Jadual Solid Food Nur Aisyah Tasnim 6 bulan.

Assalamualaikum...

Nur Aisyah Tasnim mula makan seminggu lebih awal dari usia 6 bulan.
Kite memilih untuk memulakan bubur nasi sebagai makanan pelengkap pertamanya di ikuti bubur + puree buah/sayur.

Day 1-4 (28, 29/10-2/11/16) --Bubur nasi kosong
Day 5-8 (3-6/11/16) -- Bubur nasi + keledek
Day 9-12 (7-10/11/16) -- Bubur nasi + Puree Epal
Day 13-16 ( 11-14/11/16) -- Bubur + Puree Labu (same time ada cuba berikan Aisyah nestum, tapi dia reject)
Day 17-20 (15-18/11/16) -- Bubur+ puree pear
Day 21-24 (19-22/11/16) -- Bubur + puree lobak merah
Day 25-28 (23-27/11/16) -- Bubur + puree mangga
Day 29-32 (28-30/11-1/12/16) -- Bubur + puree keledek + serbuk ikan bilis <<--patut niat asal hari 29-30 nak campur 2-3puree bersama bubur je tapi dah terbuat serbuk bilis terus la nak anak test tu yang terus jadi menu sampai hari ke 32 la. kikiki...

#ibutaksabar

 Aisyah memang suka makan. 2hari pertama dengan bubur kosong, laju makannya masuk ke empat perlahan sikit dia makan. Tak habis bubur yang dibekalkan.
Masa tu nak risau dah. Tapi bila masuk hari ke lima campur dengan puree terus selera makan Aisyah kembali okey.
Aisyah suka semua puree sayur yang diperkenalkan padanya. Untuk buah Aisyah kurang nak makan bubur+ puree epal. Day 9-12, hari-hari bubur yang dibekalkan tak habis.

Aisyah ni kalau menu yang dia suka, tak payah tunggu sua, terus-terus nganga mulut. Kalau menu yang dia tak suka dan tak nak makan dah, memang mulut katup rapat je siap adengan nak muntah. Sabar jelah.

Gitulah cerita menu solid food Aisyah diusia 6 bulan.

Tapi idoklah memang semata-mata itu je yang masuk ke mulut Aisyah, biskut, roti pun Aisyah adalah makan jugak sikit-sikit kasi lepas terliur anak dara tu nengok ibu, abang dan papanya makan.

Hari-hari bekalkan Aisyah 4 sudu besar bubur+ puree untuk 2 kali makan. Waktu pagi, dan tengah hari.

Inshaa Allah bulan seterusnya akan terus memperkenalkan Aisyah dengan biskut baby pulak.
Masa untuk ibu tunjuk  skill baking pulak.










Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1