Skip to main content

Alahai cucu atuk

Huhu...
cucu yang merujuk kepada baby dalam kandungan saya.
Actually bila tahu pregnant, tak bagitahu abah pun. Malu dan tak reti nak bagitahu. I is kelu dan kayu bila dengan abah, dulu-dulu bab-bab hati, personal neh story kat mama, then mama yang bercerita dengan abah. 
The day pergi klinik buat balik buku merah, baru abah tahu sebab konon kias tanya abah "cik na dulu baby klinik gondang check kan? Nanti g sanalah."
Esok pagi plop baru abah mula tanya bape minggu, pastu siap pesan soh makan buah banyak, epal, anggur bagai, kurma juga tak lupa.
Saya mengangguk aje...
Pagi-pagi, menu sekarang ubat vitamin,acid folic dan iron dari Klinik, abah dah gelisah. banyak kena makan ubat, lepas ni abah cari air nyor, rebus air barli, bagi minum. Risau sangat ubat tak dibilas dengan baik dalam tubuh.
Saat saya laju meratah kerabu mangga air tangan abang ipar. Laju jer 2-3 hari selepas itu macam-macam buah yang masam-masam muncul dalam besen buah kat dapur tu. Buah rambai, cupu,kiat.
Cupu tu tak dan nak makan pun, husband dah perabeh dulu.
Then since seminggu ni, pening dan mual akan melanda bila bau ikan goreng. Aiseh! Maka terbaring jerlah saya selepas habis masak hingga ke pagi atau kadang dah abes bau feeling okay, baru kuar bilik.
Kalau dah kuar, abah pun lecture kena makan jugak sikit pun tak pa, makan apa-apa, minum milo, makan biskut.
Kadang-kadang abah sangat memahami bila saya malas masak, tak apa, makan maggi pun okay jer. Beli pun tak apa jer.( Memang dibuat pada isnin dan khamis- pasar malam day)
Latest, abah bought me mini chopper untuk mencincang bawang etc dengan mudah, tak payah pakai lesung batu yang berat tu lagi. Motif? 

So the conclusion is everything, anything because of baby. Bertuahlah baby, atuk caring norrr...

#atuk sayang baby silalah belanja katil baby buley? hahahaha...

Comments

  1. alhamdulillah..best jadi mum to be .. abah bukan main eksaited lagi nak jaga ank dan bakal cucu tu

    ReplyDelete
  2. sweet nye abah CJ..dia malu nak tnjuk caring directly tu..huhuh

    ReplyDelete
  3. @cik hani -alhamdulillah. semoga di permudah segalanya.

    @S. Faezah - kan?kite pun agak camtu jugak. Hehehe.comel jer abah malu-malu nak tunjuk caring neh.

    @cik mah - sweet sangat.kalau atuk belanja katil baby tu lagilah sweet kot.hehehe.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-