Followers

Thursday, 26 June 2014

The gifts...part 2.

Assalamualaikum.

Bright day. Papa Thaqif n Thaqif sleeping. Ibu kebosanan. Marilah update blog.
Sebelum bersalin ada dah cerita sikit pasal dapat gift yang baby dapat dan ibu belikan untuk baby. Sikitlah. Baca DISINI. Yang pink-pink, girl punya things dalam entri tu dah selamat diberi kepada anak sedara girl kite yang baru dilahirkan pada 17 Jun lalu, dan bakal diberi kepada baby kawan kite yang dijangka baby girl. Panjang-panjangkan lagi rezeki tak salahkan.

Alhamdulillah, murah rezeki Thaqif lepas dilahirkan dapat gifts lagi.

1. Hamper mandian etc daripada kawan papa (ni dapat masa kite nak mula cuti bersalin sebenarnya, papa berhenti kerja baby dapat hadiah) Big thank you uncle Chua.

2. Pampers trial ini dari Hospital. Bolehlah sebagai kenang-kenangan. 

 

3. Baju dari cik na (kakak kite). Thanks a lot cik na, tapi besar, Thaqif tak boleh pakai lagi. Soon Thaqif lebih bam baru pakai.

4. Hamper lagi, daripada wakil rakyat Tanah Merah. Maklumlah mak tok, tok ayah orang felda, wakil rakyat suka memberi insentif dalam pelbagai bentuk. Tak reti nak pusing gambar. Sorry. Ada bedak, wipes, sapu tangan dan sepasang baju.

5. Baju lagi. 3 pasang.Kali ni dari umi Thaqif (kakak sulung husband). Terima kasih umi, Thaqif suka baju baru. Comel.

6. 5 in 1 baby starter set. Kawan kerja baru papa bagi. Comels. Red elephant. Ada jumpsuit coverall, romper, blanket, bib dan topi. Thanks a lot uncle/auntie. Boleh pakai wat rayalah. Hehe.

7. Romper dari kawan papa jugak. Ibu confuse because its pink. Anyway, ibu love the words on the romper tu. Thanks auntie.

8. Socks, it from papa. Sepadan sangat  dengan baju elephant tu kan.




Wednesday, 25 June 2014

jealousy

Assalamualaikum...

Bit manglish today.

My husband will back today. Yeay! Cant wait to hug him.
But its a badmood day for my little angel Muhamad Thaqif Aiman.
He woke up late in the morning, almost 8am, and still wish to sleep. He dont like to walking around the house with mak tok and tok ayah like yesterday anymore. He just ekk ekk ekk all the time with them. He only want me, even sleep on me. If i put him down then he realised it, he will scream loud.
Huh! How sensitive you are today my angel.
While he is sleeping on my chest, i keep questioning in my mind why he be like this today? He not had fever at all. Maybe just being 'manja'.
Then i am think. Is he jealous that i will hug another guy tonight and get forgot about him?
Is he? Elders always said that babies had good instint in everything. All this day, he not so mind to sleep by himself while i got my shower etc.
Sudden i said to Thaqif who sleeping on my chest,
But he is your dad young man. Why you so jealous?
He just smiling in the sleep. ( feel like he answer my question)
 Masya-Allah, the smile so beautiful. I can just hug and kiss him more. 
Nobody can replace your position as my son dear. Your dad is my soulmate, i must love him too. You must love him too.

Monday, 23 June 2014

Dah nak puasa...

Assalamualaikum...

Pejam celik sekejap je dah nak masuk bulan puasa lagi. Pertama kali puasa sebagai ibu. Risau jugak hati ni mampukah nak puasa sambil fully bf anak, cuaca sekarang dah la panas dari biasa pastu kite jenis cepat dahaga dan kuat minum air. Kadang-kadang tengah df Thaqif pun 1-2botol air itu selamba je kite minum. Nanti puasa cemanalah... Stok susu pun tak buat sebab Thaqif sangat kuat menyusu, sejam sekali dia menyusu. Bilalah ibunya ada masa nak mengepam. Huhu...

Tahun ni 1st time puasa suami jauh. Apalah suami makan nanti? Bangun sahur tak bila tak de kite kejut? Macam-macam pikir. Tapi tabahkan hati juga. Kite rasa alone disini, husband disana pun merasa sama.

