Followers

Thursday, 31 October 2013

Sila Rajin Memasak

Hi!
Ceritanya, bila dah semenjak dua menjak ini malas sikit nak masak. Bau ikan goreng itu adalah bau yang paling busuk dalam dunia ^_^! maka bila ada menu ikan goreng mesti saya pening dan nak tidur jer. 
Pesanan untuk diri sendiri -Sila rajin memasak cik puan oit!

Ya, kadang perlu motivate diri sendiri. Bila malas begini. Selalunya saya akan recall diri sendiri dengan cerita-cerita orang disekeliling saya.

1st dialogue :
"Akak dengan husband prefer beli jer everyday, jarang masak. Makan berdua jer kan. Si kecil tu je akak masak bubur. Husband pun tak kisah."
deep in my heart says : Heaven -nya tak payah masak. akak tu xpe dia pandai masak. saya tak praktis bila nak pandai. sobs!

2nd dialogue :
Mama masak kek malangnya kek kurang menjadi. Esoknya mama masak ayam goreng.
"Ayam goreng ni lagi sedap dari kek yang mama buat semalamlah."
Minggu seterusnya mama masak ayam kicap.
"Ayam kicap ni lagi sedap dari kek yang mama buat hari tu."
deep in my heart says : i dont want my baby said that to me...hua...bikin panas jer hati. so I must learn how to cook!

3rd dialogue :
Ibu masak nasi berlaukkan telur mata sebab tak sempat beli lauk semasa balik kerja.
"Sedapnya ibu masak hari ini. Kalau hari-hari ibu masak kan best!"
deep in my heart says : terharu bila anak-anak cakap begitu. tersentuhlah bila secara halus anak mula menegur kita dengan kata-kata dia rindukan masakan kita yang jarang masuk dapur. So i must cook everyday so my baby will not miss my cook.

Awal-awal balik dulu, saya agak malas memasak. Well, bukan pandai masak sangat pun. uhuks!
Rela hafal hari pasar malam untuk mencari makanan kami.
Entahlah kurang confident untuk memasak untuk abah kot.
Selera abah lain kot. Pastu abah pun pernah komen saya masak agak masin. 
Akui, kadang ketika guna cili giling, pergi masuk garam lagi walhal sudah cukup masin.
Tapi dek takut dengan komen abah gitu, lepas tu semua lauk dah jadi tawar.
Husband pulak komen, "tawar! Sebelum ni masak okey jer."
So, dillemma...
Masa duduk rumah sendiri berdua dengan husband tak apa, saya masak apa dia layan jer. Sedap aje walaupun hari-hari sayur campur goreng dengan telur dadar dan sardin. Masak spagetti pun on jer sepanjang masa.
Abah punya selera, hari-hari kangkung goreng dan ikan goreng pun tak pa. Spagetti bagai ni abah tak reti makan sangat.
Tapi saya jemu jugak, tak ceria tengok sayur satu warna jer. Hehehe.
Hari-hari menu lebih kurang gitu la. Ikan goreng,ikan bakar,ayam masak kicap,sup ayam,ikan masak kicap, tomyam,sayur campur,kangkung goreng.
Tak inovatif langsung.
Lately jer baru nak gedik-gedik cari resepi-resepi buat idea untuk masak.
Cuba masak ikan keli asam pedas, ikan keli sambal, nasi air dengan gulai ikan.
Dah pandai tabur gula dalam masakan.
Husband makan sentiasa bertambah, hati pun senang.
Abah? Pun layan jer sekarang, dah tak ada komen lagi-lagi buat makanan kegemaran dia seperti mee goreng, kue tiaw goreng dan bihun goreng untuk breakfast.


Next, tengah kumpul ilmu nak baking pulaks.

Start besok, cuti hujung minggu(jumaat dan sabtu) bersambung dengan cuti ganti deepavali (ahad), kelantan cuti peristiwa (isnin), dan awal muharam (selasa). Kerja rabu dan Khamis, kembali cuti hujung minggu bersambung pula dengan cuti hari keputeraan Raja Kelantan  selama dua hari. Heaven! Dan selamat memasak buat diri sendiri...
Dalam minda macam-macam menu nak masak untuk keluarga tersayang! Siap-siap google bagai dah tau... Hehehe...

Awww...good luck for me!

Monday, 28 October 2013

Missing KL/ Selangor so much!

Holaaa...
Sedar tidak sudah dua bulan dah menetap di negeri sendiri.
But...
We missing KL wey!
Rindu lepaking di dataran KL sambil makan aiskrim magnum di malam ahad. Ini kerja husband yang nak memujuk saya yang kebosanan dirumah, kala dia masih bekerja dihari sabtu. 

