Diari Dapur : Homemade Tom Yam Pes Simple dan Sihat

Assalamualaikum...
Hai!
 Hari ini geds nak share resepi tom yam pulaks.
Resepi tom yam pun nak share ke? Pakai pes paket sudah...
Kegemaran kite, tomyam ni sebab mudah. Everything in 1. Sayur + lauk dalam satu mangkuk. Tak perlu pikir susah-susah nak masak banyak dish. Sebelum kawin, housemate siap cakap nak kasi hadiah pes tomyam jer sebab suka sangat makan tomyam -chet! tak kasi pun.. (Bujang, takde alat memasak lengkap kite masak pakai pes jerlah).Mo lagi emm...goreng telur dadar pulaks. Memang bertambah nasi laki bini.
Sebenarnya buat pes sendiri senang jer pun. Mama kite dulu menumbuk je buat pes. Lanii da moden, kite guna blend saje. Kite upgrade sikit versi mama jugak.

Bahan- bahan :
  1. 2biji Tomato (dikisar)
  2. 5 biji bawang merah (dikisar)
  3. 3 ulas bawang putih (dikisar)
  4. 1/4 bawang besar (dikisar)
  5. 2 batang serai (dikisar)
  6. 5 biji cili padi (dikisar) -kalau tak suka pedas sila kurangkan
  7. 2 sudu cili boh (nak kasi warna cantik-like merah gitew)
  8. Ayam / Sotong / Udang (Ikut favourite, campur pun takpe kite biasa guna ayam sahaja)
  9. lobak merah /kubis bunga / kentang  / kubis / cendawan ( potong ikut citarasa dan boleh campur sayur lain kegemaran)
  10. 1/4 bawang besar (hiris)
  11. 5helai daun limau purut
  12. 1 biji limau nipis (perah jusnya)
  13. garam /perasa secukup rasa
  14. Minyak untuk menumis
Cara Penyediaan  :
  1. Tumis semua bahan yang dikisar beserta cili boh sehingga naik bau (kalau rajin blend bawang sahaja dahulu lagi wangi masa tumis - kite pemalas, vroom sekaligus je semua benda kisar tu)
  2. Masukkan ayam, tambah air sikit tunggu hingga ayam masak, masukkan lobak merah, kentang dan kubis bunga, biarkan empuk sekejap baru masukkan cendawan dan kubis.
  3. Masukkan daun limau purut, biarkan ia mendidih. Sebelum tutup api, masukkan garam, perasa dan jus limau nipis. Kacau seketika, tutup api dan sedia untuk hidang.

**Sesuai sangat hidang untuk anak-anak yang susah makan sayur jugak. Kalau kids tak suka sayur, makan kuah saja pun dah okey sebab kuah based pada tomato. Yums.

 Husband kite suka kite masak gini pekat, terasa kow katanya. Mihmihmih... Masa dok Kota Damansara dulu penah masak gini untuk housemate sebelum pindah. Pastu housemate tu masa mengandung siap termengidam tomyam masakan kite. Terharu kite ni Puan Wawa oii. 

Inilah hasil dia, tapi husband kata yang ni tak pekat seperti selalu. Kite akui sebab masa ni letak sebijik je tomato-nya.

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1