Skip to main content

M2B : 12weeks TCA Doc and scan

21 Oktober 2013,
Sengaja bangun lambat-lambat sudah sebab nak g klinik untuk pregnancy check-up. 6.40am baru nak menggeliat. Hehehe.
7.05am baru nak menggoreng kue-tiaw, abah pun dah selamat sampai kat kebun kot.
7.55am baru nak kuar rumah pergi klinik.
8.05am sampai klinik tu nasib baik KKIA baru ada 1-2 orang je. 
Ambil darah, minum air gula, test urine, jumpa doktor dan ambil darah lagi.
Ambil darah jam 8.15am. Cool! I'm okay. Sambil ambil darah, nurse cakaplah sebab dia ambil darah untuk saringan hiv, test sebarang penyakit berjangkit etc.
Then minum air gula...worse...
Before ni imagine minum air gula tu  15ml ke 1/2 cawan jer. Nah! sekali adalah 1 gelas penuh.
Nurse pesan, minum sekali nafas je. <yeah rite>
So, minumlah dengan tahan nafas, huk! Perasaannya, yuk! nak muntah...
Terus bilas dengan air masak pulak kononnya...
Terus sembur jer kat situ sikit air masak tu. He. Nasib baik nurse tak ada kat depan.
Gegas mencari husband nak mintak tisu.
Tak jumpa husband, lap jer dengan tisu yang jumpa dalam handbag, jumpa nurse kat tempat ambil darah tu semula, ambil buku merah sebab nak pergi daftar untuk jumpa doktor plak.
Masa ambil buku tu nurse cakaplah hiv test negetif dan prosedur seterusnya.
Dah sudah situ, keluar dari situ, dah nampak husband yang baru kuar toilet. Baru jer cakap,
"Muntah tadi. Nak tisu." dan terus jer muntah lagi...
Huhuhu.
Habis pai muntah kuning sudah. Mana tidak dari malam berpuasa untuk ambil darah. 
Dah okay sikit teruskan dengan pergi daftar untuk jumpa doktor dan test urine.
Yup! tak bagitau pun nurse yang saya muntah balik. Tak sanggup untuk kali kedua telan itu air. 
Sorry nurse, I cheating.
Dah siap daftar, dapat nombor pergi test urine pulak. 
Then terus tunggu untuk jumpa doctor, dan scan baby.
Scan tu macam tak clear sangat pun, baby very tiny. Jantung baby yang berkelip pun tak nampak clear lagi.
Bila print, segalanya gelap jer jugak. Husband bebel-bebel dah tak nampak sangat masa scan tu,.
Huhu. Pujuk husband, tak apalah bila baby dah besar sikit kita pergi klinik swasta plak scan.
Last nak keluar dari bilik doc, doc tu kata 'Bersalin ikut tarikh due tu tau'
Me macam cakap dalam hati, hah! why? Bersalin boleh plan on date ker?
Hehehe... kami okay jer, janji baby sihat sejahtera.
Setel jumpa doktor jam 9.40am camtu. Lama pulak nak tunggu ambil darah seterusnya jam 10.20am.
Perut dah lapar, tapi sabar jer la menanti ken. Hu.
Dan 10.25am setel, terus layan nasi berlauk sedap lagi. Hikhikhik...
Maka, gitulah cerita kite pergi pregnancy check-up.
Next TCA dengan nurse di Klinik Desa 6 Nov 2013.
Wish me luck!

xoxo,
cik Puan Jelita




Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-