terbang.

Naik je kapal terbang Thaqif pelik-pelik dengar bunyi enjin kapal terbang. Pramugari datang pakaikan belt pun Thaqif blurr. Dah pramugari menghilangkan diri cepat-cepat dia nak bukak belt, nak turun dari kerusi. Lucky dapat kontrol pujuk dia menyusu dan dalam beberapa minit setelah lampu dipadam. Thaqif pun padam jugak. Kihkihkih...

Sebaik sahaja kapal terbang mendarat, lampu dinyalakan. Thaqif pun menyala. Ahakz... 
Jumpa papanya terus sesengih la.
Pergi makan kat kedai makan pun dia la paling aktif. 

Tidur rumah SIL, bilik mengadap lampu beranda. Sengsara menunggu Thaqif tidur sibuk main, kejap nak keluar bilik, kejap main suis, macam-macam. Ada kol 2 pagi kot baru dia lena. Hahaha.. Ibu dah pengsan terlebih dahulu, papa je melayan Thaqif main.
Sejak jadi ibu ini 1st time la rasa anak tidur paling lambat.

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-