Lepaking di Restoran Suraiya, Kg Baru, waiting for pulut ayam dan masakan kelantan yang bermula pada jam 1pagi. Merah-merah mata mengantuk pun rela tunggu hookey. Walaupun balik Kelate, boleh dapat kat mana jer pulut ayam, nasi kerabu sedap, mahupun laksam yummy, tapi Suraiya tetap dirindu...waaa...

Rindu LRT time hari-hari masa balik kerja. Penat but fun!

Nasi lemak, kerang bakar, sotong kangkung, dan tauhu bakar di PJ. Hadoii!

Char kuey tiaw Mali.Owh! Melting! Really versi di Kelate  tak boleh lawan...

Burger bakar kaw-kaw di wangsa maju tu. Oh! My! Pleaseeeeeee...

Rindukan Jalan TAR k! Much rindu shopping disana. Sini bukan tak ada pasar tani, wakaf che yeh, rantau panjang. Langsung tak membangkit nafsu saya shopping. I wonder why? Thinking of Jalan TAR. I wish to go right away. Hahaha.

Really, we do miss our life in KL... Kelate fun too but its different. He. Jiwa selepas beberapa tahun di sana, kami dah jatuh sayang kot. 

KL tak pernah tidur, so bila we dont have much time together in day, we can spend the night. Also we did here but with limited places to go.

 Kelate also ada banyak tempat makan kami hunting, most masakan kampung la. Wishing for only both of us having great dinner together at somewhere peaceful, fun.





Thursday, 24 October 2013

Husband and the baby

Cerita pasal atuk bagai, tak cerita pun pasal husband ken?
Huhuhu.
Bila tahu tentang kewujudan baby haruslah husband sangat happy.
He wishing for baby boy. Katanya anak sulung biarlah lelaki nanti boleh jaga dan lindungi adik-adik.
Makin bersemangat dia membayangkan baju-baju baby yang kami selalu jumpa ketika berjalan di Mall etc.
For me, tak kisahlah baby boy ka girl yang penting baby sihat sejahtera.

Hari-hari bila cakap dengan baby, mesti cakap
"Baby cepatlah besar dan kuar, nanti boleh main sama-sama."
(Yeah rite, cepat besar, kuar,me yang nervous, larat ker nanti, can I push the baby without probs?Nge.)

Bila saya mengadu pada husband pasal tak boleh makan atau masalah keluar balik, husband akan cakap kat baby supaya jangan kacau saya bila kerja, bg saya makan, saya perlu makan untuk baby jugak etc.

Whatever, the best things is malam-malam nak tidur kalau kaki dah lenguh bagai, husband meringankan tulang jugak urut dan sapu minyak pada betis dan tapak kaki wife dia.

Well, still a good husband, bila saya ke dapur to cook dinner, he a great helper. Yeah! Kadang-kadang husband do mistakes ketika potong sayur, merungut bila kena kopek bawang banyak-banyak sebab dah pedih mata, tapi apapun, as wife, I appreciate what he do.
Thank you my dear husband!

Next, selalu saja kami berbincang tentang didikan anak yang terbaik etc. Selama kenal husband, tengok dia melayan anak-anak saudara kami. Dia seorang yang tegas dan juga pelawak mengikut masa. Bergurau ada masa, ketika ajar mereka haruslah dia agak tegas, kadang saya rasa dia garang bila begitu. I is takut dan kesian pada kids at the same time. Adakah hati I is terlalu lembut?
 But, that his way. Baguslah ajar ada ketegasan sikit.
Hopefully, anak-anak kami nanti menjadi anak soleh dan solehah.


