Followers

Monday, 21 October 2013

M2B : 12weeks TCA Doc and scan

21 Oktober 2013,
Sengaja bangun lambat-lambat sudah sebab nak g klinik untuk pregnancy check-up. 6.40am baru nak menggeliat. Hehehe.
7.05am baru nak menggoreng kue-tiaw, abah pun dah selamat sampai kat kebun kot.
7.55am baru nak kuar rumah pergi klinik.
8.05am sampai klinik tu nasib baik KKIA baru ada 1-2 orang je. 
Ambil darah, minum air gula, test urine, jumpa doktor dan ambil darah lagi.
Ambil darah jam 8.15am. Cool! I'm okay. Sambil ambil darah, nurse cakaplah sebab dia ambil darah untuk saringan hiv, test sebarang penyakit berjangkit etc.
Then minum air gula...worse...
Before ni imagine minum air gula tu  15ml ke 1/2 cawan jer. Nah! sekali adalah 1 gelas penuh.
Nurse pesan, minum sekali nafas je. <yeah rite>
So, minumlah dengan tahan nafas, huk! Perasaannya, yuk! nak muntah...
Terus bilas dengan air masak pulak kononnya...
Terus sembur jer kat situ sikit air masak tu. He. Nasib baik nurse tak ada kat depan.
Gegas mencari husband nak mintak tisu.
Tak jumpa husband, lap jer dengan tisu yang jumpa dalam handbag, jumpa nurse kat tempat ambil darah tu semula, ambil buku merah sebab nak pergi daftar untuk jumpa doktor plak.
Masa ambil buku tu nurse cakaplah hiv test negetif dan prosedur seterusnya.
Dah sudah situ, keluar dari situ, dah nampak husband yang baru kuar toilet. Baru jer cakap,
"Muntah tadi. Nak tisu." dan terus jer muntah lagi...
Huhuhu.
Habis pai muntah kuning sudah. Mana tidak dari malam berpuasa untuk ambil darah. 
Dah okay sikit teruskan dengan pergi daftar untuk jumpa doktor dan test urine.
Yup! tak bagitau pun nurse yang saya muntah balik. Tak sanggup untuk kali kedua telan itu air. 
Sorry nurse, I cheating.
Dah siap daftar, dapat nombor pergi test urine pulak. 
Then terus tunggu untuk jumpa doctor, dan scan baby.
Scan tu macam tak clear sangat pun, baby very tiny. Jantung baby yang berkelip pun tak nampak clear lagi.
Bila print, segalanya gelap jer jugak. Husband bebel-bebel dah tak nampak sangat masa scan tu,.
Huhu. Pujuk husband, tak apalah bila baby dah besar sikit kita pergi klinik swasta plak scan.
Last nak keluar dari bilik doc, doc tu kata 'Bersalin ikut tarikh due tu tau'
Me macam cakap dalam hati, hah! why? Bersalin boleh plan on date ker?
Hehehe... kami okay jer, janji baby sihat sejahtera.
Setel jumpa doktor jam 9.40am camtu. Lama pulak nak tunggu ambil darah seterusnya jam 10.20am.
Perut dah lapar, tapi sabar jer la menanti ken. Hu.
Dan 10.25am setel, terus layan nasi berlauk sedap lagi. Hikhikhik...
Maka, gitulah cerita kite pergi pregnancy check-up.
Next TCA dengan nurse di Klinik Desa 6 Nov 2013.
Wish me luck!

xoxo,
cik Puan Jelita




No comments:

Post a Comment