Skip to main content

Husband and the baby

Cerita pasal atuk bagai, tak cerita pun pasal husband ken?
Huhuhu.
Bila tahu tentang kewujudan baby haruslah husband sangat happy.
He wishing for baby boy. Katanya anak sulung biarlah lelaki nanti boleh jaga dan lindungi adik-adik.
Makin bersemangat dia membayangkan baju-baju baby yang kami selalu jumpa ketika berjalan di Mall etc.
For me, tak kisahlah baby boy ka girl yang penting baby sihat sejahtera.

Hari-hari bila cakap dengan baby, mesti cakap
"Baby cepatlah besar dan kuar, nanti boleh main sama-sama."
(Yeah rite, cepat besar, kuar,me yang nervous, larat ker nanti, can I push the baby without probs?Nge.)

Bila saya mengadu pada husband pasal tak boleh makan atau masalah keluar balik, husband akan cakap kat baby supaya jangan kacau saya bila kerja, bg saya makan, saya perlu makan untuk baby jugak etc.

Whatever, the best things is malam-malam nak tidur kalau kaki dah lenguh bagai, husband meringankan tulang jugak urut dan sapu minyak pada betis dan tapak kaki wife dia.

Well, still a good husband, bila saya ke dapur to cook dinner, he a great helper. Yeah! Kadang-kadang husband do mistakes ketika potong sayur, merungut bila kena kopek bawang banyak-banyak sebab dah pedih mata, tapi apapun, as wife, I appreciate what he do.
Thank you my dear husband!

Next, selalu saja kami berbincang tentang didikan anak yang terbaik etc. Selama kenal husband, tengok dia melayan anak-anak saudara kami. Dia seorang yang tegas dan juga pelawak mengikut masa. Bergurau ada masa, ketika ajar mereka haruslah dia agak tegas, kadang saya rasa dia garang bila begitu. I is takut dan kesian pada kids at the same time. Adakah hati I is terlalu lembut?
 But, that his way. Baguslah ajar ada ketegasan sikit.
Hopefully, anak-anak kami nanti menjadi anak soleh dan solehah.


Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-