Followers

Wednesday, 31 December 2014

Banjir di Pantai Timur- Kami turut merasa

Assalamualaikum...

Ya... Banjir yang melanda pantai timur kali ini memang luar biasa. Kite pun terkena tempias juga.
Kata abah, seingat dia, kampung kami kali terakhir digenangi air banjir pada tahun 1967. Walhal belakang rumah kami itu sungai Kelantan tapi memang tak pernah la merasai banjir.

24 Disember- Check-up anak di Klinik. On the way ke pejabat, kawasan Bunut Payong  kereta dok bersusun di tepi jalan dah. Dok kat pejabat orang ramai dah bising-bising paras air meningkat, akan banjir. Kite pun memang awal-awal pesan pada abah ambil kite dari kerja dengan motor je sebab comfirm jammed balik kerja tu dengan banjir yang bakal tiba. Sempat snap few pics dikawasan bunut payong yang kian tenggelam.



Sempat tengok paras air sungai kat belakang rumah tu kejap. Air deras toksah cakap. Takut kite tengok.



Malam tu tidur tak lena, kejap-kejap terjaga, kembali lena sebaik dengar kereta lalu dengan smooth kat jalan raya. Lega tahu air belum ada kat kawasan rumah.


25 Disember- Cuti. Paras air makin meningkat. After lunch, tidur. Bangun tidur abah cerita rumah mak muda kite dah ditakungi air. Lepas asar, pergilah melawat kawasan rumah mak muda tu. Air mula menutupi jalan raya. Kakak kite datang semua plan nak tidur dirumah kami kerana rumah mereka tiada elektrik (diorang ingat tak de elektrik itu biasa-biasa je rupanya kawasan kampung bahagian dalam sudah digenang air, kawasan rumah mereka pun sudah dipenuhi air). Lepas magrib, rumah sebelah sudah dipenuhi air. Tidur malam memang tak lena.Cik Tie,kakak kite yang dok Subang keep sms bertanya khabar. Masa ni line telefon celcom memang out, digi pun out, hanya ada maxis- lucky my dad masih mengekalkan nombor maxis dia so boleh la ber-sms dengan kakak dan husband.

26 Disember- Jam 3pagi tersedar,tengok suasana air didepan rumah, masih nampak tanah dicertain tempat. Masa ni blurr, adakah patut alih kereta sekarang? Kenapa kakak tak bangun ni, nak kena kejut ke? 4am, abah balik (abah tidur rumah mak muda) untuk alih kereta. Barulah semua orang bangun. Air pun dah capai kawasan parking kereta. Kat rumah mak muda air sudah paras anak tangga ketiga, aka paras paha. Selesai pindah kereta di pinggir jalan sana. Air mula naik lagi memenuhi kawasan parking. 5.30am elektrik terpadam. Perasaan saat ni, darurat dah ke kita? Sebab kami antara kampung terakhir yang bekalan elektrik diputuskan. Air paras anak tangga pertama aka paras betis.


 Rumah kite dah mcm rumah terapung je tengok dari jalan.

Longkang pun dah tak nampak rupa

Rumah jiran kite

Abah siap-siap ambil nama kami pergi daftar ke pusat pemindahan kerana risau paras air akan meningkat lagi.
I is so blurr mengemas barang untuk berpindah. Yang penting barang anak kena lengkap. Baju anak just tuang je semua dalam beg, pampers 1 pack besar, 1 box baby bites, sijil lahir, buku klinik anak. Pakaian sendiri 3-4helai sahaja.
Dalam tengah hari kak Iza datang ajak dok rumah dia sebab sana tak naik air. So blurr, bagai lembu dicucuk hidung follow je. Masa ni keadaannya semua jalan untuk menuju kampung kite dah block dah tinggal 1 jalan je melalui jalan tali air. Air kat tali air pun deras kot, sikit lagi nak sama paras jambatan dah. Takutt kite tengok air deras mengalir dari dekat.




27 Disember-Since call abah air tak naik dah bertahan je. Pack all our clothes, wanna get home. Tapi patah balik since air dimana-mana, tersekat dek air. Resah jer. Yelah sehari tinggal rumah, risaukan abah. Dari 3am 26 disember tu tak tidur. Risau darah tinggi abah naik la tak cukup rehat, kalau depan mata senang nak suruh dia berehat.

28 Disember- Alhamdulillah kelantan bagi cuti peristiwa. Susahnya kami kat sini bila eletrik tak ada pam minyak ditutup, atm pun tak berfungsi. Kami orang yang tak berani simpan cash banyak-banyak ditangan ni terasa seksa ooo bila atm tak berfungsi. Menuju ke Pasir Puteh untuk mencari atm dan memenuhkan tank minyak. Petang tu dah dapat balik ke rumah sendiri walaupun elektrik masih belum berfungsi, asalkan berada dirumah sendiri okey la lagipun esoknya kerja. Bila balik rumah, dengan sedih hati membuang stok susu yang rosak.


Walaupun tak memenuhi peti seperti ibu-ibu breastfeeding lain, tetap sedih...Berat rasa hati nak memberikan anak susu formula saat tinggalkan anak untuk pergi bekerja esok. Maafkan ibu sayang, ibu janji akan usaha keras untuk kumpul stok untuk anak ibu lagi.
Ini baru sedikit yang dirasai tanpa elektrik, tanpa atm, dan tanpa minyak sementara waktu. Tak dapat bayangkan mereka yang kehilangan segala-galanya di Gua Musang, Kuala Krai, Tanah Merah, Pasir Mas, Tumpat dan lain-lain tempat.

29 Disember - Nak pergi kerja, tapi tak dapat dek jalan masih digenangi air di kawasan wakaf che yeh dan bunut payong. Patah balik. Susah hati pun nak tinggalkan anakda dengan formula milk...







Wednesday, 24 December 2014

Stok anakda #muhamadthaqifaiman

Assalamualaikum... 

1st box beli akhir awal disember.

Bangun-bangun tidur sepah pampers.

Paket same dari gambar atas tu, rupa simpan dalam almari.1 pack lagi hantar rumah opah dah.

2nd box beli masa jualan lazada 12.12, ibu sawan tengok harga 1box rm90 pastu boleh dapat less 12% lagi, haruslah beli.

Semua pampers hasil shopping lazada sajoo. Sekarang fully pakai drypers wee wee dry jer since fitti itu selalu jumpa banyak keping yang pelekat dia rosak. Bincang dengan husband approve drypers jelah forever.

Pastu kat cosway, tengok detergent baby murah pulak. 1st bottle RM11.50, 2nd at 50%. Rasa macam nak beli 40 terus.


Monday, 22 December 2014

BILA IBU MULA SHOPPING BAJU ANAK...

Assalamualaikum...

Fine, macam baru je update pasal stok baju baru Thaqif
Tapi...
Bila ibu mula shopping baju anak...
Erm...
It's just naturally
CANNOT STOP...
Huhuhu...

Oh! My... niat nak cari busha jer kot sebab nak pakai dengan baju yang biras kite kasi tu. google. dan terjumpa web http://www.qqbabyshop.com/. Busha RM7.00, NICE. Add cart 4pcs. Belek-belek, bodysuit clearance RM12.00 je sepasang macam lawa. Klik-klik add cart. Owh RM100 baru free postage. Klik-klik. Okey total RM100 dah. (how I smile happily at the moment)

Bushanya...

Body suit saiz dah 12-18m tapi nampak cam small jer untuk Thaqif. Huhu... Ada cans jadi hadiah untuk baby lain ni. Huhu...

Atok kata baju belang-belang. Saiz 12-18m.

Live from airport this morning. Kasijambu sikit pink-pink.

Baju saiz 9-12m or 6-9m kot tak ingat. Fit well.

Balik kerja semalam ada parcel, ibu is so excited, terus test, erm kira pakai teruslah bila anakda mengamuk-ngamuk mengantuk pun ada.
Sambil ekkekk mengantuk tu kan, cam gedik-gedik pun ada jugak perangai tu, golek-golek, gensel-gensel kaki, badan dia. Nak bagi expression pakai baju baru kot. Amboiiii... Going 8month pun pandai menggedik kala pakai baju baru yerk anak ibu ni...
Anything, I love you so much la my dear son.
Rindu pun ada dah ni tau.

Thaqif berpagi-pagi bangun menghantar tok uda  nak pegi umrah kat airport.


Sunday, 21 December 2014

REVIEW BREASTPUMP EVE LOVE FLEXI

Assalamualaikum...

Anak going 8month soon, ibu baru terhegeh-hegeh nak review breastpump. Takpelah biar lambat asal adooo jugak review.
Every product, ada kekurangan dan kelebihan sendiri. Kite kongsi pengalaman kite dalam menggunakan breastpumop eve love best dan tak bestnya.

First advice, jika anda new mom-to-be, plan nak beli breastpump, toksah tamak beli double pump. Single je cukup dulu.

Kenapa? Sebab sampai sekarang kita single-kan evelove flexi kite itu. Sebab kite malas nak basuh banyak-banyak. Mean, corong x2, botol x2 (sebab kite simpan susu dalam bekas dadih je), pas basuh nak lap-lap every part bagi kering (kat ofis kite tak suka nak biarkan all parts tu terdedah aka kering di rak begitu sahaja).
Tapi untungnya kite beli breastpump ni dan jadikannya single sebab nanti tak perlu nak fikir untuk beli baru parts macam sheild dia bila dah longgar-longgar (sekarang dah longgar,sebab asal basuh je kite akan bukak sheild dia), atau parts lain rosak.Sebab apa kite macam tak perasan jer whether evelove ada jual parts berasingan.
 Maka, kalau nak beli breastpump jugak, check it out whether ada jual extra parts ke tidokkk...supaya dapat terus guna breastpump itu untuk next baby jugak. Barulah berbaloi-baloi ken, kalau idak, 1baby 1 pam tapi kalau mampu begitu, tak de halangan pun untuk berbuat camtu.

Next, evelove diiklan sebagai breastpump mesra powerbank, siap dapat free powerbank. Macam wow!wow! Bestnya, mudahnya nak guna, anytime, anywhere. Forget it! Its not at all. 2x breastpump kite terpaksa warded. Pertama,  masa baby umur sebulan, kite pun tak pasti apa masalahnya, tetiba nak pam tak menyala lampu dia. Second, memang kite mengaku most guna dengan powerbank untuk pam. Talking to customer service, he said, oh! Puan tak boleh keep guna dengan powerbank sebab nanti powerbank akan lemahkan motor breastpump dan selepas pam kena cepat-cepat cabut kabel/bateri pada motor breastpump itu kalau tak perkara sama berlaku. Fine! Memang lepas tu pam guna kabel terus ke plug jelah. Bak kata husband, barang China.
Bagusnya sebab evelove ada center di Malaysia sendiri, ada customer service syarikat sendiri untuk menjawab permasalahan kita dan cepat proses untuk servis breastpump. Just ambil masa lebih kurang 3-5hari bekerja untuk dapat kembali breastpump yang diservis (kira sekali hari hantar/ pos breastpump pada hq).

So, kalau nak cari breastpump, cari seller yang buat servis baiki breastpump sekali, kalau rosak ke apa, mudah-mudahan cepatlah breastpump dibaik pulih dan dikembalikan pada kita.

Yang kita masih suka pada evelove flexi ialah suction dia langsung tidak menyakitkan, bagai diurut sahaja. Syok sangat pam sambil buat kerja, kadang-kadang pm sampai limpah. Nasib baik tak backflow. Lagi, kite suka skrin dia papar masa mengepam kite, dan skrin yang berlampu itu membantu kala pam di waktu malam, tak payah bukak lampu pun tak pe. Pastu siap ada tutup untu sheild dia, kalau berenti pam sekejap ke apa, boleh tutup dulu. Selamat dari terdedah dek kuman.

Sesal ke beli evelove flexi ni? Tidak sebab ada yang best jugak ken dengannya, pastu kite jenis bersyukur je dengan apa yang ada walaupun cik husband memberi green light untuk beli baru. Buat apa membazir beli baru sedangkan masih okey. Lagipun aritu beli dengan full set dah, cooler bag, botol susu, ice brick, warmer (ni tak guna pun, ada orang nak beli? nak let go half price je)  






Thursday, 18 December 2014

Baju baru untuk #muhamadthaqifaiman

Assalamualaikum...

Bila anak mula membesar, bila dukung anak,bajunya menampakkan pusat, button baju dengan mudah tertanggal je, itu tandanya maknya kena perabes duit shopping baju untuk anakda.

Mata ibu ni tengok design banyak tak kena jiwa pastu rege mahal. Sepasang joo la yang ibu rembat, itupun leleh dengan harganya RM11.90 sajoo.

Masa sama, kirim sama SIL yang gemar Sogo. Hujung tahun, YES dimana-mana ken, alang-alang along nak membeli-belah, tumpang belikan untuk Thaqif sepasang dua.




Puas hati ibu. Dapat 3 pasang, cecomel plak baju brand babykiko lagi. umi kamu cakap bagi rm50 je.hihi... tq umi..nanti boleh tolong shopping baju untuk Thaqif lagi.

Pastu long aka my biras belikan 2helai baju untuk Thaqif.


Elok le musim hujan dapat baju lengan panjang.Tq long... ibu aim nak cari seluar la plak.huhu.  korang rasa mana nak shopping busha/pants memurah, do share okey...Online bizz la plizz...
**hujan, ibu thaqif malas nak keluar dah.

atok, tengok baju baru banyak suka dia. Malam tu kemas-kemas,buang tag baju siap-siap nak dibasuh. Pagi esok atok semangat tanya, dah basuh ke baju baru Thaqif, abah nak sidai.
^__^"
Confuse kejap ibu neh, cucu ke atok yang dapat baju baru ni?

Okey...stok baju ni semuanya bersaiz 12m-18m. Thaqif dah rupa hulk kalau pakai saiz 6m-12m kot...bhahaha...



Wednesday, 17 December 2014

Dah kenal orang

Assalamualaikum...

Tajuknya, sejak bercuti ke CH dah sebulan tak balik rumah mak tok. Motif? Ibu pemalas nak balik, tambahan hujan-hujan. Sejuk! Jawabnya tak termandi la ibu. Tadakk la hujan, renyah sikit nak ke hulu hilir bawak anak kecik, baju kain pun pending nak basuh, nak keringkan. Kadang weekend tak hujan, ibu is tak bersedia nak balik. Tak suka nak balik rush-rush mulalah tertinggal itu ini pulak.

Tapi dah sebulan, Thaqif dah makin banyak akal semua, atok bising la balik la sana, tok ayah rindu... (Walhal nak show off skill baru Thaqif kat mak tok dan tok ayah)
**tiup tudung**

So, weekend lepas, pulanglah cucuda tok ayah dan mak tok ke kemahang 3. Mungkin dah lama tak tengok mak tok, tok ayah, Thaqif agak eekekekk
Petang itu, dah tatata atok dan opah balik, Thaqif ready mandi dengan mak tok. Nangis. Owh, maybe dia tak biasa dengan tempat baru. **dah lama tak balik
Dah siap-siap berbaju semua, mak tok excited nak ke pasar malam beli ikan membawa cucunda. Cucunda jer, menantuda ni mak tok tak ajak pun... (i'olls okey jer, mungkin mak fikir kite penat baru balik kerja-kan)
Memula kite, eh boleh ke? Dak tu bukan biasa berjauhan dari ibu.
Tapi, positif, kalau tak biasakan bila lagi.  Mak pun berani bawak sebab Thaqif dah sendawa kekenyangan. Kite pun bekalkan baby bites jugak, kot-kot memerlukan.

Selepas 1/2jam, mereka pulang tanpa ikan. Bhahahaa...
 Thaqif nangis. Mak kata, memula okey, then dah sampai pasar malam, mak nak pass Thaqif pada ayah, terus waaaaaaaa... Start enjin balik la semula.

Selama 3hari 2 malam dirumah mak tok dan tok ayah, truly kite tak boleh hilang dari pandangan #muhamadthaqifaiman mula la nak sendu jer kecuali kalau mak tok/tok ayah dukung bawak main kat luar rumah. 100% okey, ibu takde pun tak kisah. Dok dalam rumah tak boleh langsung takde ibu.

Balik umah mak tok kali ni jugak, mak tok ajar tido buai. Kite dah freak out, abeslah kot nanti nak berbuai sahaja. 1-2-3 x dia okey, 4th time nak tidurkan dalam buai, baru letak jer dah ekkekkekk... syukurlah, biarlah jangan terbiasa sangat tidur berbuai. huhu. Thaqif tak suka mungkin sebab dah biasa tidur tak lama sangat, bila dalam buai tu, mak tok nampak dia sedar terus buai-buai bagi lena balik sedangkan dia dah puas tidur, dan ready nak main...

Malas betul nak tunjuk skill crawl sepanjang dok umah mak tok ni. Bila mak tok dok dapur, tok ayah p solat kat masjid, dok ngan ibu je kat depan, elok plak dia tawaf ruang tamu tu. Depan mak tok / tok ayah, crawl 2-3langkah bising dah.

Balik umah atok, tak dan panjat tangga lagi nampak atok angkat tangan sibuk nak terbang kat atok dah. Citer pada papanya, dah risau-risau je papa takut anak tak kenal dia nanti dia balik. huhu... Ibu takleh komen bab tu la. #muhamadthaqifaiman ni kadang angin okey, kadang nanhodoo...

Itu story balik umah mak tok, ari ahad opahnya ada kerja di pejabat tanah, maka dak thaqif dok dengan cik ti dia. Takde ibu,tak de atok, cik ti kata angin satu badan, tidur pun atas dukung je (tidur-tidur ayam kot pasal nak letak je marah). Petang tu ibu ada, atok ada dia tak pedulik pun dok main sampai gelak terkekek-kekek dengan cik ti dia. Over sangat.

Semalam umi dia aka my sister in law 1 family datang nak main dengan dia. Monyok-monyok mengantuk, meragam saje, tak boleh letak pun. Ibu dengan atok je laku, orang lain mula la nak ekkekkekk...pergh...pergh... nasib baik cik ti ada tolong buat air, nasib ibu dah siap-siap bakar sate tepi jalan untuk tetamu. Kalau tidak kelam kelibut la ibu nan sekeping ni...



Gambar otw balik umah tok ayah ni. Up kat fb kemain yang meng-like, komen. Tapi tahukah kalian nak dapat gamboo ni ibunya bagai bersilat dalam kete tu pasai anak tak mahu dok diam bila mana ibunya angkat tab nak amek gambar. Belum lagi melayan dia yang nak golek-golek panjat situ sini dalam kete...pastu tak dapat golek bising, bebel, memekik... tapi ibunya happy je melayan anak teruna seorang.
sungguh, #muhamadthaqifaiman ialah anugerah terindah buatku. Love him so much.


Tuesday, 16 December 2014

HADIAH SUDAH POS

Assalamualaikum...

Khas untuk 10 orang pemenang giveaway by cik puan jelita tempoh hari. Kite dah poskan hadiah kalian semua semalam. Maaf kerana terlambat sudah posnya. Yang penting pos dah, ye dak?
Insya-Allah dalam 3-4 hari sampai le kot. Dah dapat hadiah meh info kite plak tau.

Ada je tanya, saya dapat apa yer? Itu kite pun tak dapat bagitau spesifik sebab hadiah terlebih dahulu pack, lepas tu baru print alamat semua. Kalut-kalut melayan anak, kite main tampal sajoo alamatnya. Surprise!Surprise gitu...

Well 1st time buat giveaway, tak pernah plak join giveaway sebelum ni, jadi macam flow tu kelaut sikit. Buat untuk suka-suki sahaja ken, macam tak sempurna je kan. Insya-Allah soon, buat giveaway lagi kite akan cuba buat terbaik, mengikut flow gitew.

Apa-pun kerjasama dari para pemenang amatlah dihargai, terima kasih kerana support giveaway kite yang tak seberapa ini. Best berkenalan dengan kalian... Terasa memberi hadiah pada 1 Malaysia pulak sebab pemenang dari pelbagai negeri,ada dari kedah, johor, negeri sembilan, selangor, KL. 

Untuk peserta-peserta lain, walaupun korang tak menang, kite masih menghargai kalian yang support giveaway itu. Insya-Allah ada rezeki nanti kite akan buat giveaway lagi. Masa tu jemputlah join dan support kite lagi, mana tau tuah korang pulak.

 Last but not least, kalau rasa korang nak bersegmen ke buat giveaway jugak nanti nak sponsor ke kan, meh le tanya kite kot-kot time tu ada stok hadiah tersepak dalam almari kite, boleh la kite sponsor sikit giveaway korang.

Monday, 15 December 2014

Motherhood : bubur oh bubur...

Assalamualaikum...

So far, #muhamadthaqifaiman loves ibu's cook.
 Ibu masak bubur saja campur puree buah/sayur for now.

Ini minggu lepas punya menu, bubur+ carrot.

 Cooked last night. Bubur+brokoli. 

Dalam bekas makan merah tu, already siap-siap tambah pevoo untuk hidangan hari ni. Hari-hari memang biasakan campur pevoo dalam makanan Thaqif, so he wont refused later.

Pevoo best. Kite guna untuk sapu pada ruam kat Thaqif (bila ruam datang),  sapu pada badan dia lepas mandi dan bila demam pastu buat sapu kat muka kite memalam bagi kulit lembap sekata. Pastu Thaqif pun suka je makan camgitu jer. Nampak berebut sangat botol pevoo dengan ibu time nak pakaikan kat badan dia, picit jugak masuk mulut dia. Selamba je dia layan pevoo tu.

Eh! Dah tukar topik plak. Huhu... anyway, tak sabar nak masak makanan bertumis plak kat thaqif. For now, layan la bubur dulu ye sayang...


Sunday, 14 December 2014

freegift nestum jerkk selalu.

Assalamualaikum...

Oh, since Thaqif masuk 6bulan, Thaqif asyik dapat free gift nestum jer. 


Organix fruity apple porridge from babydash.com, nestle cerelac tu dari nestle.
Bila tengok kite bukak parcel isinya nestum, atok Thaqif semangat jer nak bagi Thaqif makan nestum tu... pfttt...
Kite feeling sesuatu sangat...

Kite memang suka freegift tapi dah biasa masak bubur sendiri untuk Thaqif, tengok anakda makan berselera hasil air tangan ibu, mestilah terasa tak sampai hati nak kasi makanan instant (biskut baby bites tak dikira okey, itu kudap-kudapan untuk Thaqif demi mengelakkan orang sekeling suap apa sahaja)

 Feeling ini sangatlah sama seperti bila mana dulu kite cakap nak mula campur fm pada Thaqif bila dia cecah 6bulan. Siap dah beli FM  untuk cuba tapi tak sampai hati nak kasi sebab susu badan masih meriah. Moga susu terus meriah hingga Thaqif 2tahun.

Minggu ni balik rumah mak tok Thaqif di Kemahang, atok lupa nak bawa bubur Thaqif. Nasib baik la bersiap sedia dah bawak Heinz organic biscotti snack, baby bites, nestle cerelac yogurt dan kentang( rebus dan lecek je). Biasalah trademark ibu, prepare makanan banyak-banyak, lebih tak pe, jangan tak cukup.



Jumaat pagi, bagi Thaqif makan Heinz Organic Biscotti Snack, hancurkan dalam air. Excited je makan 2keping habis. Haha, dah terbiasa makan buat kudapan jugak dah biscotti tu, so cepat je accept bila hancurkan pun. Tengah harinya, try la bagi nestum nestle cerelac yogurt tu. Know what, Thaqif makan 2-3 mulut pastu terus buat muka nak muntah dan tak nak telan nestum tu. Beza sangat muka masa makan biscotti, dan bubur. Pastu kasi kentang sajoo la pada hari tu. Elok je makannya.

Maybe #muhamadthaqifaiman suka makan dari air tangan ibu jer kot. Muahaha...
Takpelah anak, ibu suka je masak untuk awak hari-hari pun boleh...
Nasib baik le nestum tu semua free je. Kalau tak, nangis jugak ibu. Hihihi...




Thursday, 11 December 2014

Testimoni BBCream Seqybeauty

Assalamualaikum...

Hari khamis yang ceria,pagi-pagi lagi group agen SQB di telegram dok share testimoni-testimoni best dari customer BBCream by Seqybeauty ni...
Muka flawless tak yah pakai blusher dah...
Ada yang belum habis dah siap-siap nak order lagi buat stok bagai.
 Pastu mana yang muka licin dan parut pudar lagi.
 Suka sangat kite baca.
Addict plak dengan bbcream by seqybeauty.
Nah! korang pun baca la...





Nak cun, comels, flawless dan pantas bersiap, meh order BBCream Seqybeauty ni dengan kite ok.
SMS/ Whatsapps/Telegram/WeChat 0109064732

Tuesday, 9 December 2014

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM

Assalamualaikum...




Dengan ini bermula lah giveaway hujung tahun dari dianarashid.com dan sudi2 kan lah untuk sertainya kerana ada banyak hadiah menarik yang boleh kawan-kawan menangi.Berikut adalah senarai hadiah :-

Dish Wash Concentrate x 1 pemenang
Herbal Blend® Multi-Purpose Cream x 2 pemenang
telekung lycra x 1 pemenang
topup RM10 X 3 pemenang
Fridge magnet London + keychain (1 pemenang) 
Fridge magnet Malaysia + keychain (1 pemenang)
Topup RM10 x 1pemenang
Fridge magnet cameron highland x 4 pemenang
Shawl x 1 pemenang
Topup Rm10 x2
1 paket Mykoko rm39/500g x 1 pemenang
2 voucher KFC x 1 pemenang
baju muslimah x 2 pemenang
wang tunai rm50 x 1 pemenang
Home Binder 2014 x 1 pemenang


Syarat-syaratnya...:-

1- Buat satu entry bertajuk " GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM"

2- Like semua facebook page penaja(wajib ):-



3- Follow blog penaja( wajib) :-

Fiza , Dila , Yumida , Parihh ,Eurukaseven , CekguNorazimah ,Veesandi  , Nadiah , Ujie , YatiAdam , Fizah@susunatursioca

4- Follow Instagram penaja (jika  ada)

@cikgunorazimah , @syidah_eda93

5- Add google + :-

Junainah   ,  Yumida

6- Tinggalkan link entry anda di entry ini 

jangan lupa letak kan link blog www.dianarashid.cm di bloglist anda supaya tak terlepas pandang apa2 update terkini.Tarikh tutup giveaway ini ialah pada 10-12-2014 .Pemenang dipilih melalui random.org .Keputusan akan diumukan sebelum 15-12-2014

Sekian..

Monday, 8 December 2014

Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]

Assalamualaikum...

 Lazada Malaysia akan mengadakan Online Revolution Lazada pada 12 December 2014 iaitu 12 hari sebelum perayaan Krismas. Lazada akan menawarkan promosi menarik serta tawaran eksklusif untuk pelbagai kategori selama 24 jam. Dapatkan apa yang anda inginkan musim cuti ini, dari telefon bimbit, tablet dan peralatan elektronik hinggalah ke fesyen, barangan rumah, alat permainan dan peralatan sukan.


Since saya pembeli  tegar online lazada.com.my, diberi RM1212 untuk shopping wishlist saya seperti dibawah :

I-ROVA Robot Vacuum Cleaner K6

RM 258.00
Before RM 907.00 , You save 72%

Benda pertama sangat nak beli, maklumlah ibu bekerja, anak kecik sedang membuas merangkak, mengutip segala benda masuk mulut,  so kalau beli ni balik kerja on jer robot ni bagi clear habuk semua pastu baru boleh lepaskan Thaqif tu main-main, tak delah kite kelam kabut sangat penat-penat balik kerja nak menyapu bagai pulok nanti anak sibuk nak tolong jugak. 


