Skip to main content

M2B : Alahan semasa pregnant.(8-11 weeks)

Orang kata normal, bila hamil tu ada alahan.
Range 1-8 weeks earlier, saya tak ada masalah kot. Makan nan berselera okay jer.
Then, start la musim alahan, (minggu 8)
Bila, walaupun dirumah sudah breakfast milo + roti etc tapi keep hungry 9am above. Seminggu jer camtu, pastu tukar lain plak.
Minggu 9, pening kepala sangat bila masuk jam 11am-12pm, hat ni pun berlangsung seminggu. So, terpaksa korbankan lunch time untuk tidur. Dah tahu jadual begitu, saya ready beli bungkus makanan siap-siap. Minggu 10,
pagi-pagi dah tak boleh accept makanan sangat dah, rasa mual, loya dengan bau makanan.
Weekend, after bye-bye husband pergi kerja, sambung tidur sampai jam 12pm. Nikmat sangat. Lagi nikmat kalau sister datang masak lunch.
Ada satu hari tu, tak ambil lunch, pastu lapar sangat dalam jam 3petang, so dok hadap la biskut oat krunch tu, makan 2 bungkus kecil je. Nah, balik kerja, dalam kereta muntah semuntahnya. Kesian husband terpaksa menahan loya tengok saya muntah. sebelum sampai rumah sempat berhenti makan kue tiaw celop. Elok-elok je selera makan dan tak muntah lagi dah.
Meloya kembang pipi tak boleh makan early in the morning masih berjalan di minggu ke-11 ni. Nak makan ubat kena ada air twister orange.
Pastu mood malas benor nak mekap even cuci muka waktu pagi. Kalau mekap, sat ja memang nak pergi toilet muntah. Apakah?
Dan masalah bila tak cuci muka adalah jerawat-jerawat comel mula menunjukkan rupa...
 Sob.sob.sob.
Pelik-pelik alahan dia kan. apa nak buat layankan saja...


Comments

  1. bertuka2 alahan nye ye..take care cik jelita :)

    ReplyDelete
  2. ayong pun sama..bertukar2 alahan...myb sbb peralihan minggu..layankan jela...nak share kat blog x daya lg..malasss ya amat...huhu...

    ReplyDelete
  3. @S. Faezah - yupp..berubah mengikut usia baby dalam perut kot.hehe.will extra care la sekarang.

    @ayong - dah rajin nanti sila update.readers waiting.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-