Skip to main content

Wed Preps : Penjimatan Extra

Assalamualaikum...
Sorry dearie... Baru tulis tajuk entri dah terpost... Kesilapan saya. Ampun...
Berkenaan tajuk diatas... 
Talking on the phone with my dear fiancee on friday, knock myself about saving into our wedding...
Maka, weekend yang tidak beraktiviti, kesepian, selain dari tidur, saya mula menyenaraikan kebanyakan harga yang saya dapat tentang itu ini wedding kami dan membuat anggaran kasar perbelanjaan itu.
Dalam hati berkata, "Oh! My ..."
Sebelum ni, mudah je on itu, ini... Tak perasan duit keluar / bakal keluar riban-riban. 
Lepas tu bila gayut dengan en.Tunang lagi, feeling bersalah, dan terharu dan berkata padanya...

" Thanks b...for work hard for our wedding, for the money that you spend for the wedding, i'm so touched. I love you b.xoxo"

Seterusnya, saya juga membubarkan / mengubah beberapa perkara dalam perancangan perkahwinan kami. Minda tidak lagi, so beautiful, i want this, i want that for my wedding, here, there. No!
Otak telah dibersihkan, segalanya JIMAT.
Any request by others, you should put this, do that...
One answer I will give, here, soon, its our wedding, here I do the budget, soo... please do not request what outside our budget, and if you think its good, must have...erm please sponsor it... Bhahaha...
(so..so... la jawapan dia, not la very strict, say it with polite)

Sesejak kes nak extra JIMAT terus kira setiap sen yang akan dileburkan. Nak booking kad kahwin, tanya kow-kow dekat vendor kad kahwin, mujur kawan b2b jugak, so every talking tu macam kawan-kawan jugak. Dia pun melayan je saya bertanya itu ini, kejap mintak price sikit, lepas tu yang lain, yang lain lagi sebab nak kira semua. Terima kasih atas kesabaran cik Mira. ^__^
Oh! pasal kad kahwin tu, entri lain okey kita cerita sebab saya belum officially buat tempahan serta ada tips nak share pasal ia. 

 Buat masa sekarang, apa yang nak diubah tentang kahwin itu,
1. Nikah + Resepsi hari sama ( JIMAT makan, duit minyak pihak lelaki, make-up, masa juga)
2. Bridal - will transfer hiasan bilik ke rumah pihak lelaki atau dapatkan mini pelamin at least.
3. Doorgift - no Yasin, vip guest je bagi. Kalau rajin memintal bunga telor itu,memang itu sahaja untuk anda. (maaflah kedekut sikit, sebab kami ni baru nak bina masjid dengan modal tak besar, itu sahaja yang mampu)
4. Kad kahwin - paling save in the world. Insya-Allah.
Lain-lain masih / akan difikirkan... Tet!
-
-
-
-
Nah! Saja gediks nak tunjuk patern baru untuk bunga telor saya...

Yang penting, EXTRA JIMAT u'all...
Next entri cerita apakah jimat dia...


Comments

  1. heee...nak kawin gune duit banyak kan..teha pon berjimat sehabis baik..huuu..semput napas..dah lama ni tak sopim tanpa rase bersalah:p

    ReplyDelete
  2. @fateha - banyak sangat...adoi hai...sdih...bab shopping,aimi tak boleh sekat lagi setakat ini. tambahan en.Tunang jenis okay je, on jer...tapi selepas ini mungkin stop dah kot sebab kesedaran dah datang kan...huhu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-