Skip to main content

The baby's preparation

Since tahu there is someone inside me.
Macam-macam pop-up into my mind.
Thinking what the best for the baby.
Mula-mula for baby's good while inside me. I having mamil mama for breakfast and also acid folic.
Mamil mama perasa coklat tu best tapi since memual ni timbul, tak laku dah susu ni. Nak termuntah jer rasanya dengan bau. Konon that day, pernah nak tukar kepada susu for mum jugak keluaran nestle, saleswoman tu cakap paling bagus sebab DHA paling tinggi berbanding susu-susu untuk ibu hamil yang lain. minum yang trial tu sedap, belilah  kita ni. Nah, memang tak dapat minumlah. Bau dia kuat! 
Tak pepasal kena marah dengan husband. Beli mahal-mahal tak boleh minum.
Bukan sengaja pun, baby licik tak nak minum susu. Ibu dia nak buat macam mana. Lagi pulak trauma main muntah-muntah ni, memang tak mahu la telan kalau tak boleh.
Then next yang pop-up kat mind, ialah barangan baby after baby born.
Tengah survey-survey nak beli breast pump, katil baby etc...
Huhuhu...Perlu menabung dengan bersungguh-sungguh. Sigh!
Bertuahlah baby...
Okay need idea bout breast pump. Insya-Allah i'm planning for fully breast feed. What the best pump should i buy with cut cost price...
Share please deary...
tQ.
xoxo,
cik puan jelita.


Comments

  1. barang baby costly jugak kan..tgk my sis beli untuk anak2 dia..
    most of my fren yg bf guna brand medela..

    ReplyDelete
  2. @Faezah - yup.next week la baru plan nak g store baby.survey2...madela memang famous kan? fall in love with madela swing jugak.nak kena cari the best price la.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-