Skip to main content

Dah kenal orang

Assalamualaikum...

Tajuknya, sejak bercuti ke CH dah sebulan tak balik rumah mak tok. Motif? Ibu pemalas nak balik, tambahan hujan-hujan. Sejuk! Jawabnya tak termandi la ibu. Tadakk la hujan, renyah sikit nak ke hulu hilir bawak anak kecik, baju kain pun pending nak basuh, nak keringkan. Kadang weekend tak hujan, ibu is tak bersedia nak balik. Tak suka nak balik rush-rush mulalah tertinggal itu ini pulak.

Tapi dah sebulan, Thaqif dah makin banyak akal semua, atok bising la balik la sana, tok ayah rindu... (Walhal nak show off skill baru Thaqif kat mak tok dan tok ayah)
**tiup tudung**

So, weekend lepas, pulanglah cucuda tok ayah dan mak tok ke kemahang 3. Mungkin dah lama tak tengok mak tok, tok ayah, Thaqif agak eekekekk
Petang itu, dah tatata atok dan opah balik, Thaqif ready mandi dengan mak tok. Nangis. Owh, maybe dia tak biasa dengan tempat baru. **dah lama tak balik
Dah siap-siap berbaju semua, mak tok excited nak ke pasar malam beli ikan membawa cucunda. Cucunda jer, menantuda ni mak tok tak ajak pun... (i'olls okey jer, mungkin mak fikir kite penat baru balik kerja-kan)
Memula kite, eh boleh ke? Dak tu bukan biasa berjauhan dari ibu.
Tapi, positif, kalau tak biasakan bila lagi.  Mak pun berani bawak sebab Thaqif dah sendawa kekenyangan. Kite pun bekalkan baby bites jugak, kot-kot memerlukan.

Selepas 1/2jam, mereka pulang tanpa ikan. Bhahahaa...
 Thaqif nangis. Mak kata, memula okey, then dah sampai pasar malam, mak nak pass Thaqif pada ayah, terus waaaaaaaa... Start enjin balik la semula.

Selama 3hari 2 malam dirumah mak tok dan tok ayah, truly kite tak boleh hilang dari pandangan #muhamadthaqifaiman mula la nak sendu jer kecuali kalau mak tok/tok ayah dukung bawak main kat luar rumah. 100% okey, ibu takde pun tak kisah. Dok dalam rumah tak boleh langsung takde ibu.

Balik umah mak tok kali ni jugak, mak tok ajar tido buai. Kite dah freak out, abeslah kot nanti nak berbuai sahaja. 1-2-3 x dia okey, 4th time nak tidurkan dalam buai, baru letak jer dah ekkekkekk... syukurlah, biarlah jangan terbiasa sangat tidur berbuai. huhu. Thaqif tak suka mungkin sebab dah biasa tidur tak lama sangat, bila dalam buai tu, mak tok nampak dia sedar terus buai-buai bagi lena balik sedangkan dia dah puas tidur, dan ready nak main...

Malas betul nak tunjuk skill crawl sepanjang dok umah mak tok ni. Bila mak tok dok dapur, tok ayah p solat kat masjid, dok ngan ibu je kat depan, elok plak dia tawaf ruang tamu tu. Depan mak tok / tok ayah, crawl 2-3langkah bising dah.

Balik umah atok, tak dan panjat tangga lagi nampak atok angkat tangan sibuk nak terbang kat atok dah. Citer pada papanya, dah risau-risau je papa takut anak tak kenal dia nanti dia balik. huhu... Ibu takleh komen bab tu la. #muhamadthaqifaiman ni kadang angin okey, kadang nanhodoo...

Itu story balik umah mak tok, ari ahad opahnya ada kerja di pejabat tanah, maka dak thaqif dok dengan cik ti dia. Takde ibu,tak de atok, cik ti kata angin satu badan, tidur pun atas dukung je (tidur-tidur ayam kot pasal nak letak je marah). Petang tu ibu ada, atok ada dia tak pedulik pun dok main sampai gelak terkekek-kekek dengan cik ti dia. Over sangat.

Semalam umi dia aka my sister in law 1 family datang nak main dengan dia. Monyok-monyok mengantuk, meragam saje, tak boleh letak pun. Ibu dengan atok je laku, orang lain mula la nak ekkekkekk...pergh...pergh... nasib baik cik ti ada tolong buat air, nasib ibu dah siap-siap bakar sate tepi jalan untuk tetamu. Kalau tidak kelam kelibut la ibu nan sekeping ni...



Gambar otw balik umah tok ayah ni. Up kat fb kemain yang meng-like, komen. Tapi tahukah kalian nak dapat gamboo ni ibunya bagai bersilat dalam kete tu pasai anak tak mahu dok diam bila mana ibunya angkat tab nak amek gambar. Belum lagi melayan dia yang nak golek-golek panjat situ sini dalam kete...pastu tak dapat golek bising, bebel, memekik... tapi ibunya happy je melayan anak teruna seorang.
sungguh, #muhamadthaqifaiman ialah anugerah terindah buatku. Love him so much.


Comments

  1. Replies
    1. tulah.ibu layan jerlah.seronok tengok perkembangan dia

      Delete
  2. Samala dgn ank sue pun..dah kenal org dr usia 5 bln lg. X nak dgn sapa2 kecuali sue. Dok atas kereta boh dlm car seat pun smp senget2 nak keluar. Bila bw keluar carseat mula la nak panjat, nak itu ini x boleh duduk diam langsung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dah kenal orang dari 4-5bulan.ni baru pandai memilih orang yang dia nak/xnak.dok dalam kete mmg nampak ibu dah ada sama mmg tak nak carseat dah.

      Delete
  3. hehe, biasalah tu. budak2 kan. macam2 perangai diorang ni..

    ReplyDelete
  4. dah knal ngn orang payah sikit...hihi xleh hilang la kite ni...klau x mngamuk je

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu xpe.kadang nak masuk toilet pun terpaksa tangguh dulu bagi mood dia ok.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-