Wed Preps : Penjimatan Extra

Assalamualaikum...
Sorry dearie... Baru tulis tajuk entri dah terpost... Kesilapan saya. Ampun...
Berkenaan tajuk diatas... 
Talking on the phone with my dear fiancee on friday, knock myself about saving into our wedding...
Maka, weekend yang tidak beraktiviti, kesepian, selain dari tidur, saya mula menyenaraikan kebanyakan harga yang saya dapat tentang itu ini wedding kami dan membuat anggaran kasar perbelanjaan itu.
Dalam hati berkata, "Oh! My ..."
Sebelum ni, mudah je on itu, ini... Tak perasan duit keluar / bakal keluar riban-riban. 
Lepas tu bila gayut dengan en.Tunang lagi, feeling bersalah, dan terharu dan berkata padanya...

" Thanks b...for work hard for our wedding, for the money that you spend for the wedding, i'm so touched. I love you b.xoxo"

Seterusnya, saya juga membubarkan / mengubah beberapa perkara dalam perancangan perkahwinan kami. Minda tidak lagi, so beautiful, i want this, i want that for my wedding, here, there. No!
Otak telah dibersihkan, segalanya JIMAT.
Any request by others, you should put this, do that...
One answer I will give, here, soon, its our wedding, here I do the budget, soo... please do not request what outside our budget, and if you think its good, must have...erm please sponsor it... Bhahaha...
(so..so... la jawapan dia, not la very strict, say it with polite)

Sesejak kes nak extra JIMAT terus kira setiap sen yang akan dileburkan. Nak booking kad kahwin, tanya kow-kow dekat vendor kad kahwin, mujur kawan b2b jugak, so every talking tu macam kawan-kawan jugak. Dia pun melayan je saya bertanya itu ini, kejap mintak price sikit, lepas tu yang lain, yang lain lagi sebab nak kira semua. Terima kasih atas kesabaran cik Mira. ^__^
Oh! pasal kad kahwin tu, entri lain okey kita cerita sebab saya belum officially buat tempahan serta ada tips nak share pasal ia. 

 Buat masa sekarang, apa yang nak diubah tentang kahwin itu,
1. Nikah + Resepsi hari sama ( JIMAT makan, duit minyak pihak lelaki, make-up, masa juga)
2. Bridal - will transfer hiasan bilik ke rumah pihak lelaki atau dapatkan mini pelamin at least.
3. Doorgift - no Yasin, vip guest je bagi. Kalau rajin memintal bunga telor itu,memang itu sahaja untuk anda. (maaflah kedekut sikit, sebab kami ni baru nak bina masjid dengan modal tak besar, itu sahaja yang mampu)
4. Kad kahwin - paling save in the world. Insya-Allah.
Lain-lain masih / akan difikirkan... Tet!
-
-
-
-
Nah! Saja gediks nak tunjuk patern baru untuk bunga telor saya...

Yang penting, EXTRA JIMAT u'all...
Next entri cerita apakah jimat dia...


Comments

  1. heee...nak kawin gune duit banyak kan..teha pon berjimat sehabis baik..huuu..semput napas..dah lama ni tak sopim tanpa rase bersalah:p

    ReplyDelete
  2. @fateha - banyak sangat...adoi hai...sdih...bab shopping,aimi tak boleh sekat lagi setakat ini. tambahan en.Tunang jenis okay je, on jer...tapi selepas ini mungkin stop dah kot sebab kesedaran dah datang kan...huhu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1