Posts

Showing posts from October, 2013

Sila Rajin Memasak

Image
Hi! Ceritanya, bila dah semenjak dua menjak ini malas sikit nak masak. Bau ikan goreng itu adalah bau yang paling busuk dalam dunia ^_^! maka bila ada menu ikan goreng mesti saya pening dan nak tidur jer.  Pesanan untuk diri sendiri -Sila rajin memasak cik puan oit!
Ya, kadang perlu motivate diri sendiri. Bila malas begini. Selalunya saya akan recall diri sendiri dengan cerita-cerita orang disekeliling saya.
1st dialogue : "Akak dengan husband prefer beli jer everyday, jarang masak. Makan berdua jer kan. Si kecil tu je akak masak bubur. Husband pun tak kisah." deep in my heart says : Heaven -nya tak payah masak. akak tu xpe dia pandai masak. saya tak praktis bila nak pandai. sobs!
2nd dialogue :
Mama masak kek malangnya kek kurang menjadi. Esoknya mama masak ayam goreng.
"Ayam goreng ni lagi sedap dari kek yang mama buat semalamlah."
Minggu seterusnya mama masak ayam kicap.
"Ayam kicap ni lagi sedap dari kek yang mama buat hari tu." deep in my heart says : i …

Missing KL/ Selangor so much!

Holaaa... Sedar tidak sudah dua bulan dah menetap di negeri sendiri. But... We missing KL wey! Rindu lepaking di dataran KL sambil makan aiskrim magnum di malam ahad. Ini kerja husband yang nak memujuk saya yang kebosanan dirumah, kala dia masih bekerja dihari sabtu. 
Lepaking di Restoran Suraiya, Kg Baru, waiting for pulut ayam dan masakan kelantan yang bermula pada jam 1pagi. Merah-merah mata mengantuk pun rela tunggu hookey. Walaupun balik Kelate, boleh dapat kat mana jer pulut ayam, nasi kerabu sedap, mahupun laksam yummy, tapi Suraiya tetap dirindu...waaa...
Rindu LRT time hari-hari masa balik kerja. Penat but fun!
Nasi lemak, kerang bakar, sotong kangkung, dan tauhu bakar di PJ. Hadoii!
Char kuey tiaw Mali.Owh! Melting! Really versi di Kelate  tak boleh lawan...
Burger bakar kaw-kaw di wangsa maju tu. Oh! My! Pleaseeeeeee...
Rindukan Jalan TAR k! Much rindu shopping disana. Sini bukan tak ada pasar tani, wakaf che yeh, rantau panjang. Langsung tak membangkit nafsu saya shopping…

Husband and the baby

Cerita pasal atuk bagai, tak cerita pun pasal husband ken? Huhuhu. Bila tahu tentang kewujudan baby haruslah husband sangat happy. He wishing for baby boy. Katanya anak sulung biarlah lelaki nanti boleh jaga dan lindungi adik-adik.
Makin bersemangat dia membayangkan baju-baju baby yang kami selalu jumpa ketika berjalan di Mall etc.
For me, tak kisahlah baby boy ka girl yang penting baby sihat sejahtera.

Hari-hari bila cakap dengan baby, mesti cakap "Baby cepatlah besar dan kuar, nanti boleh main sama-sama." (Yeah rite, cepat besar, kuar,me yang nervous, larat ker nanti, can I push the baby without probs?Nge.)
Bila saya mengadu pada husband pasal tak boleh makan atau masalah keluar balik, husband akan cakap kat baby supaya jangan kacau saya bila kerja, bg saya makan, saya perlu makan untuk baby jugak etc.
Whatever, the best things is malam-malam nak tidur kalau kaki dah lenguh bagai, husband meringankan tulang jugak urut dan sapu minyak pada betis dan tapak kaki wife dia.

Well…

M2B : 12weeks TCA Doc and scan

21 Oktober 2013, Sengaja bangun lambat-lambat sudah sebab nak g klinik untuk pregnancy check-up. 6.40am baru nak menggeliat. Hehehe. 7.05am baru nak menggoreng kue-tiaw, abah pun dah selamat sampai kat kebun kot. 7.55am baru nak kuar rumah pergi klinik. 8.05am sampai klinik tu nasib baik KKIA baru ada 1-2 orang je.  Ambil darah, minum air gula, test urine, jumpa doktor dan ambil darah lagi. Ambil darah jam 8.15am. Cool! I'm okay. Sambil ambil darah, nurse cakaplah sebab dia ambil darah untuk saringan hiv, test sebarang penyakit berjangkit etc. Then minum air gula...worse... Before ni imagine minum air gula tu  15ml ke 1/2 cawan jer. Nah! sekali adalah 1 gelas penuh. Nurse pesan, minum sekali nafas je. <yeah rite> So, minumlah dengan tahan nafas, huk! Perasaannya, yuk! nak muntah... Terus bilas dengan air masak pulak kononnya... Terus sembur jer kat situ sikit air masak tu. He. Nasib baik nurse tak ada kat depan. Gegas mencari husband nak mintak tisu. Tak jumpa husband, lap …

Alahai cucu atuk

Huhu... cucu yang merujuk kepada baby dalam kandungan saya. Actually bila tahu pregnant, tak bagitahu abah pun. Malu dan tak reti nak bagitahu. I is kelu dan kayu bila dengan abah, dulu-dulu bab-bab hati, personal neh story kat mama, then mama yang bercerita dengan abah.  The day pergi klinik buat balik buku merah, baru abah tahu sebab konon kias tanya abah "cik na dulu baby klinik gondang check kan? Nanti g sanalah." Esok pagi plop baru abah mula tanya bape minggu, pastu siap pesan soh makan buah banyak, epal, anggur bagai, kurma juga tak lupa. Saya mengangguk aje... Pagi-pagi, menu sekarang ubat vitamin,acid folic dan iron dari Klinik, abah dah gelisah. banyak kena makan ubat, lepas ni abah cari air nyor, rebus air barli, bagi minum. Risau sangat ubat tak dibilas dengan baik dalam tubuh. Saat saya laju meratah kerabu mangga air tangan abang ipar. Laju jer 2-3 hari selepas itu macam-macam buah yang masam-masam muncul dalam besen buah kat dapur tu. Buah rambai, cupu,kiat. C…

