Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1

Assalamualaikum...

[ENTRI SEKIAN LAMA TERPERAM DALAM DRAFT -AUTO PUBLISH]

Kite share pengalaman kite jer, not to misunderstanding yang kite nak beriak-riak ke hape. Kot-kot dari pengalaman kite kawan-kawan yang 1st time macam kite bolehlah jadikan panduan kala membeli property sendiri later.

Alhamdulillah... Syukur tak terkira, kini memiliki tanah sendiri. 
At first tak terfikir pun untuk membeli. Risau tak mampu. 
Sebelum balik kampung dahulu, memang kami berangan-angan untuk membeli tanah, atau rumah sendiri tapi dalam masa 5 tahun ke depanlah.
Tinggal dikampung halaman pun, tapi bila both bekerja, ada expenses 2 pihak juga. Expecting baby lagi buat menutup cerita tentang membeli RUMAH/TANAH/KERETA BARU.

Dalam part 1. Kite bercerita tentang lokasi/deposit. How we solve it.

Rezeki Allah tak terjangka. Kala trimester ketiga kandungan, husband ada berkenalan dengan suami rakan sepejabatnya, yang bekerja sebagai kontraktor dan buat sambilan jual beli tanah.
Chit-chat kedai kopi, orang tersebut menawarkan sebidang lot tanah banglo berkeluasan 5500kp pada harga 38K. Berpatutan daripada harga pasaran yang mencecah 45-50K sekarang.

21.3.2014 - Suka-suka pergi tengok tanah itu dan rasa macam berkenan jer dengan lokasi dia.

Nak beli tak nak beli. Dilema sangat. Tanya pendapat abah, in-laws semua. They say okay. Kami proceed with the deposit.
23.3.2014 - Bayar deposit.

Adalah juga argue manja-manja dengan husband. Well, at first dia api-apikan kite suruh beli. Bila dah setel bayar deposit, dia pulak dok was-was, tak yakin. Owh. Sabar ajelah kite. Tapi seperti biasa, bila menghadapi situasi tegang ni, as wife, kite kenalah lebih bijak bertoleransi, bagi reason yang munasabah dan beri keyakinan yang kita afford to do this biarpun kite sendiri tak nampak lagi future tu macam mana punya expenses since going to have baby soon.

Alasan yang diguna pakai :
1. It's corner lot dear. 5500ft, other lot only 4900ft only.
2. It's in Machang, middle of KB-TM/GM. Only 1km from the main road.
3. The price reasonable. 38k of 45-50k. Can we get it at same price in 2,3-10years?
4. Tanah bergeran. Ada jugak tempat lain yang kita survey, harga lagi tinggi tapi tak ada geran. Risiko.
5. Kalau kita masih stay di KL/Selangor, mungkin masih belum peluang nak beli any property lagi.
6. Think of our baby...its not for us, for he/her future too. 
7. Insya-Allah rezeki Allah itu luas. We can survive.

(hey! kalau tak bijak ambil hati suami itu, takkan nak patah balik mintak deposit kat orang itu ken.)

Oh, deposit itu kami bayar 1k sahaja. Actually deposit ni kenalah siapkan dalam 10% dari harga sebenar. (so lepas ni kalau plan nak beli rumah/tanah/kereta make sure ada simpanan khas untuk tujuan tersebut)
Tapi since orang itu kenalan kami, maka kira kowtim jer. Bayar sebagai tanda kami nak beli tanah tu sahaja.
Kami tak ada surat perjanjian etc sebagainya kerana ia akan menambah kos untuk proses pembelian tanah ni. Kira mudah-mudah jer sebab penjual tu kenalan kami.
#Surat perjanjian, pembayaran deposit penting untuk mengesahkan bahawa kita dah pun membayar deposit etc. In case berlaku penipuan ke apa-apa, kita boleh gunakan surat itu untuk menuntut kembali hak kita. Haruslah siapkan dalam beberapa ratus-ribu untuk agreement ni sebab kena melalui peguam etc.