Monday, 21 October 2013

M2B : 12weeks TCA Doc and scan

21 Oktober 2013,
Sengaja bangun lambat-lambat sudah sebab nak g klinik untuk pregnancy check-up. 6.40am baru nak menggeliat. Hehehe.
7.05am baru nak menggoreng kue-tiaw, abah pun dah selamat sampai kat kebun kot.
7.55am baru nak kuar rumah pergi klinik.
8.05am sampai klinik tu nasib baik KKIA baru ada 1-2 orang je. 
Ambil darah, minum air gula, test urine, jumpa doktor dan ambil darah lagi.
Ambil darah jam 8.15am. Cool! I'm okay. Sambil ambil darah, nurse cakaplah sebab dia ambil darah untuk saringan hiv, test sebarang penyakit berjangkit etc.
Then minum air gula...worse...
Before ni imagine minum air gula tu  15ml ke 1/2 cawan jer. Nah! sekali adalah 1 gelas penuh.
Nurse pesan, minum sekali nafas je. <yeah rite>
So, minumlah dengan tahan nafas, huk! Perasaannya, yuk! nak muntah...
Terus bilas dengan air masak pulak kononnya...
Terus sembur jer kat situ sikit air masak tu. He. Nasib baik nurse tak ada kat depan.
Gegas mencari husband nak mintak tisu.
Tak jumpa husband, lap jer dengan tisu yang jumpa dalam handbag, jumpa nurse kat tempat ambil darah tu semula, ambil buku merah sebab nak pergi daftar untuk jumpa doktor plak.
Masa ambil buku tu nurse cakaplah hiv test negetif dan prosedur seterusnya.
Dah sudah situ, keluar dari situ, dah nampak husband yang baru kuar toilet. Baru jer cakap,
"Muntah tadi. Nak tisu." dan terus jer muntah lagi...
Huhuhu.
Habis pai muntah kuning sudah. Mana tidak dari malam berpuasa untuk ambil darah. 
Dah okay sikit teruskan dengan pergi daftar untuk jumpa doktor dan test urine.
Yup! tak bagitau pun nurse yang saya muntah balik. Tak sanggup untuk kali kedua telan itu air. 
Sorry nurse, I cheating.
Dah siap daftar, dapat nombor pergi test urine pulak. 
Then terus tunggu untuk jumpa doctor, dan scan baby.
Scan tu macam tak clear sangat pun, baby very tiny. Jantung baby yang berkelip pun tak nampak clear lagi.
Bila print, segalanya gelap jer jugak. Husband bebel-bebel dah tak nampak sangat masa scan tu,.
Huhu. Pujuk husband, tak apalah bila baby dah besar sikit kita pergi klinik swasta plak scan.
Last nak keluar dari bilik doc, doc tu kata 'Bersalin ikut tarikh due tu tau'
Me macam cakap dalam hati, hah! why? Bersalin boleh plan on date ker?
Hehehe... kami okay jer, janji baby sihat sejahtera.
Setel jumpa doktor jam 9.40am camtu. Lama pulak nak tunggu ambil darah seterusnya jam 10.20am.
Perut dah lapar, tapi sabar jer la menanti ken. Hu.
Dan 10.25am setel, terus layan nasi berlauk sedap lagi. Hikhikhik...
Maka, gitulah cerita kite pergi pregnancy check-up.
Next TCA dengan nurse di Klinik Desa 6 Nov 2013.
Wish me luck!

xoxo,
cik Puan Jelita




Sunday, 20 October 2013

Alahai cucu atuk

Huhu...
cucu yang merujuk kepada baby dalam kandungan saya.
Actually bila tahu pregnant, tak bagitahu abah pun. Malu dan tak reti nak bagitahu. I is kelu dan kayu bila dengan abah, dulu-dulu bab-bab hati, personal neh story kat mama, then mama yang bercerita dengan abah. 
The day pergi klinik buat balik buku merah, baru abah tahu sebab konon kias tanya abah "cik na dulu baby klinik gondang check kan? Nanti g sanalah."
Esok pagi plop baru abah mula tanya bape minggu, pastu siap pesan soh makan buah banyak, epal, anggur bagai, kurma juga tak lupa.
Saya mengangguk aje...
Pagi-pagi, menu sekarang ubat vitamin,acid folic dan iron dari Klinik, abah dah gelisah. banyak kena makan ubat, lepas ni abah cari air nyor, rebus air barli, bagi minum. Risau sangat ubat tak dibilas dengan baik dalam tubuh.
Saat saya laju meratah kerabu mangga air tangan abang ipar. Laju jer 2-3 hari selepas itu macam-macam buah yang masam-masam muncul dalam besen buah kat dapur tu. Buah rambai, cupu,kiat.
Cupu tu tak dan nak makan pun, husband dah perabeh dulu.
Then since seminggu ni, pening dan mual akan melanda bila bau ikan goreng. Aiseh! Maka terbaring jerlah saya selepas habis masak hingga ke pagi atau kadang dah abes bau feeling okay, baru kuar bilik.
Kalau dah kuar, abah pun lecture kena makan jugak sikit pun tak pa, makan apa-apa, minum milo, makan biskut.
Kadang-kadang abah sangat memahami bila saya malas masak, tak apa, makan maggi pun okay jer. Beli pun tak apa jer.( Memang dibuat pada isnin dan khamis- pasar malam day)
Latest, abah bought me mini chopper untuk mencincang bawang etc dengan mudah, tak payah pakai lesung batu yang berat tu lagi. Motif? 

