Followers

Friday, 6 February 2015

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 2

Assalamualaikum...

Before, dalam part 1 kite story bout lokasi / deposit. How we solve it. DISINI.

Part 2, kite akan story pasal loan bank.

After settle deposit everything. Since kite sedang dalam berjaga-jaga takut nak  terbersalin. Hehehe.
So kite target untuk settle loan sepantas yang boleh.
Mula-mula minta tolong abang ipar nak settle part ni, tapi then berubah pulak fikiran.
Kite ni cerewet bab duit ni, nak details sikit infonya- tapi kurang faham dengan  penerangan abang ipar tu - Coz he is not a banker.Not his fault anyway.

Survey bank the best. Interest rendah yang mampu kite bayar.
Ambil dengan bank rakyat sahaja, interest rendah sikit. 3.33% sahaja untuk penjawat awam seperti kite ni.
Alhamdulillah.
30.3.2014.Hari ni kite call ejen bank rakyat tu, tanya semua pasal personal loan tu etc, siap isi borang, esoknya ejen tu datang collect (dia yang hantar kat pejabat pengarah tempat kerja kite untuk dapatkan cop etc) petang tu juga bank dah call kite cakap loan lulus, sila datang ke bank sign agreement. Tercengang-cengang jugak kite.
Tapi since borang-borang kite dipejabat pengarah belum siap lagi, ejen kite tu call suruh kite bukak akaun bank rakyat siap-siap kira nanti dia datang bawak agreement untuk kite sign sambil collect borang kite dan I got the money...

Owh. Sebenarnya ada jugak pinjaman khusus untuk beli tanah/rumah tapi kite pilih untuk buat personal loan sebab kite ambil  loan to the maks yang kite layak ambil. Simpan. Manalah tahu ada rezeki  untuk beli another property ke - atas gaji husband pulak ke ken. At least we have spare for the deposit. 

Meh citer sikit pengalaman kite berurusan dengan pegawai bank bahagian pinjaman tu.
Pengalaman yang kurang baik pada kite.
Kesilapan kite jugak kot, pergi ambil dengan cawangan bank jauh, walhal belakang office jer bank rakyat. Motif ada no tel cawangan tersebut je. Amaran keras oleh suami tak bagi berjalan jauh untuk pergi survey di bank sendiri, so make a call je la. Darurat. On sahaja.

30.3.2014 - Make a call, survey bout personal loan.
30.3.2014 -Bila encik A tu datang collect borang tu, dan dapat panggilan cakap kite punya pinjaman dah lulus, suruh pergi sign agreement. Seem smooth. Ingat dalam masa seminggu boleh settle. Ingat dia urus semua dah (since dia hantar ke pejabat pengarah, he will collect it back and settle everything)
Totally wrong, still kite yang kena naik turun waiting for the forms. -Oh! He not explain to me. Grr...
3.4.2014 -Borang tu ada masalah bout my pass personal loan (other bank) because encik A not complete the details that I want to do settlement.
6.4.2014 -Sign agreement,other person (encik B) yang datang jumpa kite ambil sign. Ok mula-mula kite accept coz orang tu kata, dia daripada bahagian sign agreement dan masukkan duit. He said, the money will be dep by evening at same day. Relief. Same day encik A datang settle bout problem borang tu.
7.4.2014, the money still not being deposit.
8.4.2014- I call encik A sebab borang dah siap suruh dia collect. (In my mind 10/4/2014, pergi check-up dan terus urus pasal tukar nama geran tanah)
9.4.2014 - Encik A datang collect borang tu. Also tanya pasal duit tu. Again jawab, petang akan masuk.
10.4.2014 - Pagi, duit belum deposit lagi. Harapan hancur berkecai bila dapat call daripada bank rakyat (cik C) tu minta penyata my pass personal loan, minta other slip gaji kite. Grr...
 See permainan dia? Whoahooo... Why the first day I submit borang dah boleh jawab lulus walhal borang tu tak sampai ke bank lagi, dan borang tak lengkap? Same day, I rush to the bank, serah sendiri apa yang diminta kat kaunter. Geram dengan pengurusan bank tu.

TIPS BUAT PERSONAL LOAN :

1. Survey untuk bank yang interest paling rendah.
2. Buat di cawangan bank paling dekat dengan office/rumah- mudah berurusan.
3. Update progress personal loan itu.
4. Berurusan dengan seorang pegawai yang sama sahaja.



Next part, bila dah ada duit, proses tukar nama geran pula. Will share next entry k.
Dah panjang sangat entri ni. Hiks.

3 comments:

  1. banyak jugak benda nak kena buat bila nak beli tanah ni ^^

    ReplyDelete
  2. Kalo melibatkan ramai person in charge yg tlg settlekan borang kita boleh jd pening juga. Betul, lps ni kene beringat cari sorang person in charge je yg uruskan hal borang kita kan.

    ReplyDelete