Skip to main content

Motherhood : bubur oh bubur...

Assalamualaikum...

So far, #muhamadthaqifaiman loves ibu's cook.
 Ibu masak bubur saja campur puree buah/sayur for now.

Ini minggu lepas punya menu, bubur+ carrot.

 Cooked last night. Bubur+brokoli. 

Dalam bekas makan merah tu, already siap-siap tambah pevoo untuk hidangan hari ni. Hari-hari memang biasakan campur pevoo dalam makanan Thaqif, so he wont refused later.

Pevoo best. Kite guna untuk sapu pada ruam kat Thaqif (bila ruam datang),  sapu pada badan dia lepas mandi dan bila demam pastu buat sapu kat muka kite memalam bagi kulit lembap sekata. Pastu Thaqif pun suka je makan camgitu jer. Nampak berebut sangat botol pevoo dengan ibu time nak pakaikan kat badan dia, picit jugak masuk mulut dia. Selamba je dia layan pevoo tu.

Eh! Dah tukar topik plak. Huhu... anyway, tak sabar nak masak makanan bertumis plak kat thaqif. For now, layan la bubur dulu ye sayang...


Comments

  1. Bgus2..thaqif mkn bnyk2 ek...pevoo tu mcm ne ek???

    ReplyDelete
    Replies
    1. PEVOO = Palestine Extra Virgin Olive Oil aka minyak zaitun.

      Delete
  2. cepat lah besar lepas ni sebab ibu yang masak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...tak pe ibu seronok tengok anak makan. =)

      Delete
  3. eh..baru bace komen atas...hihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-