TIPS NAK BELI TANAH :

1. Survey harga dan lokasi. Pastikan mampu milik, bersesuaian dengan ekonomi keluarga.
2. Pastikan property ada geran (sesetengah tanah masih tak ada geran adalah berisiko, kerajaan negeri boleh tuntut bila-bila masa)
3. Sediakan 10% deposit (sila ada simpanan khas untuk beli property)
4. Tanya pendapat kedua daripada orang berpengalaman.

NAK TIPS BELI RUMAH?
Rujuk SINI. Kite rasa ini lengkap dari awal till end la puan nadia ni bercerita...

Mungkin ada orang tanya, beli tanah, kenapa tak beli rumah je terus. Hu. Jawapannya, tak mampu. Harga rumah kini mencecah ratusan ribu sudah. Gaji kite kecik je. Dapat beli tanah tapak rumah camni pun dah cukup bersyukur kot. Lebih baik ada daripada tak ada langsung kan?

Next post kite share pengalaman kite buat personal loan pulaks.

Comments

  1. nice info...
    dlm dilema gak nk beli tanah ke umah.tanah kt kawasan sy duduk pon paling murah 85k...wuuuu...nk nangis ja rs.susah nk dpt tanah memurah cmtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? harga tanah dan rumah sekarang T__T

      Delete
  2. beli tanah, esok2 boleh buat rumah sendiri lagi murah drpd beli rumah. tahniah ye dah ada aset sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah harapannya.tapi mentang nak gst ni segala benda pun harga naik mencanak je. T__T

      Delete
  3. alhamdulillah, at least ada tapak kan.. nt duit dh ada, terus pacak tiang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...insya-Allah...tapi belum tahu bila lagi la...

      Delete
  4. thanks for sharing. Info sangat berguna ni.. mudah2an ada rezeki nk beli lot banglo juga :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome.
      insya-Allah pasti ada rezeki nanti.

      Delete
  5. Salam
    Macam mana ye process @ cara kalau nak beli tanah geran bersama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk geran bersama bergantung kepada keluasan tanah itu sekurang-kurangnya 1/2 ekar rasanya. boleh rujuk pada pejabat tanah.untuk tanah lot banglo 5000kp ni tak layak untuk buat geran bersama

      Delete
  6. Tanah lot banglo untuk dijual Jalan kebun shah alam dn pulau indah west port.click page dibawah untuk info lanjut.
    https://m.facebook.com/tanahlot4u/
    Atau whatsapp: 0123426009

    ReplyDelete
  7. Hai kak. Info yg diberi sedikit byk mmbantu sy. Ttpi, ada kemusyiklan sedikt.. Actually nk mnta pendapat drpda yg berpengalaman. Kwn sy ada jual lot tanah.. X luas sgt pun.. 3600sqft.. 39k d Sabah. Tp memikirkan diri x bertanah lagi, mcm2 bermain d fikiran.. Nk beli tanah tu tp duit xda.. Patutkah sy buat prsonal loan? Sbb sy masih baru dlm prkhdmatan krajaan.. 1 tahun baru.. Jika sudi, sesiapa... Silalah reply komen ini.. Tq vm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...
      39k, 3600sqft, agak besar pd pendapat sy, tetapi tengok kawasan tanah tu-adakah kawasan tu akan/telah dibangunkan dgn infrastruktur yg baik-taman perumahan, sekolah, b.polis etc? ada access ke main road? ada geran tak?(kalau baca part alasan sy nak beli tanah kat atas tu sy ada cerita dah kot)
      part personal loan-ok je nak apply personal loan(even sy sendiri pun apply personal loan nak beli tanah ni), tp selidik dalam2 pasalnya dulu bandingkan percentage rendah.better kalau amek flat rate.sbb personal loan ni sbnrnya klu di congak, sbnrnya kita membayar double dari loan kita.klu ada kwsp, simpanan lain better jelah guna yg ada dulu sbb kind menyesal buat loan, tapi masa tu desprate nak duit cepat tak sempat pilih yg terbaik pun.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan