Skip to main content

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 2

Assalamualaikum...

Before, dalam part 1 kite story bout lokasi / deposit. How we solve it. DISINI.

Part 2, kite akan story pasal loan bank.

After settle deposit everything. Since kite sedang dalam berjaga-jaga takut nak  terbersalin. Hehehe.
So kite target untuk settle loan sepantas yang boleh.
Mula-mula minta tolong abang ipar nak settle part ni, tapi then berubah pulak fikiran.
Kite ni cerewet bab duit ni, nak details sikit infonya- tapi kurang faham dengan  penerangan abang ipar tu - Coz he is not a banker.Not his fault anyway.

Survey bank the best. Interest rendah yang mampu kite bayar.
Ambil dengan bank rakyat sahaja, interest rendah sikit. 3.33% sahaja untuk penjawat awam seperti kite ni.
Alhamdulillah.
30.3.2014.Hari ni kite call ejen bank rakyat tu, tanya semua pasal personal loan tu etc, siap isi borang, esoknya ejen tu datang collect (dia yang hantar kat pejabat pengarah tempat kerja kite untuk dapatkan cop etc) petang tu juga bank dah call kite cakap loan lulus, sila datang ke bank sign agreement. Tercengang-cengang jugak kite.
Tapi since borang-borang kite dipejabat pengarah belum siap lagi, ejen kite tu call suruh kite bukak akaun bank rakyat siap-siap kira nanti dia datang bawak agreement untuk kite sign sambil collect borang kite dan I got the money...

Owh. Sebenarnya ada jugak pinjaman khusus untuk beli tanah/rumah tapi kite pilih untuk buat personal loan sebab kite ambil  loan to the maks yang kite layak ambil. Simpan. Manalah tahu ada rezeki  untuk beli another property ke - atas gaji husband pulak ke ken. At least we have spare for the deposit. 

Meh citer sikit pengalaman kite berurusan dengan pegawai bank bahagian pinjaman tu.
Pengalaman yang kurang baik pada kite.
Kesilapan kite jugak kot, pergi ambil dengan cawangan bank jauh, walhal belakang office jer bank rakyat. Motif ada no tel cawangan tersebut je. Amaran keras oleh suami tak bagi berjalan jauh untuk pergi survey di bank sendiri, so make a call je la. Darurat. On sahaja.

30.3.2014 - Make a call, survey bout personal loan.
30.3.2014 -Bila encik A tu datang collect borang tu, dan dapat panggilan cakap kite punya pinjaman dah lulus, suruh pergi sign agreement. Seem smooth. Ingat dalam masa seminggu boleh settle. Ingat dia urus semua dah (since dia hantar ke pejabat pengarah, he will collect it back and settle everything)
Totally wrong, still kite yang kena naik turun waiting for the forms. -Oh! He not explain to me. Grr...
3.4.2014 -Borang tu ada masalah bout my pass personal loan (other bank) because encik A not complete the details that I want to do settlement.
6.4.2014 -Sign agreement,other person (encik B) yang datang jumpa kite ambil sign. Ok mula-mula kite accept coz orang tu kata, dia daripada bahagian sign agreement dan masukkan duit. He said, the money will be dep by evening at same day. Relief. Same day encik A datang settle bout problem borang tu.
7.4.2014, the money still not being deposit.
8.4.2014- I call encik A sebab borang dah siap suruh dia collect. (In my mind 10/4/2014, pergi check-up dan terus urus pasal tukar nama geran tanah)
9.4.2014 - Encik A datang collect borang tu. Also tanya pasal duit tu. Again jawab, petang akan masuk.
10.4.2014 - Pagi, duit belum deposit lagi. Harapan hancur berkecai bila dapat call daripada bank rakyat (cik C) tu minta penyata my pass personal loan, minta other slip gaji kite. Grr...
 See permainan dia? Whoahooo... Why the first day I submit borang dah boleh jawab lulus walhal borang tu tak sampai ke bank lagi, dan borang tak lengkap? Same day, I rush to the bank, serah sendiri apa yang diminta kat kaunter. Geram dengan pengurusan bank tu.

TIPS BUAT PERSONAL LOAN :

1. Survey untuk bank yang interest paling rendah.
2. Buat di cawangan bank paling dekat dengan office/rumah- mudah berurusan.
3. Update progress personal loan itu.
4. Berurusan dengan seorang pegawai yang sama sahaja.



Next part, bila dah ada duit, proses tukar nama geran pula. Will share next entry k.
Dah panjang sangat entri ni. Hiks.

Comments

  1. banyak jugak benda nak kena buat bila nak beli tanah ni ^^

    ReplyDelete
  2. Kalo melibatkan ramai person in charge yg tlg settlekan borang kita boleh jd pening juga. Betul, lps ni kene beringat cari sorang person in charge je yg uruskan hal borang kita kan.

    ReplyDelete
  3. Assalam puan
    Ada sambungan x?

    ReplyDelete
  4. Nk tanya puan,, ada ke type loan untuk beli tanah selain personal loan?? Sbb klau ambik personal loan interest tinggi.. Dan sekarang hanya boleh buat untuk 10tahun je..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-