M2B : Alahan semasa pregnant.(8-11 weeks)

Orang kata normal, bila hamil tu ada alahan.
Range 1-8 weeks earlier, saya tak ada masalah kot. Makan nan berselera okay jer.
Then, start la musim alahan, (minggu 8)
Bila, walaupun dirumah sudah breakfast milo + roti etc tapi keep hungry 9am above. Seminggu jer camtu, pastu tukar lain plak.
Minggu 9, pening kepala sangat bila masuk jam 11am-12pm, hat ni pun berlangsung seminggu. So, terpaksa korbankan lunch time untuk tidur. Dah tahu jadual begitu, saya ready beli bungkus makanan siap-siap. Minggu 10,
pagi-pagi dah tak boleh accept makanan sangat dah, rasa mual, loya dengan bau makanan.
Weekend, after bye-bye husband pergi kerja, sambung tidur sampai jam 12pm. Nikmat sangat. Lagi nikmat kalau sister datang masak lunch.
Ada satu hari tu, tak ambil lunch, pastu lapar sangat dalam jam 3petang, so dok hadap la biskut oat krunch tu, makan 2 bungkus kecil je. Nah, balik kerja, dalam kereta muntah semuntahnya. Kesian husband terpaksa menahan loya tengok saya muntah. sebelum sampai rumah sem…

The baby's preparation

Since tahu there is someone inside me. Macam-macam pop-up into my mind. Thinking what the best for the baby. Mula-mula for baby's good while inside me. I having mamil mama for breakfast and also acid folic. Mamil mama perasa coklat tu best tapi since memual ni timbul, tak laku dah susu ni. Nak termuntah jer rasanya dengan bau. Konon that day, pernah nak tukar kepada susu for mum jugak keluaran nestle, saleswoman tu cakap paling bagus sebab DHA paling tinggi berbanding susu-susu untuk ibu hamil yang lain. minum yang trial tu sedap, belilah  kita ni. Nah, memang tak dapat minumlah. Bau dia kuat!  Tak pepasal kena marah dengan husband. Beli mahal-mahal tak boleh minum. Bukan sengaja pun, baby licik tak nak minum susu. Ibu dia nak buat macam mana. Lagi pulak trauma main muntah-muntah ni, memang tak mahu la telan kalau tak boleh. Then next yang pop-up kat mind, ialah barangan baby after baby born.
Tengah survey-survey nak beli breast pump, katil baby etc...
Huhuhu...Perlu menabung den…

Mom-to-be : Cerita Buku Merah

Assalamualaikum. Hari ni nak share pengalaman 1st time buka buku merah. At first malu-malu jua nak expose bahawa kite pregnant. Ntah pape. (Bila fikir balik nak gelak pun ada) Nervous kot, pengalaman baru, just share to my bffs - which are not married yet. A very not good choice to get advice... hahaha...  Then tanya jua sama married and a mom, k.Faz, ex-officemate. So tanya jela dia bout nak buat buku merah sume. + lucky, disini ada kawan yang juga baru lapor diri bersama-sama hari tu, tengah preggy. So agak banyak sharing dengan dia. Pastu, jadi lambat nak buat buku merah sebab sijil nikah kami tak siap lagi. (poyo sangat nak pakai sijil hat comey tu jugak) Then bila sijil nikah dah ada, decided a date 8 Okt 2013, bagitau bos masuk lambat, suruh husband cuti untuk pergi buat buku.  From sharing dengan officemate, decided nak buat buku di KK Bandar KB, then malam sebelum tu berbual dengan kakak, tanya. Katanya, buat dekat rumah senang nanti dah bersalin diorang nak datang melawat et…

someone inside me...^__^

Alhamdulillah...syukur... Kini didalam rahim saya ini wujud satu lagi nyawa. Hari ini, 8 Oktober 2013 ia berusia 10 minggu 1 hari. Semoga terus membesar dengan sihat dalam rahim saya. Tak sabar nak menatap si kecil. Baru lepas pergi buat kad merah yang color pink. Actually dah 2-3 minggu pun tahu I'm pregnant. Hari ni baru nak pergi buat bukunya. Even since at PJ, tanda-tanda preggy itu muncul. Kuat makan etc. Tapi maybe sebab takut kuciwa macam time sebelumnya, rasanya ada blogging pasal 'adakah sesuatu' so i just ignore it. Balik KB, period dah lambat, pernah buat UPT dua kali. the 1st result both line tu kabur. 2nd time buat no lines appear, which mean not valid result. Fine! putus asa. until 1 day, abah bawa balik nenas yang manis dari kebunnya dan suruh saya potong. Sambil potong, relaks jer makan sehiris dua. Habis potong letak kat peti ais pun selamba jugak makan lagi. Then teringat, that period still not coming. Terus stop dah makan. Petang tu, husband nak ke farm…

kemas blog yang bersawang

Hi! hello! long time leaving the blog. Miss my dearest blog so much. A lot of story wanna to share but there is limited time and internet connection. New place, it is different from old place. Most of things is limited. But yeay...there still good things happen everyday.

Much...much...much story to share...
happy things, new things, the marriage go 4 months already, etc...

insya-Allah...will always update after this...
xoxo,
cik puan jelita.