So the conclusion is everything, anything because of baby. Bertuahlah baby, atuk caring norrr...

#atuk sayang baby silalah belanja katil baby buley? hahahaha...

Thursday, 17 October 2013

M2B : Alahan semasa pregnant.(8-11 weeks)

Orang kata normal, bila hamil tu ada alahan.
Range 1-8 weeks earlier, saya tak ada masalah kot. Makan nan berselera okay jer.
Then, start la musim alahan, (minggu 8)
Bila, walaupun dirumah sudah breakfast milo + roti etc tapi keep hungry 9am above. Seminggu jer camtu, pastu tukar lain plak.
Minggu 9, pening kepala sangat bila masuk jam 11am-12pm, hat ni pun berlangsung seminggu. So, terpaksa korbankan lunch time untuk tidur. Dah tahu jadual begitu, saya ready beli bungkus makanan siap-siap. Minggu 10,
pagi-pagi dah tak boleh accept makanan sangat dah, rasa mual, loya dengan bau makanan.
Weekend, after bye-bye husband pergi kerja, sambung tidur sampai jam 12pm. Nikmat sangat. Lagi nikmat kalau sister datang masak lunch.
Ada satu hari tu, tak ambil lunch, pastu lapar sangat dalam jam 3petang, so dok hadap la biskut oat krunch tu, makan 2 bungkus kecil je. Nah, balik kerja, dalam kereta muntah semuntahnya. Kesian husband terpaksa menahan loya tengok saya muntah. sebelum sampai rumah sempat berhenti makan kue tiaw celop. Elok-elok je selera makan dan tak muntah lagi dah.
Meloya kembang pipi tak boleh makan early in the morning masih berjalan di minggu ke-11 ni. Nak makan ubat kena ada air twister orange.
Pastu mood malas benor nak mekap even cuci muka waktu pagi. Kalau mekap, sat ja memang nak pergi toilet muntah. Apakah?
Dan masalah bila tak cuci muka adalah jerawat-jerawat comel mula menunjukkan rupa...
 Sob.sob.sob.
Pelik-pelik alahan dia kan. apa nak buat layankan saja...


Sunday, 13 October 2013

The baby's preparation

Since tahu there is someone inside me.
Macam-macam pop-up into my mind.
Thinking what the best for the baby.
Mula-mula for baby's good while inside me. I having mamil mama for breakfast and also acid folic.
Mamil mama perasa coklat tu best tapi since memual ni timbul, tak laku dah susu ni. Nak termuntah jer rasanya dengan bau. Konon that day, pernah nak tukar kepada susu for mum jugak keluaran nestle, saleswoman tu cakap paling bagus sebab DHA paling tinggi berbanding susu-susu untuk ibu hamil yang lain. minum yang trial tu sedap, belilah  kita ni. Nah, memang tak dapat minumlah. Bau dia kuat! 
Tak pepasal kena marah dengan husband. Beli mahal-mahal tak boleh minum.
Bukan sengaja pun, baby licik tak nak minum susu. Ibu dia nak buat macam mana. Lagi pulak trauma main muntah-muntah ni, memang tak mahu la telan kalau tak boleh.
Then next yang pop-up kat mind, ialah barangan baby after baby born.
Tengah survey-survey nak beli breast pump, katil baby etc...
Huhuhu...Perlu menabung dengan bersungguh-sungguh. Sigh!
Bertuahlah baby...
Okay need idea bout breast pump. Insya-Allah i'm planning for fully breast feed. What the best pump should i buy with cut cost price...
Share please deary...
tQ.
xoxo,
cik puan jelita.


Wednesday, 9 October 2013

Mom-to-be : Cerita Buku Merah


Assalamualaikum.
Hari ni nak share pengalaman 1st time buka buku merah.
At first malu-malu jua nak expose bahawa kite pregnant. Ntah pape. (Bila fikir balik nak gelak pun ada)
Nervous kot, pengalaman baru, just share to my bffs - which are not married yet. A very not good choice to get advice... hahaha... 
Then tanya jua sama married and a mom, k.Faz, ex-officemate. So tanya jela dia bout nak buat buku merah sume.
+ lucky, disini ada kawan yang juga baru lapor diri bersama-sama hari tu, tengah preggy. So agak banyak sharing dengan dia.
Pastu, jadi lambat nak buat buku merah sebab sijil nikah kami tak siap lagi. (poyo sangat nak pakai sijil hat comey tu jugak)
Then bila sijil nikah dah ada, decided a date 8 Okt 2013, bagitau bos masuk lambat, suruh husband cuti untuk pergi buat buku. 
From sharing dengan officemate, decided nak buat buku di KK Bandar KB, then malam sebelum tu berbual dengan kakak, tanya. Katanya, buat dekat rumah senang nanti dah bersalin diorang nak datang melawat etc.
I kept thinking. 
Then, pilih buat dekat area rumah jer sebab kalau buat kat kb, 
1. comfirm orang ramai. 
2. officemate pun kata by 7.30am orang dah start amek nombor. 
3. Its takes 40min jugak nak sampai KB dengan jem diwaktu pagi.
4. Malas menunggu.
5. Malas bangun pagi.

