Posts

Showing posts from December, 2014

Banjir di Pantai Timur- Kami turut merasa

Image
Assalamualaikum...
Ya... Banjir yang melanda pantai timur kali ini memang luar biasa. Kite pun terkena tempias juga. Kata abah, seingat dia, kampung kami kali terakhir digenangi air banjir pada tahun 1967. Walhal belakang rumah kami itu sungai Kelantan tapi memang tak pernah la merasai banjir.
24 Disember- Check-up anak di Klinik. On the way ke pejabat, kawasan Bunut Payong  kereta dok bersusun di tepi jalan dah. Dok kat pejabat orang ramai dah bising-bising paras air meningkat, akan banjir. Kite pun memang awal-awal pesan pada abah ambil kite dari kerja dengan motor je sebab comfirm jammed balik kerja tu dengan banjir yang bakal tiba. Sempat snap few pics dikawasan bunut payong yang kian tenggelam.



Sempat tengok paras air sungai kat belakang rumah tu kejap. Air deras toksah cakap. Takut kite tengok.



Malam tu tidur tak lena, kejap-kejap terjaga, kembali lena sebaik dengar kereta lalu dengan smooth kat jalan raya. Lega tahu air belum ada kat kawasan rumah.


25 Disember- Cuti. Paras air…

Stok anakda #muhamadthaqifaiman

Image
Assalamualaikum... 
1st box beli akhir awal disember.

Bangun-bangun tidur sepah pampers.

Paket same dari gambar atas tu, rupa simpan dalam almari.1 pack lagi hantar rumah opah dah.

2nd box beli masa jualan lazada 12.12, ibu sawan tengok harga 1box rm90 pastu boleh dapat less 12% lagi, haruslah beli.

Semua pampers hasil shopping lazada sajoo. Sekarang fully pakai drypers wee wee dry jer since fitti itu selalu jumpa banyak keping yang pelekat dia rosak. Bincang dengan husband approve drypers jelah forever.

Pastu kat cosway, tengok detergent baby murah pulak. 1st bottle RM11.50, 2nd at 50%. Rasa macam nak beli 40 terus.


BILA IBU MULA SHOPPING BAJU ANAK...

Image
Assalamualaikum...
Fine, macam baru je update pasal stok baju baru Thaqif
Tapi...
Bila ibu mula shopping baju anak... Erm... It's just naturally CANNOT STOP... Huhuhu...
Oh! My... niat nak cari busha jer kot sebab nak pakai dengan baju yang biras kite kasi tu. google. dan terjumpa web http://www.qqbabyshop.com/. Busha RM7.00, NICE. Add cart 4pcs. Belek-belek, bodysuit clearance RM12.00 je sepasang macam lawa. Klik-klik add cart. Owh RM100 baru free postage. Klik-klik. Okey total RM100 dah. (how I smile happily at the moment)

Bushanya...

Body suit saiz dah 12-18m tapi nampak cam small jer untuk Thaqif. Huhu... Ada cans jadi hadiah untuk baby lain ni. Huhu...

Atok kata baju belang-belang. Saiz 12-18m.

Live from airport this morning. Kasijambu sikit pink-pink.

Baju saiz 9-12m or 6-9m kot tak ingat. Fit well.

Balik kerja semalam ada parcel, ibu is so excited, terus test, erm kira pakai teruslah bila anakda mengamuk-ngamuk mengantuk pun ada.
Sambil ekkekk mengantuk tu kan, cam gedik-g…

REVIEW BREASTPUMP EVE LOVE FLEXI

Image
Assalamualaikum...
Anak going 8month soon, ibu baru terhegeh-hegeh nak review breastpump. Takpelah biar lambat asal adooo jugak review.
Every product, ada kekurangan dan kelebihan sendiri. Kite kongsi pengalaman kite dalam menggunakan breastpumop eve love best dan tak bestnya.

First advice, jika anda new mom-to-be, plan nak beli breastpump, toksah tamak beli double pump. Single je cukup dulu.

Kenapa? Sebab sampai sekarang kita single-kan evelove flexi kite itu. Sebab kite malas nak basuh banyak-banyak. Mean, corong x2, botol x2 (sebab kite simpan susu dalam bekas dadih je), pas basuh nak lap-lap every part bagi kering (kat ofis kite tak suka nak biarkan all parts tu terdedah aka kering di rak begitu sahaja).
Tapi untungnya kite beli breastpump ni dan jadikannya single sebab nanti tak perlu nak fikir untuk beli baru parts macam sheild dia bila dah longgar-longgar (sekarang dah longgar,sebab asal basuh je kite akan bukak sheild dia), atau parts lain rosak.Sebab apa kite macam tak peras…

Baju baru untuk #muhamadthaqifaiman

Image
Assalamualaikum...

Bila anak mula membesar, bila dukung anak,bajunya menampakkan pusat, button baju dengan mudah tertanggal je, itu tandanya maknya kena perabes duit shopping baju untuk anakda.

Mata ibu ni tengok design banyak tak kena jiwa pastu rege mahal. Sepasang joo la yang ibu rembat, itupun leleh dengan harganya RM11.90 sajoo.

Masa sama, kirim sama SIL yang gemar Sogo. Hujung tahun, YES dimana-mana ken, alang-alang along nak membeli-belah, tumpang belikan untuk Thaqif sepasang dua.




Puas hati ibu. Dapat 3 pasang, cecomel plak baju brand babykiko lagi. umi kamu cakap bagi rm50 je.hihi... tq umi..nanti boleh tolong shopping baju untuk Thaqif lagi.

Pastu long aka my biras belikan 2helai baju untuk Thaqif.


Elok le musim hujan dapat baju lengan panjang.Tq long... ibu aim nak cari seluar la plak.huhu.  korang rasa mana nak shopping busha/pants memurah, do share okey...Online bizz la plizz...
**hujan, ibu thaqif malas nak keluar dah.

atok, tengok baju baru banyak suka dia. Malam tu ke…

Dah kenal orang

Image
Assalamualaikum...
Tajuknya, sejak bercuti ke CH dah sebulan tak balik rumah mak tok. Motif? Ibu pemalas nak balik, tambahan hujan-hujan. Sejuk! Jawabnya tak termandi la ibu. Tadakk la hujan, renyah sikit nak ke hulu hilir bawak anak kecik, baju kain pun pending nak basuh, nak keringkan. Kadang weekend tak hujan, ibu is tak bersedia nak balik. Tak suka nak balik rush-rush mulalah tertinggal itu ini pulak.
Tapi dah sebulan, Thaqif dah makin banyak akal semua, atok bising la balik la sana, tok ayah rindu... (Walhal nak show off skill baru Thaqif kat mak tok dan tok ayah) **tiup tudung**
So, weekend lepas, pulanglah cucuda tok ayah dan mak tok ke kemahang 3. Mungkin dah lama tak tengok mak tok, tok ayah, Thaqif agak eekekekk Petang itu, dah tatata atok dan opah balik, Thaqif ready mandi dengan mak tok. Nangis. Owh, maybe dia tak biasa dengan tempat baru. **dah lama tak balik Dah siap-siap berbaju semua, mak tok excited nak ke pasar malam beli ikan membawa cucunda. Cucunda jer, menantuda…

HADIAH SUDAH POS

Assalamualaikum...
Khas untuk 10 orang pemenang giveaway by cik puan jelita tempoh hari. Kite dah poskan hadiah kalian semua semalam. Maaf kerana terlambat sudah posnya. Yang penting pos dah, ye dak? Insya-Allah dalam 3-4 hari sampai le kot. Dah dapat hadiah meh info kite plak tau.
Ada je tanya, saya dapat apa yer? Itu kite pun tak dapat bagitau spesifik sebab hadiah terlebih dahulu pack, lepas tu baru print alamat semua. Kalut-kalut melayan anak, kite main tampal sajoo alamatnya. Surprise!Surprise gitu...
Well 1st time buat giveaway, tak pernah plak join giveaway sebelum ni, jadi macam flow tu kelaut sikit. Buat untuk suka-suki sahaja ken, macam tak sempurna je kan. Insya-Allah soon, buat giveaway lagi kite akan cuba buat terbaik, mengikut flow gitew.
Apa-pun kerjasama dari para pemenang amatlah dihargai, terima kasih kerana support giveaway kite yang tak seberapa ini. Best berkenalan dengan kalian... Terasa memberi hadiah pada 1 Malaysia pulak sebab pemenang dari pelbagai negeri,ad…

Motherhood : bubur oh bubur...

Image
Assalamualaikum...

So far, #muhamadthaqifaiman loves ibu's cook.
 Ibu masak bubur saja campur puree buah/sayur for now.

Ini minggu lepas punya menu, bubur+ carrot.
 Cooked last night. Bubur+brokoli. 
Dalam bekas makan merah tu, already siap-siap tambah pevoo untuk hidangan hari ni. Hari-hari memang biasakan campur pevoo dalam makanan Thaqif, so he wont refused later.
Pevoo best. Kite guna untuk sapu pada ruam kat Thaqif (bila ruam datang),  sapu pada badan dia lepas mandi dan bila demam pastu buat sapu kat muka kite memalam bagi kulit lembap sekata. Pastu Thaqif pun suka je makan camgitu jer. Nampak berebut sangat botol pevoo dengan ibu time nak pakaikan kat badan dia, picit jugak masuk mulut dia. Selamba je dia layan pevoo tu.
Eh! Dah tukar topik plak. Huhu... anyway, tak sabar nak masak makanan bertumis plak kat thaqif. For now, layan la bubur dulu ye sayang...

freegift nestum jerkk selalu.

Image
Assalamualaikum...
Oh, since Thaqif masuk 6bulan, Thaqif asyik dapat free gift nestum jer. 

Organix fruity apple porridge from babydash.com, nestle cerelac tu dari nestle. Bila tengok kite bukak parcel isinya nestum, atok Thaqif semangat jer nak bagi Thaqif makan nestum tu... pfttt... Kite feeling sesuatu sangat...

Kite memang suka freegift tapi dah biasa masak bubur sendiri untuk Thaqif, tengok anakda makan berselera hasil air tangan ibu, mestilah terasa tak sampai hati nak kasi makanan instant (biskut baby bites tak dikira okey, itu kudap-kudapan untuk Thaqif demi mengelakkan orang sekeling suap apa sahaja)

 Feeling ini sangatlah sama seperti bila mana dulu kite cakap nak mula campur fm pada Thaqif bila dia cecah 6bulan. Siap dah beli FM  untuk cuba tapi tak sampai hati nak kasi sebab susu badan masih meriah. Moga susu terus meriah hingga Thaqif 2tahun.

Minggu ni balik rumah mak tok Thaqif di Kemahang, atok lupa nak bawa bubur Thaqif. Nasib baik la bersiap sedia dah bawak Heinz org…

Testimoni BBCream Seqybeauty

Image
Assalamualaikum...
Hari khamis yang ceria,pagi-pagi lagi group agen SQB di telegram dok share testimoni-testimoni best dari customer BBCream by Seqybeauty ni...
Muka flawless tak yah pakai blusher dah...
Ada yang belum habis dah siap-siap nak order lagi buat stok bagai.
 Pastu mana yang muka licin dan parut pudar lagi.
 Suka sangat kite baca.
Addict plak dengan bbcream by seqybeauty.
Nah! korang pun baca la...





Nak cun, comels, flawless dan pantas bersiap, meh order BBCream Seqybeauty ni dengan kite ok.
SMS/ Whatsapps/Telegram/WeChat 0109064732

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM

Image
Assalamualaikum...



Dengan ini bermula lah giveaway hujung tahun dari dianarashid.com dan sudi2 kan lah untuk sertainya kerana ada banyak hadiah menarik yang boleh kawan-kawan menangi.Berikut adalah senarai hadiah :-
Dish Wash Concentrate x 1 pemenang Herbal Blend® Multi-Purpose Cream x 2 pemenang telekung lycra x 1 pemenang topup RM10 X 3 pemenang Fridge magnet London + keychain (1 pemenang)  Fridge magnet Malaysia + keychain (1 pemenang) Topup RM10 x 1pemenang Fridge magnet cameron highland x 4 pemenang Shawl x 1 pemenang Topup Rm10 x2 1 paket Mykoko rm39/500g x 1 pemenang 2 voucher KFC x 1 pemenang baju muslimah x 2 pemenang wang tunai rm50 x 1 pemenang Home Binder 2014 x 1 pemenang

Syarat-syaratnya...:-
1- Buat satu entry bertajuk " GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM"
2- Like semua facebook page penaja(wajib ):-


3- Follow blog penaja( wajib) :-

Fiza , Dila , Yumida , Parihh ,Eurukaseven , CekguNorazimah ,Veesandi  , Nadiah , Ujie , YatiAdam , Fizah@susunatursioca

4- Follow Instag…

Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]

Image
Assalamualaikum...
Lazada Malaysia akan mengadakan Online Revolution Lazada pada 12 December 2014 iaitu 12 hari sebelum perayaan Krismas. Lazada akan menawarkan promosi menarik serta tawaran eksklusif untuk pelbagai kategori selama 24 jam. Dapatkan apa yang anda inginkan musim cuti ini, dari telefon bimbit, tablet dan peralatan elektronik hinggalah ke fesyen, barangan rumah, alat permainan dan peralatan sukan.