Fujifilm Instax SHARE SP 1

RM 439.00
Before RM 699.00 , You save 37%

Ini benda kedua nak beli, hihi...dah selalu ambil gambar keluarga, gambar anak banyak-banyak guna phone dan tab, selalu peram jer nak print ken. So kalau dapat beli benda ni boleh direct print out gambar yang berkenan. Hah, kalau ada benda ni boleh la kite buat scrapbook untuk anakda tersayang itu, mesti comel. 

Fujifilm Instax mini Film Twin Pack 2 Boxes (40Pcs Films)

RM 79.00
Before RM 116.00 , You save 32%

Dah beli Fujifilm Instax SHARE SP 1 kat atas tu, haruslah kena beli film dia sekali baru boleh print dengan gembira...

Light weight Seebaby Stroller T03

RM 399.00
Before RM 599.00 , You save 33%

Next, stroller. Anak dah 7bulan, tak terbeli stroller pun lagi konon ibu nak survey the best, ringan, dan compact stroller muat kereta comel tu. Finally, jatuh cinta kat stroller ini la, berat cuma 5kg dan comels...



Aeroline Casual Hiking Backpack Red & Black

RM 37.00
Before RM 79.00 , You save 53%

Last but not least, asyik beli itu ini motif untuk anak sahaja ken. Ini yang terakhir beli backpack la untuk suami tercinta sebijik sebab dia dok merungut susah nak bawa beg tarik kala balik kampung, travel dengan bas JB-KB untuk menjenguk kami anak-beranak.



Hihi...Inilah barang-barang yang kite akan beli di lazada kalau ada RM1212 tu. 

Total : RM258+RM439+RM79+RM399+RM37 = RM1212.

Cukup-cukup plak total dia. Hihi...

Kalau korang ada RM1212, korang beli apa pulak?

Sunday, 7 December 2014

Motherhood : Perkembangan #muhamadthaqifaiman 7bulan

Assalamualaikum...

Rasa baru sahaja update perkembangan anak 6 bulan, tup-tup dah masuk 7bulan...

Alhamdulillah bermula usia 6bulan #muhamadthaqifaiman dah mula diberi makan. #muhamadthaqifaiman memang suka makan. Ibu sangat excited tengok dia makan hari-hari. Pastu memang sangat tak boleh makan depan dia, nanti sibuk nak jugak. Makan sorok-sorok pun dia boleh tahu kite tengah makan, nanti dia akan datang duduk depan kite, mata bertentang mata gitew memang membuat ibu rasa bersalah betul. Pastu kan kalau orang hidang makan, pun dia sibuk nak tolong sama, solution selalunya ibu beri dia baby bites barulah tak kacau hidangan.

Santai layan baby bites sama-sama kak afifa...

Mood 6bulan + kot, kalau nak tidur tu atas katil dalam bilik jer, cuba tidurkan dia kat ruang tamu sambil menonton tv, tak dapat yer, dia akan golek-golek seluruh rumah jer pastu eekkkekk. Mencabar sikit lorh bab ni, sebab nanti masuk bilik dengan ibu zzzzz...

Tersangat alert dengan bunyi. since sekarang abah more tidur di rumah mak muda kite, kite tidur berdua je dengan anak dirumah, so wajib la kena set alarm. Bila alarm phone bunyi, Thaqif dulu yang sibuk cari bunyi alarm tu kat mana. Terpaksalah ibu tidak kunci alarm, guna alarm #muhamadthaqifaiman je.

Dok atas walker tu dah laju sangat-sangat bergerak situ sini, tarik itu ini.Pendek kata, semua benda boleh dicapai dengan walker dan bebas merempuh masuk bilik atok, bilik air semua. Pastu dah pandai main kejar-kejar dengan ibu serta main sorok-sorok. Hehehe...Ibu la menyorok nanti panggil Thaqif, dia akan segera berpusing-pusing cari suara ibu. Lagi,ibu blok jalan nak ke dapur dengan meja kecik serta kerusi dia siap main tolak-tolak meja kecik dan kerusi tu tu  dengan walker. Ingat ibu buat kubu mainan ka?

Acara sepah kopiah atok.
Memegang dan melempar barang. Sekarang dah pandai campak-campak barang dah si kecik ni, campak botol susu dan mainan dia memanglah favourite sekarang. Memula macam eh it cannot be like this, not good. Then, baca pasal perkembangan bayi semua, its just baby learning. Terus asal dia campak barang ke apa, ibu senyum dan cakap 'good boy!'