Punya semangat + risau Klinik Desa Gondang ramai orang, 7.30 am dah tercongok di klinik.Nurse tengah menyapu lagi. 8.00am baru klinik start.
Bila dah start beroperasi, nurse pun mintak IC dan sijil nikah, dia isi pada kad merah tu sambil temuduga sikit, timbang berat, check air kencing, dan check apa yang perlu.
Then bagi vitamin etc, suruh pergi jumpa doc di KKIA Lundang Paku pada 21 Oktober 2013, nak scan, ambil darah dan minum air gula sebab KD tak ada mesin dan doc tak datang.
 Next TCA, 6 November 2013.
Nurse tu cakap, might masa ambil darah nanti lama sikit sebab 2x ambil darah. Nurse pun kata nanti kalau nak tumpang check up kat KKIA Bandar KB pun tak apa tapi jarang-jarang kena datang check up kat KD Gondang tu jugak. Tapi nurse jugak kata, kat KKIA Bandar, dia tak tahu macam mana, lama ke tidak menunggu kalau tempat dia, datang 8.00am, maks 1/2jam dah siap check.
Dan, semalam 9.00am everything dah setel. Seronok sangat, tak perlu waiting lama pun. Maka terus pergi makan nasi berlauk ikan sedap sangat kat depan SK Ketereh itu. dap.dap.dap. siap bungkus pulut pagi pulak bawa ke pejabat.

#Apa-pun apa yang saya belajar, kalau 1st time, tak tahu, sila tanya kepada yang lebih berpengalaman yer. Tak payah memalu. Nanti-nanti update pasal mengidam, alahan, preparation baby, makanan sihat semasa mengandung etc la pulaks. Semoga saya sentiasa rajin blogging.
masih berhutang entri outdoor photoshoot, pos barang ktmb etc.
Sorry!


Tuesday, 8 October 2013

someone inside me...^__^

Alhamdulillah...syukur...
Kini didalam rahim saya ini wujud satu lagi nyawa.
Hari ini, 8 Oktober 2013 ia berusia 10 minggu 1 hari. Semoga terus membesar dengan sihat dalam rahim saya.
Tak sabar nak menatap si kecil.
Baru lepas pergi buat kad merah yang color pink.
Actually dah 2-3 minggu pun tahu I'm pregnant. Hari ni baru nak pergi buat bukunya.
Even since at PJ, tanda-tanda preggy itu muncul. Kuat makan etc.
Tapi maybe sebab takut kuciwa macam time sebelumnya, rasanya ada blogging pasal 'adakah sesuatu' so i just ignore it.
Balik KB, period dah lambat, pernah buat UPT dua kali. the 1st result both line tu kabur. 2nd time buat no lines appear, which mean not valid result.
Fine! putus asa.
until 1 day, abah bawa balik nenas yang manis dari kebunnya dan suruh saya potong.
Sambil potong, relaks jer makan sehiris dua. Habis potong letak kat peti ais pun selamba jugak makan lagi.
Then teringat, that period still not coming. Terus stop dah makan.
Petang tu, husband nak ke farmasi cari actifast, terus beli UPT lagi.
Next day, bangun jer terus test dan 2lines yang terang muncul.
Alhamdulillah.
Terus bagitau husband. We both put smile with joy see the result.

Bab alahan dan mengidam itu ada jugak. Insya-Allah will share soon. Writing to share and keep the memory.

#Husband really excited for a baby boy, me, i dont mind boy or girl, may the baby healthy, and be a good muslim.



Monday, 7 October 2013

kemas blog yang bersawang

Hi! hello!
long time leaving the blog. Miss my dearest blog so much.
A lot of story wanna to share but there is limited time and internet connection.
New place, it is different from old place.
Most of things is limited.
But yeay...there still good things happen everyday.

Much...much...much story to share...
happy things, new things, the marriage go 4 months already, etc...

insya-Allah...will always update after this...
xoxo,
cik puan jelita.