Diari Dapur : Nasi Ayam Penyet

Assalamualaikum...
Hai...
Sekian lama menyimpan niat nak berkongsi resepi di blog ni tapi asyik pending sahaja.
Mihmihmih...
Masak ni dalam early Nov kot. Hehe. Baru nak publish ken...
Sibuk sangat tak nyempat nak transfer gambor sebelum ni.

Resepi cari kat google, lupa exact link sebab ambik dari 2-3 tempat lepas tu, edit-edit sendiri mengikut selera. Nasi tu memang sengaja masak ala nasi ayam, baru special lagi ken... 


BAHAN-BAHAN DAN CARA-CARANYA :

Bahan Ayam Penyet :
  1. 3 keping daging ayam bahagian paha.
  2. 3 ulas bawang putih
  3. 3 biji bawang merah
  4. 1 sudu teh jintan putih
  5. 1 sudu teh jintan manis
  6. 1 sudu teh ketumbar
  7. 1 batang serai
  8. 2cm lengkuas
  9. 2cm halia
  10. 2cm kunyit hidup
  11. Garam secukup rasa
  12. 1 Kiub pati ayam
  13. 1 cawan tepung beras
  14. Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan :
  1.  Ayam penyet direbus bersama kiub pati ayam. Biarkan ayam hingga masak- separuh masak pun tak pe nanti nak goreng pulak ayamnya.
  2. Bahan dari no 2-11 dikisar untuk dijadikan rempah perap ayam.
  3. Ayam masak, toskan, dan perap dalam bahan yang dikisar lebih kurang sejam.
  4. Tepung beras dibancuh dengan air. Bila dah sedia untuk menggoreng ayam, celup ayam ke dalam bancuhan tepung dan goreng garing. (untuk bagi ayam crunchy gitew)
**Bancuhan tepung juga diguna untuk menggoreng tempe dan tauhu yang dipotong kecil( mengikut selera kite-kalau suka belah 2-4 pun boleh)





Bahan Sambal Ulek :

  1. 2 Biji tomato - dibelah 8
  2. 1 gengam cili padi 
  3. 7biji bawang merah -dihiris kasar
  4. 3cm belacan - dibakar sekejap
  5. Minyak
Cara Penyediaan :
  1. Bahan 1-3 digoreng sebentar dalam sedikit minyak.
  2. Kemudian tumbuk semua bahan yang digoreng bersama belacan.
**Komen husband, sedap, berapi macam sambal dekat kedai ibu yang jual ayam penyet di the store ampang. 

Bahan Ulam :

  1. Kubis
  2. Kacang panjang
  3. timun batang
Cara Penyediaan : 
  1. Ikut kegemaran.
Bahan Nasi :
  1. 3 cawan beras
  2. 5 ulas bawang putih -cincang halus ( kalau malas ketuk jer)
  3. 3 sudu besar marjerin Adela
  4. Air rebusan ayam
  5. 4 sekawan 
Penyediaan Nasi :
  1. Tumis bawang putih dan 4 sekawan dalam majerin
  2. Masukkan air rebusan ayam dan beras. Biarkan ia masak.
**Boleh letak daun pandan untuk menaikkan bau nasi.

** Lebihan air rebusan ayam, sila pandai-pandai oter jadi sup untuk jadikan kuah untuk nasi...

**Selamat mencuba hokey!**





Comments

  1. tq share resepi!!! leh try nnti. nmpk yummy..rajinnya awak masak.

    ReplyDelete
  2. yeayy ....tq for the resepi!!
    boleh la iera try wat tuk husb nnt ..

    ReplyDelete
  3. @IMaH - sharing is love..hehehe.tak rajin pun sekali sekala buat surprise dekat suami kala dia penat balik kerja dihari sabtu.

    @Iera'ra - try jgn x try. senang dan yummy.

    ReplyDelete
  4. Wah feveret ni nasi ayam penyet..paling feveret makan ns aym penyet dkt Wong Solo atau Ayam Penyet Ria..Thanks share resipe..ada resipe ni bole try buat sndri pulak nnt..:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman membeli di 11street.my