Tapi itu lepas 3 hari puasa la yerk mula rasa jauh sebab rabu ni husband balik. Cuti almost a week jugaklah. Sempat sambut puasa bersama-sama, insya-Allah...
Rindunya. Husband balik dah plan nak jalan-jalan cari makan je. Kite kemaruk nak makan macam-macam sebab dah abes pantang, dia pulak sebab lama tak makan menu masakan kelate dan air tangan mak dan kite. Husband dah request nak makan puding roti dan puding karamel. Harap-harap sempatlah buat, maklumlah kena berbagi rumah, sekarang kite kat rumah mertua. So husband balik haruslah stay dulu sehari 2 sebelum balik rumah kite. Balik sanalah baru boleh masak-masak. Kenapa tak masak kat rumah mertua je, kite segan la, mak lagi terror masak, pastu kite lebih selesa sepahkan dapur kite sendiri.

So mummy-mummy baru yang bf anak dan mom-to-be sekalian, macam mana korang persiapkan diri menghadapi ramadan ni? Pemakanan tambahan apa korang ambil? Sahur dengan apa?
Jom share sama-sama k.

Kite di zaman bujang dulu tak bangun sahur pun. Lepas kahwin plak sekadar minum air je sahur itupun buat teman suami je. Now dah ada anak, priority untuk bagi terbaik untuk anaklah.



Sunday, 22 June 2014

Bila anak kena juandice

Assalamualaikum...
Rindu sangat nak update blog, tapi malas menaip, boleh? Rindu nak blogwalking, tapi line pun tak berapa clear dirumah kite.
Hari ni story bout pengalaman kite dengan anak kena juandice.

Muhamad Thaqif Aiman detected juandice on his day 2, 8.5.2014. Since nurse yang datang melawat bagitau Thaqif nampak ada juandice paras muka, laju-laju SMS husband yang keluar ke Tanah Merah untuk urusan sijil kelahiran Thaqif belikan daun kucai untuk mandikan Thaqif, MIL pulak pesan beli anggur hitam nak suap airnya pada Thaqif. Petang tu, pergi ke KK Kemahang untuk check bacaan SB =188.1,  tak over sangat tapi kena berjaga-jaga takut naik lagi. Nurse suruh repeat bacaan SB di KK Tanah Merah since Jumaat KK Kemahang tutup. 
At night, Thaqif really pulun tidur, bangun menyusu sekali je jam 4am. 

Hasilnya, bacaan SB  kali kedua ni, 9.5.2014 ialah 210. Nurse said, bf demand, keeps him awake every 2hours for bf. Papa Thaqif dah risau-risau takut anak dia kena tahan wad nanti since he is going to Johore by Tuesday, asyik dok cakap dengan Thaqif supaya cepat sihat... MIL pun risau dah, siap tanya nak try susu kambing ke. Kite dengan sopan tolak, sebab kite darah O, susu kambing panas, takut lagi naik mendadak, better not, just do the way nurse said la. Balik dari klinik bersungguh-sungguh kejut Thaqif menyusu. Well since baby yang juandice ni memang penidur, dan tak aktif, so do Thaqif, bedung ke bogelkan ke, geletek kaki semua huh tak jalan, tak mau bangun jugak. So petang tu, mandikan Thaqif sekali lagi dengan daun kucai tu. Mandi barulah nak buka mata, pastu sengaja biar Thaqif berpampers+mitten and booties je, biar dia still awake bagi susu semua. Memang keep wake him up la that day, because next day nak selawat, cukur jambul Thaqif,takkan nak buat majlis tanpa tuan kot kalau Thaqif kena tahan wad. Berdoa.

 Alhamdulillah 10.5.2014, SB = 183. Lega... 10.5.2014 juga  pusat Thaqif luruh.