Dah pandai protes tak nak susu botol bila ibu ada dan pastikan susu botol habis tanpa dikesan. Caranya dengan tuang botol dan picit teat tu sampai susu menitik laju-laju. He do it by himself...  T__T. Susu ibu jugak yang awak tuang-tuang itu sayang oitt...

Dalam happy bergerak dengan menggunakan walker, kadang-kadang dia bosan tak nak dok dalam walker nak golek-golek juga.
Dah bergolek 360 darjah. Ibu dok kat kaki dia nak sarung stokin nanti dia pusing2 mengadap ibu balik. ^__^'.

Ini aktiviti guna gear reverse memula gelak, pastu tersangkut, kelat terus muka.
Suka bangun pagi. Kadang pukul 4.30am dia dah bangun main-main, pastu sibuk paksa ibu bangun jugak bawak dia keluar bilik. Selagi tak bangun sibuk tendang, atau tarik rambut atau korek mata ibu sambil mulut cakap bububuuubuuu.

Dah boleh duduk with support. Kalau tak de support kejap je jadi macam pokok kelapa kena tiup dek angin. Hehehe.. Boleh dah le dok dalam baby chair dengan confident.
Ada style engineer tengah meeting dari babychair tak?

Sibuk kira stok drypers. I am die hard user drypers...eh?haha...

6 bulan 3minggu barulah nak mula crawl ke depan tapi 2 kali tarik badan jer, dah tak jadi. It's ok sayang, no pressure, ibu faham perkembangan setiap anak itu berlainan, asalkan anak ibu sihat dan aktif, ibu okey jer.





Friday, 5 December 2014

cpuv nuffnang nov-dis 2014

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, nuffnang sangat bermurah hati CPUV tak putus-putus masuk untuk blog kite yang tak seberapa ni. Lompat tinggi-tinggi... Untuk november ada banyak sangat CPUV mengerlip-ngerlip siap dah ada yang credit dah pun tapi tak dan nak update story...
Ini baru cek kat acc nuffnang, terus rasa semangat...
terima kasih semua yang sudi singgah. jemput singgah lagi.


Thursday, 4 December 2014

Minggu sibuk berganda...

Assalamualaikum...

Minggu ni teramatlah sibuk dipejabat. Masuk Ahad-Isnin, sibuk kejar deadline key-in data. Selasa bengkel 1 hari. Rabu yakni semalam ingatkan boleh release sat, konon nak browse-browse giveaway lagi, nan hadoo teruskan dengan key-in data yang masih berlambak-lambak 40000 helai.

Hari ni pun sangka happy hour tumpukan key-in data, derrr 44kali officemates remind meeting jabatan wajib hadir... 
Meeting super hott sangat, pening kepala dok dengar perkara ulang-ulang walau tak berkaitan dengan kite. Bertabahlah hati.Ni ha baru habis meeting... 

Pukul 3.30pm dah nak balik... Nasib baik tak decide nak balik rumah MIL arini, kalau tak lagi super kalut la kite ni...

Dah lama tak balik rumah MIL, abah pun remind. Tapi hujung tahun, so much to settle, hari-hari rasa balik nak landing sahaja. Kata jer keje senang, key-in data, pun penattt hokey sehari-hari mengadap skrin komputer jer ken, balik rumah memberes kerja rumah pulak.

So kepada pemenang GA, harap bersabar, kite tak sempat pos lagi...Will do as soon as possible okey... Dah siap pack comel-comel, pos jer belum. Semalam ingat nak pergi pos dah, tup-tup ingat abah dah berhari-hari komen clorox dia dah habis semua. So, tukar plan p supermarket jer la tengah hari tu. Harap maaf yer pemenang-pemenang GA kite yang chomels...  

Dah ada 7 orang yang respon untuk tuntut hadiahnya. Another 3, please step forward and email me ASAP thru cikjelita899@gmail.com... So kalau sempat kite sekali harung je ke pejabat pos malaysia itu.

Okey bye! Selamat berhujung minggu semua...
**sangat tak sabar nak landing-landing, golek-golek dengan #muhamadthaqifaiman
Rindu nak gomol bau dari syurga itu.

Wednesday, 3 December 2014

GIVEAWAY BY KAMEQ DEANNA

Assalamualaikum...

 Mood join giveaway...


Semoga kite bertuah... 
Klik gambar untuk join! 
'tQ

Tuesday, 2 December 2014

Penaja Segmen Zaman Persekolahan

Assalamualaikum...

Quick update...
cikjelita899.blogspot.com salah satu penaja untuk segmen zaman persekolahan ini.
Jemput join semua.
Klik banner dibawah untuk join, ada 66 hadiah untuk dimenangi. So cepat-cepat join, insya-Allah mana tahu semua orang boleh menang.
Good luck semua!