Posts

Showing posts from June, 2014

The gifts...part 2.

Image
Assalamualaikum.
Bright day. Papa Thaqif n Thaqif sleeping. Ibu kebosanan. Marilah update blog. Sebelum bersalin ada dah cerita sikit pasal dapat gift yang baby dapat dan ibu belikan untuk baby. Sikitlah. Baca DISINI. Yang pink-pink, girl punya things dalam entri tu dah selamat diberi kepada anak sedara girl kite yang baru dilahirkan pada 17 Jun lalu, dan bakal diberi kepada baby kawan kite yang dijangka baby girl. Panjang-panjangkan lagi rezeki tak salahkan.
Alhamdulillah, murah rezeki Thaqif lepas dilahirkan dapat gifts lagi.
1. Hamper mandian etc daripada kawan papa (ni dapat masa kite nak mula cuti bersalin sebenarnya, papa berhenti kerja baby dapat hadiah) Big thank you uncle Chua.
2. Pampers trial ini dari Hospital. Bolehlah sebagai kenang-kenangan. 

3. Baju dari cik na (kakak kite). Thanks a lot cik na, tapi besar, Thaqif tak boleh pakai lagi. Soon Thaqif lebih bam baru pakai.
4. Hamper lagi, daripada wakil rakyat Tanah Merah. Maklumlah mak tok, tok ayah orang felda, wakil rak…

jealousy

Assalamualaikum...
Bit manglish today.
My husband will back today. Yeay! Cant wait to hug him. But its a badmood day for my little angel Muhamad Thaqif Aiman. He woke up late in the morning, almost 8am, and still wish to sleep. He dont like to walking around the house with mak tok and tok ayah like yesterday anymore. He just ekk ekk ekk all the time with them. He only want me, even sleep on me. If i put him down then he realised it, he will scream loud. Huh! How sensitive you are today my angel. While he is sleeping on my chest, i keep questioning in my mind why he be like this today? He not had fever at all. Maybe just being 'manja'. Then i am think. Is he jealous that i will hug another guy tonight and get forgot about him? Is he? Elders always said that babies had good instint in everything. All this day, he not so mind to sleep by himself while i got my shower etc. Sudden i said to Thaqif who sleeping on my chest, But he is your dad young man. Why you so jealous? He just s…

Dah nak puasa...

Assalamualaikum...
Pejam celik sekejap je dah nak masuk bulan puasa lagi. Pertama kali puasa sebagai ibu. Risau jugak hati ni mampukah nak puasa sambil fully bf anak, cuaca sekarang dah la panas dari biasa pastu kite jenis cepat dahaga dan kuat minum air. Kadang-kadang tengah df Thaqif pun 1-2botol air itu selamba je kite minum. Nanti puasa cemanalah... Stok susu pun tak buat sebab Thaqif sangat kuat menyusu, sejam sekali dia menyusu. Bilalah ibunya ada masa nak mengepam. Huhu...

Tahun ni 1st time puasa suami jauh. Apalah suami makan nanti? Bangun sahur tak bila tak de kite kejut? Macam-macam pikir. Tapi tabahkan hati juga. Kite rasa alone disini, husband disana pun merasa sama.

Tapi itu lepas 3 hari puasa la yerk mula rasa jauh sebab rabu ni husband balik. Cuti almost a week jugaklah. Sempat sambut puasa bersama-sama, insya-Allah...
Rindunya. Husband balik dah plan nak jalan-jalan cari makan je. Kite kemaruk nak makan macam-macam sebab dah abes pantang, dia pulak sebab lama tak maka…

Bila anak kena juandice

Image
Assalamualaikum... Rindu sangat nak update blog, tapi malas menaip, boleh? Rindu nak blogwalking, tapi line pun tak berapa clear dirumah kite. Hari ni story bout pengalaman kite dengan anak kena juandice.
Muhamad Thaqif Aiman detected juandice on his day 2, 8.5.2014. Since nurse yang datang melawat bagitau Thaqif nampak ada juandice paras muka, laju-laju SMS husband yang keluar ke Tanah Merah untuk urusan sijil kelahiran Thaqif belikan daun kucai untuk mandikan Thaqif, MIL pulak pesan beli anggur hitam nak suap airnya pada Thaqif. Petang tu, pergi ke KK Kemahang untuk check bacaan SB =188.1,  tak over sangat tapi kena berjaga-jaga takut naik lagi. Nurse suruh repeat bacaan SB di KK Tanah Merah since Jumaat KK Kemahang tutup.  At night, Thaqif really pulun tidur, bangun menyusu sekali je jam 4am. 
Hasilnya, bacaan SB  kali kedua ni, 9.5.2014 ialah 210. Nurse said, bf demand, keeps him awake every 2hours for bf. Papa Thaqif dah risau-risau takut anak dia kena tahan wad nanti since he i…

1st annivesary.

Image
Assalamualaikum... Pejam celik dah setahun pun usia pernikahan kami. Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi kami berjaya harungi tahun pertama sebagai suami isteri dengan manis. Huhuhu... Syahdu sebab suami jauh tak dapat nak sambut sama-sama. Lambat pulak suami nak balik. Susah dapat cuti sebab masih baru bekerja, kerja shift lagilah payah. Kalaulah bukan tengah berpantang, rasanya kite dah sampai Johor kot surprise husband. T__T (Kalau dah hati tisu, tisu jugaklah, sikit2 feeling nangis) Mujur ada anak penguat hati dan jiwa hat sedih ni.
Semoga kite dan keluarga sentiasa dibawah lindunganNya.
 Tepek gambar husband n wife sikit.
Permata hati ibu dan papa,Muhamad Thaqif Aiman yang semakin membulat dari sehari ke sehari. Today,26days.