Since saya pembeli  tegar online lazada.com.my, diberi RM1212 untuk shopping wishlist saya seperti dibawah :

I-ROVA Robot Vacuum Cleaner K6RM 258.00 BeforeRM 907.00, You save 72%
Benda pertama sangat nak beli, maklumlah ibu bekerja, anak kecik sedang membuas merangkak, mengutip segala benda masuk mulut,  so kalau beli ni balik kerja on jer robot ni bagi clear habuk semua pastu baru boleh lepaskan Thaqif tu main-main, tak delah kite kelam kabut sangat penat-penat balik kerja nak menyapu bagai pulok nanti anak sibuk nak tolong jugak. 

Fujifilm Instax SHARE SP 1 RM 439.00 BeforeRM 699.00…

Motherhood : Perkembangan #muhamadthaqifaiman 7bulan

Image
Assalamualaikum...
Rasa baru sahaja update perkembangan anak 6 bulan, tup-tup dah masuk 7bulan...
Alhamdulillah bermula usia 6bulan #muhamadthaqifaiman dah mula diberi makan. #muhamadthaqifaiman memang suka makan. Ibu sangat excited tengok dia makan hari-hari. Pastu memang sangat tak boleh makan depan dia, nanti sibuk nak jugak. Makan sorok-sorok pun dia boleh tahu kite tengah makan, nanti dia akan datang duduk depan kite, mata bertentang mata gitew memang membuat ibu rasa bersalah betul. Pastu kan kalau orang hidang makan, pun dia sibuk nak tolong sama, solution selalunya ibu beri dia baby bites barulah tak kacau hidangan.


Mood 6bulan + kot, kalau nak tidur tu atas katil dalam bilik jer, cuba tidurkan dia kat ruang tamu sambil menonton tv, tak dapat yer, dia akan golek-golek seluruh rumah jer pastu eekkkekk. Mencabar sikit lorh bab ni, sebab nanti masuk bilik dengan ibu zzzzz...

Tersangat alert dengan bunyi. since sekarang abah more tidur di rumah mak muda kite, kite tidur berdua je…

cpuv nuffnang nov-dis 2014

Image
Assalamualaikum...
Alhamdulillah, nuffnang sangat bermurah hati CPUV tak putus-putus masuk untuk blog kite yang tak seberapa ni. Lompat tinggi-tinggi... Untuk november ada banyak sangat CPUV mengerlip-ngerlip siap dah ada yang credit dah pun tapi tak dan nak update story... Ini baru cek kat acc nuffnang, terus rasa semangat... terima kasih semua yang sudi singgah. jemput singgah lagi.

Minggu sibuk berganda...

Assalamualaikum...
Minggu ni teramatlah sibuk dipejabat. Masuk Ahad-Isnin, sibuk kejar deadline key-in data. Selasa bengkel 1 hari. Rabu yakni semalam ingatkan boleh release sat, konon nak browse-browse giveaway lagi, nan hadoo teruskan dengan key-in data yang masih berlambak-lambak 40000 helai.
Hari ni pun sangka happy hour tumpukan key-in data, derrr 44kali officemates remind meeting jabatan wajib hadir...  Meeting super hott sangat, pening kepala dok dengar perkara ulang-ulang walau tak berkaitan dengan kite. Bertabahlah hati.Ni ha baru habis meeting... 
Pukul 3.30pm dah nak balik... Nasib baik tak decide nak balik rumah MIL arini, kalau tak lagi super kalut la kite ni...
Dah lama tak balik rumah MIL, abah pun remind. Tapi hujung tahun, so much to settle, hari-hari rasa balik nak landing sahaja. Kata jer keje senang, key-in data, pun penattt hokey sehari-hari mengadap skrin komputer jer ken, balik rumah memberes kerja rumah pulak.
So kepada pemenang GA, harap bersabar, kite tak se…

GIVEAWAY BY KAMEQ DEANNA

Image
Assalamualaikum...
 Mood join giveaway...

Semoga kite bertuah...  Klik gambar untuk join!  'tQ

Penaja Segmen Zaman Persekolahan

Image
Assalamualaikum...
Quick update... cikjelita899.blogspot.com salah satu penaja untuk segmen zaman persekolahan ini. Jemput join semua. Klik banner dibawah untuk join, ada 66 hadiah untuk dimenangi. So cepat-cepat join, insya-Allah mana tahu semua orang boleh menang. Good luck semua!