Skip to main content

Jadual Solid Food Nur Aisyah Tasnim 6 bulan.

Assalamualaikum...

Nur Aisyah Tasnim mula makan seminggu lebih awal dari usia 6 bulan.
Kite memilih untuk memulakan bubur nasi sebagai makanan pelengkap pertamanya di ikuti bubur + puree buah/sayur.

Day 1-4 (28, 29/10-2/11/16) --Bubur nasi kosong
Day 5-8 (3-6/11/16) -- Bubur nasi + keledek
Day 9-12 (7-10/11/16) -- Bubur nasi + Puree Epal
Day 13-16 ( 11-14/11/16) -- Bubur + Puree Labu (same time ada cuba berikan Aisyah nestum, tapi dia reject)
Day 17-20 (15-18/11/16) -- Bubur+ puree pear
Day 21-24 (19-22/11/16) -- Bubur + puree lobak merah
Day 25-28 (23-27/11/16) -- Bubur + puree mangga
Day 29-32 (28-30/11-1/12/16) -- Bubur + puree keledek + serbuk ikan bilis <<--patut niat asal hari 29-30 nak campur 2-3puree bersama bubur je tapi dah terbuat serbuk bilis terus la nak anak test tu yang terus jadi menu sampai hari ke 32 la. kikiki...

#ibutaksabar

 Aisyah memang suka makan. 2hari pertama dengan bubur kosong, laju makannya masuk ke empat perlahan sikit dia makan. Tak habis bubur yang dibekalkan.
Masa tu nak risau dah. Tapi bila masuk hari ke lima campur dengan puree terus selera makan Aisyah kembali okey.
Aisyah suka semua puree sayur yang diperkenalkan padanya. Untuk buah Aisyah kurang nak makan bubur+ puree epal. Day 9-12, hari-hari bubur yang dibekalkan tak habis.

Aisyah ni kalau menu yang dia suka, tak payah tunggu sua, terus-terus nganga mulut. Kalau menu yang dia tak suka dan tak nak makan dah, memang mulut katup rapat je siap adengan nak muntah. Sabar jelah.

Gitulah cerita menu solid food Aisyah diusia 6 bulan.

Tapi idoklah memang semata-mata itu je yang masuk ke mulut Aisyah, biskut, roti pun Aisyah adalah makan jugak sikit-sikit kasi lepas terliur anak dara tu nengok ibu, abang dan papanya makan.

Hari-hari bekalkan Aisyah 4 sudu besar bubur+ puree untuk 2 kali makan. Waktu pagi, dan tengah hari.

Inshaa Allah bulan seterusnya akan terus memperkenalkan Aisyah dengan biskut baby pulak.
Masa untuk ibu tunjuk  skill baking pulak.










Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-