Repeat SB lagi hari Isnin,12.5.2014, SB = 229. Terkejut dengan result tersebut coz Thaqif keeps awake for bf. Memang Thaqif hisap bukan main-main je. Lagilah papa Thaqif risau nak tinggal anak. Kite toksah katalah memang doa je dalam hati, janganlah sampai anak kite kena tahan wad, hari-hari dok bawak Thaqif datang klinik ambil darah ni pun hati dah sayu, nak imagine Thaqif dok wad, bawah lampu kena cucuk sana sini, tak sanggup okey. Masa nurse tulis result SB semua, husband collect banyaklah maklumat juandice dengan nurse, apa okey, tak. Nurse cakap cuba benda-benda yang sejuk bagi baby untuk berubat okey, benda panas macamsusu kambing tu wajib dielakkan. Susu kambing memang merawat kuning orang dewasa which kunjng orang dewasa ni dah pasti penyakit dia berkaitan hati, manakala baby juandice belum pasti which part dia sakit actually. Masa ni memang dengan kite sekali kena kontrol makan semua. Kunyit, halia, lada hitam etc dielakkan. Lauk pun MIL letak garam je semata, takut sebab makan kite, juandice Thaqif menjadi-jadi. Jiran MIL tawarkan madu untuk bagi pada Thaqif,  kite dah err..err...sebab setahu kite mujur husband menolak.

Again repeat SB, 14.5.2014 since 13.5.2014 ialah Hari Wesak. Alhamdulillah SB Thaqif turun sikit 215. First time pulak Thaqif nangis masa nurse amek darah tapi kejap je. Kebetulan hari ni dia jaga dan tengah menyusu masa menunggu nak amek darah tu kot.

15.5.2014, SB Thaqif turun lagi, 203. Lega, nurse kata okey dah tu menurun, harap tak naik dah. Nurse yang datang melawat kat rumah plak cakap, dah tak nampak kuning pun, kenapa bacaan tak okey lagi. Wallahualam. Petang tu, kite balik rumah abah dah. 

Balik rumah abah memang kena bebel kat kakaklah bab the best way to keep bf baby (pam susu, bagi baby guna shringe every hour coz baby juandice kan tak aktif, menyusu main-main so kena paksa minum guna shringe tulah), abah dah kalut nak cari mandian herba TYT la nak mandikan baby. Tapi kite tak buat pun sebab kite yakin Thaqif menyusu dengan kuat, buktinya timbang Thaqif dah 3.1kg(15.5.2014) dah. Nurse datang melawat 17.5.2014 pun kata toksah risau, normal baby juandice tak bertambah berat, Thaqif ni sebaliknya, lambat turun tu biasa bila mother darah O. 

18.5.2014, hari ni repeat SB Thaqif di KK Lundang Paku since kite dah balik ke rumah sendiri. Alhamdulillah kali ni bacaan SB 168 je.  Masa ni tersangatlah happy tak terkata.

Gitulah secebis pengalaman kite dengan anak yang alami juandice. Mungkin ada hat nak protes tang bagi anak air anggur hitam tu, baby is not allowed having other menu, only mom's milk. I know, i know, sebab ada pun orang mempersoalkan kite bila kite post kat fb kasi air zam-zam kat baby. Bagi kite, kite buat tu dengan niat nak ubatkan anak, bukan bagi bergelen-gelen pun, sesudu teh je sekali kasi. Air zam-zam pulak bak air penawar, berkhasiat dan bagus untuk kita, kite percaya, it will not harm the baby if sometimes we give it to baby. 
 **marah-marah kite kasi semua tu kat baby, eh bukan ke sunnah nabi bertahnik baby baru lahir dengan kurma. So sape buat tu salah le dalam etika pemakanan baby gitu? 

 Happy part juandice dah okey, tapi sarat la pulak anakku ini. Patutlah orang kata, baby boy memang kena jaga bebetul dalam pantang ni.


Thaqif n ibu day 46.

Sunday, 1 June 2014

1st annivesary.

Assalamualaikum...
Pejam celik dah setahun pun usia pernikahan kami.
Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi kami berjaya harungi tahun pertama sebagai suami isteri dengan manis. Huhuhu...
Syahdu sebab suami jauh tak dapat nak sambut sama-sama. Lambat pulak suami nak balik. Susah dapat cuti sebab masih baru bekerja, kerja shift lagilah payah.
Kalaulah bukan tengah berpantang, rasanya kite dah sampai Johor kot surprise husband.
T__T
(Kalau dah hati tisu, tisu jugaklah, sikit2 feeling nangis)
Mujur ada anak penguat hati dan jiwa hat sedih ni.

Semoga kite dan keluarga sentiasa dibawah lindunganNya.

 Tepek gambar husband n wife sikit.

Permata hati ibu dan papa,Muhamad Thaqif Aiman yang semakin membulat dari sehari ke sehari. Today,26days.